Άρθρα κατηγορίας "Πολιτική"

Πολιτογράφηση: μια κριτική αποτίμηση της Τράπεζας θεμάτων

Η έκθεση με τίτλο «Η Τράπεζα Θεμάτων στην πολιτογράφηση: μια κριτική αποτίμηση» δημοσιεύεται ως μέρος του έργου «Η Ιθαγένεια στην πράξη», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity και εταίρο την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Συγκεκριμένα, αποτελεί μέρος της δράσης «καταγραφή και ανάδειξη ζητημάτων στη διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας» και δημοσιεύεται ενόψει των πρώτων εξετάσεων για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π) στις 16 Μαΐου 2021 με στόχο να αναδειχθούν κάποια από τα σημαντικά ζητήματα της επερχόμενης γραπτής δοκιμασίας που προβλέπει το νέο σύστημα πολιτογράφησης.

Ποιος/α Έλληνας/ίδα πολίτης γνωρίζει το όνομα της Ελληνίδας βασίλισσας που ήταν αδερφή του Κάιζερ Γουλιέλμου ΄Β της Γερμανίας; Ποιος/α από εμάς, που έχει την ελληνική ιθαγένεια, ξέρει αν η τελευταία Ελληνίδα βασίλισσα ονομαζόταν Αλίκη ή πόσους πρωθυπουργούς ανέδειξε η οικογένεια Ράλλη; Πολλοί θα αναρωτηθούν τι σχέση έχουν τέτοιες ερωτήσεις με την ελληνική ιθαγένεια. Κι όμως, οι παραπάνω ερωτήσεις περιλαμβάνονται στην Τράπεζα Θεμάτων, μέσω της οποίας, με βάση το νέο σύστημα πολιτογράφησης, η ελληνική πολιτεία θα αξιολογεί αν οι αιτούντες/ες την ελληνική ιθαγένεια είναι ενταγμένοι/ες στην ελληνική κοινωνία….

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση στην:  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Δείτε όλες τις Ερωτήσεις της Τράπεζας Θεμάτων στη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας

Δεκάλεπτα μαθήματα για το Σύνταγμα

Σειρά από σύντομα video-podcasts στα οποία κορυφαίοι επιστήμονες παραδίδουν μαθήματα γύρω από τα πιο καίρια ζητήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου: Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου  – https://www.syntagmawatch.gr/

Η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές

Ποσοστά Συμμετοχής ανά χώρα στις Ευρωεκλογές 1979 – 2019

ΠΗΓΗ: https://ekloges-apotelesmata.eu/simmetochi/

 

Ετικέτες:

Ηλεκτρονικοί Σύμβουλοι Ψήφου

  1.   www.choose4greece.com : είναι ένας ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019 στην Ελλάδα. Ο σκοπός του Choose4Greece είναι να βοηθήσει τους πολίτες να επιλέξουν το πολιτικό κόμμα που ταιριάζει καλύτερα στις δικές τους πολιτικές προτιμήσεις και να τους επιτρέψει να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις όλων των κομμάτων σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές.
  2. euandi2019 : είναι ένας Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου (VAA) με στόχο να βοηθήσει τους πολίτες να κάνουν μια συνειδητή επιλογή στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019 (ΕΚ). Αναπτύσσεται από ακαδημαϊκούς για το ευρύ κοινό – δεν αποσκοπεί ρητά να ευνοήσει οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα ή ομάδα κομμάτων.
  3. VoteMatch Europe είναι ένα εγχείρημα που επιτρέπει στους πολίτες να αντιπαραβάλλουν και να συγκρίνουν τις πολιτικές επιλογές τους με πολιτικά κόμματα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
  4. HelpMeVote : είναι μία ηλεκτρονική εφαρμογή που επιτρέπει στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν τις απόψεις τους για θέματα πολιτικής και επικαιρότητας με τις θέσεις των υποψηφίων και των κομμάτων, δηλαδή ένας Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου (Voting Advice Application ή VAA).

Ετικέτες:

Περί εγκλήματος και τιμωρίας…

Όχι, δεν θα αναφερθούμε στο μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

Από το άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη “Ευκολεία πληρωμής” επιλέξαμε λέξεις-όρους και εκφράσεις που σχετίζονται με το 9ο Κεφάλαιο στην Κοινωνιολογία Γ΄Λυκείου.

“Γαλαντόμο και ψυχοπονιάρικο το δικαστήριο, αποφάσισε να κάνει δόσεις για την εξαγορά της ποινής του Τάσου Μαντέλη, αφού προηγουμένως την κατέβασε από οκτώ χρόνια σε πέντε. Ο πρώην υπουργός θα καταβάλει 140.000 ευρώ σε 32 δόσεις για να μην πάει φυλακή. Από τη λεία της μίζας made in Siemens ο πρώην υπουργός πέρασε στην ευκολία χωρίς να μεσολαβήσουν τιμωρία και βαρβαρότητα. Αρχίζω να υποψιάζομαι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει εγκαίρως καταλάβει ότι το έγκλημα του λευκού κολάρου δεν παίρνει σωφρονισμό, οπότε θεωρεί ότι είναι μάταιος κάθε εγκλεισμός υπουργού, μεγαλέμπορου όπλων, τραπεζίτη ή εντερπρενέρ με την προσμονή της επαναφοράς στη νομιμότητα.

Πριν από τον Τάσο Μαντέλη ο Θωμάς Λιακουνάκος, προμηθευτής οπλικών συστημάτων, αφέθηκε επίσης ελεύθερος μετά την καταδίκη του σε 16 χρόνια κάθειρξη, μέχρι να κριθεί η υπόθεσή του στο εφετείο. Η αναστολή της ποινής σε τύπους όπως ο ισχυρός Λιακουνάκος δεν είναι άγνωστη νομική συμπεριφορά για την ελληνική Δικαιοσύνη.

Υπάρχει, από την άλλη, μια διαφορετική νομική συμπεριφορά σε άτομα που ακόμη και αν επιδίωξή τους δεν ήταν η λεία από τα λεφτά του δημοσίου, φοράνε την ταμπέλα του εγκληματία που τους φιλοτεχνούν τα media και στη συνέχεια οδηγούνται με αυτήν έως τη φυλακή… “

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο πατώνταςhttp://www.documentonews.gr/

Σύνταγμα της Ελλάδας

Στην ιστοσελίδα της Βουλής, θα βρείτε σε ψηφιακή μορφή (αρχείο pdf) το Σύνταγμα. Πατήστε ΕΔΩ.

Πολίτης και Δικαιοσύνη

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρήκαμε τον οδηγό, “Πολίτης και Δικαιοσύνη”, πατήστε παρακάτω:

01 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
02 ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ (Κ.Ε.Π.)
03 ΕΝΤΥΠΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
04 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
05 ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
06 ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ
07 ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΑΡΙΤΟΣ
08 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
09 ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
10 ΘΕΜΑΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
11 ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
12 ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
13 ΑΜΙΣΘΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση