Εορτασμός 45ης επετείου της ηρωϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου

16 Νοεμβρίου 2018

Με σεβασμό και μεγάλη συμμετοχή γιόρτασαν οι μαθητές του σχολείου μας την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε το πρωϊ της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου 2018 στην αίθουσα του αμφιθεάτρου. Αποδίδοντας με τον καλύτερο τρόπο το νόημα της γιορτής, οι μαθητές τραγούδησαν γνωστά τραγούδια με την συνοδεία μουσικής, απήγγειλαν ποιήματα και ανέγνωσαν κείμενα επιλεγμένα. Ταυτόχρονα γινόταν προβολή του χρονικού με video και εικόνες ολοκληρώνοντας έτσι μια πολύ όμορφη γιορτή που βασικούς συντελεστές είχε πολλούς μαθητές όλων των τάξεων, οι οποίοι είχαν την βοήθεια και τον συντονισμό των καθηγητών τους κ.κ. Λεοντιάδου Έλσας, Χρήστου Καρούση και Κρητικού Δημήτρη.

 


ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ  του 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΞΟΥ από την ΕΜΕ

15 Νοεμβρίου 2018

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, στις 13:00, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία βράβευσε μαθητές του σχολείου μας,  σε μια όμορφη  τελετή  που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Δήμου Νάξου. Οι μαθητές  μας, είχαν  πάρει μέρος και είχαν διακριθεί  στο διαγωνισμό της ΕΜΕ «ο Μικρός Ευκλείδης»,  κατά τη φοίτηση στους στην Ε΄ και Στ΄ τάξη του  Δημοτικού.

Οι μαθητές που βραβεύτηκαν είναι:

Βασιλάκη Αικατερίνη Βασιλάκη Κυριακή Μαρία
Βασιλάκης Βασίλειος Κουτελιέρη  Αικατερίνη Χριστίνα
Βερυκόκκου  Γεωργία Στέλλα Μαργαρίτης Στυλιάνος
Γιαννούλης Γιάννης Παλπλάτζ Κορρέ Άννα Μαρία
Ζώτος Απόστολος Πετράς Ιωάννης
Κάβουρας Βλάσιος Σαμαρά Δωροθέα
Μαργαρίτης Ιωάννης Μαυρομάτη Ιακωβίνα

 


Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

13 Νοεμβρίου 2018

  1. Ο Μαθητής διακατέχεται από πνεύμα αποδοχής, σεβασμού, αλληλεγγύης, συνεργασίας προς τους συμμαθητές του και τους καθηγητές του.
  2. Ο Μαθητής προσέρχεται έγκαιρα στο μάθημα και πάντα πριν την είσοδο του καθηγητή στην τάξη. Εάν καθυστερήσει μπορεί να γίνει δεκτός στο μάθημα, με απουσία ή να απασχοληθεί από τον Διευθυντή.
  3. Οι μαθητές/τριες απαγορεύεται να τρώνε ή να πίνουν ροφήματα και αναψυκτικά ή να πηγαίνουν στο κυλικείο σε ώρα μαθήματος. Τα κάθε είδους φαγητά, αναψυκτικά και ροφήματα εφόσον δεν καταναλωθούν στο διάλειμμα, οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να τα φυλάσσουν για να τα καταναλώσουν στο επόμενο διάλειμμα.
  4. Ο Μαθητής παραμένει στη θέση που ορίζεται από το πλάνο της τάξης. Αλλάζει θέση μόνο μετά από υπόδειξη του υπεύθυνου καθηγητή ή της Διεύθυνσης. Παρακολουθεί το μάθημα και συμμετέχει στη διαδικασία, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα.
  5. Ο Μαθητής φροντίζει το περιβάλλον στο τμήμα του και γενικότερα στους χώρους του σχολείου. Ρίχνει τα σκουπίδια στους κάδους και διατηρεί καθαρούς τους χώρους μέσα κι έξω από την τάξη. Η καθαρίστρια του σχολείου ενημερώνει καθημερινά τον Διευθυντή αν υπάρχουν σκουπίδια πεταμένα στους χώρους του τμήματος. Σε περίπτωση που υπάρχουν πεταμένα σκουπίδια στον χώρο του τμήματος η καθαρίστρια ειδοποιεί τον Διευθυντή και την επόμενη μέρα το ίδιο τμήμα κάθεται μετά το σχόλασμα να καθαρίσει το τμήμα του.
  6. Ο Μαθητής στα διαλείμματα βγαίνει έξω από την αίθουσα στο διάδρομο ή στην αυλή, αν ο καιρός το επιτρέπει. Οι αίθουσες κλειδώνονται και ανοίγουν μόνο από τον εφημερεύοντα καθηγητή ή τον καθηγητή της τάξης.
  7. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου. Στην εξαιρετική περίπτωση που ο μαθητής φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, υποχρεούται να το έχει εκτός λειτουργίας και να το παραδίδει στον Διευθυντή. Κάθε παρέκκλιση από τα ανωτέρω αποτελεί αντικείμενο παιδαγωγικού ελέγχου και αντιμετωπίζεται με τις προβλεπόμενες από το νόμο σχολικές κυρώσεις.
  8. Ο Μαθητής αν παραστεί ανάγκη να φύγει νωρίτερα από το σχολείο, παίρνει άδεια από τον διδάσκοντα καθηγητή και την Διεύθυνση και ενημερώνεται ο κηδεμόνας του, προκειμένου να τον παραλάβει από το σχολείο.
  9. Δεν παρεμποδίζει με τη συμπεριφορά του την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων, των σχολικών συγκεντρώσεων ή των σχολικών εκδηλώσεων.
  10. Δεν μεταφέρει ούτε χρησιμοποιεί επικίνδυνα αντικείμενα. Δεν ασκεί εκφοβιστική/εκβιαστική συμπεριφορά. Δεν χρησιμοποιεί λεκτική ή σωματική βία.                           

