Σχέδιο δράσης 2025-26

Α. Σχεδιασμός της Δράσης

Αναγκαιότητα – Στόχοι

Οι συνεχείς και γρήγορες αλλαγές στον χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης, με στόχο τη διαμόρφωση ικανών και αυτόνομων πολιτών, είναι πλέον πραγματικότητα. Ο εκπαιδευτικός του 21ου αιώνα χρειάζεται να αντιμετωπίζει καθημερινά σύνθετα ζητήματα της σχολικής ζωής, να υιοθετεί νέες στρατηγικές διαχείρισης της τάξης, να εφαρμόζει σύγχρονες διδακτικές πρακτικές και να αναπτύσσεται διαρκώς σε επαγγελματικό επίπεδο. Έχει διαπιστωθεί ότι η επιμόρφωση που βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες μιας συγκεκριμένης ομάδας εκπαιδευτικών μέσα στη σχολική μονάδα προσφέρει πιο άμεση και ουσιαστική υποστήριξη στην επίλυση παιδαγωγικών και εκπαιδευτικών προκλήσεων.

Το σχέδιο δράσης του Νηπιαγωγείου μας έχει κεντρικό στόχο  την ενίσχυση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε ενδοσχολικές και άλλες επιμορφωτικές δράσεις, με σκοπό την αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους, ώστε να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά στη μαθησιακή διαδικασία.

Οι επιμέρους στόχοι της δράσης είναι:

  1. Η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας, μέσα από την επικαιροποίηση της επιστημονικής και παιδαγωγικής κατάρτισης των εκπαιδευτικών σε συγκεκριμένους τομείς.

  2. Η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των εκπαιδευτικών, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της καθημερινής σχολικής πραγματικότητας.

Ενέργειες & χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

  •  Αναδιάρθρωση του δικτύου (Αποχώρηση και συμμετοχή νέων μελών). Συμφωνία για τη συνέχιση της συνεργασίας και τη συμμετοχή των σχολείων του δικτύου σε κοινό σχέδιο δράσης 
  • Απόφαση συλλόγων διδασκόντων των σχολείων του δικτύου(Νηπιαγωγεία Αγίας Μαρίνας, Νησίου, Διαβατού, 4ο Αλεξάνδρειας) για συνέχιση της συνεργασίας στα πλαίσια του δικτύου 
  • Ερωτηματολόγιο σχετικά με με το αντικείμενο του νέου σχεδίου δράσης και επεξεργασία του
  • Αρχικά ερωτηματολόγια διερεύνησης επιμορφωτικών αναγκών των μελών του Δικτύου και επεξεργασία τους
  • Διαδικτυακή συνάντηση με σκοπό την συζήτηση για τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την επεξεργασία των ερωτηματολογίων, την επιλογή του τίτλου και καθορισμός του στόχου βελτίωσης  του σχεδίου δράσης.
  • Οργάνωση της διαδικασίας υλοποίησης των ενδοσχολικών επιμορφώσεων με στόχευση τις ανάγκες των  σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, στα θέματα που θα παρουσιαστούν στις επιμορφώσεις, στο χώρο πραγματοποίησης των επιμορφώσεων, στον τρόπο υλοποίησης των επιμορφώσεων (εξ αποστάσεως, δια ζώσης), στη δημιουργία χρονοδιαγράμματος στη δημιουργία ημερολογίου καταγραφής των δράσεων
  • Συμμετοχή σε τρίωρες απογευματινές εξ αποστάσεως και διά ζώσης επιμορφώσεις  που διοργανώθηκαν από διάφορους φορείς (Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγείο Ριζαρίου, 12ο  Νηπιαγωγείο Βέροιας κ.α)
  • Συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα κατά καιρούς εξαγγελλούμενα e Twinning σεμινάρια επαγγελματικής ανάπτυξης

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ- ΜΑΙΟΣ 

  • Επιλογή και επικοινωνία με τους κατάλληλους και διαθέσιμους επιμορφωτές 
  • Καθορισμός του  χώρου των επιμορφωτικών δράσεων, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως 
  • Δημιουργία χρονοδιαγράμματος για την οργάνωση των επιμορφωτικών συναντήσεων
  • Ιανουάριο και Φεβρουάριο διαμορφωτική αξιολόγηση και διαμόρφωση  της δράσης ανάλογα με τις συνθήκες 
  •  Υλοποίηση  της ενδοσχολικής επιμόρφωσης 
  • Διερεύνηση των αποτελεσμάτων των επιμορφώσεων στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς 
  • Αποτίμηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της ενδοσχολικής επιμόρφωσης στο σύνολό της με ένα νέο ερωτηματολόγιο στο τέλος Μαΐου. Πιο συγκεκριμένα  ως προς τη διαδικασία, τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, την επίτευξη των στόχων  και το τελικό αποτέλεσμα.

 

Πόροι – μέσα – ερευνητικά εργαλεία

Ανθρώπινοι πόροι  που θα χρησιμοποιηθούν: Οι ομάδες Δράσης, το διδακτικό προσωπικό των σχολείων, εξωτερικοί φορείς – εισηγητές/τριες.

Υλικοί πόροι: Ηλεκτρονικός υπολογιστής, διαδίκτυο,  ηλεκτρονικά μηνύματα και  όλα τα οπτικοακουστικά μέσα. 

Μέσα: Ερωτηματολόγιο διερεύνησης επιμορφωτικών αναγκών, ημερολόγιο καταγραφής ενεργειών, ερωτηματολόγιο αποτίμησης της δράσης.

Ερευνητικά εργαλεία: Ερωτηματολόγια.

 

Κριτήρια επιτυχίας της Δράσης

1.Η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας, μέσα από την επικαιροποίηση της επιστημονικής και παιδαγωγικής κατάρτισης των εκπαιδευτικών σε συγκεκριμένους τομείς.

Η επιτυχία της δράσης εξαρτάται από:

    • Επικαιροποίηση της επιστημονικής και παιδαγωγικής κατάρτισης των εκπαιδευτικών σε στοχευμένους τομείς.
    • Βαθμός και τρόπος διαφοροποίησης του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου από τους συμμετέχοντες στην επιμόρφωση εκπαιδευτικούς
  • Ενίσχυση της επαγγελματικής αυτοπεποίθησης των εκπαιδευτικών μέσα από συνεχή επιμόρφωση.

2.Η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των εκπαιδευτικών, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της καθημερινής σχολικής πραγματικότητας.

Η επιτυχία της δράσης εξαρτάται από:

  • Καλλιέργεια δεξιοτήτων διαχείρισης άγχους και συναισθηματικής ρύθμισης.
  • Ενδυνάμωση της επαγγελματικής ανθεκτικότητας για αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών απαιτήσεων.
  • Δημιουργία θετικού κλίματος συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης στη σχολική κοινότητα.

 Διαδικασίες αξιολόγησης της Δράσης

  •  Συζήτηση των μελών του Δικτύου για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα 
  • Ερωτηματολόγιο διερεύνησης εκπαιδευτικών αναγκών των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, 
  • Ερωτηματολόγιο αποτίμησης των δράσεων 
  • Αποτύπωση στο ημερολόγιο καταγραφών της Ομάδας δράσης
  • Καταγραφές ολοκλήρωσης των προγραμματισμένων επιμορφωτικών συναντήσεων στο ημερολόγιο καταγραφών της Ομάδας δράσης

Διάχυση αποτελεσμάτων σχεδίου δράσης μέσα από τις ιστοσελίδες των συνεργαζόμενων νηπιαγωγείων και την εφαρμογή συνεργατικού ψηφιακού τοίχου padlet. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *