Άρθρα: video gallery

“Ο καθένας σε κάποια στιγμή στη ζωή του έχει αισθανθεί απομονωμένος και έχει αποκλειστεί από την ομάδα συνομηλίκων του.”Christine Kezelos

ZERO, μια πολυβραβευμένη σουρεαλιστική ταινία μικρού μήκους, με πρωταγωνιστή ένα μικρό, καταπιεσμένο μηδέν. Ο ZERO είναι γεννημένος σε έναν κόσμο αριθμών. Σε έναν κόσμο όπου κρίνει τους πάντες από το νούμερό τους και  αντιμετωπίζει συνεχώς προκατάληψη και απόρριψη. Ώσπου μια μέρα, μια τυχαία συνάντηση αλλάζει τη ζωή του για πάντα: συναντά μια γυναίκα μηδέν. Μαζί αποδεικνύουν ότι με αποφασιστικότητα, θάρρος και αγάπη, το τίποτα μπορεί να είναι πραγματικά κάτι. Μια ταινία που θίγει το θέμα του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, μέσα από τη δύναμη των κινούμενων σχεδίων.

ZERO- πίσω από τα παρασκήνια
Η σύλληψη της ιδέας, η σκιτσογράφηση και η υλοποίηση αυτής!
Η ταινία ZERO δημιουργήθηκε το 2010 και έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία. Η ιδέα, το σενάριο και η σκηνοθεσία ανήκουν στον CHRISTOPHER KEZELOS. Η παραγωγή είναι της CHRISTINE KEZELOS.

Έχει παρουσιαστεί σε 50 φεστιβάλ και έχει κερδίσει 15 βραβεία συμπεριλαμβανομένου του βραβείου “Best Animation” στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Los Angeles και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών του Rhode Island. Έχει μεταφραστεί σε 34 γλώσσες.

Αναδημοσίευση απ’ το: 

http://pappanna.wordpress.com/

Καταγραφή

Η λέσχη μας συμμετέχει με την ταινία μικρού μήκους Συμμετρία  (Symmetry) στο  17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας και την 14η Camera Zizanio.

Ένας από τους μεγαλεπήβολους στόχους που είχε θέσει η λέσχη μας ήταν να πάει μια εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα για να επισκεφτεί το μουσείο Ηρακλειδών και να συναντηθεί με τον συγγραφέα του βιβλίου που διάβασε φέτος η λέσχη μας κ. Τεύκρο Μιχαηλίδη. Η βασική προϋπόθεση που είχαμε θέσει είναι να καταφέρουμε να πάμε αυτήν την εκπαιδευτική εκδρομή χωρίς να επιβαρύνουμε οικονομικά τους γονείς με τα μεγάλα έξοδα μετακίνησης.

Έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια που καταβάλλαμε, τελικά η εταιρία  ΑΝΕΚ και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση  δείχνοντας εμπιστοσύνη και επιβραβεύοντας την δουλειά  που γίνετε στην Λέσχη μας  χρηματοδότησαν  με ένα σημαντικό ποσό με το οποίο καταφέραμε να καλύψουμε τα  έξοδα μετακίνησης, έξοδα που είχαν να κάνουν με τα εισιτήρια στα μουσεία και τις ξεναγήσεις και επίσης κάλυψαν μέρος της σίτισης των μαθητών μας.

Τα παιδιά στην Αθήνα επισκέφτηκαν την Αρχαία Αγορά και την Στοά του Αττάλου, συμμετείχαν σε ένα δίωρο πρόγραμμα ξενάγησης και δραστηριοτήτων στο μουσείο Ηρακλειδών, συναντήθηκαν και συζήτησαν με τον συγγραφέα Τεύκρο Μιχαηλίδη και  τέλος ξεναγήθηκαν στο μουσείο της Ακρόπολης. Δείτε πως περάσαμε στο παρακάτω βιντεάκι.


