Άρθρα: Προτάσεις

tvxs_Το ολοκαύτωμα της μνήμης_2

   

    Το Σάββατο την πόλη μας επισκέφτηκε ο γνωστός και καταξιωμένος δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της πολιτιστικής εταιρίας Κρήτης, για να παρουσιάσει και στο Χανιώτικο κοινό το τελευταίο του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το ολοκαύτωμα της μνήμης». Μια και το ιστορικό πλαίσιο που δρουν οι ήρωες του βιβλίου που διαβάζει η λέσχη μας αναφέρεται στην άνοδο του φασισμού, τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και την Γαλλική αντίσταση, προτείναμε στα παιδιά της λέσχης να παρευρεθούμε στην παρουσίαση αυτού του ντοκιμαντέρ για να γνωρίσουν άγνωστες σ΄ αυτούς πτυχές της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.

DSC_0097

Ο δημοσιογράφος μετά το τέλος της προβολής του ντοκιμαντέρ ανέλαβε να απαντήσει στα ερωτήματα του κοινού. Στην συζήτηση που ακολούθησε έλαβαν μέρος και οι μαθητές μας και είχαν την τιμή να ξεκινήσουν πρώτοι, διατυπώνοντας το πρώτο ερώτημα προς τον δημοσιογράφο.

DSC_0102

DSC_0104_2

Μετά την λήξη της εκδηλώσεις, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν ιδιαιτέρως με τον κ. Κούλογλου διατυπώνοντας διάφορα ερωτήματα για το ντοκιμαντέρ και από την δημοσιογραφική του εμπειρία. Τέλος τα παιδιά έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες, όπου μια από αυτές ο κ. Κούλογλου επέλεξε να την αναρτήσει  στο site του, όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα.

Μέσα από αυτό το άρθρο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Κούλογλου για την τιμή που μας έκανε να συνομιλήσει με τα παιδιά και να τα εμπνεύσει με την δουλειά του.

Ο μέτοικος και η συμμετρία

Τίτλος: Ο Μέτοικος και η Συμμετρία

 

Λίγα λόγια:

 

«Ο μέτοικος και η συμμετρία» θα μας ταξιδέψει από το Αντάπαζαρ της Μικρασίας στην Ιταλία του μεσοπολέμου, στην Ισπανία του Εμφυλίου και, τέλος, στη Γαλλία της Κατοχής και της Αντίστασης. Ο κεντρικός του ήρωας θα γνωριστεί με σημαντικές προσωπικότητες του εικοστού αιώνα, όπως ο χαράκτης Έσερ και ο μαθηματικός Αλεξάντρ Γκρόθεντικ, με τους οποίους μοιράζεται το πάθος για τη συμμετρία, την οποία ο καθένας τους αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο. Θα γνωρίσει από κοντά και θα διαβάσει με κριτική ματιά το κίνημα των Μπουρμπακί, το σημαντικότερο ίσως μαθηματικό ρεύμα του καιρού μας, και σίγουρα αυτό που άσκησε τη μεγαλύτερη επίδραση. Θα χρησιμοποιήσει τον μαθηματικό ορθολογισμό ως εργαλείο ανάλυσης ιστορικών γεγονότων, πολιτιστικών ρευμάτων, αλλά και φαινομένων της καθημερινότητας.

 

Στο νέο μυθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη, οι μυθοπλαστικοί χαρακτήρες και τα ιστορικά πρόσωπα συναντιούνται και αλληλεπιδρούν, χτίζοντας μια ιστορία που θα μπορούσε να διαβαστεί και ως ένα χρονικό του εικοστού αιώνα.

