5η συνάντηση Ομίλου

Στην σημερινή μας συνάντηση είχαμε την τιμή και χαρά να φιλοξενήσουμε την κυρία Μαλκοπούλου Σταυρούλα, Κοινωνική Λειτουργό στο Παιδικό Χωριό SOS Θράκης.

Μαζί της αποκομίσαμε χρήσιμες πληροφορίες για τα Παιδικά Χωριά SOS, συζητήσαμε και λύσαμε απορίες. Μάθαμε πως κάθε Παιδικό Χωριό SOS είναι μια μεγάλη οικογένεια που αγκαλιάζει τα παιδιά που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να μεγαλώσουν με τους βιολογικούς γονείς τους με

αγάπη και φροντίδα 

Συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους και πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας όχι μόνο υλικά αγαθά αλλά κυρίως αγάπη, ζεστασιά και σεβασμό.

Στέλνουμε την αγάπη και τα χαμόγελά μας στα παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS και ευχαριστούμε μικρούς και μεγάλους για την συνεισφορά τους στην δράση αυτή.

sos sos2

 

 

3η και 4η συνάντηση Ομίλου

MARTINSTAG

Οι δύο αυτές συναντήσεις ήταν αφιερωμένες στον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Μαρτίνου η οποία γιορτάζεται στην Γερμανία κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου.

Ο Μαρτίνος ήταν ένας απλός άνθρωπος που μοιραζόταν τα υπάρχοντά του και στήριζε όσους είχαν ανάγκη. Χαρακτηριστικά λέγεται ό,τι στη διάρκεια μιας χιονοθύελλας έκοψε στα δύο τον μανδύα του, για να ντύσει έναν γυμνό φτωχό και έτσι τον έσωσε από το κρύο.

Οι μαθητές παρακολούθησαν αρχικά ένα πολύ όμορφο και με απλό λεξιλόγιο βιντεάκι

και ακολούθησε συζήτηση για το μήνυμα που θέλει να μας μεταφέρει η γιορτή αυτή:

 

Να μοιραζόμαστε απλόχερα και 

Να προσφέρουμε χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα 

Έπειτα οι μαθητές πρότειναν να διοργανώσουμε μια φιλανθρωπική δράση και να προσφέρουμε πράγματα στο Παιδικό Χωριό SOS Θράκης εκφράζοντας έμπρακτα την συμπαράστασή μας και την στήριξη σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

sos

Στη συνέχεια φτιάξαμε με εύκολο και γρήγορο τρόπο τα δικά μας φαναράκια (οδηγίες για την κατασκευή τους θα βρείτε εδώ) και τραγουδήσαμε γνωστά τραγούδια που λένε τα παιδιά στη Γερμανία την ημέρα αυτή κατά την διάρκεια της πομπής με τα φαναράκια.

IMG 20211110 150303

IMG 20211110 145651 IMG 20211110 150409

 

 

Mein Lieblingsstar!

Οι μαθητές κάνουν εξάσκηση του 3ου ενικού προσώπου και γράφουν για τον/την αγαπημένο/η σταρ με την χρήση του εργαλείου web 2.0 toonytool

Επιλέγουν το background και τον χαρακτήρα (charakter) που επιθυμούν και γράφουν ένα σύντομο κείμενο με τις εξής πληροφορίες:

α) το όνομά του αγαπημένου αστέρα τους

β) την καταγωγή του/της

γ) τον τόπο κατοικίας του/της

δ) την ηλικία του/της

ε) τις γλώσσες που μιλάει και 

στ) τι του/της αρέσει να κάνει στον ελεύθερο χρόνο

Made with Padlet

2η συνάντηση ομίλου

Το θέμα της σημερινής μας συνάντησης ήταν η γιορτή της μπίρας – das Oktoberfest!

Αφού γνωρίσαμε τα νέα μέλη του ομίλου, τραγουδήσαμε το τραγούδι μας Guten Tag, guten Tag

και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε ένα βίντεο για το Oktoberfest. Οι μαθητές έμαθαν πως η γιορτή λαμβάνει χώρα στο Μόναχο της Βαυαρίας και αυτό που κυριαρχεί είναι η μπίρα (das Bier), το λουκάνικο (die Wurst), το μπρέτσελ  (die Brezel) και η εύθυμη μουσική (die Volksmusik) της περιοχής από ορχήστρες πνευστών. Αυτό όμως που τους ενθουσίασε περισσότερο ήταν η εμβληματική ρόδα και οι νόστιμες μπισκοτοκαρδούλες (das Lebkuchenherz).

