Λευκωσία

 

Δημοσίευση: 8-4-2021

 

Η πόλη της Λευκωσίας είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου,  η έδρα της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και η έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Ο πληθυσμός της στα τέλη  του 2013 ήταν 333.800 κάτοικοι.

Είναι το κέντρο της οικονομικής ζωής του νησιού και συγχρόνως μια πόλη με πλούσια πολιτιστική ζωή και μνημεία  που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορική  πορεία της.

Το όνομα Λευκωσία σχετίζεται με την ελληνική μυθολογία και τη σειρήνα Λευκωσία, η οποία ήταν  κόρη του Αχελώου και της Μελπομένης και σημαίνει «Λευκή Ουσία». Διεθνώς έχει επικρατήσει το ιταλικό όνομα της πόλης «Nicosia».

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο περιβάλλεται από τα Ενετικά Τείχη, βρίσκονται μουσεία, ιστορικοί ναοί και κτήρια των μεσαιωνικών χρόνων.

 

Το Παγκύπριον Γυμνάσιον. Έτος ίδρυσης 1812. Το αρχαιότερο σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 

Η πόλη της Λευκωσίας συνεχίζει την ιστορία των αρχαίων Λεδρών, ενός από τα βασίλεια της Κύπρου που ίδρυσαν οι Αχαιοί μετά τον Τρωικό πόλεμο και το οποίο  διαλύθηκε  μεταξύ του 7ου και του 8ου αι. π. Χ. Στη σημερινή πόλη βρίσκονται αρκετά κατάλοιπα αυτής της περιόδου, όπως και των περιόδων που ακολούθησαν, της Ελληνιστικής, της Ρωμαϊκής, και της Πρωτοβυζαντινής.

Τον 1ο μ. Χ. αι. οι Λέδρες ήταν μια ασήμαντη πόλη με γεωργοκτηνοτροφικό χαρακτήρα, γεγονός που οφείλονταν στη θέση της πόλης στο εσωτερικό του νησιού μακριά από τα παράλια.

Εξαιτίας αυτής της θέσης, που την καθιστούσε προστατευμένη από τις εχθρικές επιθέσεις, κατά τη Βυζαντινή περίοδο, έγινε η πρωτεύουσα της Κύπρου, ενώ από τον 4ο αι. μ. Χ. είναι η έδρα του επισκόπου.

Οι  Ναΐτες Ιππότες, που αγόρασαν την Κύπρο από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο, έκαναν την Λευκωσία το διοικητικό τους κέντρο. Ήταν η πρωτεύουσα του Μεσαιωνικού Βασιλείου της Κύπρου στην περίοδο της Φραγκοκρατίας, η έδρα των βασιλέων Λουζινιάν και έδρα της Λατινικής Εκκλησίας.

Το 1374 κατέλαβαν την πόλη οι Γενουάτες, το 1426 οι Σαρακηνοί και το 1489 οι Βενετοί, οι οποίοι οχύρωσαν την πόλη με νέα τείχη.

Το 1570 την κατέλαβαν οι Οθωμανοί Τούρκοι και μέχρι το 1878 που διήρκεσε αυτή η περίοδος η πόλη έπεσε σε παρακμή.

Άρχισε να αναπτύσσεται μετά το 1878, όταν την κατέλαβαν οι Άγγλοι.

Μετά το 1960, όταν η Κύπρος έγινε ανεξάρτητη, η Λευκωσία έγινε πρωτεύουσα και έκτοτε η ανάπτυξή της είναι σημαντική.

 

 ΜΝΗΜΕΙΑ

 

Νέο και Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο

Τα δύο κτήρια βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Το Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο χτίστηκε το 1730 και στο ισόγειό του στεγάζεται το Εθνογραφικό Μουσείο της Κύπρου. Το Νέο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο χτίστηκε το 1960 και είναι η έδρα της Εκκλησίας της Κύπρου.

Το Νέο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο είναι η έδρα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου. Χτίστηκε το 1960.

 

Το Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. Χτίστηκε το 1730.

 

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη

Ο Ναός του Αγίου Ιωάννη είναι μικρός και μονόκλιτος και φέρει αρχιτεκτονικά στοιχεία της Φραγκοβυζαντινής περιόδου που εξωτερικά του δίνουν  την εικόνα φρουρίου. Η εικονογράφησή του ανήκει στον 18ο αι. και σώζεται μέχρι σήμερα ολόκληρη. 

Κυπριακό Μουσείο

Είναι Αρχαιολογικό Μουσείο, του οποίου τα εκθέματα καλύπτουν μια περίοδο από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τον 7ο αι. μ. Χ., δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τα βασικά στάδια της πολιτιστικής εξέλιξης στο νησί.Εκτίθενται συλλογές κεραμικών αντικειμένων, χάλκινων, γλυπτά, κοσμήματα, κ.ά.

Βυζαντινό Μουσείο

Το Βυζαντινό Μουσείο φιλοξενεί διακόσιες εικόνες που καλύπτουν μια περίοδο από τον 9ο αι. έως τον 19ο αι., βιβλία, ιερά σκεύη, ενδύματα, ψηφιδωτά, κ.ά.

 Πύλη Αμμοχώστου

Είναι μία από τις τρεις πύλες των Ενετικών Τειχών που οδηγούσαν στην Λευκωσία. Το όνομά της οφείλεται στο ότι άνοιγε προς τον δρόμο που οδηγούσε στο λιμάνι της Αμμοχώστου. Παλαιότερα ονομάζονταν Πόρτα Τζουλιάνα, για να αποδοθεί τιμή στον Giulio Savorgnano , τον μηχανικό που τη σχεδίασε και την έκτισε. Στη νεότερη εποχή δέχθηκε εργασίες αναστήλωσης και φιλοξενεί το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας.

Λαϊκή Γειτονιά

Είναι το τμήμα της Λευκωσίας που βρίσκεται εντός των τειχών και έχει πεζοδρομηθεί. Τα οικοδομήματά της αποκαταστάθηκαν με τρόπο ώστε να διατηρηθεί η παραδοσιακή αστική αρχιτεκτονική της Κύπρου. Διαθέτει καταστήματα, εστιατόρια, είδη λαϊκής τέχνης, κ.ά

Λεβέντειο – Δημοτικό Μουσείο

Βρίσκεται στη Λαϊκή Γειτονιά και στεγάζει συλλογές από τη Χαλκολιθική εποχή μέχρι τη σύγχρονη, αποκαλύπτοντας την ιστορική και κοινωνική ιστορία της Λευκωσίας. Στα εκθέματά του υπάρχουν συλλογές κοσμημάτων, επίπλων, κεραμικών, φωτογραφικές, κ.ά.

Παρατηρητήριο οδού Λήδρας

Στον  ενδέκατο όροφο του Πύργου Σιακάλου, ο οποίος είναι το πιο ψηλό κτήριο της Παλιάς Λευκωσίας, στεγάζεται το Μουσείο- Παρατηρητήριο. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποιώντας κιάλια και τηλεσκόπιο να δουν όλη την πόλη της Λευκωσίας χωρίς εμπόδια. Είναι σαν να τη βλέπουν ταξιδεύοντας από πάνω με αερόστατο. Ηχογραφημένη αφήγηση της ιστορίας της πόλης βοηθάει τον επισκέπτη να ταξιδέψει και στο χρόνο.

Για να γνωρίσετε τα Μουσεία της Λευκωσίας: ΕΔΩ

Για να γνωρίσετε Κέντρα Πολιτισμού και Πινακοθήκες: ΕΔΩ

 

 

Πηγές:

1.ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: ΛΕΥΚΩΣΙΑ

2. ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙA: ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ

2.ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ: ΛΕΥΚΩΣΙΑ

3. ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το φωτογραφικό αρχείο της Ομάδας και αποκτήθηκαν κατόπιν εκπαιδευτικών επισκέψεων στη Κύπρο, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος.

 

Κρητικού Μαργαρίτα, Β1, Σχολ. Έτος 2020-2021
Επίβλεψη: Παπαδοπούλου Ελένη, Θεολόγος

Κατηγορίες: Πόλεις. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.