 

Συγγραφέας: Τεύκρος Μιχαηλίδης

 

Εκδόσεις: Πόλις


 

Τίτλος: Ποιός σκότωσε τον κύριο Χ;

Λίγα λόγια:

 

Δεν υπάρχουν αλάνθαστοι δολοφόνοι. Δεν μπορεί κανένας να διαπράξει το τέλειο έγκλημα. Κάπου υπάρχει μια πληροφορία που περιμένει έναν ντετέκτιβ με διεισδυτική ματιά να την ανακαλύψει και να αποκαλύψει τον ένοχο. Αρκεί να ψάξεις, να συνδυάσεις, να ενώσεις τα κομμάτια, να ανιχνεύσεις αυτό που επιμελώς είναι κρυμμένο. Στα μαθηματικά δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Δεν μπορεί ένα πρόβλημα να είναι ανίκητο. Κάπου υπάρχει ένα κρυμμένο στοιχείο, και ένας ευφυής ερευνητής θα το ανακαλύψει και θα κατευθυνθεί στη λύση. Αρκεί να στοχαστείς. Να ερευνήσεις με επιμονή, με μεθοδικότητα και με φαντασία. Ναι, με φαντασία! Για να δεις αυτό που δεν μπόρεσαν να δουν οι άλλοι, πρέπει να σκεφτείς ανατρεπτικά. Αργά ή γρήγορα, θα οδηγηθείς στην αλήθεια. Είναι απλώς θέμα χρόνου. . .

 

 

Συγγραφέας: Απόστολος Ανδρεόπουλος

 

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα


 

Τίτλος: Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα.

 

Λίγα λόγια:

 

Ο Κρίστοφερ είναι ένας παράξενος νέος. Ξέρει όλα τα κράτη και τις πρωτεύουσες του κόσμου, ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά και πολύ λίγα για τους ανθρώπους. Του αρέσει να φτιάχνει χάρτες και σχεδιαγράμματα, λατρεύει τα αστυνομικά μυθιστορήματα και το κόκκινο χρώμα. Δεν του αρέσει το κίτρινο και το καφέ, δεν αντέχει να τον αγγίζουν και δεν μπορεί να πει ψέματα. Όταν βρίσκει νεκρό το σκύλο της γειτόνισσάς του, βάζει σκοπό να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Η αναζήτησή του όμως θα τον παρασύρει σε μονοπάτια δύσβατα…

 

Συγγραφέας: Μαρκ Χάντον

 

Εκδόσεις: Ψυχογιός
Το θεώρημα του παπαγάλου

Τίτλος:Το θεώρημα του παπαγάλου

Λίγα λόγια:

Τι σχέση μπορεί να έχει ένας παπαγάλος με τα μαθηματικά; Πώς μπορούν να συνεργαστούν ο παπαγάλος, ένας ηλικιωμένος πρώην βιβλιοπώλης, ένα κουφό αγόρι και τα ετεροθαλή δίδυμα αδέρφια του, διάνοιες στα μαθηματικά, στη διαλεύκανση ενός φόνου που συνέβη χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά τους; Ποια θεωρήματα πρέπει να χρησιμοποιήσεις για να επιλύσεις τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις της καθημερινής ζωής; Πόση λογοτεχνία μπορεί να χωρέσει σε μια εξίσωση;

Το μυθιστόρημα του Ντενί Γκετζ, που ενθουσίασε κριτικούς και χιλιάδες αναγνώστες σε δεκάδες χώρες, είναι μια γοητευτική λογοτεχνική περιπλάνηση στον μαγικό κόσμο της ιστορίας των μαθηματικών· ένα ταξίδι μύησης στην σκέψη του Ευκλείδη, του Φερμά, του Όιλερ, του Γκόλντμπαχ και άλλων κορυφαίων μαθηματικών· μια αναδρομή στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε η επιστήμη τους στη διάρκεια των αιώνων.

