Άρθρα: Παρουσιάσεις Μαθητών

Σάββατο 6-12-2014

Πρώτη συνάντηση του Δεκέμβρη σήμερα . Όλοι ανυπομονούσαν για την σημερινή συνάντηση μας… όπως και κάθε φορά άλλωστε!!! Αρχίσαμε όπως συνήθως με την Τροφή για σκέψη και το Παιχνιδόλεξο , μας  δυσκολεύουν  όλο  και   περισσότερο στο παιχνιδόλεξο ! Μόλις  το  τελειώσαμε κατευθείαν λύσαμε  και τους υπόλοιπους γρίφους από  την  φωτοτυπία , είχαν πολύ πλάκα και ο καθένας μας είχε διαφορετική θεωρία για το πως θα λυθούν. Σειρά είχαν οι παρουσιάσεις των κοριτσιών , η Ειρήνη μας παρουσίασε την εργασία της για τον “Αναρχισμό”

Δείτε το στο slideshare.net

και η Μαρίνα για την “Παρισινή Κομούνα” οι  παρουσιάσεις  ήταν πολύ ενδιαφέρουσες .

[slideboom id=1186315&w=425&h=370]

Τέλος η Νικολέτα που είχε την γιορτή της και η Αριστέα τα γενέθλια της  μας κέρασαν γλυκάκι !! γιαμ-γιαμ !!

Σάββατο  13-12-2014

Όπως και στις περισσότερες συναντήσεις μας ξεκινήσαμε με το παιχνιδόλεξο…. ευτυχώς το λύσαμε γρήγορα και προχωρήσαμε αμέσως στις παρουσιάσεις των παιδιών.

Αυτή τη φορά τα θέματα ήταν “η Υπόθεση Ντρείφους” , εργασία της  Φερενίκης και της Βαγγελιώς

[slideboom id=1186313&w=425&h=370]

και επόμενη παρουσίαση ήταν της Βασιλικής “η συμβολή των Αράβων στα Μαθηματικά”

[slideboom id=1186317&w=425&h=370]

ήταν και οι δύο πολύ ωραίες παρουσιάσεις ,προσωπικά από τις αγαπημένες μου μέχρι τώρα.

Τέλος για όση ώρα απέμεινε λύσαμε γρίφους, πανεύκολοι για να λέμε την αλήθεια και έτσι τέλειωσε άλλο ένα όμορφο και δημιουργικό Σάββατο !!!

Σάββατο 20-12-2014

Σήμερα ήταν η τελευταία συνάντηση  για φέτος !!! για να γιορτάσουμε το γεγονός  και για να “κρατήσουμε” την παράδοση της Λέσχης μας, επιβάλλεται να παρακολουθήσουμε ταινία !!!  Η “τυχερή” ταινία για φέτος ήταν ο “Σιωπηλός Μάρτυς” ένα  ψυχολογικό αστυνομικό θρίλερ παραγωγής 1954, σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ. Εφοδιαστήκαμε με πατατάκια, ποπ κορν και χυμούς και ήμασταν έτοιμοι !!

Η ταινία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και μας έκανε  να “συμμετέχουμε ” και εμείς με ένα περίεργο τρόπο . Είχε πολύ αγωνία , ανατροπή σε αρκετά σημεία …. ήταν πολύ καλή ταινία . Άλλωστε  Η ταινία, έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες του Χίτσκοκ από πολλούς κινηματογραφόφιλους, προτάθηκε για τέσσερα βραβεία Όσκαρ, έλαβε την 42η θέση ως μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, ενώ επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου.

Μετά το  τέλος της ταινίας αποχαιρετισθήκαμε και ευχηθήκαμε Καλά Χριστούγεννα ο ένας στον άλλον και δώσαμε ραντεβού  για την επόμενη συνάντηση μας με τον καινούργιο χρόνο !!

