Ιδέες για δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι.

Μια κάμπια!

(δημιουργία εικόνας με διαφορετικά υλικά)

Πολλές φορές οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με το ερώτημα «τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσουμε δημιουργικά το χρόνο μας με τα παιδιά μέσα στο σπίτι». Δυστυχώς την παρούσα περίοδο, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊου COVID-19 και της αναγκαστικής παραμονής όλων μας στο σπίτι, το ερώτημα γίνεται τόσο επίκαιρο όσο και απαραίτητο, καθώς πρέπει όλοι να αντιδράσουμε υπεύθυνα, ψύχραιμα, αλλά και πειθαρχημένα με βάση της οδηγίες που οφείλουμε όλοι να ακολουθήσουμε.

Για το λόγο αυτό, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να προτείνουμε και να συγκεντρώσουμε κάποιες ιδέες για δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι γονείς με τα παιδιά τους.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ & ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

  • Διαβάστε βιβλία και συζητήστε την ιστορία με τα παιδιά. Ζητήστε να σας ζωγραφίσουν τι τους άρεσε ή τι δεν τους άρεσε. Σκεφτείτε και συζητήστε ένα διαφορετικό τέλος στην ιστορία και ενθαρρύνετε τα παιδί να το ζωγραφίσει ή και να το γράψει όπως μπορεί.
  • Φτιάξτε δικές σας ιστορίες, από διάφορες εικόνες ή ακόμα και τυχαίες λέξεις. Στη συνέχεια δημιουργήστε ένα βιβλίο με τη δική σας ιστορία.
  • Μπορείτε να δημιουργήσετε και ηλεκτρονικά το παραμύθι που θα φτιάξετε με τα παιδιά:

https://www.storyjumper.com

  • Εναλλακτικά διαβάστε παραμύθια on line, τα οποία είναι δωρεάν.

Ενδεικτικά σας παραθέτουμε κάποιους συνδέσμους:

https://www.helppost.gr/free/ebooks/paidika-paramithia-istories-online/

34 δωρεάν παιδικά e-books για τους μικρούς μας φίλους!

ΠΑΖΛ & ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

  • Παίξτε παζλ που έχετε ήδη ή επιτραπέζια παιχνίδια όλοι η οικογένεια μαζί.
  • Δημιουργήστε ένα παζλ με μια δική σας εικόνα ή ακόμα και φωτογραφία. Εκτυπώστε την ή ζωγραφίστε την σε ένα χαρτί και κόψτε σε όσα κομμάτια θέλετε, ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού.
  • Φτιάξτε ένα δικό σας «κυνήγι Θησαυρού», κρύβοντας κάτι στο σπίτι και με χαρτάκια που θα έχουν γρίφους ή οδηγίες ή εικόνες (και πάλι ανάλογα με την ηλικία), δώστε στα παιδιά μια περιπέτεια μέσα στο σπίτι.
  • Περιγράψτε εικόνες με αντικείμενα, επαγγέλματα, ζώα κλπ. Προσπαθήστε οι περιγραφές τόσο των παιδιών όσο και οι δικές σας να έχουν μια «αυξανόμενη δυσκολία» για να γίνεται το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον, αλλά και απαιτητικό.
  • Βρείτε λέξεις από κάποιο γράμμα – αρχηγό. Για παράδειγμα λέξεις από Α (το λέμε α και όχι άλφα, καθώς αναζητούμε την ήχο του γράμματος, καλλιεργώντας έτσι την φωνημική επίγνωση που σταδιακά θα ενισχύσει την ανάγνωση και τη γραφή), όπως αρκούδα, αλεπού, Αθήνα, αγάπη κλπ.
  • Σαν παραλλαγή μπορούμε να σκεφτούμε τι μας θυμίζει μια λέξη (προφορικός συνειρμός). Ή να βρούμε λέξεις που είναι αντίθετες, συνώνυμες κλπ. (είναι παιχνίδια που κάνουμε συχνά στο νηπιαγωγείο μας και τα παιδιά είναι εξοικειωμένα).
  • Φτιάξτε ένα ηλεκτρονικό παζλ με το πρόγραμμα με κάποια εικόνα που αρέσει στο παιδί και όσα κομμάτια θέλετε κάθε φορά:

