Τρόοδος

 

Δημοσίευση: 15-3-2021

 

Τρόοδος, φωτογραφία από το φωτογραφικό αρχείο της Ομάδας

 

Η Οροσειρά του Τροόδους

Η οροσειρά του Τροόδους είναι η βασική οροσειρά της Κύπρου, η οποία εκτείνεται στο κεντρικό και νοτιοδυτικό τμήμα της, καταλαμβάνοντας το 1/3 της έκτασης του νησιού. Έχει κατεύθυνση από δυτικά-βορειοδυτικά προς ανατολικά-νοτιοανατολικά.

 

1. Μορφολογία

Ως προς τη μορφολογία της  οροσειράς, θα αναφέρουμε ότι, στο κεντρικό της τμήμα, αποτελείται από πλαγιές με στρογγυλεμένες κορυφές, ενώ η περίμετρός της δημιουργεί απότομο ανάγλυφο. Νοτιοδυτικά σχηματίζονται υψώματα με επίπεδη επιφάνεια και βαθιές κοιλάδες ανάμεσά τους. Χαρακτηριστικές κορυφές, ακολουθώντας την διαδρομή από δυτικά προς ανατολικά είναι: Τρίπυλος (1362 μ.), Κύκκος (1318 μ.), Χιονίστρα ή Όλυμπος (1951 μ.), Μαδαρή (1613 μ.), Παπούτσα (1554 μ.), Κιόνια (1423 μ.).

Το υπέδαφος του ορεινού όγκου είναι πλούσιο σε ορυκτά. Υπάρχουν κοιτάσματα αμιάντου, χρωμίτη, χαλκούχων σιδηροπυριτών, χρυσού και αργύρου. Από την αρχαιότητα, η εξόρυξη του χαλκού καθόρισε την οικονομία και τον πολιτισμό της Κύπρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η λατινική ονομασία του χαλκού, cuprum,συνδέεται με το όνομα της Κύπρου.

 

2.Χλωρίδα-Πανίδα

Η βλάστηση στο Τρόοδος είναι πολύ πλούσια και χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλών ενδημικών φυτών. Χαρακτηριστική είναι η παρουσία του δένδρου με το όνομα Τραχεία Πεύκη, η οποία, σε μορφή συστάδων, καλύπτει μεγάλες επιφάνειες της οροσειράς. Άλλο ενδημικό φυτό είναι η  Λατζιά, η οποία φύεται σε υψόμετρο άνω των εξακοσίων μέτρων.

Λατζιά

Επίσης, συναντούμε και άλλα δένδρα και θάμνους, όπως:
Αντρουκλιά, Κυπαρίσσι, Περνιά, Δρυς, Σφεντάμι, Αγριελιά, Αγριοτριανταφυλλιά, κ.ά.

Σε υψόμετρο άνω των χιλίων μέτρων συναντούμε δάση από Μαύρη Πεύκη, καθώς και Έλατα, ενώ στην κορυφή του Τριπύλου συναντούμε τον ενδημικό Κέδρο.

Σε περιοχές με περισσότερη υγρασία (κοντά σε ποτάμια) συναντούμε δάση από Πλατάνια και φυτά, όπως η Δάφνη, η Αροδάφνη και η Μυρτιά.

Πηγή φωτογραφίας: Βικιπαίδεια

 

Κέδρος της Κύπρου

Πηγή φωτογραφίας: Βικιπαίδεια

 

Η πανίδα του Τροόδους χαρακτηρίζεται από την παρουσία του κυπριακού αγρινού, είδος  αγριοπρόβατου, που ανήκει στα ενδημικά είδη της Κύπρου. Κατά τη δεκαετία του 1930, το αγρινό κινδύνευσε να εξαφανισθεί, αλλά η λήψη κατάλληλων μέτρων συνέβαλε στο να υπάρχει σήμερα ένας πληθυσμός 3000 ατόμων.

Το αγρινό της Κύπρου

Πηγή φωτογραφίας: Βικιπαίδεια

 

Στην οροσειρά συναντούμε επίσης αλεπούδες, σκαντζόχοιρους, λαγούς, μικρά τρωκτικά και νυχτερίδες. Στη σκιά που δημιουργείται ανάμεσα στις λατζιές ζει η φίνα ή οχιά.

Σημαντική είναι και η πανίδα των πτηνών του Τροόδους, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερη θέση κατέχουν ο κλόκκαρος, ο σταυρομύτης, το περδικοσιάχινο, ο δενδροβάτης, το αηδόνι και η ενδημική σκαλιφούρτα.

 

Σταυρομύτης

Πηγή φωτογραφίας: Βικιπαίδεια

 

Πηγή: Βικιπαίδεια

 

Καψιώτη Ευαγγελία, Β1, Σχ. Έτος 2020-2021
Επίβλεψη: Ελένη Παπαδοπούλου