Ευχαριστούμε την Ανώνυμη  Ναυτιλιακή Εταιρία Κρήτης (ΑΝΕΚ) και το Κοινωφελές  Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση  για την ευκαιρία που έδωσαν στους μαθητές μας να συμμετάσχουν σ΄ αυτήν την εκπαιδευτική εκδρομή.  

Την Δευτέρα 5 Μαϊου παρουσιάσαμε τις δράσεις του προγράμματός μας στο Κ.Α.Μ. μαζί με την σχολική μας εφημερίδα «Εκτός Ύλης». Σε μια πολύ ωραία βραδιά οι μαθητές μας παρουσίασαν την δουλειά τους μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και ανέδειξαν την δουλειά που έγινε στην λέσχη μας όλη την χρονιά.

Απ΄τα παρακάτω βιντεάκια θα πάρετε μια γεύση της δουλειά μας και των δράσεων μας.

Παρουσίαση του προγράμματος απο την μαθήτρια Φιλιππίνα Φάμα


Δραματοποίηση του βιβλίου του Τεύκρου Μιχαηλίδη «Ο μέτοικος και η Συμμετρία» απο την ομάδα μας


Σπουδή στον M. C. Escher- Εργασίες που γίνονταν κατα την διάρκεια των συναντήσεων ετσι ώστε οι μαθητές μας να έρθουν σε μια επαφή και να εξοικειωθούν με το έργο και την τεχνοτροπία του Escher.


Ζωγραφίζοντας το σχολείο-Μετά την εξοικείωση τα παιδιά έφτιαξαν δικά τους έργα και ζωγράφισαν μέρος του σχολείου.

Το παρακάτω ταινιάκι είναι φτιαγμένο με την μέθοδο του  stopmotion animation και έχει τίτλο:  ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ


 

 

Σας παρουσιάζουμε την stopmotion ταινία με τίτλο:  ΣΥΜΕΤΡΙΑ. Μια ταινία που δημιουργίσαμε με τα παιδιά της λέσχης μαθηματικής λογοτεχνίας και για την δημιουργία της χρειάστηκαν 1998 φωτογραφίες και 25 ώρες ομαδικής εργασίας πέρα απο την επεξεργασία στον υπολογιστή με ειδικό πρόγραμμα. Ένας απο τους στόχους της μικρής μας ταινίας είναι να αποτελέσει εκπαιδευτικό εισαγωγικό υλικό για τους Δασκάλους και τους Καθηγητές που διδάσκουν στους μαθητές τους την Συμμετρία.

 


 

Στην 18η συνάντησή μας παρακολουθήσαμε την παρουσίαση του Τεύκρου Μιχαηλίδη για την ομάδα Boυrbaki, από το καλοκαιρινό εργαστήρι «Ιστορίες Αγνώστων» 2010 στη Νάουσα Ημαθίας. Οι μαθητές  γνώρισαν την ομάδα Μπουρμπακι , τα γνωστότερα μέλη της (που κάποια απ΄ αυτά αναφέρονται και στο βιβλίο που διαβάσαμε) πως δημιουργήθηκε, τους λόγους που ανάγκασαν την δημιουργία αυτής της ομάδας,  πως δρούσε  και  την γενικότερη αλλαγή που έφερε στα «Γαλλικά Μαθηματικά» και όχι μόνο, μια και επηρέασε και άλλους  τομείς με τα μαθηματικά όπως την φιλοσοφία.

 Παρακολουθήστε την παρουσίαση του Τεύκρου Μιχαηλίδη από το κανάλι στο youtubeτης ομάδας Θαλής+Φίλοι.

