3οι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης  Α/θμιας Εκπ/σης  Μεσσηνίας

Δράσεις Ενημέρωση ΠΕ.Κ.Ε.Σ.

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Περιφέρειας Πελοποννήσου και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσουσυνδιοργανώνουν τους 3ους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης για μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Μεσσηνίας μαζί με τη Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ), την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, τον Ρητορικό Όμιλο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και με τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.

Στόχος των ατομικών και ομαδικών ρητορικών αγωνισμάτων είναι οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές και γλωσσικές δεξιότητές τους, να καλλιεργήσουν τη δημιουργική και την κριτική σκέψη τους, να αρθρώσουν ορθό και τεκμηριωμένο δημόσιο λόγο. Γενικότερος στόχος των Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής είναι να προωθήσουν τη ρητορική παιδεία ως μέσο ενδυνάμωσης του λόγου και της σκέψης των μαθητών. Το όφελος, λοιπόν, από τη συμμετοχή των μαθητών μας αναμένεται να είναι πολλαπλό και γι’ αυτό υποστηρίζουμε όλοι οι συνδιοργανωτές ένθερμα αυτήν την προσπάθεια και καλούμε τους εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας να συμβάλουν ενεργά στην επιτυχή τους έκβαση.

Οι διαγωνιζόμενοι θα συμμετάσχουν στα εξής ρητορικά αγωνίσματα:

  1. Αυθόρμητος λόγος

Πρόκειται για έναν σύντομο αυτοσχέδιο λόγο, διάρκειας 3-4 λεπτών, που στηρίζεται κυρίως στη δημιουργική και συνειρμική σκέψη του ομιλητή με στόχο την τέρψη του ακροατηρίου.

  1. Νοηματική ανάγνωση

Στο αγώνισμα της Νοηματικής Ανάγνωσης ο ομιλητής καλείται να αναγνώσει απόσπασμα από τα σχολικά βιβλία του  (διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά). Ο ομιλητής καλείται να αποδώσει το ύφος και το νόημα του κειμένου με ζωντανό και εκφραστικό τρόπο, αξιοποιώντας τη στίξη και δίνοντας έμφαση στην καθαρή άρθρωση, την ένταση και τη χροιά της φωνής, την έκφραση του προσώπου και την οπτική επαφή με το κοινό.

 

Συμμετοχή των σχολείων:

Η διεξαγωγή των αγώνων αποτελείται από δύο φάσεις :

  1. Ενδοσχολικοί αγώνες: Στις 10 Μαΐου όλοι οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης των σχολείων που θα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στους μαθητικούς ρητορικούς αγώνες, θα λάβουν μέρος σε διαγωνισμό που θα γίνει εντός του σχολείου τους και στα δύο ρητορικά αγωνίσματα (αυθόρμητος λόγος – νοηματική ανάγνωση). Ενδοσχολική κριτική επιτροπή η οποία θα αποτελείται από εκπαιδευτικούς με επιμόρφωση στη ρητορική εκπαίδευση, θα αξιολογήσει τους διαγωνιζόμενους μαθητές προκρίνοντας εκείνους που θα περάσουν στην επόμενη φάση των τελικών αγώνων.

 

  1. Τελικοί αγώνες: Στις 7 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα διεξαχθούν οι τελικοί αγώνες στους οποίους θα λάβουν μέρος οι προκριθέντες μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν. Κάθε σχολείο θα μπορεί να στείλει  έως 8 μαθητές. Δύο μαθητές από την Ε΄ τάξη  και δύο από την ΣΤ’ στη νοηματική ανάγνωση και στον αυθόρμητο λόγο αντιστοίχως.

 

Στα σχολεία που θα συμμετάσχουν στους 3ους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής τέχνης  θα αποσταλούν και θα δοθούν εξηγήσεις για τους αναλυτικούς κανόνες των αγωνισμάτων. Επιπλέον θα διεξαχθούν επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς με θέματα που αφορούν την άσκηση της ρητορικής τέχνης καθώς και την προετοιμασία για τους αγώνες. Η πρώτη προγραμματισμένη επιμόρφωση είναι το Σάββατο στις 26 Ιανουαρίου 2019, στο Αμφιθέατρο « Ν. Πολίτη » του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ώρες 15.00-18.00, με εισηγήτρια την Δρ. Εγγλέζου Φωτεινή .

Οι 3°ι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής θα διεξαχθούν εντός ωραρίου διδασκαλίας μαθημάτων.Οι αιτήσεις συμμετοχής θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά  μέχρι την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019.

Emails συμμετοχής :athanasiaxron@gmail.com, micpol@hotmail.com, helenstavro@gmail.com

 Σημείωση:

α) στη δήλωση συμμετοχής για το επιμορφωτικό σεμινάριο πρέπει να αναφέρονται τα εξής: το όνομα Σχολείου και το ονοματεπώνυμο των εκπ/κών ενώ

β)στη δήλωση συμμετοχής στους μαθητικούς, ρητορικούς αγώνες πρέπει να αναφέρονται τα εξής: όνομα σχολείου, ονοματεπώνυμο μαθητών και το είδος του αγωνίσματος που θα συμμετάσχουν

 

Επιστημονική Υπεύθυνη Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης

Βολονάκη ΕλένηΕπίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ 70 (δασκάλων) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας:

Πολυχρονόπουλος Μιχαήλ, Σταυροπούλου Ελένη , Χρονοπούλου Αθανασία

 

Οργανωτική Επιτροπή

Γρουσουζάκου Σταυρούλα (πρόεδρος) ,Σαρρής Δημήτρης, Τσορώνη Μαριάννα

 

Επιτροπή Υποστήριξης και Ενημέρωσης

Χριστόπουλος Γιάννης (πρόεδρος), Γιαννοπούλου Γιώτα, Μαρία Κρόμπα,  Μπούνα Ευαγγελία, Πανταζή Βάσω,  Σασαρώλη Αιμιλία

 

Επιστημονικοί Συνεργάτες – Επιμορφωτές

Εγγλέζου Φωτεινή, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Περιφέρειας Πειραιά, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών, Δρ Διδακτικής Γλώσσας και Ρητορικής

Λουτριανάκη Βάλια,φιλόλογος (Αρσάκειο Ψυχικού), Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, ΌΕΛ, υπ. Δρ

Μουντάνου Ρούλα, Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων «Πολύτροπη Αρμονία»