Συντάκτρια: Μαριάννα Παπαδάκη

Σάββατο 1/11/14

Αυτό το Σάββατο ήταν λίγο πιο της τέχνης. Πρώτα λύσαμε τους γρίφους που μας είχε αναθέσει ο κ. Γιάννης και ο κ. Νίκος , αυτή την φορά ήταν ελαφρώς πιο δύσκολοι. Μετά είδαμε μια ταινία μικρού μήκους με ένα κοριτσάκι και το άγχος του για τις εξετάσεις των αγγλικών.

Το σχολιάσαμε και αναλύσαμε περισσότερο το θέμα με τα όνειρα, πολύ περισσότερο θα έλεγα, και μιλούσαμε για πολύ ώρα. Μετά αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ο κ. Γιάννης και ο κ. Νίκος μας έκαναν μια παρουσίαση, με κάτι πανέμορφους υπερρεαλιστικούς πίνακες.

[slideboom id=1186505&w=425&h=370]

Τέλος μας παρέδωσαν την  Τροφή για Σκέψη και το παιχνιδόλεξο και τελείωσε και η 5η συνάντηση μας!

Σάββατο  7/11/14

Αυτή τη βδομάδα είχαμε την χαρά και τη τιμή να έρθουν δύο μέλη του εγκληματολογικού τμήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης για να μας πουν κάποια πράγματα για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος.

DSC_0059

Πρώτα μας είπαν για την πιο σύγχρονη και πιο αποτελεσματική μέθοδο το DNA, μας είπαν πολλά σημαντικά και ενδιαφέρον στοιχεία που μπορούμε να κρατήσουμε για το μέλλον. Μια άλλη μέθοδος είναι η ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων τα οποία χρησιμοποιούνται σε πιο απλές υποθέσεις. Μόλις τελείωσε η παρουσίαση, τους κάναμε κάποιες ερωτήσεις με βάση αυτά που μας έδειξαν και μετά ένας από τους αστυνομικούς μας έδειξε πως παίρνουμε αποτυπώματα ,με την βοήθεια του κ. Νίκου. Ήταν ένα από τα καλύτερα, από τα πιο ενδιαφέροντα Σάββατα της λέσχης μας.

Σάββατο  15/11/14

Σήμερα αυτοσχεδιάσαμε μια και οι προγραμματισμένες παρουσιάσεις των μαθητών δεν ήταν έτοιμες. Έτσι, αρχικά είδαμε και σχολιάσαμε μια ταινία μικρού μήκους που λέγεται  ” Porcelain Unicorn”,

η οποία ήταν πολύ συγκινητική και είχε να κάνει με δύο παιδιά που εξαιτίας ενός μονόκερου ξανασυναντήθηκαν μετά από πολλά χρόνια. Μετά από αυτό ο κ. Γιάννης μας έκανε μια παρουσίαση για τις Εικασίες και τα Θεωρήματα στα μαθηματικά.

[slideboom id=1186517&w=425&h=370]

Και τέλος μιλήσαμε για το βιβλίο μας και απαντήσαμε στις ερωτήσεις στην ”Τροφή για Σκέψη”. Έτσι τελείωσε άλλο ένα σαββατιάτικο πρωινό.

Σάββατο  22/11/14

Άλλη μια συνάντηση πραγματοποιήθηκε για την λέσχη μας με εκλεκτό καλεσμένο την κ. Τσεμπελή. Αρχικά ελέγξαμε τους γρίφους από την προηγούμενη φορά, που μας είχαν αναθέσει ο κ. Γιάννης και ο κ. Νίκος . Μαζί με την βοήθεια της κ. Κατερίνας καταφέραμε να τους λύσουμε. Μετά από τους γρίφους η κ. Κατερίνα μας έκανε μια παρουσίαση για τους πίνακες του διάσημου ζωγράφου Τουλούζ Λωτρέκ και μας ανέλυσε τις  λεπτομέρειες του κάθε πίνακα.

Ήταν τόσο δημιουργικοί και λεπτομερής αλλά και τόσο απλοί ταυτόχρονα που κάνει τον πίνακα να ξεχωρίζει, Στο τέλος της παρουσίασης κουβεντιάσαμε και λύσαμε το παιχνιδόλεξο και την Τροφή για Σκέψη, κι έτσι έλαβε τέλος και αυτή η συνάντηση.

