Αρχείο για "Ιούνιος, 2018"

Οι συνέπειες της βαθμολογικής επιείκειας

Επιλέξαμε αποσπάσματα από δύο πρόσφατα άρθρα, για ενδοσκόπηση και προβληματισμό. Για να διαβάσετε ολόκληρα τα άρθρα πατήστε τους ενεργούς συνδέσμους παρακάτω:

“Πιο χαμηλά ο πήχυς της μάθησης στο σχολείο”-Απόστολος Λακασάς – Καθημερινή.

“…Τα μαθήματα για το σχολικό έτος ολοκληρώθηκαν, όμως οι ενδοσχολικές εξετάσεις είναι… παιχνιδάκι. Η διαδρομή των μαθητών στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι ανεμπόδιστη, καθώς ο πήχυς της προαγωγής ή απόλυσης έχει χαμηλώσει ιδιαίτερα. Ενας μαθητής μπορεί να προαχθεί ακόμη και με βαθμούς κάτω από τη βάση σε κρίσιμα μαθήματα… «Η κατάσταση χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν το γυμνάσιο ως ευχάριστη διαδρομή, στην Α΄ Λυκείου νιώθουν ότι τα πράγματα δυσκολεύουν, φτάνουν στη Β΄ Λυκείου και λένε ότι θα εντείνουν τη μελέτη τους. Ενας μαθητής, όμως, που δεν έχει εκπαιδευθεί να διαβάζει μέχρι τα 17 του χρόνια δεν μπορεί να το κάνει ξαφνικά. Αποτέλεσμα είναι στη Γ΄ Λυκείου πολλοί μαθητές να μην μπορούν να αποδώσουν όπως θέλουν. Και αρχίζει το άγχος των Πανελληνίων Εξετάσεων», λέει ο κ. Στρατηγάκης…

«Ο στόχος είναι το απροϋπόθετο σχολείο», λέει στην «Κ» ο φιλόλογος Γιάννης Αντωνίου, ερμηνεύοντας τη συνεχή άρση των εμποδίων –μείωση των εξετάσεων, ψαλίδισμα των βαθμολογικών ορίων– για την προαγωγή των μαθητών στην επόμενη τάξη. «Η κουλτούρα της ευκολίας διαπερνά τη Μεταπολίτευση. Η άποψη για προαγωγή χωρίς υψηλά εμπόδια για τον μαθητή συνάδει με την ιδεολογική θέση ότι το σχολείο είναι μηχανισμός της αστικής τάξης και γι’ αυτό πρέπει να υπονομευθεί. Μια ιδεολογία που υιοθετούν και πανεπιστημιακοί που ανέλαβαν τον υπουργικό θώκο της Παιδείας την τελευταία τριετία», προσθέτει ο κ. Αντωνίου, και τονίζει: «Η εργαλειοποίηση της ευκολίας γίνεται για πολιτικούς λόγους…”

Σε  ανάλογο άρθρο του στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  με τίτλο: “Πόσο εύκολη είναι η προαγωγή στο Λύκειο; ” ο Στράτος Στρατηγάκης καταλήγει γράφοντας: 

“… Γιατί φτάνουν χαλαρά τα παιδιά στη Γ Λυκείου, τελειώνουν το Λύκειο και εκεί τα περιμένει το «τσεκούρι» των πανελληνίων εξετάσεων. Τα αποτελέσματα είναι τα τραγικά ποσοστά που σημειώνονται στις πανελλήνιες εξετάσεις, με αποκορύφωμα το 84% κάτω από το 10 των υποψηφίων των οικονομικών στα μαθηματικά. Η χαλαρότητα των 12 χρόνων στο σχολείο με την αντίθεση των πανελληνίων εξετάσεων που αποτελούν ένα διαγωνισμό συμπλήρωσης προκαθορισμένου αριθμού θέσεων τρελαίνει τα παιδιά, που δεν γνωρίζουν τι τους περιμένει στο τέλος της διαδρομής. Δεν αρκεί να τους το πούμε, πρέπει να τους προετοιμάσουμε γι’ αυτό που τους συμβαίνει με το τέλος του Λυκείου, ώστε να μην πηγαίνουν ως πρόβατα στη σφαγή.

 

Ετικέτες:

Παιδεία και εκπαίδευση

07 06 18panelladikes1

Με αφορμή το θέμα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στα ΓΕ.Λ. , βρήκαμε τα σχετικά άρθρα του πανεπιστημιακού δασκάλου Δ.Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗ στο ΒΗΜΑ. Διαβάστε τα, πατώντας παρακάτω:

  1. Παιδεία και εκπαίδευση  – 01/03/2009
  2. Παιδεία και εκπαίδευση (2) – 08/03/2009
  3. Παιδεία και εκπαίδευση (3) –  15/03/2009
  4. Παιδεία και εκπαίδευση (4) – 22/03/2009 

 Πατήστε τον ενεργό σύνδεσμο παρακάτω και διαβάστε μια θαρραλέα κριτική των φετινών θεμάτων από τον Γιώργο Κ. Καββαδία που δημοσιεύτηκε στο  Εκπαιδευτικό Ενημερωτικό Δίκτυο www.alfavita.gr με τον χαρακτηριστικό τίτλο:  “Άστοχα – Λογοκριμένα θέματα και οδηγίες χειραγώγησης στις εξετάσεις Νεοελληνικής Γλώσσας

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση