Άρθρα κατηγορίας "Υγεία"

Τα φάρμακα και… ένας άλλος τρόπος παραγωγής

Τίτλος αρχικού εγγράφου: “Ο κλάδος παραγωγής φαρμάκων στις ΗΠΑ”

Υπάρχει πολύ καλύτερος τρόπος να αναπτύσσουμε φάρμακα, αρκεί να τον υιοθετήσουμε, όπως προτάθηκε από τον Τζόζεφ Στίγκλιτζ, κάτοχο του Νομπέλ Οικονομίας, και είναι απλός. Οι κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου θα πρέπει να θεσπίσουν ένα Ταμείο με απόθεμα πολλών δισ. δολαρίων το οποίο θα χορηγεί χρηματικά βραβεία στους επιστήμονες που θα αναπτύσσουν θεραπείες ή εμβόλια. Τα μεγαλύτερα βραβεία θα αποδίδονται σε εκείνους οι οποίοι θα ανακαλύψουν θεραπείες για ασθένειες που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους. Μετά την απόδοση του βραβείου, τα δικαιώματα χρήσης της θεραπείας θα είναι δημόσια. Οποιοσδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο, θα μπορεί να παρασκευάζει το φάρμακο και να σώζει ζωές. ∆εν είναι φθηνή λύση- θα κόστιζε το 0,6% του ΑΕΠ- αλλά μεσοπρόθεσμα θα γλιτώναμε μια περιουσία, διότι τα συστήματα περίθαλψης δεν θα ήταν πλέον αναγκασμένα να καταβάλλουν τεράστια χρηματικά ποσά στις φαρμακοβιομηχανίες. Στο μεταξύ το κόστος των φαρμάκων θα μειωνόταν δραστικά για τους φτωχούς και θα τα έκανε για πρώτη φορά προσιτά σε δεκάδες εκατ. από αυτούς.

ΠΗΓΗ: http://www.sev.org.gr/uploads/pdf/usa36_pharmaceuticals.pdf – Ανακτήθηκε: 7 Φεβρ.2021

 Στοιχεία από το αρχικό Έγγραφο:  ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ∆ΟΣ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ- Σικάγο, 15 Ιουνίου 2010 :

«Ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν πεθαίνουν»: Άρθρο-καταπέλτης του Guardian για την Υγεία στην Ελλάδα

«Τα ποσοστά θνησιμότητας που ανεβαίνουν, οι απειλητικές για τη ζωή νοσοκομειακές λοιμώξεις που αυξάνονται και η έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού αποδυναμώνουν το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, καθώς η λιτότητα στη χώρα πλήττει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες». Έτσι αρχίζει το άρθρο-καταπέλτης του Guardian για τα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα με τίτλο «Ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν πεθαίνουν: Η κατάρρευσης της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο στηρίζεται και στις μαρτυρίες γιατρών και εκπροσώπων εργαζομένων, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χαοτική. «Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν», δηλώνει στην εφημερίδα ο Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος ηγείται της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), συμπληρώνοντας ότι «τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες».

Το ρεπορτάζ επικαλείται τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ περί τους 3.000 θανάτους αποδίδονται σε αυτές…

Πηγή – περισσότερα: http://www.huffingtonpost.gr/2017/01/02/koinwnia_n_13926416.html

Γιατροί του Κόσμου: "Δωρεάν Υγεία για τους Ανασφάλιστους"

21 Φεβρουαρίου 2014, στη Διεθνή Συνάντηση των μελών του Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου:

Οι Πρόεδροι των αντιπροσωπειών του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου μίλησαν στη συνέντευξη τύπου για τα ανησυχητικά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας στην ΕΕ καθώς και για τον αντίκτυπο που έχουν αυτά στην πρόσβαση στα συστήματα υγείας. Στις 2:00μμ, τα μέλη των Γιατρών του Κόσμου από την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τον Καναδά, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν ένα δρώμενο(flashmob) στην Πλατεία Μοναστηρακίου, προσπαθώντας να δείξουν την αλληλεγγύη τους στις ευπαθείς ομάδες που ζουν στην Ελλάδα. Σε μια συμβολική κίνηση, 30 έγκυες  γυναίκες και 30 γιατροί, στάθηκαν απέναντι και ανάμεσά τους υπήρχε μια  “αλυσίδα” από χαρτονομίσματα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, ΕΔΩ .

Η κρίση στην Υγεία στην Ελλάδα

Μεγάλη αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας και των παιδιών που γεννιούνται με μικρό βάρος, διάλυση της δημόσιας δωρεάν Υγείας και «επιδημία» AIDS και φυματίωσης στις ευπαθείς ομάδες καταγράφει έρευνα που δημοσιεύεται στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”.

Ελληνική τραγωδια στην Υγεία

 

Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται τα εξής συμπεράσματα:

  • 43% είναι η αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας μεταξύ 2008-2010
  • 19% αυξήθηκαν οι γεννήσεις λιποβαρών παιδιών
  • 55% είναι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στις υποδομές ψυχικής υγείας τη διετία 2011-2012
  • υπερδιπλασιάστηκαν τα περιστατικά κατάθλιψης μεταξύ 2008-2011 στο 8,2% του πληθυσμού το 2011
  • 45% είναι η αύξηση των αυτοκτονιών το διάστημα 2007 – 2011
  • 47% των Ελλήνων αισθάνεται ότι δεν έχει την αναγκαία υγειονομική περίθαλψη
  • υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα AIDS μεταξύ χρηστών ναρκωτικών την περίοδο 2009-2012
  • υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση τα κρούσματα φυματίωσης μεταξύ χρηστών ναρκωτικών το 2013
  • καταγράφηκαν για πρώτη φορά κρούσματα ελονοσίας μετά από τέσσερις δεκαετίες

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο ΕΘΝΟΣ .  Πρωτότυπο άρθρο /Πηγή:  Greece’s health crisis: from austerity to denialism

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση