Αρχική » ΥΠΟΔΟΜΕΣ » ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Εικονική Μαθητική Επιχείρηση “Doric Soap”

DoricSoap
Erasmus

Translate

H ώρα

Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η σχολική ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ  Γερακίου δημιουργήθηκε  στο πλαίσιο υλοποίησης  του προγράμματος «ΠΥΛΟΣ», που αφορά στο έργο ανάπτυξης, οργάνωσης και  λειτουργίας σχολικών βιβλιοθηκών. Ένας από τους φορείς υλοποίησης, που έχει αναλάβει και αναπτύξει μέρος  της ενέργειας «ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» είναι το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το οποίο εποπτεύεται και ελέγχεται από το Υπουργείο Παιδείας  Έρευνας & Θρησκευμάτων.

Η σχολική βιβλιοθήκη είναι, αναμφίβολα, ένα σημαντικό ταμιευτήριο μορφωτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, και συνάμα, ένας  χώρος  εξοικείωσης με το βιβλίο και την κοινωνία της  πληροφορίας, με έναν λόγο, της Γνώσης?

Δεν είναι  απλώς  ένας  χώρος ταξινόμησης, καταλογογράφησης και αποθήκευσης  των βιβλίων.

Στο φιλικό  περιβάλλον  της  Βιβλιοθήκης, το κάθε παιδί ανακαλύπτει δεξιότητες, καλύπτει ανάγκες, συνειδητοποιεί, ότι  η γνώση  κατακτάται, δεν αποστηθίζεται, και, εμπεδώνεται με έρευνα και κριτική σκέψη.

Μικροί και μεγάλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, μπορούν να αναβαθμίζουν στον χώρο αυτόν το μορφωτικό και μεθοδολογικό δυναμικό τους.

«Η γνώση είναι δύναμη», η σωστή, σοφή ρήση του λαού μας?
Οι δυνατότητες  της  χρήσης  του  διαδικτύου (internet) και  η  πρόσβαση  σε  πληροφοριακό  υλικό  (βιβλίων,  περιοδικών, καταλόγους  βιβλιοθηκών, βάσεις  δεδομένων),  δίνουν τη  νέα  διάσταση και  δημιουργική  πνοή  στη  λειτουργία των  Σχολικών  Βιβλιοθηκών. Μάλιστα, οι υπηρεσίες της σχολικής Βιβλιοθήκης παρέχονται εξίσου σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, όσο και στην τοπική κοινωνία, γεγονός που αποτελεί ? κυρίως για τις περιοχές μακράν των αστικών κέντρων ? ένα ουσιαστικό «άνοιγμα», μια ολοφώτεινη πύλη στη Γνώση.

Η σχολική μας βιβλιοθήκη έχει συσταθεί τηρώντας, κυρίως, τη δεκαδική ταξινόμηση του Dewey. Αποτελείται από 36 θεματικές κατηγορίες ? 5609 τίτλους βιβλίων και εμπεριέχει δύο συλλογές, τη βασική και την ειδική.

Η βασική συλλογή περιλαμβάνει γνωστικά πεδία:

–          Της Φιλοσοφίας

–          Της Θρησκειολογίας

–          Της Κοινωνιολογίας

–          Ιστορίας & Ιστορίας Πολιτισμού

–          Ψυχολογίας

–          Οικονομίας (Διοίκηση, Δίκαιο)

–          Θετικών επιστημών (Φυσικής, Χημείας, Περιβάλλοντος)

–          Παιδαγωγικής

–          Πληροφορικής

–          Ελληνικής Γλώσσας (σε όλη την εξέλιξη της)

–     Ξένων Γλωσσών (ενδεικτικά, αγγλόφωνη αμερικανική λογοτεχνία, αγγλική και αγγλοσαξονική, γαλλική, ισπανική, πορτογαλική λογοτεχνία, καθώς και ρωμανικών γλωσσών)

–          Των Καλών Τεχνών

–          Της Ψυχαγωγίας

–          Της Θεατρολογίας

–          Της σύγχρονης ελληνικής & ξένης λογοτεχνίας

–         Εγκυκλοπαίδειες (από δωρεές), λεξικά, περιοδικά με οπτικοακουστικό υλικό

–          Μία επιμέρους βιβλιοθήκη βιβλιοθηκάριου.

Η ειδική πάλι συλλογή επικεντρώνεται:

–          Στον Αθλητισμό

–          Στην Τεχνολογία

–          Σε θέματα Διατροφής & Υγείας

–          Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

–          Λαογραφίας

–          Κινηματογράφου

–          Μουσικής

–          Αρχιτεκτονικής

–          Τοπικού Τύπου (περιοδικά, εφημερίδες)

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ βρίσκεται σε ιδιαίτερο χώρο, ο οποίος είναι διαμορφωμένος σύμφωνα με τις ανάγκες και τα δεδομένα μιας σύγχρονης και ευέλικτης βιβλιοθήκης.

Και, φυσικά επανδρώνεται ο λειτουργικός εξοπλισμός επίπλων της με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που υποστηρίζει και ολοκληρώνει την όλη καλή λειτουργία της βιβλιοθήκης μας.

Υπάρχει βεβαίως σύνδεση με το Διαδίκτυο (Internet), χρήση CD-ROM με υλικό multimedia, και δίνεται κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη στις σχολικές εργασίες.


1 Σχόλιο

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση