Αρχείο για "Μάιος, 2012"

Έκθεση Συνηγόρου του Πολίτη προς την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ

Διαπιστώσεις και προτάσεις της ανεξάρτητης αρχής για την εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού στην Ελλάδα

Ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα από το 2003 ως το 2011, στην οποία περιλαμβάνονται οι κυριότερες διαπιστώσεις και προτάσεις του. Η έκθεση απεστάλη εν όψει της εξέτασης της 2ης και 3ης Εθνικής Έκθεσης για την εφαρμογή της Σύμβασης, που πρόκειται να λάβει χώρα στη Γενεύη στις 6 Ιουνίου 2012, στην οποία πρόκειται να παραστεί και ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος.

Όσον αφορά την Εκπαίδευση, οι διαπιστώσεις και οι προτάσεις του Συνηγόρου αφορούν θέματα όπως η εγγραφή και φοίτηση των μαθητών, το πρόβλημα της σχολικής διαρροής, οι σχολικές εγκαταστάσεις και το περιεχόμενο σπουδών, η αξιολόγηση των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών, ο ρόλος των γονέων κ.ο.κ.

Θα βρείτε ολόκληρη την Έκθεση,  ΕΔΩ .

Ο  ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ – THE GREEK OMBUDSMAN – είναι στο Facebook :



Ετικέτες:

Έκθεση UNICEF για την παιδική φτώχεια

Καθώς εντείνονται οι συζητήσεις σχετικά με τα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, μια νέα έκθεση αποκαλύπτει την έκταση της παιδικής φτώχειας και των παιδιών που ζουν με στερήσεις στις προηγμένες οικονομίες του κόσμου. Περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (συν Νορβηγία και Ισλανδία) στερούνται βασικά αγαθά απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Ταυτόχρονα, 30 εκατομμύρια παιδιά – σε ένα σύνολο 35 χωρών με αναπτυγμένες οικονομίες – ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Μεταξύ των σημαντικών ευρημάτων της έκθεσης που αφορούν την Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται:

  • Εξετάζοντας την παιδική φτώχεια με βάση διαφορετικό «όριο φτώχειας», στο 50%, 40% και 60%, η Ελλάδα τοποθετείται σε κάθε περίπτωση μεταξύ των χωρών με τις χαμηλότερες επιδόσεις του πίνακα με ποσοστά 16% (βασική κατάταξη) – 8,1% και 23,5% αντίστοιχα.
  • Εξετάζοντας τα ποσοστά παιδικής αποστέρησης των χωρών για 2, 3, 4 ή 5 και περισσότερα αγαθά, τα ποσοστά για τη χώρα μας είναι 17,2% (βασική κατάταξη) – 11,7% – 8,4% και 6,1% αντίστοιχα.
  • Εξετάζοντας τα ποσοστά παιδικής αποστέρησης σε επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες, στις μονογονεϊκές οικογένειες (από 17,2%) αυξάνουν σε 24,3%, στις οικογένειες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο γονέων σε 50,8% και σε οικογένειες μεταναστών σε 42,2%.
  • Ενώ σε όλες τις χώρες τα ποσοστά παιδικής φτώχειας μειώνονται μετά τον υπολογισμό των επιπτώσεων φόρων και παροχών στο διαθέσιμο εισόδημα, στην Ελλάδα αυξάνονται από 13% στο 16%. Για παράδειγμα στην Ιρλανδία μειώνονται από άνω του 40% στο 8,4%, στις περισσότερες άλλες χώρες μειώνονται σχεδόν στο μισό ή και περισσότερο και στις υπόλοιπες μειώνονται αισθητά, εκτός Ελβετίας, Ισπανίας, ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Ιταλίας όπου μειώνονται λίγο.
  • Στην Ελλάδα οι δημόσιες δαπάνες για τις οικογένειες (επιδόματα-φοροαπαλλαγές-υπηρεσίες) ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στην προτελευταία θέση της κατάταξης – περίπου 1,1% – μετά τη Μάλτα (1%). Συγκριτικά, η Γαλλία είναι η πρώτη σε αντίστοιχες δαπάνες με 3,7%.

