« Εικονική» κινητικότητα στο Νηπιαγωγείο Καρυάς Ελασσόνας

      20220321 09404920220322 10281520220321 110735 20220323 122313 20220323 120222276317063 10159069208077569 1757982258173044108 n

Τριήμερο «εικονικής» κινητικότητας οργάνωσε το Νηπιαγωγείο Καρυάς  στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος  Erasmus+ KA229  με τίτλο “Μία ματιά στο μέλλον: Περιβάλλον και Υγιεινές Συνήθειες / A glance to the future: environment and healthy habits”. Οι έτεροι του προγράμματος  από τις χώρες Βουλγαρία, Ισπανία και Ιταλία στις 21, 22 και 23 Μαρτίου επισκέφτηκαν «εικονικά» την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη εικονική κινητικότητα έχει επικεντρωθεί σε φυσικές και πολιτιστικές πτυχές  της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου. Το ταξίδι περιλάμβανε υπέροχα μέρη όπως το Κάστρο του Πλαταμώνα και τον Όλυμπο. Ταυτόχρονα παρακολουθήσαν ενδιαφέροντα εργαστήρια σχετικά με Παρασκευή κεραλοιφής και βαλσαμόλαδου ,χρησιμοποιώντας βότανα του Ολύμπου  και μίλησαν  για τη μυθολογία, τους 12 θεούς του Ολύμπου τη χλωρίδα και τη πανίδα του Ολύμπου καθώς και για τη υγιεινή μεσογειακή διατροφή. Πλήθος αλληλεπιδραστικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της κινητικότητας αναρτήθηκαν  στην πλατφόρμα του  Etwinning και στο αντίστοιχο του προγράμματος έργο.

Ευχαριστούμε θερμά όλους του εισηγητές μας με τις υπέροχες διαδραστικές παρουσιάσεις σε αυτό το «εικονικό ταξίδι». Η  πολύτιμη συμβολή τους ήταν καίριας σημασίας στην επιτυχή έκβαση της διαδικτυακής εκδήλωσης.

Ειδικότερα ευχαριστούμε:

Τον  Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής ,Καθηγητή Δενδροκομίας Παν. Θεσσαλίας τμ. Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας ,Δν/της Εργ. “Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, HORTLAB” ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ,

-Την προϊσταμένη του Περιβαλλοντικού κέντρου Ανατολικού Ολύμπου κα      Βικτωρία Μπεκιροπούλου,

-Τον υπεύθυνο του περιβαλλοντικού κέντρου Κισσάβου-Ελασσόνας κ.Σπανό Κώστα

-Την κα.Χατζηπαναγιώτου Μένη, οικοτέχνη με σπουδές Γεωπονίας, ιδιοκτήτρια εργαστηρίου “Rosmarino”,

-Tην Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Msc Μαρία Παπαζιάκα.

Τη συνάντησε χαιρέτησε η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κα Καραγιώργου Αικατερίνη και ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ,Γάτσας Νικόλαος.

Αυτή ήταν μια μοναδική εμπειρία μαθητών και εκπαιδευτικών που θα μείνει ανεξίτηλη στο πέρασμα των χρόνων.

 

 

 

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Την πρώτη μέρα  οι χώρες παρουσίασαν  το σχολείο τους, τους εκπαιδευτικούς τους, τους μαθητές τους και την περιοχή τους. Στη συνέχεια, οι μαθητές πραγματοποίησαν μια εικονική επίσκεψη στο Κάστρο του Πλαταμώνα, με λογισμικό διαδικτυακής παρουσίασης που επιμελήθηκε  η κα.Βικτώρια Μπεκιροπούλου , προϊσταμένη του Περιβαλλοντικού κέντρου Ανατολικού Ολύμπου Έμαθαν για τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από την Ιστορία της χώρας, αλλά και για το περιβάλλον όπου βρίσκεται το κάστρο.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Η δεύτερη μέρα, μετά τους χαιρετισμούς  της Διευθύντριας της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κα Κραγιώργου Αικατερίνη   και του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Γάτσα Νίκο.Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε διαδικτυακό εργαστήριο για τον Όλυμπο που επιμελήθηκε ο καθηγητής ,Διευθυντής του Εργαστηρίου Κηπουρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.Παπαχατζής Αλέξανδρος.  Οι μαθητές έμαθαν για τον Όλυμπο,τους δώδεκα θεούς  και άλλες πτυχές της ελληνικής μυθολογίας . Η παρουσίαση επικεντρώθηκε ειδικότερα στα βότανα και τις χρήσεις τους.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2023

Η Τρίτη μέρα ξεκίνησε με το εικονικό ταξίδι που επιμελήθηκε ο κ.Σπανός Κώστας, υπεύθυνος του Περιβαλλοντικού  κέντρου Κισσάβου Ελασσόνας .Περιηγηθήκαμε  στη  φύση του βουνού του Ολύμπου, στη βλάστηση,  στα ζώα, στις κορυφές του Ολύμπου κορυφών και σε  όλες τις δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες στο βουνό.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε  εργαστήριο για την « προετοιμασία  βαλσαμόλαδου» από την κ. Χτζηπαναγιώτου Μένη, ιδιοκτήτρια του εργαστηρίου“Rosmarino’’ Τελειώσαμε  με την ενδιαφέρουσα παρουσίαση  σχετικά με την υγιεινή διατροφή, τη διατροφική πυραμίδα και τη σημασία της διατροφής  από κ.Παπαζιάκα Μαρία  Msc.Διαιτολόγος- Διατροφολόγος.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ημερών, υπήρχε συνεργασία και με άλλες διαδικτυακές δραστηριότητες που σχεδίασαν οι Έλληνες συνεργάτες για όλα τα εμπλεκόμενα σχολεία και οι οποίες αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα του  etwinning  στο αντίστοιχο του προγράμματος  έργο.Για την αξιολόγηση του προγράμματος επιλέχτηκε το συνεργατικό εργαλείο storyjumper όπου οι μαθητές όλων των σχολείων αποτύπωσαν την γνώμη τους για την τριήμερη συμμετοχή τους στην εικονική κινητικότα.