Μονοήμερη εκδρομή της Α΄ Γυμνασίου στην Πάρο – Αντίπαρο

Μετά την εκδρομή των μαθητών της Β΄ Γυμνασίου στην Αθήνα και της  Γ΄Γυμνασίου στην Πελοπόννησο , ήρθε κι η σειρά των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου να πραγματοποιήσουν τη δική τους μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Πάρο και στην Αντίπαρο.

Πενήντα μαθητες της Α΄ Γυμνασίου με τους συνοδούς καθηγητές ( Κ. Μαγκανάρη, Ν.Νανούρη, Ν.Σορώκο, Μ.Καραμέτου, Κ.Χωριανοπούλου )ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης , 9 Μάη,  για τα απέναντι νησιά.

Οι μαθητές έφτασαν στο λιμάνι της Παροικιάς στις 10.30, όπου τους περίμενε πούλμαν που τους μετέφερε στο λιμανάκι της Πούντας. Από εκεί πέρασαν με την «παντόφλα»στο λιμάνι της Αντιπάρου. Μετά την περιήγηση στα όμορφα σοκάκια του νησιού,  οι μαθητές μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο Σπήλαιο της Αντιπάρου, ένα μαγευτικό φυσικό αξιοθέατο που προκαλεί μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, λόγω των ευρημάτων της λίθινης εποχής που ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό του.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και πάλι στην Πάρο και επισκέφτηκαν την Ιερά μονή του Αγίου Αρσενίου , όπου προσκύνησαν τον τάφο και το ιερό λείψανο του Αγίου. Μετά το γεύμα και τη ζεστή φιλοξενία στην Αλυκή ακολούθησε περιήγηση στα γραφικά σοκάκια  και στο ενετικό κάστρο στην παραλία της Νάουσας.

Τελευταία στάση η Παροικιά και η επίσκεψη στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή, ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία της Ελλάδας.   Εκεί οι μαθητές είχαν τη μοναδική εμπειρία να ξεναγηθούν στο ναό  και στο εκκλησιαστικό μουσείοαπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας  κ. Καλλίνικο και να δεχτούν το κέρασμα του.

Είχαν την ευκαιρία να δουν το Ιερό Βήμα της Εκατονταπυλιανής όπου  βρίσκονται δύο από τα σημαντικότερα μνημεία του ναού,  το Κιβώριο (μαρμάρινο επιστέγασμα της Αγίας Τραπέζης) και το Σύνθρονο (μικρό αμφιθέατρο, στο βάθος της κόγχης του Ιερού Βήματος) καθώς και το αρχαίο Βαφτιστήρι του 4ου αι., το αρχαιότερο και καλύτερα διατηρημένο βαφτιστήρι σ’ όλη την ορθόδοξη Ανατολή.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με βόλτα στην αγορά,  στο λιμάνι της Παροικιάς και με παιχνίδι στην πλατεία του λιμανιού. Στις 10. 30  μαθητές και καθηγητές αναχώρησαν με το πλοίο της γραμμής κατάκοποι,  αλλά χαρούμενοι,  γεμάτοι γνώσεις και εμπειρίες.