Αρχείο για "Μάιος, 2014"

50 μαθήματα ζωής που δεν διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία

Ένα βιβλίο – αντίδοτο στην κουλτούρα της υπερβολικής επιείκειας

Απόσπασμα από την Εισαγωγή:

“…Αντί να προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για να τα βγάλουν πέρα με τις αναπόφευκτες αναποδιές και τις αντιξοότητες που θα συναντήσουν μεγαλώνοντας, οι σύγχρονες «νταντάδες» του εκπαιδευτικού μας συστήματος επιμένουν ότι πρέπει να τα φασκιώνουμε με το προστατευτικό περιτύλιγμα μίας τεράστιας φούσκας που δεν μοιάζει ούτε καν σαν αυτές με τις οποίες μπορούμε να διασκεδάσουμε σκάζοντάς τες.
Η σύγχρονη αυτή υπερπροστατευτική νοοτροπία ξεκινά με την υπόθεση ότι τα παιδιά είναι άτομα αδύναμα και ευάλωτα που πρέπει να απομονωθούν από… την ίδια τη ζωή. Όχι ήττες, όχι απογοητεύσεις, όχι επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα. Αλλά όπως ακριβώς ένα παιδί που μεγαλώνει σε μία αποστειρωμένη φούσκα δεν αναπτύσσει καμία ανοσία στο εξωτερικό περιβάλλον, έτσι και τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στις υπερπροστατευτικές σαπουνόφουσκες δεν είναι διόλου προετοιμασμένα για τα πραγματικά συμπτώματα της ζωής: αποτυχίες, απογοητεύσεις και την ανάγκη να κάνουν επιλογές πολύ πιο κρίσιμες από το τι χρώμα θα έχει η θήκη του κινητού τους… Αλλά το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι οι νέοι άνθρωποι στερούνται των απαραίτητων ακαδημαϊκών προσόντων για να είναι ανταγωνιστικοί· είναι αποδεδειγμένο ότι τους λείπουν οι απαραίτητες αξίες και ότι δεν υιοθετούν σωστές στάσεις και συμπεριφορές… Έτσι, δεν αρκεί να αλλάξουμε απλώς το εκπαιδευτικό σύστημα: πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρη τη νοοτροπία και την κουλτούρα που καθιέρωσαν σχολεία τόσο ακατάλληλα για να προετοιμάσουν τους νέους για τον πραγματικό κόσμο. Και ακριβώς επειδή το πρόβλημα εκτείνεται και πέρα από τα σχολεία, η ζημιά δεν είναι μόνο οικονομική. Έχουμε όλο και περισσότερες ενδείξεις πως αυτή η γενιά, η κλεισμένη μέσα σε μία πολύχρωμη φούσκα, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες σε πολλές από τις κύριες προκλήσεις της ζωής, όπως είναι οι σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους ή η ουσιαστική υπευθυνότητα, το να μπορεί δηλαδή κάποιος να αναλαμβάνει την προσωπική ευθύνη της διάκρισης του σωστού από το λάθος. Αλλά αυτή η γενιά στερείται μίας αξιόπιστης και αντικειμενικής ηθικής πυξίδας…  Με άλλα λόγια, φουσκώνοντας τα μυαλά των νέων με σαχλαμάρες του τύπου «να νιώθετε πάντα καλά» και «να είστε ΟΚ με τον εαυτό σας», οι «νταντάδες» της εκπαίδευσης τους προετοίμασαν για να αποτύχουν σε όλους τους τομείς: τον εκπαιδευτικό, τον οικονομικό και τον συναισθηματικό…”

Διαβάστε περισσότερα : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

Σχετικό άρθρο:  Σκοτώνοντας την γλώσσα (και) με την επιείκεια…


Ετικέτες:

2 μήνες κάθεστε το καλοκαίρι…

«Τι ανάγκη έχετε εσείς; 2 μήνες κάθεστε το καλοκαίρι. Ποιος άλλος δημόσιος υπάλληλος το κάνει αυτό;»

(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από: http://protaodaskalos.blogspot.gr)

Γίνε δασκάλα να ξενοιάσεις, της έλεγαν όλοι μετά από τον πολύ καλό βαθμό που έβγαλε στις πανελλαδικές. Και να τώρα διορισμένη να κάνει την καλύτερη δουλειά του κόσμου. Βέβαια, ταλαιπωρήθηκε πολλά χρόνια με τις μετακομίσεις από ‘δω κι από ‘κει και με το να μην ξέρει πού και αν θα δουλέψει την επόμενη χρονιά, αλλά δε βαριέσαι, σκέφτηκε, άξιζε τον κόπο. Ήπιε γρήγορα τον καφέ της διαβάζοντας το άρθρο σχετικά με τις επικείμενες μειώσεις των μισθών των εκπαιδευτικών και έφυγε για το σχολείο.

