Όχι, δεν θα αναφερθούμε στο μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

Από το άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη “Ευκολεία πληρωμής” επιλέξαμε λέξεις-όρους και εκφράσεις που σχετίζονται με το 9ο Κεφάλαιο στην Κοινωνιολογία Γ΄Λυκείου.

“Γαλαντόμο και ψυχοπονιάρικο το δικαστήριο, αποφάσισε να κάνει δόσεις για την εξαγορά της ποινής του Τάσου Μαντέλη, αφού προηγουμένως την κατέβασε από οκτώ χρόνια σε πέντε. Ο πρώην υπουργός θα καταβάλει 140.000 ευρώ σε 32 δόσεις για να μην πάει φυλακή. Από τη λεία της μίζας made in Siemens ο πρώην υπουργός πέρασε στην ευκολία χωρίς να μεσολαβήσουν τιμωρία και βαρβαρότητα. Αρχίζω να υποψιάζομαι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει εγκαίρως καταλάβει ότι το έγκλημα του λευκού κολάρου δεν παίρνει σωφρονισμό, οπότε θεωρεί ότι είναι μάταιος κάθε εγκλεισμός υπουργού, μεγαλέμπορου όπλων, τραπεζίτη ή εντερπρενέρ με την προσμονή της επαναφοράς στη νομιμότητα.

Πριν από τον Τάσο Μαντέλη ο Θωμάς Λιακουνάκος, προμηθευτής οπλικών συστημάτων, αφέθηκε επίσης ελεύθερος μετά την καταδίκη του σε 16 χρόνια κάθειρξη, μέχρι να κριθεί η υπόθεσή του στο εφετείο. Η αναστολή της ποινής σε τύπους όπως ο ισχυρός Λιακουνάκος δεν είναι άγνωστη νομική συμπεριφορά για την ελληνική Δικαιοσύνη.

Υπάρχει, από την άλλη, μια διαφορετική νομική συμπεριφορά σε άτομα που ακόμη και αν επιδίωξή τους δεν ήταν η λεία από τα λεφτά του δημοσίου, φοράνε την ταμπέλα του εγκληματία που τους φιλοτεχνούν τα media και στη συνέχεια οδηγούνται με αυτήν έως τη φυλακή… “

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο πατώνταςhttp://www.documentonews.gr/