Σάββατο  29/11/14

Τελευταία συνάντηση του Νοέμβρη. Σήμερα για άλλη μια φορά ήταν μαζί μας η κ. Κατερίνα. Μας έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφη παρουσίαση για το πως να φτιάξουμε ένα κόμικ. Μόλις η παρουσίαση της τελDSC_0093είωσε μας είπε να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε κι εμείς ένα. Εγώ, η Ηρώ, η Κατερίνα και η Φιλιππίνα προσπαθήσαμε να κάνουμε την Αλίκη στην χώρα των Θαυμάτων. Μόλις τελείωσε η Φιλιππίνα την ζωγραφική όλες μείναμε άφωνες και πολύ ευχαριστημένες με το αποτέλεσμα. Επίσης λύσαμε και τους γρίφους που μας είχε παραδώσει ο κ. Γιάννης και ο κ. Νίκος κι έτσι με αυτή την συνάντηση έλαβε τέλος ο Νοέμβρης.

 

Συντάκτρια: Μαριάννα Παπαδάκη

Σάββατο  4  Οκτωβρίου

Πρώτη συνάντηση, τα βλέμματα όλων ήταν τόσο χαρούμενα, γεμάτα προσμονή και αγωνία. Μόλις μπήκε ο κ. Γιάννης και ο κ. Νίκος μέσα στην αίθουσα σχηματίστηκε ένα χαμόγελο στα πρόσωπα όλων μας. Πρώτα μας ενημέρωσαν για τους κανόνες και τους στόχους της λέσχης.

DSC_0548 DSC_0552Στη συνέχεια είδαμε και σχολιάσαμε μια ταινία μικρού μήκους, που λέγετε “ZERO”, με μεγάλο νόημα κατά της ψυχολογικής-σωματικής βίας και της απόρριψης.

Ο κ. Νίκος και ο κ. Γιάννης παρέδωσαν τις παρουσιάσεις των επόμενων εβδομάδων και ανακοίνωσαν το τέλος της συνάντησης πράγμα που δεν το ήθελε κανείς. Όλοι περιμένουμε με αγωνία για το επόμενο ραντεβού μας.

 

Σάββατο  18/10/14

Το Σάββατο το πρωί το ραντεβού μας ήταν στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στην εκδήλωση ”Τέχνη και Επιστήμη”. Παρουσιάσαμε την περσινή μας δουλειά ,ο κ. Γιάννης ,ο κ. Νίκος, η Φιλιππίνα, η Ειρήνη και η Αφροδίτη.

DSC_0558 DSC_0564

DSC_0576DSC_0569

Ακόμα είδαμε τη δουλειά του Μουσικού Σχολείου Πειραιά και βέβαια ήταν εκεί ο Τεύκρος Μιχαηλίδης. Μιλήσαμε γενικά για τις Λέσχες Μαθηματικής Λογοτεχνίας, ήταν ένα πολύ  ενδιαφέρον πρωινό.

DSC_0589

Το απόγευμα του Σαββάτου στον ίδιο χώρο είδαμε την ταινία Proof  και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Μυστήρια της σκοτεινής ύλης 52΄”.

 –

Κυριακή  19/10/14

Την Κυριακή είχαμε την τιμή να έρθει στο σχολείο μας ο συγγραφέας του βιβλίου που διαβάζουμε ο κ. Τεύκρος Μιχαηλίδης, ο δικός μας Άγιος Βασίλης, για μια ομιλία σχετικά με την ”Αστυνομική Λογοτεχνία” και μια παρουσίαση του βιβλίου που θα διαβάσουμε φέτος ” Πυθαγόρεια Εγκλήματα”. Ήταν μεγάλη χαρά γιατί ήρθαν και πολλοί γονείς και καθηγητές γέμισε η αίθουσα εκδηλώσεων! Ο Τεύκρος απάντησε σε ερωτήσεις μας, υπέγραψε όλων τα βιβλία, βγάλαμε φωτογραφίες. Ο κ. Τεύκρος ήταν απλά μαγευτικός ,είναι ένας απίστευτος άνθρωπος που του αρέσουν πολύ τα παιδιά.

DSC_0696DSC_0658

DSC_0683

DSC_0668

Οι μαμάδες βοήθησαν και είχαμε και ένα μπουφέ, κεραστήκαμε στο τέλος της ομιλίας κουβεντιάσαμε, ήταν ένα πολύ ζεστό κυριακάτικο πρωινό ελπίζω να το χάρηκαν όλοι!

 

Σάββατο  25/10/14

Τρίτη συνάντηση στο σχολείο μας, όπως κάθε φορά μιλήσαμε για το απόσπασμα του βιβλίου που είχαμε να διαβάσουμε. Μετά κάναμε το παιχνιδόλεξο, το οποίο ήταν λίγο δύσκολο αυτή τη φορά. Αργότερα η Ηρώ και η Νικολέτα μας παρουσίασαν μία εργασία τους με θέμα ”Πυθαγόρειο Σχολή” DSC_0036

[slideboom id=1138824&w=425&h=370]

και η Μαρία το ”Σκάκι και Λογική, Σκάκι και Μαθηματικά”. DSC_0040

[slideboom id=1138821&w=425&h=370]

Ήταν πολύ ωραίες παρουσιάσεις. Κατόπιν λύσαμε του γρίφους που είχαμε για το σπίτι και είχε πολύ πλάκα. Και στο τέλος φάγαμε και ένα κομμάτι γεμιστό ψωμί από τα χεράκια της κ. Ελένης. Ήταν πεντανόστιμο. Ευχαριστούμε μαμά!

 

Συντάκτρια: Μαριάννα Παπαδάκη

Τα Χανιώτικα Νέα γράφουν για την συμμετοχή της λέσχης μαθηματικής λογοτεχνίας του Γυμνασίου μας στην εκδήλωση “Τέχνη και Επιστήμη” που πραγματοποίησε η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η εφημερίδα Πυξίδα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Διαβάστε το άρθρο:

http://www.haniotika-nea.gr/ta-mathimatika-epireazoun-ti-zoi-mas/

Καταγραφή

Η λέσχη μας συμμετέχει με την ταινία μικρού μήκους Συμμετρία  (Symmetry) στο  17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας και την 14η Camera Zizanio.

Την Δευτέρα 5 Μαϊου παρουσιάσαμε τις δράσεις του προγράμματός μας στο Κ.Α.Μ. μαζί με την σχολική μας εφημερίδα “Εκτός Ύλης”. Σε μια πολύ ωραία βραδιά οι μαθητές μας παρουσίασαν την δουλειά τους μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και ανέδειξαν την δουλειά που έγινε στην λέσχη μας όλη την χρονιά.

Απ΄τα παρακάτω βιντεάκια θα πάρετε μια γεύση της δουλειά μας και των δράσεων μας.

Παρουσίαση του προγράμματος απο την μαθήτρια Φιλιππίνα Φάμα

[dailymotion k2iD1fOIb81XgM7EdSU nolink]

Δραματοποίηση του βιβλίου του Τεύκρου Μιχαηλίδη “Ο μέτοικος και η Συμμετρία” απο την ομάδα μας

[dailymotion k51BNjnDyvheAy7yvdS nolink]

Σπουδή στον M. C. Escher- Εργασίες που γίνονταν κατα την διάρκεια των συναντήσεων ετσι ώστε οι μαθητές μας να έρθουν σε μια επαφή και να εξοικειωθούν με το έργο και την τεχνοτροπία του Escher.

[dailymotion k5ziLmC74R37t07xktT nolink]

Ζωγραφίζοντας το σχολείο-Μετά την εξοικείωση τα παιδιά έφτιαξαν δικά τους έργα και ζωγράφισαν μέρος του σχολείου.

Το παρακάτω ταινιάκι είναι φτιαγμένο με την μέθοδο του  stopmotion animation και έχει τίτλο:  ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ

[dailymotion x1t78ea_symmetry_school nolink]

 

 

κουρτινα

Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και αποτελεί μία πολυγραφότατη συγγραφέα της εποχής μας. Από το 1975 ως το 1979 σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της σε διδακτορικό επίπεδο στο εξωτερικό. Αργότερα, γυρίζοντας στην Αθήνα, τελείωσε το τμήμα γαλλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πέρα από τη συγγραφική της δραστηριότητα, εργάζεται και ως μεταφράστρια, επιμελήτρια εκδόσεων, αρθρογράφος σε εφημερίδες αλλά και ως καθηγήτρια της Ιστορίας του Κινηματογράφου και  της Αμερικανικής Ιστορίας. Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται μυθιστορήματα, διηγήματα αλλά και διάφορα έργα που απευθύνονται στην παιδική ηλικία. Τα βιβλία της πραγματεύονται θέματα, όπως το αστικό περιβάλλον και οι μικρές μάχες των ανθρώπων μέσα σε αυτό, ενώ οι ήρωες που χρησιμοποιεί έχουν τα χαρακτηριστικά των καθημερινών ανθρώπων. Το κλίμα που διαπερνά τα βιβλία της Σώτης Τριανταφύλλου συχνά παίρνει το χρώμα της μελαγχολίας, μιας μελαγχολίας όμως που συνεχίζει να ονειρεύεται και να ελπίζει.

            Πρόσφατα, η συγγραφέας επισκέφτηκε τα Χανιά, ώστε να παρευρεθεί στην παρουσίαση του τελευταίου της μυθιστορήματος με τίτλο « Σπάνιες Γαίες».  Με αφορμή, λοιπόν, την άφιξή της στην πόλη μας, τα παιδιά που συμμετέχουν στην Μαθηματική Λέσχη Ανάγνωσης του Γυμνασίου μας αποφάσισαν να την προσκαλέσουν στο χώρο του σχολείου προκειμένου να γίνει μία συζήτηση με τους μαθητές. Η συγγραφέας αποδέχθηκε με χαρά την πρόταση και, έτσι, τη Δευτέρα 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μία πραγματικά ενδιαφέρουσα συνάντηση. Εκεί τέθηκαν διάφορες ερωτήσεις στη συγγραφέα, μερικές από τις οποίες είναι οι εξής:

Περίπου πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η συγγραφή ενός βιβλίου;

 Υπάρχουν δύο διαδικασίες: η μία είναι η διαδικασία της σύλληψης της βασικής ιδέας του βιβλίου, η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Προσωπικά, έχω γράψει ένα βιβλίο που έχει ως θέμα τις γυναίκες που αγωνίστηκαν για την ελεύθερη ψήφο ανεξαρτήτως φύλλου, το οποίο σκεφτόμουν να γράψω από την ηλικία των δεκατριών ετών. Ωστόσο, το υλοποίησα τριάντα χρόνια αργότερα. Υπάρχει ,όμως, και η πλευρά της εκτέλεσης του έργου, η οποία απαιτεί ένα με δύο χρόνια καθημερινής δουλειάς, χωρίς διακοπή για ξεκούραση.

  Υπάρχουν μέρες που δεν έχετε ιδέες για να συνεχίσετε τη συγγραφή; Αν ναι, με τι ασχολείστε αυτές τις μέρες;

 Καταρχάς, είμαι στεναχωρημένη, αν δεν έχω ιδέες. Ωστόσο, πιστεύω ότι κάποιος συγγραφέας πάντα βρίσκει να κάνει κάτι σχετικό με το βιβλίο του, ακόμα και αν κάποιες μέρες δεν έχει νέες ιδέες να συνεχίσει να γράφει. Για παράδειγμα, μπορεί να κοιτάξει και να διορθώσει το κείμενο που έχει γράψει ήδη, να διαβάσει κάτι ή να επισκεφτεί κάποιο μουσείο σχετικό με το θέμα του μυθιστορήματος. Αυτή την περίοδο, γράφω ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται στον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο και επισκέφθηκα  το Μουσείο των Πειρατών μέσα από το διαδίκτυο. Μπορεί αυτή η ξενάγηση να μου χρησιμεύσει για να γράψω μια σειρά μόνο, αλλά ακόμα και αυτό αποτελεί κέρδος για μένα, εφόσον δεν έχω έμπνευση για κάτι καλύτερο. Το χειρότερο, πάντως, για μένα είναι να παρατήσω το γράψιμο και να βγω έξω, διότι θέλω να εξαντλώ τη μέρα μου με το τι μπορεί να προκύψει πάνω στο βιβλίο που γράφω. Η εγκατάλειψη είναι μια εύκολη λύση, η οποία, πιστεύω, μπορεί να μας διαλύσει το πρόγραμμα.

