…στάδια μαρμάρινα…

Το Παναθηναϊκό Στάδιο  είναι το παλαιότερο ελληνικό στάδιο σε χρήση και το μοναδικό μαρμάρινο στάδιο στον κόσμο. Βρίσκεται στη θέση του Σταδίου του Λυκούργου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε  για πρώτη φορά στα Μεγάλα Παναθήναια το 330/329 π.Χ.  γιά την τέλεση γυμνικών αγώνων. Το Στάδιο το οποίο είχε τετράγωνο σχήμα χρησιμοποιήθηκε σε όλη την κλασική και νεότερη αρχαιότητα καθώς και στους Ρωμαϊκούς χρόνους. Από το 139 έως το 144  ανακατασκευάστηκε με πρωτοβουλία και χορηγία του Ηρώδη του Αττικού παίρνοντας περίπου τη σημερινή πεταλόσχημη μορφή του, και διαμορφώνοντας τις θέσεις των θεατών με πεντελικό μάρμαρο.  Το στάδιο παρήκμασε κατά τους πρωτοχριστιανικούς και βυζαντινούς χρόνους και στη θέση του δεν παρέμεναν παρά ερείπια, τα οποία φαίνεται να επισκέπτονταν διάφοροι ξένοι περιηγητές κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και στα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση.

Στα τέλη του 190υ αιώνα και με αφορμή την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το στάδιο ανακατασκευάστηκε με μεγάλη πιστότητα από τον αρχιτέκτονα Αναστάση Μεταξά με έξοδα του Γεωργίου Αβέρωφ, ο ανδριάντας του οποίου κοσμεί την είσοδό του Σταδίου. Το στάδιο από το 1896 χρησιμοποιείται για αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και είναι ένα από τα σημαντικά αθλητικά μνημεία της σύγχρονης Ελλάδας. Στον χώρο του  Αιθρίου του Σταδίου, ο οποίος βρίσκεται στο τέλος της αρχαίας θολωτής διόδου, φιλοξενείται μόνιμη έκθεση με ολυμπιακά αναμνηστικά, ολυμπιακές αφίσες και δάδες.

Το ΥΠΑΙΘΠΑ,  με εγκύκλιό του, προτείνει στα σχολεία την υλοποίηση επισκέψεων στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τη μόνιμη έκθεση: «Αναμνήσεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Αφίσες και Δάδες από το 1896 ως σήμερα» σε συνδυασμό με επίσκεψη στο μουσείο της Ακρόπολης. Στην ξενάγηση στο στάδιο οι μαθητές θα γνωρίσουν ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά και πολιτιστικά μνημεία της Ελλάδας ενώ στην έκθεση, ανάμεσα σε άλλα αναμνηστικά, θα μπορέσουν να δουν το κύπελλο που δόθηκε στον μαραθωνοδρόμο ολυμπιονίκη Σπύρο Λούη. Παράλληλα, με ηλεκτρονικά συστήματα αφής θα ξαναδούν στιγμές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.


Ο συνδυασμός πολιτιστικών και αθλητικών χώρων ως προορισμών μαθητικών επισκέψεων είναι μια πρακτική, η οποία προάγει την αθλητική κουλτούρα καταδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση του αγωνιστικού αθλητισμού με τον πολιτισμό μιας χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες για το Παναθηναϊκό Στάδιο και τη μόνιμη έκθεση θα βρείτε στον ιστοχώρο του Σταδίου, απ’ όπου προέρχονται και τα στοιχεία της παρούσας ανάρτησης.  Παράλληλα εκεί, θα βρείτε πληροφορίες για την επίσκεψη των μαθητών στον χώρο, συμπληρωματικά με τις πληροφορίες που περιέχονται στην εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΠΑ.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/meniek64/?p=175

1 σχόλιο

  1. ……………………………………………….
    Ἡ ψωροκώσταινα πατρὶς καὶ πάλιν κοκορεύεται,ἄσβεστος κρύπτεται πυρὰ στῆς δόξης τὸ καμίνι,καὶ Στάδια μαρμάρινα κι ἀγῶνας ὀνειρεύεταιἂν κι ἐκ τῆς πείνας μάρμαρο προώρισται νὰ μείνει
    Σουρής, Γ.  “Πρὸς τὸν Ἀβέρωφ ἐπιστολὴ
    τοῦ κακομοίρη του Φασουλῆ”

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση