Άρθρα: Κοινές Δράσεις

Οι καθηγητές λένε ότι οι εκδρομές που πάμε με το σχολείο είναι εκπαιδευτικές και πάμε για να μάθουμε κάτι. Οι έφηβοι δεν το πιστεύουν αυτό πιστεύουν ότι οι εκδρομές είναι για ψυχαγωγία και να περνάς καλά. Πιστέψτε με αυτή η εκδρομή ήταν πραγματικά αξέχαστη.

DSCN0399Μαζί με την ομάδα της εφημερίδας πήγαμε μια διήμερη εκδρομή στο Ηράκλειο. Ήταν απλά υπέροχα. Πήγαμε σε ένα από τα καλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας το Ι.Τ.Ε. Αρχικά επισκεφτήκαμε το αμφιθέατρο και μας παρουσίασαν εφαρμογές του Εργαστηριακού Υποβρύχιων Ακουστικών Μετρήσεων του Ι.Υ.Μ. Μετά από ένα μικρό διάλειμμα χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και επισκεφτήκαμε το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και λέιζερ και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας. Τέλος πήγαμε και στις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης όπου μαζί με την κα. Ζηκοπούλου υπεύθυνη της σχολική μας εφημερίδας «Εκτός Ύλης», συναντήσαμε τον κ.Τραχανά όπου έδωσε μια μικρή συνέντευξη σε εμένα,  την Φιλιππίνα και σε άλλα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της σχολικής μας εφημερίδας.

DSCN0393Μετά πήγαμε για φαγητό,στη συνέχεια στο ξενοδοχείο,ήταν αρκετά καλό ξενοδοχείο με ικανοποιητικά δωμάτια. Το βράδυ πήγαμε σε μια ταβερνούλα με ζωντανή μουσική και περάσαμε τέλεια φάγαμε,χορέψαμε,τραγουδήσαμε. Την επόμενη μέρα ξυπνήσαμε και πήγαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Επόμενη στάση ήταν στο Φόδελε κάναμε μια μικρή βόλτα στο γραφικό χωριό τσιμπήσαμε κάτι και φύγαμε για τον τελικό προορισμό μας το Ρέθυμνο. Στο Πανεπιστήμιο μας περιμένανε με κέρασμα μια και ήδη είχε πάει μεσημέρι. Μας έκαναν μια »γνωριμία» για το Πανεπιστήμιο και μετά μας ξενάγησαν στην υπέροχη βιβλιοθήκη του. Ήταν τεράστια με άπειρα βιβλία νομίζω ότι ήταν η πρώτη τόσο μεγάλη βιβλιοθήκη που έχω δει μέχρι τώρα! Η εκδρομή είχε φτάσει στο τέλος της. Στη διαδρομή για την επιστροφή παρά την κούραση μας παρακολουθήσαμε και ένα ρεσιτάλ από τις συμμαθήτριες μας Ηρώ και Φιλιππίνα. Ήταν ένα φανταστικό δημιουργικό και »γεμάτο» διήμερο.

Συντάκτρια: Μαριάννα Παπαδάκη

Σάββατο 1/11/14

Αυτό το Σάββατο ήταν λίγο πιο της τέχνης. Πρώτα λύσαμε τους γρίφους που μας είχε αναθέσει ο κ. Γιάννης και ο κ. Νίκος , αυτή την φορά ήταν ελαφρώς πιο δύσκολοι. Μετά είδαμε μια ταινία μικρού μήκους με ένα κοριτσάκι και το άγχος του για τις εξετάσεις των αγγλικών.

Το σχολιάσαμε και αναλύσαμε περισσότερο το θέμα με τα όνειρα, πολύ περισσότερο θα έλεγα, και μιλούσαμε για πολύ ώρα. Μετά αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ο κ. Γιάννης και ο κ. Νίκος μας έκαναν μια παρουσίαση, με κάτι πανέμορφους υπερρεαλιστικούς πίνακες.

Τέλος μας παρέδωσαν την  Τροφή για Σκέψη και το παιχνιδόλεξο και τελείωσε και η 5η συνάντηση μας!

Σάββατο  7/11/14

Αυτή τη βδομάδα είχαμε την χαρά και τη τιμή να έρθουν δύο μέλη του εγκληματολογικού τμήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης για να μας πουν κάποια πράγματα για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος.

DSC_0059

Πρώτα μας είπαν για την πιο σύγχρονη και πιο αποτελεσματική μέθοδο το DNA, μας είπαν πολλά σημαντικά και ενδιαφέρον στοιχεία που μπορούμε να κρατήσουμε για το μέλλον. Μια άλλη μέθοδος είναι η ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων τα οποία χρησιμοποιούνται σε πιο απλές υποθέσεις. Μόλις τελείωσε η παρουσίαση, τους κάναμε κάποιες ερωτήσεις με βάση αυτά που μας έδειξαν και μετά ένας από τους αστυνομικούς μας έδειξε πως παίρνουμε αποτυπώματα ,με την βοήθεια του κ. Νίκου. Ήταν ένα από τα καλύτερα, από τα πιο ενδιαφέροντα Σάββατα της λέσχης μας.

Σάββατο  15/11/14

Σήμερα αυτοσχεδιάσαμε μια και οι προγραμματισμένες παρουσιάσεις των μαθητών δεν ήταν έτοιμες. Έτσι, αρχικά είδαμε και σχολιάσαμε μια ταινία μικρού μήκους που λέγεται  » Porcelain Unicorn»,

η οποία ήταν πολύ συγκινητική και είχε να κάνει με δύο παιδιά που εξαιτίας ενός μονόκερου ξανασυναντήθηκαν μετά από πολλά χρόνια. Μετά από αυτό ο κ. Γιάννης μας έκανε μια παρουσίαση για τις Εικασίες και τα Θεωρήματα στα μαθηματικά.

Και τέλος μιλήσαμε για το βιβλίο μας και απαντήσαμε στις ερωτήσεις στην »Τροφή για Σκέψη». Έτσι τελείωσε άλλο ένα σαββατιάτικο πρωινό.

Σάββατο  22/11/14

Άλλη μια συνάντηση πραγματοποιήθηκε για την λέσχη μας με εκλεκτό καλεσμένο την κ. Τσεμπελή. Αρχικά ελέγξαμε τους γρίφους από την προηγούμενη φορά, που μας είχαν αναθέσει ο κ. Γιάννης και ο κ. Νίκος . Μαζί με την βοήθεια της κ. Κατερίνας καταφέραμε να τους λύσουμε. Μετά από τους γρίφους η κ. Κατερίνα μας έκανε μια παρουσίαση για τους πίνακες του διάσημου ζωγράφου Τουλούζ Λωτρέκ και μας ανέλυσε τις  λεπτομέρειες του κάθε πίνακα.

Ήταν τόσο δημιουργικοί και λεπτομερής αλλά και τόσο απλοί ταυτόχρονα που κάνει τον πίνακα να ξεχωρίζει, Στο τέλος της παρουσίασης κουβεντιάσαμε και λύσαμε το παιχνιδόλεξο και την Τροφή για Σκέψη, κι έτσι έλαβε τέλος και αυτή η συνάντηση.

Σάββατο  29/11/14

Τελευταία συνάντηση του Νοέμβρη. Σήμερα για άλλη μια φορά ήταν μαζί μας η κ. Κατερίνα. Μας έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφη παρουσίαση για το πως να φτιάξουμε ένα κόμικ. Μόλις η παρουσίαση της τελDSC_0093είωσε μας είπε να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε κι εμείς ένα. Εγώ, η Ηρώ, η Κατερίνα και η Φιλιππίνα προσπαθήσαμε να κάνουμε την Αλίκη στην χώρα των Θαυμάτων. Μόλις τελείωσε η Φιλιππίνα την ζωγραφική όλες μείναμε άφωνες και πολύ ευχαριστημένες με το αποτέλεσμα. Επίσης λύσαμε και τους γρίφους που μας είχε παραδώσει ο κ. Γιάννης και ο κ. Νίκος κι έτσι με αυτή την συνάντηση έλαβε τέλος ο Νοέμβρης.

 

Συντάκτρια: Μαριάννα Παπαδάκη

Τα Χανιώτικα Νέα γράφουν για την συμμετοχή της λέσχης μαθηματικής λογοτεχνίας του Γυμνασίου μας στην εκδήλωση «Τέχνη και Επιστήμη» που πραγματοποίησε η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η εφημερίδα Πυξίδα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Διαβάστε το άρθρο:

http://www.haniotika-nea.gr/ta-mathimatika-epireazoun-ti-zoi-mas/

Σάββατο 18 Οκτωβρίου

Σάββατο πρωί:

unnamedΟι καθηγητές και μαθητές της λέσχης μας θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα μας «Λέσχη μαθηματικής λογοτεχνίας» στο πνευματικό κέντρο Χανίων το Σάββατο 18 Οκτωβρίου και ώρα 10:30 με 12:00π.μ. συμμετέχοντας στην εκδήλωση «ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ» που διοργανώνει η  Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η «Πυξίδα της Πόλης» με συνδιοργανωτές σημαντικούς φορείς της πόλης.

Σάββατο Απόγευμα:

large_nknrYzV679SFJnKvK76Cr2srmi5

  • Η λέσχη μας θα παρακολουθήσει την ταινία “PROOF”  στο Πνευματικό κέντρο Χανίων ώρα 19:10 – 21:00. Τιμή είσοδου:5€
  • Οι καθηγητές θα παρακολουθήσουν και την βραβευμένη ταινία «Μυστήρια της σκοτεινής ύλης»  ώρα 18:00- 19:00.  Όποιος μαθητής της λέσχης ενδιαφέρεται μπορεί να παρακολουθήσει και τις δύο ταινίες. Εμείς θα είμαστε εκεί λίγο πριν την έναρξη (και για τις δύο ταινίες) για να τον παραλάβουμε απ΄ τους γονείς του  (Η τιμή εισόδου είναι 5€ για όσες ταινίες δείτε την ίδια μέρα).

Πληροφορίες για την ταινία:

Κοινωνική 2005 | Διάρκεια: 100′

Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Τζον Μάντεν με τους: Γκουίνεθ Πάλτροου, Άντονι Χόπκινς, Τζέικ Τζίλενχαλ, Χόουπ Ντέιβις

Η Κάθριν, πιστή κόρη ενός ιδιοφυούς μαθηματικού που πάσχει από σχιζοφρένεια, συντρίβεται από τον θάνατό του. Συγκρούεται με την «απούσα» μέχρι τώρα αδελφή της, ενώ ένας μαθητής του πατέρα της αναζητά στα χειρόγραφα του τελευταίου την επίλυση ενός σημαντικού μαθηματικού προβλήματος. Η συμβολή του θα είναι καταλυτική στην αποκάλυψη της «κληρονομιάς» του πατέρα προς την κόρη. Από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Ντέιβιντ Όμπερν.

Κυριακή 19 Οκτωβρίου

Αφισα_Αστυνομικη λογοτεχνίαΟ κ. Τεύκρος Μιχαηλίδης

συγγραφέας του βιβλίου που φέτος διαβάζει η λέσχη μας

«Πυθαγόρεια Εγκλήματα», θα παρευρεθεί στο σχολείο μας την

 Κυριακή 19 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 με 13:00

για μια ομιλία με θέμα:

«Αστυνομική Λογοτεχνία»

Προσκεκλημένοι εκτός απο τους μαθητές της λέσχης μας είναι και οι γονείς τους.

Την Δευτέρα 5 Μαϊου παρουσιάσαμε τις δράσεις του προγράμματός μας στο Κ.Α.Μ. μαζί με την σχολική μας εφημερίδα «Εκτός Ύλης». Σε μια πολύ ωραία βραδιά οι μαθητές μας παρουσίασαν την δουλειά τους μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και ανέδειξαν την δουλειά που έγινε στην λέσχη μας όλη την χρονιά.

Απ΄τα παρακάτω βιντεάκια θα πάρετε μια γεύση της δουλειά μας και των δράσεων μας.

Παρουσίαση του προγράμματος απο την μαθήτρια Φιλιππίνα Φάμα


Δραματοποίηση του βιβλίου του Τεύκρου Μιχαηλίδη «Ο μέτοικος και η Συμμετρία» απο την ομάδα μας


Σπουδή στον M. C. Escher- Εργασίες που γίνονταν κατα την διάρκεια των συναντήσεων ετσι ώστε οι μαθητές μας να έρθουν σε μια επαφή και να εξοικειωθούν με το έργο και την τεχνοτροπία του Escher.


Ζωγραφίζοντας το σχολείο-Μετά την εξοικείωση τα παιδιά έφτιαξαν δικά τους έργα και ζωγράφισαν μέρος του σχολείου.

Το παρακάτω ταινιάκι είναι φτιαγμένο με την μέθοδο του  stopmotion animation και έχει τίτλο:  ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ


 

 

ΑΦΙΣΑ

 ΠρόσκλησηΠρόσκληση

 Πρόγραμμα ΕκδήλωσηςΠρόγραμμα Εκδήλωσης

tvxs_Το ολοκαύτωμα της μνήμης_2

   

    Το Σάββατο την πόλη μας επισκέφτηκε ο γνωστός και καταξιωμένος δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της πολιτιστικής εταιρίας Κρήτης, για να παρουσιάσει και στο Χανιώτικο κοινό το τελευταίο του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το ολοκαύτωμα της μνήμης». Μια και το ιστορικό πλαίσιο που δρουν οι ήρωες του βιβλίου που διαβάζει η λέσχη μας αναφέρεται στην άνοδο του φασισμού, τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και την Γαλλική αντίσταση, προτείναμε στα παιδιά της λέσχης να παρευρεθούμε στην παρουσίαση αυτού του ντοκιμαντέρ για να γνωρίσουν άγνωστες σ΄ αυτούς πτυχές της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.

DSC_0097

Ο δημοσιογράφος μετά το τέλος της προβολής του ντοκιμαντέρ ανέλαβε να απαντήσει στα ερωτήματα του κοινού. Στην συζήτηση που ακολούθησε έλαβαν μέρος και οι μαθητές μας και είχαν την τιμή να ξεκινήσουν πρώτοι, διατυπώνοντας το πρώτο ερώτημα προς τον δημοσιογράφο.

DSC_0102

DSC_0104_2

Μετά την λήξη της εκδηλώσεις, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν ιδιαιτέρως με τον κ. Κούλογλου διατυπώνοντας διάφορα ερωτήματα για το ντοκιμαντέρ και από την δημοσιογραφική του εμπειρία. Τέλος τα παιδιά έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες, όπου μια από αυτές ο κ. Κούλογλου επέλεξε να την αναρτήσει  στο site του, όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα.

Μέσα από αυτό το άρθρο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Κούλογλου για την τιμή που μας έκανε να συνομιλήσει με τα παιδιά και να τα εμπνεύσει με την δουλειά του.

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 παρουσιάσαμε στο Κ.Α.Μ. το πρόγραμμά μας «Μαθηματικά + Λογοτεχνίας» που πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Σούδας, μαζί με τις αντίστοιχες λέσχες των Γυμνασίων 1ου και 2ου Ελευθερίου Βενιζέλου.

 Σήμερα σας παρουσιάζουμε (στο blog) τα τρία μέρει της παρουσίασής μας.

 Ομιλίες των συντονιστών της λέσχης που περιγράφουν τι είναι μια λέσχη και μιας μαθήτριας που μας περιγράφει πώς βίωσε αυτό το εγχείρημα από την πλευρά των μαθητών

 

 

Θεατρική προσαρμογή της ζωής του θείου Πέτρου απο την ομάδα μας

 

 

Μια ξενάγηση στις δράσεις και τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στην λέσχη μας.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:

  1. τους μαθητές που πίστεψαν στο πρόγραμμα και με την φαντασία και την δημιουργικότητά τους απογείωσαν την λέσχη μας
  2. την διεύθυνση του σχολείου για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια που μας πρόσφερε,
  3. τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας
  4. την κ. Αρετή Μαρματάκη υπεύθυνη προγραμμάτων για την βοήθεια και υποστήριξη που μας πρόσφερε όταν την χρειαστήκαμε.
  5. το παράρτημα της Μαθηματικής εταιρίας στα Χανιά, για την ανάρτηση της πρόσκλησής μας στο site της
  6. και όσους μας έκαναν την τιμή να παρευρεθούν στην πρώτη συνάντηση λεσχών Μαθηματικής Λογοτεχνίας στα Χανιά.

Υλικό που παρήγαγε η λέσχη μας κατα την διάρκεια της χρονιάς θα αναρτηθεί ελεύθερο για όποιον ενδιαφέρετε να το χρησιμοποιήσει με αντίστοιχο τρόπο. Το μόνο που θα θέλαμε είναι μια αναφορά ως πηγή στην λέσχη μας ή στο blog μας. Αν για κάποιο λόγο θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας το email μας είναι: lesxibibliou@gmail.com

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 παρουσιάσαμε στο Κ.Α.Μ. το πρόγραμμά μας «Μαθηματικά + Λογοτεχνίας» που πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Σούδας, μαζί με τις αντίστοιχες λέσχες των Γυμνασίων 1ου και 2ου Ελευθερίου Βενιζέλου.

 

Σήμερα σας παρουσιάζουμε (στο blog) το τρίτο μέρος της παρουσίασής μας. Την εκδήλωση την έχουμε καλύψει με βίντεο και σε λίγες μέρες θα αναρτήσουμε και τα τρία μέρει της παρουσίασής μας.

Μια ξενάγηση στις δράσεις και τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στην λέσχη μας.

Απρ 13
09

Την Τρίτη 2 Απριλίου πήγαμε μια εκπαιδευτική εκδρομή που συνδιοργάνωσε η Λέσχη μας,  με τις αντίστοιχες Λέσχες των Γυμνασίων 1ου και 2ου Ελευθερίου Βενιζέλου. Ήταν μια κοινή δράση που αποφασίστηκε από τους υπεύθυνους καθηγητές των προγραμμάτων, έτσι ώστε να προωθήσουμε την συνεργασία μεταξύ των λεσχών μας, αλλά και γενικότερα μεταξύ των σχολείων μας. Μετά από ένα μήνα συνεννοήσεων και προετοιμασιών ξεκινήσαμε για το Ηράκλειο που ήταν και ο προορισμό μας.

 

 

Πρώτη μας στάση ήταν το Πανεπιστήμιο Ηρακλείου και συγκεκριμένα το Μαθηματικό Τμήμα που μας υποδέχτηκε στο καινούριο του κτήριο. Φτάσαμε νωρίς οπότε είχαμε χρόνο για ένα γρήγορο σνακ στο κυλικείο του τμήματος. Ο χρόνος ήταν αρκετός και τον αξιοποιήσαμε διοργανώνοντας κάποια παιχνίδια έτσι ώστε καθηγητές και μαθητές να γνωριστούμε καλύτερα και να γίνουμε μια ομάδα.

 

 


 

 

Η ώρα πήγε 12 και το προκαθορισμένο ραντεβού με τον κύριο

 


 

 

Μέτα το τέλος της διάλεξης, ο κ. Λάμπρου μας ξενάγησε στους νέους χώρους του Μαθηματικού τμήματος. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν μια και για πρώτη φορά επισκέπτονταν ένα αμφιθέατρο. Αφού ευχαριστήσαμε τον κ. Λάμπρου, ξεκινήσαμε για το χωριό Μυρτιά που ήταν ο δεύτερος σταθμός της εκδρομής μας, για να επισκεφτούμε το Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης.

 

 

Έπειτα από μισή ώρα φτάσαμε στο γραφικό χωριό  Μυρτιά όπου τα παιδιά είχαν ελεύθερο χρόνο 1:30 περίπου ώρας για φαγητό και χαλάρωση. Όταν έφτασε τρεις (3) η ώρα μπήκαμε στο μουσείο όπου μας υποδέχτηκε το προσωπικό και μια καταπληκτική μουσειολόγος Στέλλα το όνομα της (δύστυχος δεν θυμάμαι το επίθετό της). Κατάφερε να κερδίσει τα παιδιά από την πρώτη στιγμή. Τα χώρισε σε ομάδες και με διάφορα παιχνίδια ξεναγήθηκαν στο χώρο μετατρέποντας την κάθε ομάδα και τον κάθε μαθητή ξεχωριστά σε ερευνητή της ζωής και των έργων του Καζαντζάκη. Επί δύο συνεχόμενες ώρες τα παιδιά και η κ. Στέλλα αλληλεπιδρούσαν δίνοντας άλλο νόημα στο όρο «ξενάγηση μαθητών σε μουσείο». Θα θέλαμε να την ευχαριστήσουμε για την ωραία εικόνα που μετέφερε στα παιδιά για το τι είναι μουσείο, σπάζοντας το στερεότυπο μουσείου=βαρετά που πολλές φορές διακατέχει τους μαθητές.

 

 

Η ώρα έφτασε πέντε (5) και ήρθε η ώρα της επιστροφής. Στα Χανιά φτάσαμε στις 8 (όπως προέβλεπε το πρόγραμμα) κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι, γεμάτοι εμπειρίες και εικόνες που θα μείνουν στους μαθητές μας και ελπίζουμε να τους επηρεάσουν και να τους συντροφεύουν στην ζωή τους.

 

 

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ. Μαρία Καλαθάκη (Σχολική Σύμβουλο στον κλάδο Π04 και στο συμβούλιο των Σχολικών Προγραμμάτων της Δευτεροβάθμιας Χανίων) για το ενδιαφέρον που έδειξε για τις Λέσχες μας και την επίσκεψη που μας έκανε στην Μυρτιά με το που έμαθε ότι θα πηγαίναμε εκεί.