Ποια θέματα σας απασχολούν, κατά κύριο λόγο, στα μυθιστορήματά σας;

Τα θέματα που πραγματεύεται ένας συγγραφέας δεν είναι συγκεκριμένα, αλλά πηγάζουν από τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας επιλέγει να διαμορφώσει την πλοκή του έργου. Δηλαδή, κανείς δεν σκέφτεται ότι θα γράψει ένα βιβλίο για την ελευθερία, λόγου χάρη. Πίσω από κάθε βιβλίο υπάρχει μία ιστορία, την οποία ο κάθε αναγνώστης αντιλαμβάνεται διαφορετικά και εντοπίζει μία άλλη ιδέα. Τα συμπεράσματα, τα μηνύματα και οι απαντήσεις σε διάφορα ερωτηματικά προκύπτουν μέσα από την ίδια την αφήγηση. Δεν είναι όπως οι εκθέσεις που γράφουμε στο σχολείο, στις οποίες υπάρχει συγκεκριμένο θέμα που απαιτεί απλά ανάπτυξη κάποιων ιδεών. Στο μυθιστόρημα διηγούμαστε ιστορίες, οι οποίες ίσως μας οδηγήσουν σε συμπεράσματα.

 Συνήθως, επιλέγετε να δίνετε ευνοϊκό τέλος, όσον αφορά τους ήρωες;

 Το θέμα του τέλους είναι πάντα ανοιχτό για τον αναγνώστη, δηλαδή εξαρτάται από το πώς θα το διαβάσει. Για παράδειγμα, σε ένα μικρό βιβλίο που έχω γράψει, το οποίο διαδραματίζεται στις ΗΠΑ, γίνεται μία σειρά από φόνους και ο δολοφόνος καταδικάζεται σε θάνατο. Το ζήτημα για το βιβλίο είναι ο τρόπος με τον οποίο εκλαμβάνει η μητέρα ενός από τα θύματα του δολοφόνου την θανατική καταδίκη του, γιατί δεν τη θέλει και τη θεωρεί άδικη, αφού το παιδί της δεν μπορεί να γυρίσει στη ζωή. Υπό αυτή την έννοια, το τέλος είναι καλό, γιατί αυτή η μητέρα που υποφέρει τόσο από το χαμό του γιου της γίνεται περισσότερο ανθρώπινη και συμπονετική, συγχωρώντας τον άνθρωπο που σκότωσε το παιδί της. Επομένως, το καλό τέλος για ένα μυθιστόρημα δεν είναι να ξεπεραστούν οι δυσκολίες των ηρώων, αλλά κάτι πολύ πιο συζητήσιμο. Τελειώνοντας ένα βιβλίο πρέπει ο άνθρωπος να έχει γίνει διαφορετικός σε σχέση με αυτό που ήταν πριν. Τότε μπορούμε να πούμε ότι το βιβλίο έχει καλό τέλος.

Πώς βλέπετε τη νέα «μόδα» της μαθηματικής λογοτεχνίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό;

 Είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση το θέμα αυτό. Η αφηγηματολογία, δηλαδή η επιχείρηση συγγραφής, δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τα μαθηματικά, αυτά τα εσωτερικά μαθηματικά που ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του. Καθώς αφηγούμαστε μία ιστορία και λέμε τα γεγονότα πρέπει να προσέχουμε αυτά να έχουν μία λογική συνέχεια, εκτός από την περίπτωση που αποφασίσουμε να γράψουμε ένα κείμενο με σουρεαλιστικό χαρακτήρα, όπου κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σε όλες, όμως, τις άλλες περιπτώσεις, εφαρμόζουμε τις αρχές των μαθηματικών για να αφηγηθούμε μια ιστορία, ώστε να υπάρχει μία λογική σειρά ανάμεσα στα γεγονότα. Άλλωστε, αυτή είναι και η ουσία της αφήγησηςˑ τα γεγονότα και οι πράξεις των ηρώων να δικαιολογούνται από κάτι. Μέσα, λοιπόν, από αυτή τη «μόδα» της μαθηματικής λογοτεχνίας ήρθε στο προσκήνιο η επιστήμη της αφηγηματολογίας, δηλαδή το πόσο αναγκαίες είναι για την αφήγηση αυτές οι αναφορές στα μαθηματικά. Προσωπικά, μερικές φορές χρησιμοποιώ τα μαθηματικά με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, χωρίς να έχω σκεφτεί ότι γράφω μαθηματική λογοτεχνία, αλλά, επειδή αγαπούσα τα μαθηματικά πολύ, ήταν φυσικό να γράψω μία ιστορία σχετική με αυτό το θέμα, ενώ συχνά επιλέγω να χρησιμοποιήσω τα μαθηματικά από την προσωπική μου εμπειρία. Νομίζω ότι πρόκειται για μία πάρα πολύ χρήσιμη μόδα, που συνδέει δύο θεμελιώδεις τομείς της γνώσης, οι οποίοι, δυστυχώς, βρίσκονται σε απόσταση. Κατά τη γνώμη μου, αυτό που κάνει σήμερα την ακαδημαϊκή γνώση τόσο συναρπαστική είναι η διεπιστημονικότητά της, χωρίς να υπάρχουν στεγανά. Η μαθηματική λογοτεχνία είναι η απόδειξη για όλα αυτά.

Συντάκτρια: Κατερίνα

Ένας από τους στόχους της λέσχης μας – έπειτα από την ξενάγηση στα έργα του M.C.Escher και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που γινόντουσαν κατά την διάρκεια των συναντήσεων μας –  είναι να διακοσμήσουμε μέρος του εσωτερικού χώρου του σχολείου μας με έργα εμπνευσμένα από τα έργα του M. C. Escher.  Χρησιμοποιούμε  δική μας τεχνοτροπία, έμπνευση και δημιουργικότητα, κάνουμε τις δικές μας πλακοστρώσεις,  κατανοώντας την συμμετρία μέσα από την τέχνη.

   Στo παρακάτω slideshow θα δείτε τα παιδιά κατά την διάρκεια δημιουργίας των έργων τους, στο καλλιτεχνικό εργαστήρι μας και διακοσμώντας τρείς τοίχους του σχολείου μας. Η δουλειά μας αυτή αποτελεί σπουδή για το κύριο έργο που θα λάβει χώρα σε κεντρικό χώρο του σχολείου.

[dailymotion kAx0kWlMVl0sAl5vd3m nolink]

 Στην 16η  συνάντηση της λέσχης μας η Μαρίνα είχε αναλάβει να μας παρουσιάσει τα Αντίποινα των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Κρήτη. Η παρουσίαση αυτή έγινε με αφορμή  αντίστοιχο περιστατικό που συναντήσαμε κατά την ανάγνωση του βιβλίου μας και έλαβε χώρα στην Γαλλία κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου  και στην  προσπάθεια σύνδεσης  των δράσεων μας με την τοπική μας ιστορία.

[slideboom id=925790&w=425&h=370]

Στην 15η συνάντηση οι μαθητές Αφροδίτη και Ιάσονας μας παρουσίασαν τις εργασίες τους (με την χρήση powerpoint) “Μάης ’68” και “Ναζιστικά στρατόπεδα” αντίστοιχα. Τα θέματα προτάθηκαν στους μαθητές, με αφορμή την εξέλιξη της ιστορίας  του βιβλίου που διαβάζουμε, φτάνοντας προς το τέλος της. Οι παρουσιάσεις των παιδιών μας  έδωσαν αφορμή για πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τα μέλη της ομάδας μας.

[slideboom id=920395&w=425&h=370]

[slideboom id=920400&w=425&h=370]