Έτσι και εμείς φτιάξαμε τις δικές μας καρδούλες και γράψαμε τα δικά μας μηνύματα για την γιαγιάκα (Omi), τον παππούλη (Opi), την μανούλα (Mami) και τον μπαμπάκα (Papi) γράφοντάς τους πως τους αγαπάμε πολύ

Ich liebe dich 

 

Τέλος διαβάσαμε την ιστορία για την προέλευση των μπρέτσελ και πήραμε και μια γεύση από το παραδοσιακό αυτό γερμανικό κουλούρι.

 

1η συνάντηση ομίλου

Η πρώτη μας συνάντηση για το σχολικό έτος 2021-2022 πραγματοποιήθηκε με τους μικρούς μου μαθητές να μαθαίνουν το πρώτο τους γερμανικό τραγούδι με τίτλο Guten Tag sagen alle Kinder

Στη συνέχεια είδαμε πόσο εύκολα είναι τα Γερμανικά. Οι μαθητές αντιστοίχησαν με μεγάλη ευκολία τη σημασία των λέξεων με τις εικόνες και διαπίστωσαν πως υπάρχουν πολλές ομοιότητες με τα αγγλικά και στην ουσία διαβάζουμε ότι βλέπουμε.

Τέλος μια γλυκιά έκπληξη περίμενε τα μέλη του ομίλου μας: ένα μικρό σχολικό χωνάκι – Schultüte. 

Με τον τρόπο αυτό κάναμε και την πρώτη μας εισαγωγή στον γερμανικό πολιτισμό καθώς πρόκειται για ένα έθιμο το οποίο υπάρχει στην Γερμανία εδώ και 150 χρόνια. Την πρώτη μέρα του σχολείου οι μαθητές της Α’ Τάξης πηγαίνουν στο σχολείο κρατώντας ένα μεγάλο χωνί. Αυτό κατασκευάζεται παραδοσιακά από ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι και οι γονείς το γεμίζουν με εκπλήξεις. Άλλοι γονείς το αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ ή τα βιβλιοπωλεία όπου υπάρχουν πάρα πολλά σχέδια, χρώματα και για τα δύο φύλλα.

Στη συνέχεια οι γονείς, παππούδες ή οι γιαγιάδες βάζουν πολλά μικρά γλυκίσματα, γραφική ύλη όπως μολύβια, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές , σβήστρες, ακόμα και μικρά παιχνιδάκια.

Μπορεί το δικό μας χωνάκι να μην ήταν τόσο μεγάλο. αλλά σίγουρα είχε πολλή αγάπη!

 

 

Όμιλος Γερμανικών 2021-2022

Ένας νέος όμιλος Γερμανικού Πολιτισμού με τίτλο Γεύομαι, παίζω, τραγουδώ και δημιουργώ με τον Γερμανικό Πολιτισμό ξεκινάει.

Στον όμιλό αυτό οι μικροί μου μαθητές θα γνωρίσουν την γερμανική γλώσσα και τον γερμανικό πολιτισμό μέσα από βιωματικές και παιγνιώδεις δράσεις, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και αποκομίζοντας παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Θα έρθουν σε επαφή με ένα διαφορετικό πολιτιστικό περιβάλλον και θα αναπτύξουν γνώσεις γύρω από τις γιορτές, τα ήθη και έθιμα των γερμανόφωνων χωρών.

Εύχομαι καλή αρχή και πολλά χαμόγελα σ’ αυτό το όμορφο ταξίδι…

26. September 2021: Tag der Europäischen Sprachen

Στις 26 Σεπτεμβρίου κάθε έτους γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών που στόχο έχει την ενθάρρυνση της εκμάθησης όλο και περισσότερων ξένων γλωσσών, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός και εκτός σχολείου. Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας.

Με αφορμή την ημέρα αυτή μαθητές των τμημάτων Αγγλικών, Γερμανικών και Γαλλικών συμμετείχαν σε διάφορες δράσεις οι οποίες υλοποιήθηκαν τόσο μέσα στις διδακτικές αίθουσες όσο και στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Οι μαθητές της Ε’ και Β’ Τάξης τραγούδησαν το τραγούδι «Bruder Jakob» και την αλφαβήτα στα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά κυματίζοντας τις όμορφα ζωγραφισμένες σημαίες τους

Ενώ οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης δημιούργησαν αφίσα και έπαιξαν το κυνήγι του θησαυρού

24η συνάντηση – λήξη ομίλου

Σήμερα είναι η τελευταία μας συνάντηση. Χαρούμενοι που γεμίσαμε όμορφες εικόνες και γνώσεις γύρω από τον γερμανικό πολιτισμό και πιο συγκεκριμένα για τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ, αλλά και στενοχωρημένοι που τελειώνει ο όμιλος.

Αρχικά έγινε μια τελική αποτίμηση του ομίλου και θυμηθήκαμε όλες τις όμορφες, αλλά και κάποιες δύσκολες στιγμές (βλ. διαδικτυακές συναντήσεις μέσω webex).

Προκειμένου να κλείσει με τον πιο γλυκό και ευχάριστο τρόπο ο όμιλός μας,  πήγαμε να απολαύσουμε ένα δροσερό και απολαυστικό παγωτό.

Με χαμόγελα και αισιοδοξία ευχόμαστε σε όλους ένα όμορφο καλοκαίρι, να είμαστε όλοι γεροί και να ανταμώσουμε και πάλι τον Σεπτέμβρη με νέες περιπέτειες στον γερμανικό πολιτισμό!

22η και 23η συνάντηση του ομίλου – δια ζώσης

Ποιο θα είναι άραγε το νέο μας παραμύθι και τι μπορεί να κρύβεται κάτω από την πολύχρωμη κουβέρτα; Ποια είναι τα πρόσωπα που συναντάμε συνήθως σε ένα παραμύθι;

Μια πριγκίπισσα, ένας βασιλιάς, μια μάγισσα…

Αυτοί οι ήρωες υπάρχουν και σ’ αυτό το παραμύθι, υπάρχει όμως και κάποιος που έχει μια μπέρτα, ένα σπαθί και …μπότες (die Stiefel).

Μήπως καταλάβατε για ποιο παραμύθι πρόκειται; Μα φυσικά είναι ο Παπουτσωμένος Γάτος – Der gestiefelte Kater (Ο γάτος με τις μπότες). Στη συνέχεια γνωρίσαμε βασικές λέξεις του παραμυθιού, στις οποίες θα έπρεπε να εστιάσουμε όση ώρα βλέπαμε την ταινία. 

Η προβολή της ταινίας ξεκινάει. Με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό βλέπουμε την ταινία, αλλά δεν ξεχνάμε να έχουμε τον νου μας στις λέξεις κλειδιά. Μόλις ακούμε μια λέξη κλειδί φωνάζουμε στοπ, παίρνουμε την καρτέλα με την λέξη και την τοποθετούμε κάτω από την αντίστοιχη εικόνα που βρίσκεται κρεμασμένη στον πίνακα.

  

Μετά την ταινία σειρά έχουν δυο διαδικτυακά παιχνίδια και λίγη ζωγραφική.

 

 

 

 

21η συνάντηση του ομίλου – δια ζώσης

Ολοκλήρωση του παραμυθιού «Die Bremer Stadtmusikanten»

Πριν την καραντίνα είχαμε ξεκινήσει με το παραμύθι Οι μουσικοί της Βρέμης, αλλά κάποιες δραστηριότητες δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν διαδικτυακά. Έτσι αδράξαμε την ευκαιρία, καθίσαμε πάλι στην βιβλιοθήκη μας και αφού θυμηθήκαμε το παραμύθι μας, βάλαμε τις εικόνες στην σωστή σειρά και αντιστοιχήσαμε τα συννεφάκια σε κάθε εικόνα. Προσπαθήσαμε από τα συμφραζόμενα να καταλάβουμε τη σημασία τους και έπειτα δημιουργήσαμε το comic για το παραμύθι.

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώσαμε την επεξεργασία ενός ακόμη παραμυθιού των αδερφών Γκριμ και είμαστε έτοιμοι για το επόμενο.