Βασικοί πίνακες κατάταξης των χωρών

Ολόκληρη η δημοσίευση στην ιστοσελίδα της UNICEF .

Ετικέτες:

Η Δίκη του Σωκράτη

Το 399 π.Χ., ο Σωκράτης αντιμετωπίζει στην Αθήνα τις κατηγορίες ότι δεν σέβεται τους θεούς της πόλης, ότι εισάγει καινά δαιμόνια και ότι διαφθείρει τους νέους της πόλης. Δικάζεται από το Δικαστήριο της Ηλιαίας που αποτελείται από 500 Αθηναίους πολίτες.
Περίπου 2.500 χρόνια αργότερα –σήμερα– διακεκριμένοι ανώτατοι δικαστές και νομικοί από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. συγκεντρώνονται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών για να επαναλάβουν την ιστορική δίκη του Σωκράτη. Βασισμένη σε ιστορικές και σύγχρονες πηγές και μελέτες αλλά συγχρόνως προσαρμοσμένη στο κλίμα των σημερινών δημοσίων συζητήσεων, η εκδήλωση θα διερευνήσει τα ευρεία πολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα που διέπουν τις κατηγορίες κατά του Σωκράτη και κυρίως θα δώσει το έναυσμα για αναστοχασμό σημαντικών σημερινών ζητημάτων. Οι δικαστές αλλά και το κοινό θα κληθούν να απαντήσουν αν ο Σωκράτης ήταν τελικά αθώος ή ένοχος.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Ετικέτες:

Περί αντιαυταρχικής εκπαίδευσης

Πόσο καλή είναι, τελικά, η αντιαυταρχική εκπαίδευση;
(απόσπασμα)
“…Η σκηνή στο λεωφορείο, όπου μια παρέα τελειόφοιτων του Λυκείου σχολιάζουν χλευαστικά και μεγαλόφωνα μια καθηγήτρια του σχολείου τους. Οι χαρακτηρισμοί λίγο-πολύ τυποποιημένοι: «ηλίθια», «φυτό», «ανέραστη» (για να το πω κομψά)… Ο λόγος: η υπέρμετρη ευγένεια και δημοκρατικότητά της απέναντι στους μαθητές! Αφορμή της «καζούρας» ήταν το γεγονός ότι η καθηγήτρια ευχαρίστησε ευγενικά έναν μαθητή που επέστρεψε στο μάθημα χωρίς να καταχραστεί την άδεια που του είχε δώσει ν’ απουσιάσει για λίγο από την τάξη!
Διηγήθηκα το περιστατικό στους φοιτητές μου, περιμένοντας αφελώς να μοιραστούν το αίσθημα αποτροπιασμού μου και να καταδικάσουν το συμβάν. Τα αμήχανα βλέμματα και τα πονηρά γέλια τους, όμως, με προσγείωσαν απότομα σε μια πραγματικότητα που δεν μπορούσα –ή δεν ήθελα- να δω…”

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ – δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ .


Διαβάστε ακόμα:

  • Ένα αφιέρωμα στο Αγγλικό Σχολείο αντιαυταρχικής αγωγής SUMMERHILL από τους schooligans .
  • ΟΥΤΕ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ, ΟΥΤΕ ΑΝΤΙΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ! – του Χρήστου Κάτσικα, ΕΔΩ .

Ιστοσελίδα:  A.S Neill’s Summerhill School

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ : Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923 . Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων . Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το Ελληνικό Κράτος και την Αυστραλία αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.

Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε εναντίον του Ελληνικού λαού. Η Γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».


Διαβάστε και: Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας – Γ Γενικού Λυκείου – Θεωρητικής Κατεύθυνσης

Ετικέτες:

Οδηγίες από τον Σχολικό Σύμβουλο Κοινωνιολογίας

ΠΡΟΣ – Τους καθηγητές/τριες των Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων που δίδαξαν τα μαθήματα: Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Κοινωνική και Πολιτική Οργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα, Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών και Κοινωνιολογία κατά το  σχολικό έτος, 2011-2012  των Δ/νσεων Δ.Ε.:

Α’ Αθήνας, Β’ Αθήνας, Γ’ Αθήνας, Δ’ Αθήνας, Ανατ.Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δυτ. Αττικής, Δωδ/νησων, Ευβοίας, Ευρυτανίας,  Ζακύνθου,  Ηλείας,  Ηρακλείου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας,  Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λασιθίου , Λέσβου, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Πειραιώς, Ρεθύμνου, Σάμου, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χανίων και Χίου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ  ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ  Δ.Ε.

ΕΔΡΑ: Α΄ Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Κηφισίας 16  –  T.K. – Πόλη: 11526 Αθήνα

Εmail: grassy@dide-a-ath.att.sch.gr

Ιστοσελίδα: http://dide-a-ath.att.sch.gr/grassy

Αθήνα, 17-5-2012 / Αρ.  Πρωτ.: 323

ΘΕΜΑ : Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις 2012

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι με αφορμή τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η εξεταστέα ύλη του Γυμνασίου ορίζεται από τα Π.Δ. 508/77, άρθρο 3, παρ.ΙΑ-ΙΒ, ΦΕΚ Α΄ 170. Π.Δ 465/81 άρθρο 10 παρ.1(ΦΕΚ 129/15-5-81 Α΄) ιδιαίτερα το άρθρο 3 &6, το Π.Δ 409/94 άρθρο 2 παρ.1-3, άρθρο 3 παρ. 2-6, άρθρο 4, παρ.2-6.

Η εξεταστέα ύλη του Γυμνασίου είναι τα 3/5 της ύλης που διδάχθηκε, με την προϋπόθεση ότι η ύλη αυτή δεν είναι λιγότερη από το μισό της διδακτέας..Τα θέματα πρέπει να διατυπώνονται έτσι ώστε να ελέγχεται η απόδοση πληροφοριακών γνωστικών στοιχείων και να διερευνάται η ικανότητα του μαθητή να εφαρμόζει, να συνδυάζει, να συνθέτει, να κρίνει και γενικότερα να επεξεργάζεται δημιουργικά ένα δεδομένο υλικό. Οι ερωτήσεις για τα μαθήματα που διδάσκονται στο  Γυμνάσιο είναι εννιά από τις οποίες οι μαθητές επιλέγουν να απαντήσουν  στις έξι.

→ →  ΟΛΟΚΛΗΡΗ  Η  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΣΤΟ: Stratilio’s Corner

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες:

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας

Μήνυμα του Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

” Καλωσορίζω το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας που εστιάζει στις γυναίκες και τα κορίτσια. Οι γυναίκες και τα κορίτσια ήδη ωφελούνται από τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Το ηλεκτρονικό εμπόριο διευρύνει τις ευκαιρίες της επιχειρηματικότητας.

Τα κινητά τηλέφωνα επιτρέπουν στις μαίες να κάνουν τον τοκετό πιο ασφαλή. Τα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα επιτρέπουν σε όλο τον κόσμο την κινητοποίηση των γυναικών για δημοκρατία, αξιοπρέπεια και ανθρώπινα δικαιώματα. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι η τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών μπορεί να κάνει και κακό. Η διαδικτυακή παρενόχληση και εμπορία ανθρώπων όπως και άλλες καταχρήσεις συχνά έχουν στόχο τις γυναίκες και τα κορίτσια. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν αυτά τα εγκλήματα και να προωθήσουμε τη μεγαλύτερη διαδικτυακή ασφάλεια για όλους.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες:

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση