Ενημερωτική ημερίδα

Σερφάρω δημιουργικά & με ασφάλεια: Ενημερωτική ημερίδα για την κριτική σκέψη και την ψηφιακή νοημοσύνη σε μαθητές του  Δημοτικού & Νηπιαγωγείου Καρυάς & τους γονείς τους!

 

Μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ενημερωτική ημερίδα  σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τους κινδύνους και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, είχαν οι μαθητές αλλά και οι γονείς του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Καρυάς, την Παρασκευή 27 Απριλίου. Εισηγητές της εκδήλωσης –η οποία συμβαίνει για πρώτη φορά στα σχολεία της Καρυάς- ήταν οι Καθηγητές Πληροφορικής και Στελέχη του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ) κ.κ. Δημήτριος Γ. Λιόβας, Κωνσταντίνος Σταθόπουλος & Γιακοβής Δημήτριος, οι οποίοι αφού τόνισαν τη χρησιμότητα και την αξία του Διαδικτύου στη σημερινή εποχή, επισήμαναν τους αυξημένους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη & απρόσεκτη χρήση του. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τρόποι προστασίας από τους κινδύνους, με τη βοήθεια ειδικών λογισμικών, αλλά και χρήσιμων συμβουλών προς τους γονείς & τους μαθητές του Δημοτικού & του Νηπιαγωγείου.

Η ενημερωτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών &  επικεντρώθηκε στα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, στους κινδύνους που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στον εθισμό, στην αποπλάνηση ανηλίκων, στον διαδικτυακό εκφοβισμό γνωστό και ως cyber bullying ενώ, στο τέλος της παρουσίασης, δόθηκε χρόνος στους παρευρισκομένους γονείς & μαθητές για υποβολή ερωτήσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο νέο ευρωπαϊκό κανονισμό (GDPR), ένα νέο νομικό πλαίσιο κανόνων που θα εφαρμοσθεί από τις 25 Μαΐου και αποσκοπεί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, καθώς επίσης και στην απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για είσοδο των παιδιών κάτω των 15 ετών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μόνο με γονική συναίνεση.

Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν το αμείωτο ενδιαφέρον των μαθητών & των γονέων τους, οι οποίοι –όπως δήλωσαν η Διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου κ.  Τσακνάκη Παρασκευή  και η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου κ. Σταυρούλα Κουβέλα- με τις ερωτήσεις και τις απορίες τους έδειξαν να ενθουσιάζονται τόσο με τις νέες γνώσεις που αποκόμισαν, όσο και με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Η εκδήλωση έκλεισε με την προτροπή προς τους μαθητές να συζητούν με τους γονείς τους, για όλα τα θέματα σχετικά –και -με την διαδικτυακή τους ζωή, και να αναπτύσσουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης.