Άρθρα: Σχ. έτος 2014-2015

Σάββατο 7-3-2015

Επιτέλους έφτασε και η επόμενη συνάντηση! Ανυπομονούσαμε πως και πως. Σήμερα είχαμε έναν εκλεκτό καλεσμένο την κ. Φραγκοπούλου, την καθηγήτρια μουσικής του σχολείου μας, για να μας κάνει μια παρουσίαση για το ρεμπέτικο τραγούδι. Η παρουσίαση ήταν τελείως διαφορετική απο αυτές που κάναμε συνήθως, ήταν πολύ ενδιαφέρον και ακούγαμε όλοι με αυτιά ανοιχτά σαν τους ελέφαντες. Μόλις η κ. Φραγκοπούλου τελείωσε αυτά που μας έλεγε και μας έβαλε να ακόυσουμε μερικά έως αρκετά ρεμπέτικα τραγούδια, καθίσαμε και μιλήσαμε λίγο για το σενάριο μας και για να το ακούσουν και τα παιδιά που έλειπαν. Τελείωσε και η συζήτηση για το σενάριο και έτσι τελείωσε και η συνάντηση και δώσαμε ραντεβού για το επόμενο Σάββατο.

Σάββατο 14-3-2015

Καλημέρα! Μια όμορφη μέρα και σήμερα. Όταν έμπαινα στο σχολείο ο κ. Γιάννης και ο κ. Νίκος μου είπαν ότι σήμερα θα ασχοληθούμε μόνο με το σενάριο μας. Χάρηκα πάρα πολύ όταν το άκουσα γιατί περίμενα πως και πως αυτή τη στιγμή. Μόλις μπήκαν στην αίθουσα όλοι ήμασταν έτοιμοι και περιμέναμε να μας κάνουν τις ερωτήσεις για το σενάριο. Μας ζήτησαν να βρούμε κάτι για την ταινία και εμείς αμέσως πήραμε το ύφος του σκηνοθέτη-ηθοποιού και τους προτείναμε τις ιδέες μας. Αυτά που τους είπαμε τους άρεσαν και θα τα προσθέσουμε σο σενάριο. Η συνάντηση τελείωσε και όλοι ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι με τις ιδέες μας και το αποτέλεσμα.

Σάββατο 21-3-2015

Να’μαστε και πάλι εδώ άλλο ένα Σάββατο. Σήμερα ήταν η προτελευταία μέρα πριν τα γυρήσματα της ταινίας μας. Σήμερα μοιράσαμε τους ρόλους μας. Είχαμε πολύ άγχος για το ποια θα κερδίσει το ρόλο του κοριτσιού. Η Σοφία μας έκανε την τιμή και τράβηξα ένα χαρτάκι απο την κλήρωση που κάναμε και τον ρόλο τον πήρε η……….Φιλιππίνα! Χάρηκα πολύ όταν άκουσα το όνομα της,πιστεύω θα της ταιριάζει πολύ ο ρόλος και θα βγει ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Μόλις τελειώσαμε την μοιρασιά ο κ. Γιάννης και ο κ. Νίκος πρότειναν να κάνουμε ένα δοκιμαστικό γύρισμα για να δούμε πως γράφουμε στο φακό, χα χα χα! Με την κάμερα τραβήξαμε μια σκηνή και όταν την είδαμε ενθουσιαστήκαμε. Τέλος μας ανακοίνωσαν ότι το γυρίσματα θα ξεκινήσουν το άλλο σαββατοκύριακο και όλοι ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι. Η συνάντηση τελείωσε και ανυπομονούσαμε για το επόμενο ραντεβού μας.

Σάββατο 7-2-2015

Σήμερα η συνάντηση ξεκίνησε με την συνηθισμένη »Τροφή για σκέψη» και το »παιχνιδόλεξο».

Μετά η ΗρώDSC_0561 μας έκανε μια παρουσίαση,πολύ ενδιαφέρουσα,για την »Μικρασιάτικη Καταστροφή».

Αμέσως μετά την παρουσίαση της Ηρώς ο κ. Νίκος μας έδειξε και αυτός μια παρουσίασηπου είχε θέμα τους »Βαλκανικούς Πολέμους».

Ήταν μια μέρα γεμάτη με εμπλουτισμό γνώσεων και ενδιαφέρον.

Σάββατο 14-2-2015

Σήμερα είναι του Αγίου Βαλεντίνου! Χρόνια πολλά στους ερωτευμένους,χα χα χα! Αρχικά συζητήσαμε για το βιβλίο επιτέλους φτάσαμε στον δολοφόνο η αγωνία κορυφώνεται. Μετά είδαμε ένα πάρα πολύ όμορφο και συγκινητικό ταινιάκι που λέγεται »LILA», ενθουσιάστηκα πάρα πολύ.

Το σχολιάσαμε και μετά χωριστήκαμε σε ομάδες και σκεφτήκαμε για όσο χρόνο μας έμεινε την υπόθεση για το ταινιάκι που θα σκηνοθετήσουμε. Η ομάδα μου, εγώ, η Φλιππίνα, η Κατερίνα, η Ηρώ, η Βασιλική και η Ιωάννα φτιάξαμε ένα προσχέδιο σεναρίου. Δυστυχώς τελείωσε ο χρόνος μας και έπρεπε σιγά-σιγά να φύγουμε.

Σάββατο 28-2-2015

Σήμερα ήταν μια όμορφη μέρα και μαντέψτε γιατί! Είναι η γιορτή μου σήμερα και είμαι πολύ χαρούμενη, μπήκα στην αίθουσα και όλα τα παιδιά με αγκάλιασαν και με φίλησαν, δεν ξέρω αν ήταν επειδή κρατούσα μαζί μου γλυκά χαχαχα! Καθήσαμε σε όμαδες και συζητήσαμε λίγο για την μικρή μας ταινία. Εγώ με την ομάδα μου σκεφτήκαμε ένα αρκετά καλό σενάριο, αλλά μετά διαπιστώσαμε ότι θα ήταν δύσκολο να το παρουσιάσουμε εμείς τα παιδιά και έτσι το απορρίψαμε. Μετά είπαν και οι άλλες ομάδες τα σενάρια τους αλλά είχανε την ίδια τύχη με εμάς. Έτσι ο κ. Γιάννης και ο κ. Νίκος πρότειναν ένα σενάριο. Δεν μας ενθουσίασε όλους αλλά στο τέλος συμφωνήσαμε και είπαμε ότι θα έχει πλάκα. Μόλις η συνάντηση έλαβε τέλος κέρασα τα γλυκάκια που κρατούσα και φύγαμε όλοι και ανυπομονούσαμε για την επόμενη συνάντηση.

Συντάκτρια: Μαριάννα Παπαδάκη

Σάββατο 10 -1 -2015

2015!!! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!

Η Λέσχη μας σήμερα άρχισε με λίγο ανταγωνισμό ….. χωριστήκαμε σε ομάδες και κάναμε το παιχνιδόλεξο στο σχολείο αυτή τη φορά. Ήταν  πιο διασκεδαστικό !! Μόλις τελειώσαμε ο κ.Νίκος και ο κ.Γιάννης  μας μοίρασαν  ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με το έγκλημα-μυστήριο, τις απαντήσαμε σε συνεργασία με  μεγάλη ευχαρίστηση .Ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και αστείες συναντήσεις μας . Περάσαμε υπέροχα !!

Σάββατο 17-1-2015

Καλημέρα, και σήμερα άλλο ένα Σάββατο όλοι μαζί. Σήμερα  χωριστήκαμε πάλι σε ομάδες και λύσαμε το παιχνιδόλεξο.

DSC_0469

Λίγο πιο δύσκολο αυτή τη φορά αλλά , ευτυχώς ήμασταν σε ομάδες γιατί μόνη μου…  δεν θα τα κατάφερνα !! Αμέσως  μετά είδαμε δυο ταινιάκια  , το  πρώτο   για να καταλάβετε ήταν γυρισμένο το  1920!!!

συζητήσαμε , εντοπίσαμε τις διαφορές που όπως φαντάζεστε ήταν τεράστιες, λογικό μια και σήμερα η τεχνολογία και τα μέσα που χρησιμοποιούνται για να γυριστούν ταινίες είναι τόσο εξελιγμένη!!  Τέλος μια και είχαμε λίγο χρόνο λύσαμε και ένα γρίφο από το γνωστό μας βιβλίο » την Κυρία ή την Τίγρη» και με αυτό τέλειωσε άλλο ένα Σάββατο πρωί !

Σάββατο 31-1-2015

Από πληροφορίες  μια και έλειπα από  αυτή την συνάντηση …. όλα κύλησαν ομαλά παρά την απουσία μου  χαχαχα !! Στην αρχή  η κ.Τσεμπελή έκανε μια παρουσίαση για τον μεγάλο ζωγράφο Πικάσο και αμέσως μετά τα παιδιά  ζωγράφισαν εμπνευσμένα  από τα έργα που μας έδειξε η κ. Κατερίνα .