  ΣΗΜ.: Η παράβαση του πιο πάνω «Δεκάλογου» επισύρει παιδαγωγικά μέτρα, τα οποία προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και αναφέρονται στον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου.

 


Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου – Γιορτή της Σημαίας – Παρέλαση

28 Οκτωβρίου 2018

Όπως κάθε χρόνο γιορτάστηκε κι εφέτος στο σχολείο μας, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και του έπους των Ελλήνων, με την αντίσταση και τον ηρωϊσμό που επέδειξαν απέναντι στα Ιταλογερμανικά στρατεύματα.  Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου έγινε στο μπροστινό προαύλιο η καθιερωμένη γιορτή της σημαίας κατα την διάρκεια της οποίας ο διευθυντής παρέδωσε τη σημαία στη σημαιοφόρο, μαθήτρια η οποία αρίστευσε κατα τη διάρκεια της φοίτησής της, το προηγούμενο σχολικό έτος στη Β’ τάξη. Παραδίδοντας την ο διευθυντής κ. Στράτος Φουτάκογλου ζήτσε απο την μαθήτρια να νοιώθει υπερήφανη που θα έχει την τιμή να κρατά το υπέρτατο αυτό σύμβολο του Ελληνικού Έθνους, την γαλανόλευκη ελληνική σημαία για την οποία έχουν αγωνιστεί για να την υπερασπιστούν χιλιάδες Ελλήνων. Το λάβαρο που μετά την απελευθέρωση του 1821 και την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους καθιερώθηκε να αποτελεί το επίσημο σύμβολο των Ελλήνων και που τα χρώματα της συμβολίζουν τον ουρανό και την θάλασσα της Ελλάδος ενω οι εννέα οριζόντιες γραμμές της συμβολίζουν τις εννέα συλλαβές των λέξεων «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ». Η μαθήτρια με ευλάβεια και σεβασμό παρέλαβε την σημαία απαγγέλλοντας σχετικό ποίημα που έχει γράψει ο Νάξιος θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Ακολούθησε η ανάγνωση όλων των αριστούχων της περυσινής σχολικής χρονιάς και ανακοινώθηκαν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες όλων των Εθνικών επετείων και Θρησκευτικών γιορτών που θα λάβουν χώρα κατα την εφετινή σχολική χρονιά. Ταυτόχρονα απονεμήθηκαν αριστεία σε όσους μαθητές αρίστευσαν και βραβεία σε όσους μαθητές πρώτευσαν στα τμήματά τους.

Οι μαθητές στη συνέχεια μπήκαν στο νέο αμφιθέατρο του σχολείου, το οποίο ξαναλειτούργησε με τη νέα σκηνή ύστερα απο 18 χρόνια. Εκεί μαζί με τους καθηγητές και πολλούς γονείς παρακολούθησαν μια πολύ όμορφη γιορτή που είχαν ετοιμάσει οι καθηγήτριες κ.κ. Ζούλη Μαρία και Ψαρρά Ευδοκία. Η γιορτή περιελάμβανε ενα πολύ ωραίο θεατρικό δρώμενο με πρωταγωνιστές μαθητές της Γ΄τάξης, ενω ταυτόχρονα η μαθητική χορωδία τραγούδησε επιλεγμένα τραγούδια. Στο τέλος οι μαθητές μαζί με όλους τους παρευρισκόμενους έψαλλαν τον Εθνικό Υμνο.

Τέλος ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των ηρώων μαζί με αντιπροσωπείες απο όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του σχολείου μας, για την 28η Οκτωβρίου, κορυφώθηκαν με τη συμμετοχή στην δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό Νάξου και στη συνέχεια με την παρέλαση που ακολούθησε στην παραλία της πόλης.


Λειτούργησε ξανά το αμφιθέατρο του σχολείου μας – Ιστορική μέρα

28 Οκτωβρίου 2018

Ιστορική μέρα για το 1ο Γυμνάσιο που μετά απο 18 χρόνια ξαναβρίσκει τη σκηνή του αμφιθεάτρου για να γιορτάσει την καθιερωμένη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Εξοπλισμένο με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, ήχου και φωτισμού και όσα χρειάζονται για ένα ευπρεπές σχολικό αμφιθέατρο έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες να παίξουν ρόλους, να αναγνώσουν κείμενα και ποιήματα υπο την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών της γιορτής κ.κ. Ευδοξίας Ψαρρά και Μαρίας Ζούλη και να επιτύχουν ένα άριστο αποτέλεσμα. Τεχνικός υπεύθυνος ήταν μαθητής του σχολείου που είχε την καθοδήγηση του κ. Γιώργου Δεουδέ, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι προσέφερε δωρεάν δύο μεγάλα ηχεία και 75 καθίσματα για μόνιμη χρήση καθώς και 4 ασύρματες συσκευές (ψείρες) για την ημέρα της γιορτής.
Παρών στην εκδήλωση ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Β/θμιας Εκπ/σης του Δημου κ. Αρτέμης Ψαρρός ο οποίος συνετελεσε τα μέγιστα για την πραγματοποίηση του έργου κατασκευής της σκηνής και ανακαίνισης του αμφιθεάτρου. την γιορτή παρακολούθησαν και αρκετοί γονείς μαθητών.


Πρόσκληση σε συζήτηση και ενημέρωση

23 Οκτωβρίου 2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 στις 6 το απόγευμα, στο νέο μας αμφιθέατρο, προσκαλούνται οι γονείς των μαθητών του 1ου Γυμνασίου να συμμετέχουν στην ενημετωτική συγκέντρωση – συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του σχολείου.


Εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου στον αρχαιολογικό χώρο του Γύρουλα και στην Ιερά Μονή Αγίου Ελευθερίου στο Σαγκρί

20 Οκτωβρίου 2018

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νάξου συνοδευόμενοι απο τους καθηγητές τους επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Γύρουλα στο Σαγκρί όπου βρίσκονται τα απομεινάρια ενος αρχαίου ναού. Ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα, τη Δήμητρα και την Κόρη της την Περσεφόνη. Η Δήμητρα ήταν η θεά της γεωργίας και της γονιμότητας, γι’αυτό ο ναός χτίστηκε σε μια εύφορη κοιλάδα, όπου μερικούς αιώνες νωρίτερα, οι κάτοικοι του νησιού τιμούσαν τη θεά σε υπαίθριους χώρους. Τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, ο ναός μετατράπηκε σε βασιλική εκκλησία, όπου χτίστηκε ένας μικρότερος ναός, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Επίσκεψη επίσης πραγματοποιήθηκε στο επιτόπιο αρχαιολογικό μουσείο. Ο Γύρουλας βραβεύτηκε το 2004 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την EUROPA NOSTRA «για την ευαισθησία που επιδείχθηκε κατά την αναστήλωση του σημαντικού αυτού μνημείου και την επιτυχημένη ενσωμάτωσή του στο φυσικό του περιβάλλον». Ακολούθησε επίσκεψη στο φημισμένο μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου, που λειτούργησε και σαν κρυφό σχολειό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο. Εκεί μας περίμενε ο εφημέριος του χωριού πατήρ Αντώνιος Απειρανθίτης ο οποίος μίλησε στους μαθητές αναφερόμενος στην ιστορία του μοναστηριού αλλά και της περιοχής γενικότερα. Οι μαθητές προσκύνησαν με ευλάβεια στον ιερό ναό και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο εσωτερικό του όμορφου χωριού. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με χορό απο μαθητές και καθηγητές στην αυλή του τοπικού καταστήματος – εστιατορίου του κ. Νίκου Τρανούδη

ματοποιήθηκε στο .