Συγγραφέας: Ντενί Γκετζ

 

Εκδόσεις: Κέδρος


Τίτλος: Το μυστικό του Τζόρτζ για το ΣΥΜΠΑΝ

Λίγα λόγια:

 

«Καλωσορίσατε στο Σύμπαν», είπε ο Κόσμος, το κομπιούτερ. Όταν το γουρουνάκι του Τζορτζ το σκάει από το σπίτι και μέσα από μια τρύπα στο φράχτη περνάει στο διπλανό κήπο, ο Τζορτζ θα γνωρίσει τους καινούριους του γείτονες- την ‘Αννι και τον πατέρα της τον Έρικ που είναι φυσικός. Θα ανακαλύψει έτσι, ένα μυστικό κλειδί που θα του ανοίξει νέους δρόμους για να γνωρίσει και να καταλάβει τον κόσμο από το διάστημα! Γιατί ο Έρικ έχει το πιο εξελιγμένο και έξυπνο κομπιούτερ του κόσμου, τον Κόσμο, που μπορεί να μεταφέρει τον Τζορτζ και τους φίλους του σε οποιοδήποτε σημείο του σύμπαντος. Από τη μια στιγμή στην άλλη ο Τζορτζ βρίσκεται ανεβασμένος σε ένα κομήτη που θυμίζει τρενάκι του λούνα παρκ και τριγυρνάει στην απεραντοσύνη του διαστήματος- περνάει από πλανήτες , μέσα από μια θύελλα αστεροειδών και φτάνει στην άκρη του Ηλιακού μας Συστήματος και ακόμα πιο πέρα. Κάποιος όμως έχει άλλα σχέδια για τον Κόσμο- σχέδια που θα βάλουν σε τρομερό κίνδυνο τον Έρικ και τον Τζορτζ. Και στο διάστημα δεν υπάρχει τίποτε πιο επικίνδυνο από μια μαύρη τρύπα. Αυτή η εκπληκτική ιστορία με την έντονη πλοκή της συνδυάζει μια αστεία και συναρπαστική περιπέτεια με πολλά γοητευτικά επιστημονικά γεγονότα για το διάστημα και τους πλανήτες, αλλά και τις τελευταίες θεωρίες για τις μαύρες τρύπες του Στίβεν Χόκινγκ . Περιέχει όμως και έγχρωμες φωτογραφίες από αληθινές εικόνες του διαστήματος!

 

 

Συγγραφέας: Stephen Hawking

 

Εκδόσεις:Λιβάνη

Τα βιβλία ταξιδεύουν;
Και… καλά… αν δεχτούμε ότι ταξιδεύουν… Μπορούν να γυρίσουν όλο τον κόσμο;
Ή για να αντιστρέψουμε το ερώτημα…

Είναι δυνατό να γυρίσουμε όλο τον κόσμο με 80 βιβλία;

Το «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού» επιχειρεί να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από βιβλία και μια εκπομπή που κινείται γύρω και μέσα από αυτά. Οδηγοί στο ταξίδι, η φαντασία και η φιλαναγνωσία.

Στα πρώτα χιλιόμετρα του ταξιδιού, ως όχημα έχουμε κάποια βιβλία που η αφήγησή τους μας οδηγεί να γνωρίσουμε τόπους και ανθρώπους πέρα από την Ελλάδα. Στις επιλογές μας  υπάρχουν πολλά κλασικά βιβλία που έχουν διαβαστεί από τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους δασκάλους και μπορούν να συζητηθούν στην οικογένεια, στις παρέες, στο σχολείο.

Η εκπομπή τραγουδάει, χορεύει, κινείται ασταμάτητα ανάμεσα στην υπόθεση του βιβλίου και στην πληροφορία για τόπους, συγγραφείς, εκδόσεις και εικονογραφήσεις. Κινείται ανάμεσα στην ιστορία που αφηγείται το βιβλίο, στο φανταστικό και στο αληθινό, στα σκηνικά ευρήματα και σε ιδιότυπους διαγωνισμούς που ανοίγουν δρόμους για νέες περιπέτειες και εξερευνήσεις.

Οι πυξίδες δείχνουν το βορρά! Οι χάρτες άνοιξαν!!!
Καλό ταξίδι!!!!

Είδος Σειράς: Παιδική Εκπομπή για το βιβλίο και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας
Έτος έναρξης προβολής: 2012
Διάρκεια: 30 λεπτά
Κανάλι Προβολής: ΕΤ1

Αναδημοσίευση απο την ιστοσελίδα της εκπομπής:

http://80biblia.ime.gr/