Τέλος η Ιωάννα μας παρουσίασε την εργασία της «ο Αγώνας των Γυναικών για ισότητα στον 20ο αιώνα «

                              Συντάκτρια: Μαριάννα Παπαδάκη

Σάββατο 6-12-2014

Πρώτη συνάντηση του Δεκέμβρη σήμερα . Όλοι ανυπομονούσαν για την σημερινή συνάντηση μας… όπως και κάθε φορά άλλωστε!!! Αρχίσαμε όπως συνήθως με την Τροφή για σκέψη και το Παιχνιδόλεξο , μας  δυσκολεύουν  όλο  και   περισσότερο στο παιχνιδόλεξο ! Μόλις  το  τελειώσαμε κατευθείαν λύσαμε  και τους υπόλοιπους γρίφους από  την  φωτοτυπία , είχαν πολύ πλάκα και ο καθένας μας είχε διαφορετική θεωρία για το πως θα λυθούν. Σειρά είχαν οι παρουσιάσεις των κοριτσιών , η Ειρήνη μας παρουσίασε την εργασία της για τον «Αναρχισμό»

και η Μαρίνα για την «Παρισινή Κομούνα» οι  παρουσιάσεις  ήταν πολύ ενδιαφέρουσες .

Τέλος η Νικολέτα που είχε την γιορτή της και η Αριστέα τα γενέθλια της  μας κέρασαν γλυκάκι !! γιαμ-γιαμ !!

Σάββατο  13-12-2014

Όπως και στις περισσότερες συναντήσεις μας ξεκινήσαμε με το παιχνιδόλεξο…. ευτυχώς το λύσαμε γρήγορα και προχωρήσαμε αμέσως στις παρουσιάσεις των παιδιών.

Αυτή τη φορά τα θέματα ήταν «η Υπόθεση Ντρείφους» , εργασία της  Φερενίκης και της Βαγγελιώς

και επόμενη παρουσίαση ήταν της Βασιλικής «η συμβολή των Αράβων στα Μαθηματικά»

ήταν και οι δύο πολύ ωραίες παρουσιάσεις ,προσωπικά από τις αγαπημένες μου μέχρι τώρα.

Τέλος για όση ώρα απέμεινε λύσαμε γρίφους, πανεύκολοι για να λέμε την αλήθεια και έτσι τέλειωσε άλλο ένα όμορφο και δημιουργικό Σάββατο !!!

Σάββατο 20-12-2014

Σήμερα ήταν η τελευταία συνάντηση  για φέτος !!! για να γιορτάσουμε το γεγονός  και για να «κρατήσουμε» την παράδοση της Λέσχης μας, επιβάλλεται να παρακολουθήσουμε ταινία !!!  Η «τυχερή» ταινία για φέτος ήταν ο «Σιωπηλός Μάρτυς» ένα  ψυχολογικό αστυνομικό θρίλερ παραγωγής 1954, σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ. Εφοδιαστήκαμε με πατατάκια, ποπ κορν και χυμούς και ήμασταν έτοιμοι !!

Η ταινία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και μας έκανε  να «συμμετέχουμε » και εμείς με ένα περίεργο τρόπο . Είχε πολύ αγωνία , ανατροπή σε αρκετά σημεία …. ήταν πολύ καλή ταινία . Άλλωστε  Η ταινία, έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες του Χίτσκοκ από πολλούς κινηματογραφόφιλους, προτάθηκε για τέσσερα βραβεία Όσκαρ, έλαβε την 42η θέση ως μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, ενώ επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου.

Μετά το  τέλος της ταινίας αποχαιρετισθήκαμε και ευχηθήκαμε Καλά Χριστούγεννα ο ένας στον άλλον και δώσαμε ραντεβού  για την επόμενη συνάντηση μας με τον καινούργιο χρόνο !!

Συντάκτρια: Μαριάννα Παπαδάκη

Οι καθηγητές λένε ότι οι εκδρομές που πάμε με το σχολείο είναι εκπαιδευτικές και πάμε για να μάθουμε κάτι. Οι έφηβοι δεν το πιστεύουν αυτό πιστεύουν ότι οι εκδρομές είναι για ψυχαγωγία και να περνάς καλά. Πιστέψτε με αυτή η εκδρομή ήταν πραγματικά αξέχαστη.

DSCN0399Μαζί με την ομάδα της εφημερίδας πήγαμε μια διήμερη εκδρομή στο Ηράκλειο. Ήταν απλά υπέροχα. Πήγαμε σε ένα από τα καλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας το Ι.Τ.Ε. Αρχικά επισκεφτήκαμε το αμφιθέατρο και μας παρουσίασαν εφαρμογές του Εργαστηριακού Υποβρύχιων Ακουστικών Μετρήσεων του Ι.Υ.Μ. Μετά από ένα μικρό διάλειμμα χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και επισκεφτήκαμε το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και λέιζερ και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας. Τέλος πήγαμε και στις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης όπου μαζί με την κα. Ζηκοπούλου υπεύθυνη της σχολική μας εφημερίδας «Εκτός Ύλης», συναντήσαμε τον κ.Τραχανά όπου έδωσε μια μικρή συνέντευξη σε εμένα,  την Φιλιππίνα και σε άλλα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της σχολικής μας εφημερίδας.

DSCN0393Μετά πήγαμε για φαγητό,στη συνέχεια στο ξενοδοχείο,ήταν αρκετά καλό ξενοδοχείο με ικανοποιητικά δωμάτια. Το βράδυ πήγαμε σε μια ταβερνούλα με ζωντανή μουσική και περάσαμε τέλεια φάγαμε,χορέψαμε,τραγουδήσαμε. Την επόμενη μέρα ξυπνήσαμε και πήγαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Επόμενη στάση ήταν στο Φόδελε κάναμε μια μικρή βόλτα στο γραφικό χωριό τσιμπήσαμε κάτι και φύγαμε για τον τελικό προορισμό μας το Ρέθυμνο. Στο Πανεπιστήμιο μας περιμένανε με κέρασμα μια και ήδη είχε πάει μεσημέρι. Μας έκαναν μια »γνωριμία» για το Πανεπιστήμιο και μετά μας ξενάγησαν στην υπέροχη βιβλιοθήκη του. Ήταν τεράστια με άπειρα βιβλία νομίζω ότι ήταν η πρώτη τόσο μεγάλη βιβλιοθήκη που έχω δει μέχρι τώρα! Η εκδρομή είχε φτάσει στο τέλος της. Στη διαδρομή για την επιστροφή παρά την κούραση μας παρακολουθήσαμε και ένα ρεσιτάλ από τις συμμαθήτριες μας Ηρώ και Φιλιππίνα. Ήταν ένα φανταστικό δημιουργικό και »γεμάτο» διήμερο.

Συντάκτρια: Μαριάννα Παπαδάκη

Φεβ 15
15

Σάββατο 1/11/14

Αυτό το Σάββατο ήταν λίγο πιο της τέχνης. Πρώτα λύσαμε τους γρίφους που μας είχε αναθέσει ο κ. Γιάννης και ο κ. Νίκος , αυτή την φορά ήταν ελαφρώς πιο δύσκολοι. Μετά είδαμε μια ταινία μικρού μήκους με ένα κοριτσάκι και το άγχος του για τις εξετάσεις των αγγλικών.

Το σχολιάσαμε και αναλύσαμε περισσότερο το θέμα με τα όνειρα, πολύ περισσότερο θα έλεγα, και μιλούσαμε για πολύ ώρα. Μετά αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ο κ. Γιάννης και ο κ. Νίκος μας έκαναν μια παρουσίαση, με κάτι πανέμορφους υπερρεαλιστικούς πίνακες.

Τέλος μας παρέδωσαν την  Τροφή για Σκέψη και το παιχνιδόλεξο και τελείωσε και η 5η συνάντηση μας!

Σάββατο  7/11/14

Αυτή τη βδομάδα είχαμε την χαρά και τη τιμή να έρθουν δύο μέλη του εγκληματολογικού τμήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης για να μας πουν κάποια πράγματα για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος.

DSC_0059

Πρώτα μας είπαν για την πιο σύγχρονη και πιο αποτελεσματική μέθοδο το DNA, μας είπαν πολλά σημαντικά και ενδιαφέρον στοιχεία που μπορούμε να κρατήσουμε για το μέλλον. Μια άλλη μέθοδος είναι η ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων τα οποία χρησιμοποιούνται σε πιο απλές υποθέσεις. Μόλις τελείωσε η παρουσίαση, τους κάναμε κάποιες ερωτήσεις με βάση αυτά που μας έδειξαν και μετά ένας από τους αστυνομικούς μας έδειξε πως παίρνουμε αποτυπώματα ,με την βοήθεια του κ. Νίκου. Ήταν ένα από τα καλύτερα, από τα πιο ενδιαφέροντα Σάββατα της λέσχης μας.

Σάββατο  15/11/14

Σήμερα αυτοσχεδιάσαμε μια και οι προγραμματισμένες παρουσιάσεις των μαθητών δεν ήταν έτοιμες. Έτσι, αρχικά είδαμε και σχολιάσαμε μια ταινία μικρού μήκους που λέγεται  » Porcelain Unicorn»,

η οποία ήταν πολύ συγκινητική και είχε να κάνει με δύο παιδιά που εξαιτίας ενός μονόκερου ξανασυναντήθηκαν μετά από πολλά χρόνια. Μετά από αυτό ο κ. Γιάννης μας έκανε μια παρουσίαση για τις Εικασίες και τα Θεωρήματα στα μαθηματικά.

Και τέλος μιλήσαμε για το βιβλίο μας και απαντήσαμε στις ερωτήσεις στην »Τροφή για Σκέψη». Έτσι τελείωσε άλλο ένα σαββατιάτικο πρωινό.

Σάββατο  22/11/14

Άλλη μια συνάντηση πραγματοποιήθηκε για την λέσχη μας με εκλεκτό καλεσμένο την κ. Τσεμπελή. Αρχικά ελέγξαμε τους γρίφους από την προηγούμενη φορά, που μας είχαν αναθέσει ο κ. Γιάννης και ο κ. Νίκος . Μαζί με την βοήθεια της κ. Κατερίνας καταφέραμε να τους λύσουμε. Μετά από τους γρίφους η κ. Κατερίνα μας έκανε μια παρουσίαση για τους πίνακες του διάσημου ζωγράφου Τουλούζ Λωτρέκ και μας ανέλυσε τις  λεπτομέρειες του κάθε πίνακα.

Ήταν τόσο δημιουργικοί και λεπτομερής αλλά και τόσο απλοί ταυτόχρονα που κάνει τον πίνακα να ξεχωρίζει, Στο τέλος της παρουσίασης κουβεντιάσαμε και λύσαμε το παιχνιδόλεξο και την Τροφή για Σκέψη, κι έτσι έλαβε τέλος και αυτή η συνάντηση.

Σάββατο  29/11/14

Τελευταία συνάντηση του Νοέμβρη. Σήμερα για άλλη μια φορά ήταν μαζί μας η κ. Κατερίνα. Μας έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφη παρουσίαση για το πως να φτιάξουμε ένα κόμικ. Μόλις η παρουσίαση της τελDSC_0093είωσε μας είπε να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε κι εμείς ένα. Εγώ, η Ηρώ, η Κατερίνα και η Φιλιππίνα προσπαθήσαμε να κάνουμε την Αλίκη στην χώρα των Θαυμάτων. Μόλις τελείωσε η Φιλιππίνα την ζωγραφική όλες μείναμε άφωνες και πολύ ευχαριστημένες με το αποτέλεσμα. Επίσης λύσαμε και τους γρίφους που μας είχε παραδώσει ο κ. Γιάννης και ο κ. Νίκος κι έτσι με αυτή την συνάντηση έλαβε τέλος ο Νοέμβρης.

 

Συντάκτρια: Μαριάννα Παπαδάκη

Θέματα που θα απασχολήσουν την λέσχη μας στην επόμενη συνάντησή μας:

  •   Τροφή για σκέψη και παιχνιδόλεξο
  •  Παρουσίαση από μαθήτρια της λέσχης μιας παρουσίασης  με θέμα:  

      «Μικρασιατική εκστρατεία και η μετέπειτα καταστροφή»  

  •   Παρουσίαση των Βαλκανικών πολέμων  από τον Νίκο.

ioannina Screen Shot 2012-09-03 at 5.40.48 PM

las-senoritas-de-avignon s

Θέματα που θα απασχολήσουν την λέσχη μας στην επόμενη συνάντησή μας:

  •  Τροφή για σκέψη και παιχνιδόλεξο
  •  Παρουσίαση από μαθήτρια της λέσχης μιας παρουσίασης  με θέμα:  

      «Ο Αγώνας των Γυναικών για ισότητα στις αρχές του 20ου αιώνα»  

  •  Παρουσίαση από την κα. Κατερίνα Τσεμπελή του ζωγράφου Πικάσσο, της τεχνοτροπίας των έργων του και ειδικότερα του έργου του «Οι δεσποινίδες της Αβινιόν»
Ιαν 15
20