Άρθρα: Σχ. έτος 2013-2014

Ιούλ 14
04

Καλο καλοκαίρι!!!

Ένας από τους μεγαλεπήβολους στόχους που είχε θέσει η λέσχη μας ήταν να πάει μια εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα για να επισκεφτεί το μουσείο Ηρακλειδών και να συναντηθεί με τον συγγραφέα του βιβλίου που διάβασε φέτος η λέσχη μας κ. Τεύκρο Μιχαηλίδη. Η βασική προϋπόθεση που είχαμε θέσει είναι να καταφέρουμε να πάμε αυτήν την εκπαιδευτική εκδρομή χωρίς να επιβαρύνουμε οικονομικά τους γονείς με τα μεγάλα έξοδα μετακίνησης.

Έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια που καταβάλλαμε, τελικά η εταιρία  ΑΝΕΚ και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση  δείχνοντας εμπιστοσύνη και επιβραβεύοντας την δουλειά  που γίνετε στην Λέσχη μας  χρηματοδότησαν  με ένα σημαντικό ποσό με το οποίο καταφέραμε να καλύψουμε τα  έξοδα μετακίνησης, έξοδα που είχαν να κάνουν με τα εισιτήρια στα μουσεία και τις ξεναγήσεις και επίσης κάλυψαν μέρος της σίτισης των μαθητών μας.

Τα παιδιά στην Αθήνα επισκέφτηκαν την Αρχαία Αγορά και την Στοά του Αττάλου, συμμετείχαν σε ένα δίωρο πρόγραμμα ξενάγησης και δραστηριοτήτων στο μουσείο Ηρακλειδών, συναντήθηκαν και συζήτησαν με τον συγγραφέα Τεύκρο Μιχαηλίδη και  τέλος ξεναγήθηκαν στο μουσείο της Ακρόπολης. Δείτε πως περάσαμε στο παρακάτω βιντεάκι.


Ευχαριστούμε την Ανώνυμη  Ναυτιλιακή Εταιρία Κρήτης (ΑΝΕΚ) και το Κοινωφελές  Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση  για την ευκαιρία που έδωσαν στους μαθητές μας να συμμετάσχουν σ΄ αυτήν την εκπαιδευτική εκδρομή.  

Την Δευτέρα 5 Μαϊου παρουσιάσαμε τις δράσεις του προγράμματός μας στο Κ.Α.Μ. μαζί με την σχολική μας εφημερίδα «Εκτός Ύλης». Σε μια πολύ ωραία βραδιά οι μαθητές μας παρουσίασαν την δουλειά τους μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και ανέδειξαν την δουλειά που έγινε στην λέσχη μας όλη την χρονιά.

Απ΄τα παρακάτω βιντεάκια θα πάρετε μια γεύση της δουλειά μας και των δράσεων μας.

Παρουσίαση του προγράμματος απο την μαθήτρια Φιλιππίνα Φάμα


Δραματοποίηση του βιβλίου του Τεύκρου Μιχαηλίδη «Ο μέτοικος και η Συμμετρία» απο την ομάδα μας


Σπουδή στον M. C. Escher- Εργασίες που γίνονταν κατα την διάρκεια των συναντήσεων ετσι ώστε οι μαθητές μας να έρθουν σε μια επαφή και να εξοικειωθούν με το έργο και την τεχνοτροπία του Escher.


Ζωγραφίζοντας το σχολείο-Μετά την εξοικείωση τα παιδιά έφτιαξαν δικά τους έργα και ζωγράφισαν μέρος του σχολείου.

Το παρακάτω ταινιάκι είναι φτιαγμένο με την μέθοδο του  stopmotion animation και έχει τίτλο:  ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ


 

 

Σας παρουσιάζουμε την stopmotion ταινία με τίτλο:  ΣΥΜΕΤΡΙΑ. Μια ταινία που δημιουργίσαμε με τα παιδιά της λέσχης μαθηματικής λογοτεχνίας και για την δημιουργία της χρειάστηκαν 1998 φωτογραφίες και 25 ώρες ομαδικής εργασίας πέρα απο την επεξεργασία στον υπολογιστή με ειδικό πρόγραμμα. Ένας απο τους στόχους της μικρής μας ταινίας είναι να αποτελέσει εκπαιδευτικό εισαγωγικό υλικό για τους Δασκάλους και τους Καθηγητές που διδάσκουν στους μαθητές τους την Συμμετρία.