https://www.jigsawplanet.com

  • Ενδεικτικά σας παραθέτουμε παζλ με πίνακες ζωγραφικής, τους οποίους έχουμε σχολιάσει στην τάξη και τους έχουμε φτιάξει παζλ στην τάξη μας.

 

Πατήστε το σύνδεσμο για να παίξετε! Φτιάξαμε το κάθε παλζ με διαφορετικό αριθμό κομματιών.

Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Η έναστρη νύχτα.

Φθινοπωρινό τοπίο με τέσσερα δέντρα.

Οι χαρταετοί. Δ. Μυταράς

Το τραπέζι της Σαρακοστής. Σ.Βασιλείου

Κύκλοι σε τετράγωνα. Β. Καντίνσκι

Ζωγραφική με διάφορες τεχνικές.

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ζωγραφίσουν διαφορετικά πράγματα, εικόνες που φτιάχνουν ιστορίες, κάτι που είδαν, άκουσαν (ναι, ακόμα και ένα μουσικό κομμάτι!), σκέφτηκαν, φαντάστηκαν, ονειρεύτηκαν. Δώστε στα παιδιά άσπρες σκέτες σελίδες που θα αφήσουν τη φαντασία τους να καλπάσει και όχι έτοιμες σελίδες στις οποίες πρέπει μόνο να ζωγραφίσουν.
  • Χρησιμοποιήστε διαφορετικά υλικά για να φτιάξετε εικόνες (όπως η εικόνα στην αρχή του άρθρου μας, που έχει γίνει στην τάξη μας) . Κάντε κολάζ και ζωγραφική χρησιμοποιώντας χαρτόνια, σελίδες από περιοδικά και εφημερίδες ή άλλα άχρηστα υλικά. Δώστε στα παιδιά ψαλίδι και κόλλα και αφήστε τα να δημιουργήσουν. Μπορείτε ακόμα και κούκλες ή οποιαδήποτε κατασκευή να φτιάξετε με διάφορα αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι.
  • Οι εικόνες μπορούν να γίνουν και χωρίς μπογιές ή μαρκαδόρους… με ξυλάκια, κορδέλες (όπως τα παιχνίδια στο άρθρο μας για το δημιουργικό παιχνίδι) ή ότι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο.
  • Τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν και στον υπολογιστή στο πρόγραμμα της ζωγραφικής, αλλά και σε άλλα προγράμματα που προσφέρονται δωρεάν. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

http://www.tuxpaint.org/?lang=el

Κλείνοντας, σας παροτρύνουμε να παίξετε με τα παιδιά σας! Όσο πιο πολύ μπορείτε! Ζητήστε τους να σκεφτούν και μόνα τους παιχνίδια, να πουν τις ιδέες τους, να βάλετε τους κανόνες μαζί. Παραθέτουμε κάποιες ιδέες που μας φάνηκαν ενδιαφέρουσες.

https://www.teachingtherapy.com/2019/01/blog-post_21.html?m=1

6 δωρεάν online παιχνίδια που θα φέρουν πιο κοντά το παιδί στον πολιτισμό και τις τέχνες

Δραστηριότητες για busy bags

Η φαντασία ιδιαίτερα των παιδιών είναι ανεξάντλητη και αυτό πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο φάρμακο στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε… Μέχρι να ξαναβρεθούν οι παρέες..και τα σχολεία να γεμίσουν πάλι χαρούμενες φωνές! Καλή δύναμη σε όλους!

Οι νηπιαγωγοί

Γιαννάκη Κατερίνα & Τζούρου Βάσω.