ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ ΣΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ.

 

Στoπλαίσιo του Προγράμματος Erasmus+, στο οποίο συμμετέχει το Νηπιαγωγείο Καρυάςμε θέμα «Aglancetothefuture: Enviromentandhealthyhabits», πραγματοποιήθηκε από τη Δευτέρα 9-5-2022 έως και την Παρασκευή 13-5-2022 η τρίτη συνάντηση αντιπροσωπειών των ευρωπαίων εκπαιδευτικών στην πόλη Σόφια της Βουλγαρίας.Από το Νηπιαγωγείο Καρυάς συμμετείχε η εκπαιδευτικός Λιόβα Αικατερίνη.
Η συνάντηση αυτή έδωσε την ευκαιρία για μια ακόμη γνωριμία και επαφή μεταξύ των συμμετεχόντων ευρωπαϊκών σχολείων (από την Ισπανία, την Ιταλία, τη , τη Βουλγαρία και την Ελλάδα) και έθεσε τις βάσεις για τη μελλοντική τους συνεργασία.
Ακολουθεί μία συνοπτική παρουσίαση των 5 ημερών της συνάντησης.
Ένα συναρπαστικό πενθήμερο ξεκίνησε τη Δευτέρα 9-5-2022 με ένα θερμό καλωσόρισμα στο σχολείο της Σόφιας , ξενάγηση των εκπαιδευτικών στις εγκαταστάσεις του σχολείου και πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δραστηριότητες για τη γνωριμία των εκπαιδευτικών μεταξύ τους .Στη συνέχεια της ημέραςείχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε εργαστήρι-επίδειξη παραδοσιακής Βουλγάρικης μουσικής και μουσικών οργάνων. Ακολούθησε γεύμα που πρόσφερε το σχολείο. Η μέρα έκλεισε με συζήτηση για τις διαδικασίες διεκπαιρέωσης του προγράμματος.

Την Τρίτη 10-5-2022 ξεκινήσαμε με συζήτηση για τις επόμενες κινητικότητες του προγράμματος. Επισκεφθήκαμε το ECOPACK, όπου είχαμε την ευκαιρία πρώτα να ενημερωθούμε και μετά να δούμε πώς γίνεται ακριβώς η ανακύκλωση. Με την επιστροφή στο σχολείο τους είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε παραδοσιακούς χορούς από τους μαθητές με μουσικά ακούσματα από όλες τις συμμετέχουσες χώρες που επιμελήθηκε η μουσικός του φιλοξενούμενου σχολείου.Η μέρα ολοκληρώθηκε με γεύμα στο σχολείο και περίπατο στην λίμνη της περιοχής.
Την Τετάρτη 11-5-2022 είχε προγραμματιστεί εκδρομή στο VITOSHAMOYNTAIN.Η μετακίνηση έγινε με δικό τους λεωφορείο. Φτάσαμε σχεδόν στην κορυφή του βουνού με ύψος 1840 μέτρα.Η εμπειρία μοναδική γιατί είχε ακόμη χιόνια. Στην επιστροφή σταματήσαμε στην περιοχή με τις 100 καμπάνες, από 100 διαφορετικά κράτη. Ακολούθησαν παιχνίδια με μπάλες και στεφάνια.
Την Πέμπτη 12-5-2022 παρακολουθήσαμε ένα υπέροχο θεατρικό από τα παιδιά της Βουλγαρίας και ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά. Στη συνέχεια όλοι μαζί μαγειρέψαμε ένα πολύχρωμο κέικ, το οποίο και φάγαμε αργότερα. Στο πρόγραμμα ακολούθησε εκμάθηση Ισπανικών από εκπαιδευτικό του δικού τους σχολείου. Μετά το γεύμα τα παιδιά έκαναν γυμναστική και έπαιξαν τοπικά παιχνίδια.
Την Παρασκευή 13-5-2022 επισκεφθήκαμε όλοι μαζί τον εθνικό κήπο της Σόφιας με τα χιλιάδες σπάνια λουλούδια.Το πρόγραμμα έκλεισε με την επίσκεψη στο παλαιοντολογικό μουσείο της πόλης.Απίστευτες εικόνες με δεκάδες ζώα ,πουλιά και ερπετά.Όλοι φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις

 

4η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗEIKONIKHΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ [VIRTUALMOBILITY] ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΡΥΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ΚΑ1 ΣΤΗ ΛΕΟΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

ισπανια(2)virtual

Στοπλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+, στο οποίο συμμετέχει το Νηπιαγωγείο Καρυάςμε θέμα «Aglancetothefuture: Enviromentandhealthyhabits», πραγματοποιήθηκε από τη Δευτέρα 30-5-2022 έως και την Παρασκευή  3-6-2022 η τέταρτη συνάντηση αντιπροσωπειών των ευρωπαίων εκπαιδευτικώνκαι μαθητών  στο LaMagdalenaLeonSpain.  Το νηπιαγωγείο Καρυάς συμμετείχε εικονικά στο πρόγραμμα της Ισπανίας, καθώς και η Ιταλία. Η  Βουλγαρία συμμετείχε διά ζώσης.

Η  τέταρτη συνάντησηέδωσε την ευκαιρία για μια ακόμη  επαφή και αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων ευρωπαϊκών σχολείων (από την Ισπανία, την Ιταλία, τη ,  Βουλγαρία και την Ελλάδα).Οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ισπανίας, τον πολιτισμό και την κουλτούρα. Οι εμπειρίες και οι γνώσεις επισφράγισαν  με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους του προγράμματος.

Ακολουθεί μία συνοπτική παρουσίαση των 5 ημερών της συνάντησης.

Ένα συναρπαστικό  πενθήμερο  ξεκίνησε τη Δευτέρα 30-5-2022με ένα θερμό καλωσόρισμα στο σχολείο της Ισπανίας , ξενάγηση  των εκπαιδευτικών στις εγκαταστάσεις του σχολείου και πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δραστηριότητες για τη γνωριμία των εκπαιδευτικών  μεταξύ τους.Στη συνέχεια  της ημέραςείχαμε  την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε  παραδοσιακή Ισπανική μουσική καθώς και παραδοσιακά ισπανικά μουσικά όργανα.

Την Τρίτη 31-5-2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψηστο LaCasonainMurias.

Την Τετάρτη 1-6-2022 παρακολουθήσαμε ένα εργαστήριο όπου καλλιεργούσαν διάφορους σπόρους για φαγητό.

Την Πέμπτη  2-6–2022 παρακολουθήσαμε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.Επίσης μας παρουσίασαν το Ισπανικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Την Παρασκευή 3-6-2022  μας ξενάγησαν στα αξιοθέατα της Λεόν.

 

« Εικονική» κινητικότητα στο Νηπιαγωγείο Καρυάς Ελασσόνας

      20220321 09404920220322 10281520220321 110735 20220323 122313 20220323 120222276317063 10159069208077569 1757982258173044108 n

Τριήμερο «εικονικής» κινητικότητας οργάνωσε το Νηπιαγωγείο Καρυάς  στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος  Erasmus+ KA229  με τίτλο “Μία ματιά στο μέλλον: Περιβάλλον και Υγιεινές Συνήθειες / A glance to the future: environment and healthy habits”. Οι έτεροι του προγράμματος  από τις χώρες Βουλγαρία, Ισπανία και Ιταλία στις 21, 22 και 23 Μαρτίου επισκέφτηκαν «εικονικά» την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη εικονική κινητικότητα έχει επικεντρωθεί σε φυσικές και πολιτιστικές πτυχές  της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου. Το ταξίδι περιλάμβανε υπέροχα μέρη όπως το Κάστρο του Πλαταμώνα και τον Όλυμπο. Ταυτόχρονα παρακολουθήσαν ενδιαφέροντα εργαστήρια σχετικά με Παρασκευή κεραλοιφής και βαλσαμόλαδου ,χρησιμοποιώντας βότανα του Ολύμπου  και μίλησαν  για τη μυθολογία, τους 12 θεούς του Ολύμπου τη χλωρίδα και τη πανίδα του Ολύμπου καθώς και για τη υγιεινή μεσογειακή διατροφή. Πλήθος αλληλεπιδραστικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της κινητικότητας αναρτήθηκαν  στην πλατφόρμα του  Etwinning και στο αντίστοιχο του προγράμματος έργο.