 


 

ΑΦΙΣΑ

 ΠρόσκλησηΠρόσκληση

 Πρόγραμμα ΕκδήλωσηςΠρόγραμμα Εκδήλωσης

     Ο νέος μήνας φαίνεται πως θα είναι γεμάτος εκπλήξεις, δημιουργικότητα και gueststars! Από σήμερα και για όσα Σάββατα χρειαστούν το πρόγραμμα αλλάζει και θα πηγαίνουμε στην λέσχη 10:00 με 13:00 (υπερωρίες!). Ξεκινάμε τη διακόσμηση του σχολείου μας πιο σοβαρά από ποτέ, το ισόγειο-κυλικείο με τον πρώτο όροφο θα αποκτήσουν μια νότα συνδυασμού Escher και λέσχης μαθηματικής λογοτεχνίας. Είναι κάτι (για μένα τουλάχιστον) που ζούμε πρώτη φορά. Πιστεύω πως θα βγει ένα καλό αποτέλεσμα καθώς παρατηρώ πολλά πρόθυμα και καλοπροαίρετα παιδιά τα οποία έχουν όρεξη για δημιουργία και συνεργασία.

     Όταν έλεγα πριν υπερωρία το πρόγραμμα του Σαββάτου φαίνεται πως δεν είχα συνειδητοποιήσει την «υπερ-υπερωρία» της Κυριακής. Καλύτερα όμως να σοβαρευτώ και να ξεκαθαρίσω ότι σε όλα αυτά συμμετέχουμε από μόνοι μας όσοι θέλουμε γιατί αυτά που κάνουμε είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα.   Τις Κυριακές λοιπόν 10:00 με 12:00 ετοιμάζουμε το βίντεο μας με την μέθοδο του stopmotion με τίτλο «ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ».


Είναι λίγο χρονοβόρο και θέλει πολύ υπομονή. Το βίντεο αυτό μαζί με κάποια άλλα θα προβληθεί στην παρουσίαση της λέσχης μας στο Κ.Α.Μ. στις 5 Μαΐου.

            Την Δευτέρα 17 Μαρτίου είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στη λέσχη μας τη γνωστή συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου. Κάναμε μια πολύ όμορφη συζήτηση.

DSC_0016

Η συνέντευξη έγινε πολύ ενδιαφέρουσα συνδυάζοντας τις ερωτήσεις που είχε ετοιμάσει η κ. Τριανταφύλλου για μας και τις ερωτήσεις που είχαμε ετοιμάσει εμείς γι αυτήν. Μάθαμε από κοντά πώς είναι η ζωή ενός συγγραφέα και πώς εργάζεται.

Πιστεύω πως η συνάντηση αυτή ήταν η ιδανική για όλους μας!

Συντάκτρια: Φιλιππίνα Φάμα

DSC_0539DSC_0290

        Η Λέσχη μας μελετά το βιβλίο «Ο Μέτοικος και η Συμμετρία». Καθώς ο πρωταγωνιστής του βιβλίου μας γνωρίζει και αναπτύσσει μια ευχάριστη σχέση με τον διάσημο χαράκτη M. C. Escher, έχουμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε και σαν άνθρωπο (όσο γίνεται) αλλά και σαν καλλιτέχνη. Τουλάχιστον, στο δεύτερο κομμάτι τα καταφέραμε, κατά τη γνώμη μου, μιας και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας στη φιλοσοφία και τα έργα του Escher κάναμε κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο και παράτολμο. Ζωγραφίσαμε το σχολείο μας!!

      Με τη βοήθεια και την πρωτοτυπία της κ. Τσεμπελής, την ευρηματικότητα του κ. Παπόγλου και την μονίμως καλή διάθεση του κ. Χατζηιωάννου, οδηγηθήκαμε σε ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Εμείς οι έφηβοι δεν είμαστε που δείχνουμε την κλίση μας στα graffiti; Ε, φαίνεται πως εκεί βασίστηκαν και οι καθηγητές μας. Πήραμε λίγη εφηβεία, μια δόση καλής διάθεσης, τέλεια συνεργασία και τα ανακατέψαμε. Αυτό το οργανωμένο «έγκλημα», άφησε πίσω του ένα μάτσο μαθητές που το μισό χρώμα ήταν πάνω στα ρούχα τους και το άλλο μισό το συναντάτε κάθε μέρα στους ορόφους και στο κυλικείο του σχολείο μας!!!                             

