… τρέχουμε ακόμα μαζί…

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής,  συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις τους πάνω σε επιστημονικά και παιδαγωγικά ζητήματα της Φυσικής Αγωγής, απέστειλαν επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. τονίζοντας τη σημασία της αναβάθμισης της Αθλητικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής, έχοντας πάντα ως στόχο και σκοπό την προάσπιση της Φυσικής Αγωγής και του Σχολικού Αθλητισμού που δημιουργούν ορθές στάσεις ζωής και δια βίου άσκησης, ενώ παράλληλα αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη του επαγγελματικού αθλητισμού, επισήμαναν ότι  οι μειώσεις και καταργήσεις των Τ.Α.Δ.-Ε.Τ.Α.Δ.τα  τελευταία χρόνια, δημιούργησαν ένα μεγάλο κενό στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας, εξαλείφοντας σχεδόν την αθλητική εκπαίδευση.

Λειτουργώντας μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων τους, τα οποία αφορούν στη διαχείριση, εφαρμογή  και ανατροφοδότηση των πολιτικά υπευθύνων πάνω στην εκπαιδευτική πολιτική οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φ.Α. με τη νέα αυτή πρωτοβουλία τους, αναδεικνύουν τα προβλήματα που προκύπτουν  από τις καταργήσεις και μειώσεις των ΤΑΔ ΕΤΑΔ, χωρίς παράλληλα  άμεση κατάθεση νέου θεσμικού πλαισίου για την αντικατάσταση τους με αναβαθμισμένες δομές Αθλητικής Εκπαίδευσης. Επισημαίνουν ότι έτσι, ακυρώνονται οι προσπάθειες  για την ανάπτυξη του αθλητισμού της χώρας μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας ενώ ταυτόχρονα οι αθλητές/τριες-μαθητές/τριες της περιφέρειας αλλά και του κέντρου στερούνται τα παιδαγωγικά και γνωστικά οφέλη ενός αθλητικού σχολείου.

Με τη νέα αυτή επιστολή των Σχολικών Συμβούλων Φυσικής Αγωγής επισημαίνεται ότι παρόλο που τα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ  δεν υπήρξαν ποτέ αυτόνομα σχολεία, παρ όλο το ασαφές πλαίσιο και τις καθυστερήσεις/θεσμικές αδυναμίες στη στελέχωσή τους με επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία τους, αρνητικές εντυπώσεις και μαθητική διαρροή ανεξάρτητη από το παρεχόμενο επιστημονικό και παιδαγωγικό έργο, στα 20 και πλέον έτη λειτουργίας τους, υπηρέτησαν τον σκοπό της ίδρυσής τους,

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τον Ν. 1566/85, σύμφωνα με τον οποίο το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να καλλιεργεί ιδιαίτερες ικανότητες και κλίσεις των μαθητών/τριών μέσα από ειδικευμένα σχολεία όπως είναι τα Πρότυπα Πειραματικά, τα Μουσικά και τα Καλλιτεχνικά Σχολεία αλλά και έως σήμερα τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (Τ.Α.Δ.-Ε.Τ.Α.Δ.) και καθώς η συγχώνευση του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, επιβεβαιώνει την αδιάσπαστη ενότητα του αθλητισμού τόσο με την ανάπτυξη της εκπαίδευσης όσο και με τον πολιτισμό, οι Σχολικοί Σύμβουλοι , μετέφεραν τους προβληματισμούς της εκπαιδευτικής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών και προέβησαν σε  προτάσεις,  αναφορικά με το μέλλον της αθλητικής εκπαίδευσης:

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής, μεταξύ άλλων, πρότειναν στην επιστολή τους, το πλήρες κείμενο της οποίας θα βρείτε εδώ, την άμεση κατάθεση νέου πλαισίου λειτουργίας της Αθλητικής Εκπαίδευσης το οποίο θα οδηγήσει στην ίδρυση και λειτουργία αυτόνομων και άρτιων Αθλητικών Σχολείων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με στόχο την ενίσχυση  του σχολικού αθλητισμού,την απελευθέρωση και καλλιέργειά των ιδιαίτερων κλίσεων των μαθητών/τριών–αθλητών/τριών με συγκεκριμένα  προγράμματα άθλησης και  τη διασφάλιση του άριστου εκείνου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που θα διασφαλίσει την άρτια μόρφωση των μαθητών/τριών–αθλητών/τριών, με πιστοποίηση δομών  και στελεχών (διαδικασία ανάλογη του Νόμου 3966/2011 «Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων».

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και μέχρι τη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου οι Σχολικοί Σύμβουλοι τόνισαν τη σημασία της συνέχισης της πλήρους λειτουργίας των υφισταμένων Τ.Α.Δ.-Ε.Τ.Α.Δ. που πληρούν τις προϋποθέσεις του  κεφ. Β΄ άρθ.  7 της 891/Γ4/28-9-2000 ΥΑ. (Η πιστοποίηση των προϋποθέσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους Σχολικούς Συμβούλους σε συνεργασία με τα  τμήματα Φ.Α των Δ/νσεων Εκπ/σης.) με την έγκαιρη πρόσκληση μαθητών για όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου.

Έχοντας την πεποίθηση ότι η Πολιτεία επιθυμεί πραγματικά τη δημιουργία των κατάλληλων εκείνων εκπαιδευτικών συνθηκών που θα διασφαλίσουν την παιδαγωγική και γνωστική στήριξη και ανάπτυξη όλων των μαθητών και μαθητριών με αθλητικά, καλλιτεχνικά, μουσικά και πνευματικά/μαθησιακά ταλέντα οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και τις παρεμβάσεις τους στο Υ.ΠΑΙ.Θ.. Π.Α. για την αναβάθμιση της αθλητικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/meniek64/?p=255

1 σχόλιο

  1. ……………………………
    τρέχομε ακόμα μαζί
    διανύομε αποστάσεις μέσα σε στιγμές
    …………………………………………………………

    Ρίτα Μπούμη-Παππα (Φως Ιλαρόν)

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση