Ημέρα μισθολογικής ισότητας: οι γυναίκες στην Ευρώπη εργάζονται 59 μέρες «δωρεάν»
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Δελτίο Τύπου
16,2%: αυτή είναι η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων ή η μέση διαφορά των ωριαίων αποδοχών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα νέα αυτά φτάνουν την παραμονή της ευρωπαϊκής ημέρας μισθολογικής ισότητας που διοργανώνεται στις 28 Φεβρουαρίου. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει, σε ενωσιακή κλίμακα, τον αριθμό των επιπλέον ημερών που πρέπει να εργάζονται οι γυναίκες για να κερδίσουν ποσό ισοδύναμο προς τον μισθό των ανδρών. Σήμερα, η διαφορά αυτή είναι 59 ημέρες, που σημαίνει ότι φέτος το γεγονός αυτό πέφτει στις 28 Φεβρουαρίου. Για να μειώσει αυτό το χάσμα, η Επιτροπή δίνει έμφαση σε μια σειρά ορθών πρακτικών που υιοθετήθηκαν από επιχειρήσεις στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Είναι η τρίτη φορά που διοργανώνεται η ημέρα της μισθολογικής ισότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά από τη δρομολόγησή της από την Επιτροπή στις 5 Μαρτίου 2011 (βλ. IP/11/255), την οποία ακολούθησε η 2η ημέρα στις 2 Μαρτίου 2012 (βλ. IP/12/211).
«Η ευρωπαϊκή ημέρα μισθολογικής ισότητας μας υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμη άνισους μισθολογικούς όρους στην αγορά εργασίας. Αν και το μισθολογικό χάσμα μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει λόγος να πανηγυρίζουμε. Η μισθολογική διαφορά είναι ακόμη πολύ μεγάλη και, στην πραγματικότητα, η αλλαγή οφείλεται σε μείωση των αποδοχών των ανδρών και όχι στην αύξηση των αποδοχών των γυναικών», δήλωσε η Αντιπρόεδρος Viviane Reding, η αρμόδια για τη Δικαιοσύνη Επίτροπος της ΕΕ. «Η αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία κατοχυρώνεται στις Συνθήκες της ΕΕ από το 1957. Είναι πλέον καιρός να γίνει παντού πράξη. Ας δουλέψουμε μαζί για να παραγάγουμε αποτελέσματα, όχι μόνον τις ημέρες για την ισότητα των αμοιβών, αλλά και τις 365 ημέρες του χρόνου!».
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων κατά 16,2% το 2010 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιβεβαιώνουν μια αργή καθοδική τάση τα τελευταία χρόνια, όταν ο αριθμός αυτός τα προηγούμενα χρόνια ήταν περίπου 17% ή υψηλότερος.
Στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων
Πηγή: Eurostat 2010, με εξαίρεση την Ελλάδα, 2008
Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου, ΕΔΩ .