Συντάκτρια άρθρου: Φιλιππίνα Φάμα               

Οι συναναντήσεις την Μεγάλη Εβδομάδα θα έχουν ώς εξής:

Η ομάδα του stopmotion:

Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη 5 με 7

Η ομάδα της Δραματοποίησης του βιβλίου:

την Μεγάλη Πέμπτη 10 με 12 και το Σάββατο 26 Μαΐου (το τελευταίο Σάββατο των διακοπών) 10:30 με 12:30

 

 

κουρτινα

Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και αποτελεί μία πολυγραφότατη συγγραφέα της εποχής μας. Από το 1975 ως το 1979 σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της σε διδακτορικό επίπεδο στο εξωτερικό. Αργότερα, γυρίζοντας στην Αθήνα, τελείωσε το τμήμα γαλλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πέρα από τη συγγραφική της δραστηριότητα, εργάζεται και ως μεταφράστρια, επιμελήτρια εκδόσεων, αρθρογράφος σε εφημερίδες αλλά και ως καθηγήτρια της Ιστορίας του Κινηματογράφου και  της Αμερικανικής Ιστορίας. Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται μυθιστορήματα, διηγήματα αλλά και διάφορα έργα που απευθύνονται στην παιδική ηλικία. Τα βιβλία της πραγματεύονται θέματα, όπως το αστικό περιβάλλον και οι μικρές μάχες των ανθρώπων μέσα σε αυτό, ενώ οι ήρωες που χρησιμοποιεί έχουν τα χαρακτηριστικά των καθημερινών ανθρώπων. Το κλίμα που διαπερνά τα βιβλία της Σώτης Τριανταφύλλου συχνά παίρνει το χρώμα της μελαγχολίας, μιας μελαγχολίας όμως που συνεχίζει να ονειρεύεται και να ελπίζει.

            Πρόσφατα, η συγγραφέας επισκέφτηκε τα Χανιά, ώστε να παρευρεθεί στην παρουσίαση του τελευταίου της μυθιστορήματος με τίτλο « Σπάνιες Γαίες».  Με αφορμή, λοιπόν, την άφιξή της στην πόλη μας, τα παιδιά που συμμετέχουν στην Μαθηματική Λέσχη Ανάγνωσης του Γυμνασίου μας αποφάσισαν να την προσκαλέσουν στο χώρο του σχολείου προκειμένου να γίνει μία συζήτηση με τους μαθητές. Η συγγραφέας αποδέχθηκε με χαρά την πρόταση και, έτσι, τη Δευτέρα 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μία πραγματικά ενδιαφέρουσα συνάντηση. Εκεί τέθηκαν διάφορες ερωτήσεις στη συγγραφέα, μερικές από τις οποίες είναι οι εξής:

Περίπου πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η συγγραφή ενός βιβλίου;

 Υπάρχουν δύο διαδικασίες: η μία είναι η διαδικασία της σύλληψης της βασικής ιδέας του βιβλίου, η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Προσωπικά, έχω γράψει ένα βιβλίο που έχει ως θέμα τις γυναίκες που αγωνίστηκαν για την ελεύθερη ψήφο ανεξαρτήτως φύλλου, το οποίο σκεφτόμουν να γράψω από την ηλικία των δεκατριών ετών. Ωστόσο, το υλοποίησα τριάντα χρόνια αργότερα. Υπάρχει ,όμως, και η πλευρά της εκτέλεσης του έργου, η οποία απαιτεί ένα με δύο χρόνια καθημερινής δουλειάς, χωρίς διακοπή για ξεκούραση.

  Υπάρχουν μέρες που δεν έχετε ιδέες για να συνεχίσετε τη συγγραφή; Αν ναι, με τι ασχολείστε αυτές τις μέρες;

 Καταρχάς, είμαι στεναχωρημένη, αν δεν έχω ιδέες. Ωστόσο, πιστεύω ότι κάποιος συγγραφέας πάντα βρίσκει να κάνει κάτι σχετικό με το βιβλίο του, ακόμα και αν κάποιες μέρες δεν έχει νέες ιδέες να συνεχίσει να γράφει. Για παράδειγμα, μπορεί να κοιτάξει και να διορθώσει το κείμενο που έχει γράψει ήδη, να διαβάσει κάτι ή να επισκεφτεί κάποιο μουσείο σχετικό με το θέμα του μυθιστορήματος. Αυτή την περίοδο, γράφω ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται στον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο και επισκέφθηκα  το Μουσείο των Πειρατών μέσα από το διαδίκτυο. Μπορεί αυτή η ξενάγηση να μου χρησιμεύσει για να γράψω μια σειρά μόνο, αλλά ακόμα και αυτό αποτελεί κέρδος για μένα, εφόσον δεν έχω έμπνευση για κάτι καλύτερο. Το χειρότερο, πάντως, για μένα είναι να παρατήσω το γράψιμο και να βγω έξω, διότι θέλω να εξαντλώ τη μέρα μου με το τι μπορεί να προκύψει πάνω στο βιβλίο που γράφω. Η εγκατάλειψη είναι μια εύκολη λύση, η οποία, πιστεύω, μπορεί να μας διαλύσει το πρόγραμμα.