Ευχαριστούμε θερμά όλους του εισηγητές μας με τις υπέροχες διαδραστικές παρουσιάσεις σε αυτό το «εικονικό ταξίδι». Η  πολύτιμη συμβολή τους ήταν καίριας σημασίας στην επιτυχή έκβαση της διαδικτυακής εκδήλωσης.

Ειδικότερα ευχαριστούμε:

Τον  Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής ,Καθηγητή Δενδροκομίας Παν. Θεσσαλίας τμ. Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας ,Δν/της Εργ. «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, HORTLAB» ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ,

-Την προϊσταμένη του Περιβαλλοντικού κέντρου Ανατολικού Ολύμπου κα      Βικτωρία Μπεκιροπούλου,

-Τον υπεύθυνο του περιβαλλοντικού κέντρου Κισσάβου-Ελασσόνας κ.Σπανό Κώστα

-Την κα.Χατζηπαναγιώτου Μένη, οικοτέχνη με σπουδές Γεωπονίας, ιδιοκτήτρια εργαστηρίου “Rosmarino”,

-Tην Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Msc Μαρία Παπαζιάκα.

Τη συνάντησε χαιρέτησε η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κα Καραγιώργου Αικατερίνη και ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ,Γάτσας Νικόλαος.

Αυτή ήταν μια μοναδική εμπειρία μαθητών και εκπαιδευτικών που θα μείνει ανεξίτηλη στο πέρασμα των χρόνων.

 

 

 

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Την πρώτη μέρα  οι χώρες παρουσίασαν  το σχολείο τους, τους εκπαιδευτικούς τους, τους μαθητές τους και την περιοχή τους. Στη συνέχεια, οι μαθητές πραγματοποίησαν μια εικονική επίσκεψη στο Κάστρο του Πλαταμώνα, με λογισμικό διαδικτυακής παρουσίασης που επιμελήθηκε  η κα.Βικτώρια Μπεκιροπούλου , προϊσταμένη του Περιβαλλοντικού κέντρου Ανατολικού Ολύμπου Έμαθαν για τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από την Ιστορία της χώρας, αλλά και για το περιβάλλον όπου βρίσκεται το κάστρο.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Η δεύτερη μέρα, μετά τους χαιρετισμούς  της Διευθύντριας της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κα Κραγιώργου Αικατερίνη   και του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Γάτσα Νίκο.Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε διαδικτυακό εργαστήριο για τον Όλυμπο που επιμελήθηκε ο καθηγητής ,Διευθυντής του Εργαστηρίου Κηπουρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.Παπαχατζής Αλέξανδρος.  Οι μαθητές έμαθαν για τον Όλυμπο,τους δώδεκα θεούς  και άλλες πτυχές της ελληνικής μυθολογίας . Η παρουσίαση επικεντρώθηκε ειδικότερα στα βότανα και τις χρήσεις τους.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2023

Η Τρίτη μέρα ξεκίνησε με το εικονικό ταξίδι που επιμελήθηκε ο κ.Σπανός Κώστας, υπεύθυνος του Περιβαλλοντικού  κέντρου Κισσάβου Ελασσόνας .Περιηγηθήκαμε  στη  φύση του βουνού του Ολύμπου, στη βλάστηση,  στα ζώα, στις κορυφές του Ολύμπου κορυφών και σε  όλες τις δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες στο βουνό.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε  εργαστήριο για την « προετοιμασία  βαλσαμόλαδου» από την κ. Χτζηπαναγιώτου Μένη, ιδιοκτήτρια του εργαστηρίου“Rosmarino’’ Τελειώσαμε  με την ενδιαφέρουσα παρουσίαση  σχετικά με την υγιεινή διατροφή, τη διατροφική πυραμίδα και τη σημασία της διατροφής  από κ.Παπαζιάκα Μαρία  Msc.Διαιτολόγος- Διατροφολόγος.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ημερών, υπήρχε συνεργασία και με άλλες διαδικτυακές δραστηριότητες που σχεδίασαν οι Έλληνες συνεργάτες για όλα τα εμπλεκόμενα σχολεία και οι οποίες αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα του  etwinning  στο αντίστοιχο του προγράμματος  έργο.Για την αξιολόγηση του προγράμματος επιλέχτηκε το συνεργατικό εργαλείο storyjumper όπου οι μαθητές όλων των σχολείων αποτύπωσαν την γνώμη τους για την τριήμερη συμμετοχή τους στην εικονική κινητικότα.

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Καρυάς φτιάχνουν ελαιόψωμο.

Ελαιόψωμο έφτιαξαν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Καρυάς για να δείξουν στους συνεργάτες των Ευρωπαϊκών χωρών μια παραδοσιακή συνταγή της Ελλάδας.Στα πλαίσια του προγράμματος etwinning  οι Ευρωπαίοι μαγειρεύουν και μοιράζονται τις συνταγές.

Erasmus days 2021στο Νηπιαγωγείο Καρυάς.

Για μια ακόμη φορά το Νηπιαγωγείο Καρυάς συμμετέχει στον πανευρωπαϊκό εορτασμό του Erasmus days.Στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων  ΚΑ1+ TEACH EDUCATE ACT MOTIVATE και ΚΑ2+»A Glance to the future:Εnviroment and Healthy habits»,που υλοποιεί το Νηπιαγωγείο Καρυάς για τη σχολική χρονιά 2021-2022 συντονίζεται στους ρυθμούς της Ευρώπης.Η εκδήλωση είναι αναρτημένη στην επίσημη ευρωπαϊκή ιστοσελίδα:

https://www.erasmusdays.eu/event/erasmus-days-in-kindergarten-karyas/?fbclid=IwAR1iMSu13mqSkGACa_tChxrS45Xw3EXvA-nx59E_x1PjKriOuAHcuQ9KvUc

Erasmusdays

Ημερίδα Π.Ε. Λάρισας για γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών των σχολείων σας.

 

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας στο πλαίσιο της έγκυρης ενημέρωσης σχετικά με τον εμβολιασμό της σχολικής κοινότητας, διοργανώνει επιστημονικές διαδικτυακές ημερίδες (webinar) με θέμα: «Εμβολιασμός COVID-19 : Προστατεύομαι και Προστατεύω», την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021:

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021: 6.00 μ.μ. έως τις 8.00 μ.μ. το απόγευμα για γονείς και κηδεμόνες μαθητών Α/θμιας Εκπ/σης:

https://minedu-primary2.webex.com/minedu-primary2/j.php?MTID=m410a4dee311b619f3a3a1e4db2ccff90

Event number: 2673 272 2689,    Event password: 436Pr9rbXbk (43677972 from phones)

Πρόγραμμα ERASMUS+ KA1 «TEACH, EDUCATE, ACT, MOTIVATE!» της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας

Πρόγραμμα ERASMUS+ KA1 «TEACH, EDUCATE, ACT, MOTIVATE!» της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας

Στα πλαίσια υλοποίησης των Ευρωπαϊκών της προγραμμάτων η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης Λάρισας ξεκίνησε τις κινητικότητες μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας.Μια μοναδική εμπειρία μάθησης πρόσφερε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ KA1με τίτλο «TEACH, EDUCATE, ACT, MOTIVATE!» (Διδάσκω, εκπαιδεύω, δρω, κινητοποιώ!)  στη Διευθύντρια Π.Ε. Λάρισας  κα Αικατερίνη Καραγιώργου και σε Νηπιαγωγούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, του νηπιαγωγείου Καρυάς κα Κούβελα Σταυρούλα, Ολυμπιάδας κα Πλιάρη Ζωή, Μάνδρας κα Λασπά Δήμητρα, 2ου νηπ/γειου Ελασσόνας κα Παπαδοπούλου Ευαγγελία και κα Σπαθάρα Νίκη και 35ουνηπ/γειου Λάρισας κα Μαρία Φλωράτου.Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συντονιστής  του είναι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λάρισας.

Η πρώτη κινητικότητα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στηνΤενερίφη της Ισπανίας  από 1-6 Αυγούστου 2021 για την παρακολούθηση δομημένων κύκλων μαθημάτων “Stressmanagementwithoutdooractivitiesandcreativityworkshop”.Οι συμμετέχοντες διερεύνησαν διάφορες τεχνικές διαχείρισης στρες και είχαν πολλές γόνιμες συζητήσεις τόσο με τους εισηγητές των σεμιναρίων όσο και με εκπαιδευτικούς διαφόρων Ευρωπαϊκών χωρών.

Στη δεύτερη κινητικότητα με προορισμό το Reykiavik της Ισλανδίας,μέλη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας παρακολούθησαν από τις 8/8/2021-15/8/2021 έναν κύκλο δομημένων μαθημάτων με τίτλο «Smart Teachers Play More».Οι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με καινοτόμους μεθόδους διδασκαλίας, που επικεντρώνονται στην εκμάθηση, στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης και δημιουργικότητας μέσα από το παιχνίδι, την κίνηση και τις αισθήσεις. Υπήρξε συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων με εκπαιδευτικούς από την Ισπανία, την Γερμανία, την Ρουμανία και την Εσθονία. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε δημόσιο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο όπου έγινε παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος της Ισλανδίας.

 

Συμμετoχή του Νηπιαγωγείου Καρυάς στην παρουσίαση Καλών Πρακτικών των Προγραμμάτων Erasmus+

Μια ιδιαιτέρως τιμητική πρόσκληση έλαβε και αποδέχθηκε η εκπαιδευτικός του Νηπιαγωγείου Καρυάς κ. Κουβέλα Σταυρούλα, ως εκπρόσωπος της σχολικής εκπαίδευσης, στην τελετή έναρξης των «Νέων Προγραμμάτων Erasmus+  και ΕυρωπαϊκόΣώμα  Αλληλεγγύης 2021-2027».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Νίκης Κραμέως,του  αντιπροέδρου της ΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής  κ. Μαργαρίτη Σχοινά,του προέδρου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ.Κώστα Δέρβου και πλήθους καλεσμένων, την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι καλές πρακτικές των προγραμμάτων Erasmus+ στον τομέα Νεολαία,Εκπαίδευση και Κατάρτιση και Ευρωπαϊκό σώμα Αλληλεγγύης. Η κ.Κουβέλα Σταυρούλα αναφέρθηκε στην εμπειρία της συμμετοχής του Νηπιαγωγείου Καρυάς στα προγράμματαErasmus+,καθώς επίσης και στα οφέλη  των μαθητών, των εκπαιδευτικών, της τοπικής αλλά και ευρύτερης κοινωνίας, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον της Υπουργού Παιδείας,του  αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  κ. Μαργαρίτη Σχοινά και των λοιπών παρευρισκόμενων.Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά στο λογαριασμό του Erasmus+YouthGreece και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, στοFacebook.

Στην ευχαριστήρια επιστολή που απέστειλε ακολούθως η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ειδικών Προγραμμάτων Διεθνών Υποτροφιών,τονίστηκε η καθοριστική συμβολή της κ. Σταυρούλας Κουβέλα στην επιτυχία της εκδήλωσης, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι οι κόποι και οι προσπάθειες καρποφωρούν και αναγνωρίζονται.