Ένας από τους στόχους της λέσχης μας – έπειτα από την ξενάγηση στα έργα του M.C.Escher και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που γινόντουσαν κατά την διάρκεια των συναντήσεων μας –  είναι να διακοσμήσουμε μέρος του εσωτερικού χώρου του σχολείου μας με έργα εμπνευσμένα από τα έργα του M. C. Escher.  Χρησιμοποιούμε  δική μας τεχνοτροπία, έμπνευση και δημιουργικότητα, κάνουμε τις δικές μας πλακοστρώσεις,  κατανοώντας την συμμετρία μέσα από την τέχνη.

   Στo παρακάτω slideshow θα δείτε τα παιδιά κατά την διάρκεια δημιουργίας των έργων τους, στο καλλιτεχνικό εργαστήρι μας και διακοσμώντας τρείς τοίχους του σχολείου μας. Η δουλειά μας αυτή αποτελεί σπουδή για το κύριο έργο που θα λάβει χώρα σε κεντρικό χώρο του σχολείου.


Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 παρουσιάσαμε στο Κ.Α.Μ. το πρόγραμμά μας «Μαθηματικά + Λογοτεχνίας» που πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Σούδας, μαζί με τις αντίστοιχες λέσχες των Γυμνασίων 1ου και 2ου Ελευθερίου Βενιζέλου.

 Σήμερα σας παρουσιάζουμε (στο blog) τα τρία μέρει της παρουσίασής μας.

 Ομιλίες των συντονιστών της λέσχης που περιγράφουν τι είναι μια λέσχη και μιας μαθήτριας που μας περιγράφει πώς βίωσε αυτό το εγχείρημα από την πλευρά των μαθητών

 

 

Θεατρική προσαρμογή της ζωής του θείου Πέτρου απο την ομάδα μας

 

 

Μια ξενάγηση στις δράσεις και τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στην λέσχη μας.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:

  1. τους μαθητές που πίστεψαν στο πρόγραμμα και με την φαντασία και την δημιουργικότητά τους απογείωσαν την λέσχη μας
  2. την διεύθυνση του σχολείου για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια που μας πρόσφερε,
  3. τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας
  4. την κ. Αρετή Μαρματάκη υπεύθυνη προγραμμάτων για την βοήθεια και υποστήριξη που μας πρόσφερε όταν την χρειαστήκαμε.
  5. το παράρτημα της Μαθηματικής εταιρίας στα Χανιά, για την ανάρτηση της πρόσκλησής μας στο site της
  6. και όσους μας έκαναν την τιμή να παρευρεθούν στην πρώτη συνάντηση λεσχών Μαθηματικής Λογοτεχνίας στα Χανιά.

Υλικό που παρήγαγε η λέσχη μας κατα την διάρκεια της χρονιάς θα αναρτηθεί ελεύθερο για όποιον ενδιαφέρετε να το χρησιμοποιήσει με αντίστοιχο τρόπο. Το μόνο που θα θέλαμε είναι μια αναφορά ως πηγή στην λέσχη μας ή στο blog μας. Αν για κάποιο λόγο θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας το email μας είναι: lesxibibliou@gmail.com

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 παρουσιάσαμε στο Κ.Α.Μ. το πρόγραμμά μας «Μαθηματικά + Λογοτεχνίας» που πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Σούδας, μαζί με τις αντίστοιχες λέσχες των Γυμνασίων 1ου και 2ου Ελευθερίου Βενιζέλου.

 

Σήμερα σας παρουσιάζουμε (στο blog) το τρίτο μέρος της παρουσίασής μας. Την εκδήλωση την έχουμε καλύψει με βίντεο και σε λίγες μέρες θα αναρτήσουμε και τα τρία μέρει της παρουσίασής μας.

Μια ξενάγηση στις δράσεις και τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στην λέσχη μας.

Απρ 13
09

Την Τρίτη 2 Απριλίου πήγαμε μια εκπαιδευτική εκδρομή που συνδιοργάνωσε η Λέσχη μας,  με τις αντίστοιχες Λέσχες των Γυμνασίων 1ου και 2ου Ελευθερίου Βενιζέλου. Ήταν μια κοινή δράση που αποφασίστηκε από τους υπεύθυνους καθηγητές των προγραμμάτων, έτσι ώστε να προωθήσουμε την συνεργασία μεταξύ των λεσχών μας, αλλά και γενικότερα μεταξύ των σχολείων μας. Μετά από ένα μήνα συνεννοήσεων και προετοιμασιών ξεκινήσαμε για το Ηράκλειο που ήταν και ο προορισμό μας.

 

 

Πρώτη μας στάση ήταν το Πανεπιστήμιο Ηρακλείου και συγκεκριμένα το Μαθηματικό Τμήμα που μας υποδέχτηκε στο καινούριο του κτήριο. Φτάσαμε νωρίς οπότε είχαμε χρόνο για ένα γρήγορο σνακ στο κυλικείο του τμήματος. Ο χρόνος ήταν αρκετός και τον αξιοποιήσαμε διοργανώνοντας κάποια παιχνίδια έτσι ώστε καθηγητές και μαθητές να γνωριστούμε καλύτερα και να γίνουμε μια ομάδα.

 

 


 

 

Η ώρα πήγε 12 και το προκαθορισμένο ραντεβού με τον κύριο

 


 

 

Μέτα το τέλος της διάλεξης, ο κ. Λάμπρου μας ξενάγησε στους νέους χώρους του Μαθηματικού τμήματος. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν μια και για πρώτη φορά επισκέπτονταν ένα αμφιθέατρο. Αφού ευχαριστήσαμε τον κ. Λάμπρου, ξεκινήσαμε για το χωριό Μυρτιά που ήταν ο δεύτερος σταθμός της εκδρομής μας, για να επισκεφτούμε το Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης.

 

 

Έπειτα από μισή ώρα φτάσαμε στο γραφικό χωριό  Μυρτιά όπου τα παιδιά είχαν ελεύθερο χρόνο 1:30 περίπου ώρας για φαγητό και χαλάρωση. Όταν έφτασε τρεις (3) η ώρα μπήκαμε στο μουσείο όπου μας υποδέχτηκε το προσωπικό και μια καταπληκτική μουσειολόγος Στέλλα το όνομα της (δύστυχος δεν θυμάμαι το επίθετό της). Κατάφερε να κερδίσει τα παιδιά από την πρώτη στιγμή. Τα χώρισε σε ομάδες και με διάφορα παιχνίδια ξεναγήθηκαν στο χώρο μετατρέποντας την κάθε ομάδα και τον κάθε μαθητή ξεχωριστά σε ερευνητή της ζωής και των έργων του Καζαντζάκη. Επί δύο συνεχόμενες ώρες τα παιδιά και η κ. Στέλλα αλληλεπιδρούσαν δίνοντας άλλο νόημα στο όρο «ξενάγηση μαθητών σε μουσείο». Θα θέλαμε να την ευχαριστήσουμε για την ωραία εικόνα που μετέφερε στα παιδιά για το τι είναι μουσείο, σπάζοντας το στερεότυπο μουσείου=βαρετά που πολλές φορές διακατέχει τους μαθητές.

 

 

Η ώρα έφτασε πέντε (5) και ήρθε η ώρα της επιστροφής. Στα Χανιά φτάσαμε στις 8 (όπως προέβλεπε το πρόγραμμα) κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι, γεμάτοι εμπειρίες και εικόνες που θα μείνουν στους μαθητές μας και ελπίζουμε να τους επηρεάσουν και να τους συντροφεύουν στην ζωή τους.

 

 

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ. Μαρία Καλαθάκη (Σχολική Σύμβουλο στον κλάδο Π04 και στο συμβούλιο των Σχολικών Προγραμμάτων της Δευτεροβάθμιας Χανίων) για το ενδιαφέρον που έδειξε για τις Λέσχες μας και την επίσκεψη που μας έκανε στην Μυρτιά με το που έμαθε ότι θα πηγαίναμε εκεί.