Ποια θέματα σας απασχολούν, κατά κύριο λόγο, στα μυθιστορήματά σας;

Τα θέματα που πραγματεύεται ένας συγγραφέας δεν είναι συγκεκριμένα, αλλά πηγάζουν από τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας επιλέγει να διαμορφώσει την πλοκή του έργου. Δηλαδή, κανείς δεν σκέφτεται ότι θα γράψει ένα βιβλίο για την ελευθερία, λόγου χάρη. Πίσω από κάθε βιβλίο υπάρχει μία ιστορία, την οποία ο κάθε αναγνώστης αντιλαμβάνεται διαφορετικά και εντοπίζει μία άλλη ιδέα. Τα συμπεράσματα, τα μηνύματα και οι απαντήσεις σε διάφορα ερωτηματικά προκύπτουν μέσα από την ίδια την αφήγηση. Δεν είναι όπως οι εκθέσεις που γράφουμε στο σχολείο, στις οποίες υπάρχει συγκεκριμένο θέμα που απαιτεί απλά ανάπτυξη κάποιων ιδεών. Στο μυθιστόρημα διηγούμαστε ιστορίες, οι οποίες ίσως μας οδηγήσουν σε συμπεράσματα.

 Συνήθως, επιλέγετε να δίνετε ευνοϊκό τέλος, όσον αφορά τους ήρωες;

 Το θέμα του τέλους είναι πάντα ανοιχτό για τον αναγνώστη, δηλαδή εξαρτάται από το πώς θα το διαβάσει. Για παράδειγμα, σε ένα μικρό βιβλίο που έχω γράψει, το οποίο διαδραματίζεται στις ΗΠΑ, γίνεται μία σειρά από φόνους και ο δολοφόνος καταδικάζεται σε θάνατο. Το ζήτημα για το βιβλίο είναι ο τρόπος με τον οποίο εκλαμβάνει η μητέρα ενός από τα θύματα του δολοφόνου την θανατική καταδίκη του, γιατί δεν τη θέλει και τη θεωρεί άδικη, αφού το παιδί της δεν μπορεί να γυρίσει στη ζωή. Υπό αυτή την έννοια, το τέλος είναι καλό, γιατί αυτή η μητέρα που υποφέρει τόσο από το χαμό του γιου της γίνεται περισσότερο ανθρώπινη και συμπονετική, συγχωρώντας τον άνθρωπο που σκότωσε το παιδί της. Επομένως, το καλό τέλος για ένα μυθιστόρημα δεν είναι να ξεπεραστούν οι δυσκολίες των ηρώων, αλλά κάτι πολύ πιο συζητήσιμο. Τελειώνοντας ένα βιβλίο πρέπει ο άνθρωπος να έχει γίνει διαφορετικός σε σχέση με αυτό που ήταν πριν. Τότε μπορούμε να πούμε ότι το βιβλίο έχει καλό τέλος.

Πώς βλέπετε τη νέα «μόδα» της μαθηματικής λογοτεχνίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό;

 Είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση το θέμα αυτό. Η αφηγηματολογία, δηλαδή η επιχείρηση συγγραφής, δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τα μαθηματικά, αυτά τα εσωτερικά μαθηματικά που ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του. Καθώς αφηγούμαστε μία ιστορία και λέμε τα γεγονότα πρέπει να προσέχουμε αυτά να έχουν μία λογική συνέχεια, εκτός από την περίπτωση που αποφασίσουμε να γράψουμε ένα κείμενο με σουρεαλιστικό χαρακτήρα, όπου κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σε όλες, όμως, τις άλλες περιπτώσεις, εφαρμόζουμε τις αρχές των μαθηματικών για να αφηγηθούμε μια ιστορία, ώστε να υπάρχει μία λογική σειρά ανάμεσα στα γεγονότα. Άλλωστε, αυτή είναι και η ουσία της αφήγησηςˑ τα γεγονότα και οι πράξεις των ηρώων να δικαιολογούνται από κάτι. Μέσα, λοιπόν, από αυτή τη «μόδα» της μαθηματικής λογοτεχνίας ήρθε στο προσκήνιο η επιστήμη της αφηγηματολογίας, δηλαδή το πόσο αναγκαίες είναι για την αφήγηση αυτές οι αναφορές στα μαθηματικά. Προσωπικά, μερικές φορές χρησιμοποιώ τα μαθηματικά με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, χωρίς να έχω σκεφτεί ότι γράφω μαθηματική λογοτεχνία, αλλά, επειδή αγαπούσα τα μαθηματικά πολύ, ήταν φυσικό να γράψω μία ιστορία σχετική με αυτό το θέμα, ενώ συχνά επιλέγω να χρησιμοποιήσω τα μαθηματικά από την προσωπική μου εμπειρία. Νομίζω ότι πρόκειται για μία πάρα πολύ χρήσιμη μόδα, που συνδέει δύο θεμελιώδεις τομείς της γνώσης, οι οποίοι, δυστυχώς, βρίσκονται σε απόσταση. Κατά τη γνώμη μου, αυτό που κάνει σήμερα την ακαδημαϊκή γνώση τόσο συναρπαστική είναι η διεπιστημονικότητά της, χωρίς να υπάρχουν στεγανά. Η μαθηματική λογοτεχνία είναι η απόδειξη για όλα αυτά.

Συντάκτρια: Κατερίνα

Σάββατο  1  Φεβρουαρίου  2014

Η Τροφή για Σκέψη με το Παιχνιδόλεξο θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση, οπότε σήμερα ξεκινήσαμε με τις παραστάσεις των συμμαθητών μας. Πρώτη η Αφροδίτη, μας παρουσίασε τη δουλειά της πάνω στον «Μάη του ΄68».

Ακολούθησε ο Ιάσονας ο οποίος μας παρουσίασε τη δουλειά του πάνω στα «Ναζιστικά Στρατόπεδα».

Στην συνέχεια πήγαμε στην αίθουσα καλλιτεχνικών όπου αρχίσαμε να δημιουργούμε. Μερικοί από εμάς φτιάξανε σφραγίδες από πατάτες. Οι υπόλοιποι, (μέσα σ΄ αυτούς   ήμουν και εγώ)  πήραμε μάσκες και σπρέι και με τη βοήθεια της κ. Τσεμπελή η οποία μας έδωσε κάποια σχέδια σε μορφή στένσιλ που είχαμε φτιάξει, μας έδειξε με ποιο τρόπο θα διακοσμήσουμε το σχολείο μας!

DSC_0329 DSC_0297 DSC_0289 DSC_0223

Γεμίσαμε τους τοίχους του ορόφου στον οποίο συναντιόμαστε γεμάτους με γεωμετρικά μοτίβα.

 

Σάββατο  8  Φεβρουαρίου  2014

Σήμερα προχωρήσαμε τα έργα που είχαμε ξεκινήσει την προηγούμενη φορά χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές (πειραματιζόμαστε για να επιλέξουμε την καλύτερη και ποιο αποδοτική τεχνική), επίσης άλλα παιδιά ασχολιόντουσαν με την δημιουργία στένσιλ για να στολίσουμε έναν  τοίχο με σαύρες όπως αυτές του Escher.


Σάββατο  15  Φεβρουαρίου  2014

Σήμερα οι καθηγητές μας είχαν φέρει διάφορες φωτοτυπίες με τοιχογραφίες τις οποίες θα προσπαθήσουμε να τις ζωντανέψουμε πάνω στον τοίχο του κυλικείου μας.

500px-Tess-reptiles.svg

Μετά ήρθε η ώρα να ξαναδημιουργήσουμε! Διαλέξαμε ανάμεσα σε πολλά σχέδια δύο τα οποία ξεχώρισαν απ΄ όλους μας. Πήραμε τα σπρέι και τις μάσκες μας και συνεχίσαμε να δείχνουμε πόσο ταλαντούχοι είμαστε …

 

Σάββατο  22  Φεβρουαρίου  2014

Σήμερα ολοκληρώσαμε τα πειραματικά σχέδια που είχαμε δουλέψει, επιλέξαμε τα καλύτερα σχέδια και την καταλληλότερη τεχνική για να ζωγραφίσουμε το καθ΄ ένα απ΄ αυτά και από την επόμενη φορά  μας ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουμε να διακοσμούμε σε μεγαλύτερη κλίμακα το σχολείο μας. Θα ερχόμαστε για τα επόμενα τρία Σάββατα 10 με 13:30 και την Κυριακή 10 με 12 για να κάνουμε το stopmotion ταινιάκι με θέμα την Συμμετρία.

Συντάκτρια: Φιλιππίνα Φάμα