ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Δραστηριότητα του έργου Erasmus+/KA229 «CLIL threads and trends in the solar-system Labyrinth» με τον τίτλο « What’s on Earth touring?», Γυμνάσιο Λουτρακίου.

Ενημέρωση ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ευρωπαϊκά Προγράμματα Νέα Σχολείων Τελευταία Νέα

Στο Γυμνάσιο Λουτρακίου πραγματοποιήθηκε από τις 13 Ιανουαρίου 2020 έως τις 17 Ιανουαρίου 2020 η τέταρτη (4η) δραστηριότητα (Activity C4) του έργου Erasmus+/KA229 «CLIL threads and trends in the solarsystem Labyrinth» με τον τίτλο « What’s on Earth touring?». Η δραστηριότητα αφορούσε σε διδακτικές παρεμβάσεις σχετικά με τον πλανήτη Γη και τον πλανήτη Άρη, τόσο στο επιστημονικό πεδίο της Αστρονομίας όσο και της Μυθολογίας, έτσι όπως περιγράφεται στην αίτηση του έργου. Εκτός, όμως, τα επιστημονικά και μυθολογικά δεδομένα του εν λόγω περιεχομένου, αναζητήθηκαν, κατά τις διδακτικές δραστηριότητες, και οι συσχετισμοί τους με κοινωνικο-πολιτιστικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, τα μαθήματα περιελάμβαναν : α) εισαγωγή στα επιστημονικά δεδομένα για τον πλανήτη Γη ( ανάλυση κειμένων και εικόνων, διαπραγμάτευση νοημάτων, άσκηση γραπτής διαμεσολάβησης (mediation activity), β) μάθημα λεξιλογίου με θέμα τις Φυσικές Καταστροφές, γ) μάθημα για την Κλιματική Αλλαγή (λεξιλόγιο και εξάσκηση των τεσσάρων (04) γλωσσικών δεξιοτήτων), δ) μάθημα για Περιβαλλοντικά Προβλήματα, που οδήγησε στη δημιουργική δραστηριότητα παραγωγής ενός comicstrip, ε) εισαγωγή στα επιστημονικά στοιχεία για τον πλανήτη Άρη και σύγκριση των στοιχείων των πλανητών Γης και Άρη, στ) μάθημα βασισμένο στο υποθετικό σενάριο της «Ζωής στον Άρη» (υποθετικοί λόγοι), ζ) μάθημα για την «Εξέλιξη των όπλων στην ιστορία της, ανθρωπότητας», εμπνευσμένο από το μυθολογικό θεό του πολέμου, Άρη, η) μάθημα για τη μυθολογική διάσταση της Γαίας και του Άρη. Παράλληλα, μαθητές του Γυμνασίου Λουτρακίου, που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας του εν λόγω έργου, ετοίμασαν και παρουσίασαν εργασίες σχετικά με: α) τον πλανήτη Γη, β) τη Μητέρα Γη στη μυθολογία των Βαλτικών χωρών, γ) την Τιτανομαχία.

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο και στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Οι ομάδες εργασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών των εταιρικών Σχολείων του εξωτερικού είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην πόλη του Λουτρακίου από μαθητές του Γυμνασίου Λουτρακίου, που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας του έργου. Όλοι οι μαθητές συμμετείχαν σε κοινωνικές εκδηλώσεις που έφεραν τις ομάδες πιο κοντά και τόνωσαν τους δεσμούς τους. Οικογένειες των μαθητών του Γυμνασίου Λουτρακίου πρόσφεραν δείπνο στους φιλοξενούμενους μαθητές, ενώ οι εκπαιδευτικοί φιλοξενήθηκαν στο δείπνο που πρόσφερε η συντονίστρια του έργου του Γυμνασίου Λουτρακίου. Στους φιλοξενούμενους το Γυμνάσιο Λουτρακίου πρόσφερε αποχαιρετιστήριο γεύμα και οι εταίροι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Μάρτιο 2020 στο Πολωνικό Σχολείο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο μας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του : https://clil2018.webnode.com