Σήμερα θα είναι μια δύσκολη μέρα γιατί θα συζητήσει με τους γονείς του Πέτρου, ενός παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες και ψυχολογικά προβλήματα. Εύχεται να είναι συνεννοήσιμοι άνθρωποι, για το καλό του μικρού… Διαβάστε όλο το άρθρο »

Δικαιώματα και υποχρεώσεις μαθητών στην Κύπρο

ΠΗΓΗ: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου

Εκπαιδευτικά Συστήματα: Έκθεση Pearson – Economist

Την 33η θέση στον κόσμο και την 23η θέση (τελευταία) στην Ευρώπη κατέχει το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη του εκδοτικού οίκου Pearson για λογαριασμό του ιδρύματος Economist Intelligence Unit.

PEARSON

Η θέση της Ελλάδας είναι η χειρότερη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες στην αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει 39 χώρες και μια περιοχή (το Χονγκ Κονγκ), ενώ παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με την αξιολόγηση του ίδιου οίκου το 2013.

Το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο κατέχει η Νότιος Κορέα ενώ το καλύτερο στην Ευρώπη η Φινλανδία. Την πεντάδα συμπληρώνουν άλλες δύο ασιατικές χώρες (Ιαπωνία, Σιγκαπούρη) και το Χονγκ Κονγκ. Την τελευταία θέση στην αξιολόγηση κατέχει το εκπαιδευτικό σύστημα της Ινδονησίας. Η έκθεση του Pearson, η οποία γράφτηκε από το Economist Intelligence Unit, είναι το αποτέλεσμα μιας ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης με τίτλο The Learning Curve. Αφορά στις επιδόσεις που παρουσιάζουν τα σχολικά συστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο και στοχεύει στο να συμβάλει στη χάραξη μιας αποτελεσματικής εκπαιδευτικής πολιτικής, η οποία θα έχει τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές συνέπειες. Η αξιολόγηση βασίζεται στις αμερικανικές εκπαιδευτικές μελέτες TIMSS and PIRLS καθώς σε τεστ του PISA, του διεθνούς προγράμματος του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση των μαθητών.

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

World Press Freedom Day

H Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Δεκέμβριο του 1993, μετά τη σύσταση της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO. Από τότε, 3 Μαΐου, η επέτειος της Διακήρυξης του Βίντχουκ γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.
Η έμφαση φέτος είναι σε τρία αλληλένδετα θέματα: τη σημασία των ΜΜΕ στην ανάπτυξη , η ασφάλεια των δημοσιογράφων και του κράτους δικαίου  και τη βιωσιμότητα και την ακεραιότητα της δημοσιογραφίας . Μια διεθνής διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι στις 5-6 Μαΐου.   ΠΗΓΗ: UNITED NATIONS 

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο των REPORTERS WITHOUT BORDERS – Δείτε την κατάταξη των χωρών.

Greece -RSF

   Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό  FREEDOM HOUSE   :   “Only 1 in 7 people live in a country with a ‘free’ press”. Δείτε την σχετική Έκθεση , ΕΔΩ.

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου», το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ “…κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημοσιογραφία στην Ελλάδα, καθώς καταγράφεται, διεθνώς, ότι η οικονομική και θεσμική κρίση στη χώρα μας, με αποκορύφωμα το «μαύρο» στην «ΕΡΤ», πλήττει την πολυφωνία, δημιουργώντας μια εξαιρετικά ανησυχητική τάση στο ευρωπαϊκό τοπίο της ενημέρωσης…”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ,  ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το άρθρο 14 Συντ. ΕΔΩ .

 

Ετικέτες:

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση