Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου – 2 Απριλίου

Η αφίσα και το μήνυμα της IBBY για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2020

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»

Ζωρζ Σαρή

Το Παιδικό βιβλίο, το παραμύθι, οι ιστορίες, αποτελούν ίσως το πιο χρήσιμο εργαλείο μάθησης, ανάπτυξης της φαντασίας, της γλώσσας και της έκφρασης. Επιπλέον  καλλιεργεί  δεξιότητες και αξίες όπως η δημιουργικότητα, η κριτική ικανότητα, η ενσυναίσθηση, η μνήμη και γενικότερα επιδρά σημαντικά στην ολόπλευρη ανάπτυξη και ωρίμανση των παιδιών.

Φέτος λόγω της ιδιαίτερης συνθήκης την οποία βιώνουμε, με τον εγκλεισμό όλων μας στα σπίτια, νιώθουμε την ανάγκη να έρθουμε σε επαφή με τα παιδιά μας, έστω από μακριά και από απόσταση και να γιορτάσουμε όπως κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Σκεφτήκαμε όμως, να δημιουργήσουμε σε αυτή τη διαφορετική συνθήκη κάτι διαφορετικό. Το κλείσιμο των σχολείων, λόγω κορωνοϊού, μας ¨βρήκε¨ την περίοδο που σχεδόν ολοκληρώναμε τη μεγάλη και τόσο σημαντική θεματική ενότητα «Το Σώμα – Ο Εαυτός μου». Συνδυάζοντας, λοιπόν, τα παραπάνω θα θέλαμε να προτρέψουμε τους μικρούς μας μαθητές σε κάποιες δράσεις με τις οποίες θα μπορούσαμε ίσως να αλληλεπιδρούμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Δράση 1:

Ας φτιάξουμε ο καθένας το βιβλίο του εαυτού του….

Το βιβλίο αυτό μπορείτε να το εκτυπώσετε ή να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας, για να το φτιάξουν τα παιδιά στο σπίτι και στη συνέχεια να μας το στείλετε στο blog ή στο mail του νηπιαγωγείου μας ή να μας το δώσετε όταν με το καλό βρεθούμε ξανά όλοι μαζί!

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο εδω:

https://blogs.sch.gr/nipkera/files/2020/04/ΤΟ-ΒΙΒΛΙΟ-ΜΟΥ.docx

Με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε το πρώτο βιβλίο που μας έστειλε μαθητής μας! Ευχαριστούμε την οικογένεια του Σπύρου για την ανταπόκριση και τα συγκινητικά λόγια!



Λήψη αρχείου

 

Δράση 2:

Προσκαλούμε τους μικρούς μας μαθητές με τη βοήθεια των γονιών μέσα από το εργαλείο Padlet να ζωγραφίσουν  και να γράψουν on line,  τι νιώθουν και σκέφτονται όταν διαβάζουν ένα βιβλίο, τι προσφέρει ένα βιβλίο. Επίσης μπορείτε να ανεβάσετε ζωγραφιές σχετικές ή ακόμα και να μιλήσετε με ηχητικό μήνυμα … Η δράση αυτή δίνει την ευκαιρία στους γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά την αξία των παιδικών βιβλίων και να αλληλεπιδράσουμε όλοι μαζί.

Μετάβαση στο padlet.com

Δράση 3:

Ας φτιάξουμε τις δικές μας ιστορίες… Μπορείτε να διαλέξετε έναν ήρωα από κάποιο γνωστό παραμύθι ή ακόμα και έναν καινούργιο που σκέφτηκαν τα παιδιά. Να διαλέξετε ακόμα ένα αντικείμενο, ένα μέρος ή κάποια άλλη εικόνα που εσείς επιθυμείτε. Στη συνέχεια να προσπαθήσετε όλοι μαζί να φτιάξετε μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Την ιστορία αυτή μπορείτε να την καταγράψετε εσείς χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά, παροτρύνοντας το παιδί να γράψει και αυτό κάποιες λέξεις (να γράψει με τις φωνές, τον ήχο δηλαδή του κάθε γράμματος και όχι με αντιγραφή), από την ιστορία που θα δημιουργήσετε. Τέλος το παιδί μπορεί να την εικονογραφήσει και να δημιουργηθεί το δικό σας βιβλίο. Οι ιστορίες αυτές είναι ανεξάντλητες… αλλάζοντας τα πρόσωπα (γνωστά ή άγνωστα), τα μέρη και τα αντικείμενα.

Εναλλακτικά υπάρχει και έτοιμο υλικό:

ΦΤΙΑΧΝΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΦΙΓΟΥΡΕΣ

https://enakeimenomiaeikona.blogspot.com/2018/02/blog-post.html?m=1&fbclid=IwAR0VbIpI8yxh7FmdSnlANV4MwhzBbrvNu6vGH8xEP2cbK2kRFnpe9vH4W

Δράση 4:

Παρακάτω παραθέτουμε κάποια on line παραμύθια συγκεντρωμένα, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε,να ακούσετε και να παρακολουθήσετε. Έχουμε εντάξει και  τα δικά μας παραμύθια! Μη ξεχνάτε ότι είναι σημαντικό μετά να συζητήσετε με τα παιδιά την ιστορία, να τους κάνετε ερωτήσεις, να τα παροτρύνετε να τα αναδιηγηθούν, καθώς να ζωγραφίσουν ελεύθερα ότι τους έκανε εντύπωση.

Μετάβαση στο padlet.com

*Ευχαριστούμε για την ιδέα χρήσης του εργαλείου PADLET ως ψηφιακή βιβλιοθήκη τις συναδέρφους των Νηπιαγωγείων Σάμης, Φαρακλάτων και Αγία Θέκλης!

Δράση 5:

Χειροτεχνία σελιδοδείκτη:

Δραστηριότητες σχετικές με το παραμύθι:

Οι καλοί και οι κακοί πειρατές

 

«Αν θέλουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο από τον σημερινό, πρέπει να αρχίσουμε από το παιδικό βιβλίο» Jella Lepman (γερμανίδα δημοσιογράφος, πρωτοπόρος ιδρύτρια της Διεθνούς Βιβλιοθήκης του Μονάχου, το έργο της οποίας άλλαξε τα δεδομένα στην παγκόσμια σκηνή του παιδικού βιβλίου).

Ευχόμαστε σε όλους υγεία και δύναμη! Ένα βιβλίο από μόνο του δεν μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο… ένα παιδί που διαβάζει μπορεί!

Οι νηπιαγωγοί

Γιαννάκη Κατερίνα

Βάσω Τζούρου.