Το 1ο Γυμνάσιο γιόρτασε την 74η επέτειο απο την Απελευθέρωση της Νάξου, στις 15 Οκτωβρίου 1944

15 Οκτωβρίου 2018

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΩΝ. ΒΑΛΛΗΝΔΡΑΣ ΕΠΕΣΕ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

Το 1ο Γυμνάσιο Νάξου τιμώντας τα γεγονότα και τους ήρωες της Απελευθέρωσης του νησιού μας από τη Γερμανική Κατοχή, διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης, κατά τη διάρκεια της 1ης διδακτικής ώρας, τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο,  παρουσία του συνόλου των μαθητών και καθηγητών.

Ο φιλόλογος του σχολείου μας κύριος Χρήστος Καρούσης, μιλώντας στους μαθητές αναφέρθηκε με σύντομο και περιεκτικό λόγο στα γεγονότα της Ιταλικής και Γερμανικής Κατοχής του νησιού μας, στα δεινά που βίωσαν  οι Ναξιώτες, τα μαύρα εκείνα χρόνια όπως εξευτελισμό, πείνα, ξυλοδαρμούς, εκτελέσεις. Επίσης, αναφορά έγινε στη συμβολή της Ναξιακής Αντιστασιακής στον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα αλλά και στην προσφορά των Ναξιωτών αγωνιστών για την απελευθέρωση του νησιού.

Ένας τέτοιος ήρωας ήταν και ο Γεώργιος Βαλλήνδρας, που μόλις το προηγούμενο έτος είχε αποφοιτήσει από το σχολείο μας, το ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΞΟΥ. Ο Βαλληνδράς, με πλούσια αντιστασιακή δράση στο νησί πήρε μέρος στην τριήμερη μάχη (12 Οκτωβρίου -14 Οκτωβρίου 1944) κατά των Γερμανών που είχαν οχυρωθεί στο Κάστρο της Χώρας. Κατά τη διάρκεια της μάχης και ενώ βρισκόταν στο προαύλιο του σχολείου, τον βρήκε  γερμανική σφαίρα, στερώντας του πρόωρα τη ζωή.

το μνημείο που ειναι αφιερωμένο στη μνήμη του ήρωα Γ. Βαλληνδρά μετά τις εργασίες αποκαταστασής που έγιναν κατα την έναρξη της εφετινής σχολικής χρονιάς

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με στεφάνωση στο μνημείο του, που βρίσκεται στον κήπο του σχολείου μας  και  ο μαθητές έψαλλαν τον  Εθνικό  ύμνο.


Ένα διαφορετικό μάθημα…

15 Οκτωβρίου 2018

Ένα μάθημα   διαφορετικό, μακριά από τα μαθητικά έδρανα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νάξου, την Παρασκευή  12 Οκτωβρίου2018, από τον παραολυμπιονίκη αθλητή  Μάκη Καλαρά. Η ομιλία πλούσια σε μηνύματα, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Δήμου Νάξου κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων διδακτικών ωρών, ύστερα  από πρόσκληση του ΝΟΠΠΑΠΑ Δήμου Νάξου προς το σχολείο μας.  Ο καταξιωμένος αθλητής  μίλησε με ειλικρίνεια και αμεσότητα  στους μαθητές μας για την περιπέτεια που τον καθήλωσε στο αναπηρικό καροτσάκι, για το  πείσμα  να εκπληρώσει τα  όνειρα του ,  τις προσπάθειες και τις θυσίες που έκανε ώστε να  διακριθεί στον αθλητισμό που τόσο πολύ του άρεσε από μικρό παιδί. Ακολούθησε διάλογος μεταξύ του αθλητή και των μαθητών  και η ομιλία τελείωσε με αναμνηστικές φωτογραφίες

Μάκης Καλαράς: Την πρώτη διάκριση την πήρε  στο άθλημα της  άρσης  βαρών, (πέμπτος στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα) και στη συνέχεια στη δισκοβολία, ένα ιδιαίτερα απαιτητικό άθλημα ακόμα και για απολύτως υγιείς αθλητές.  Πήρε αργυρό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2005 στο Ελσίνκι, χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2006 στο Άσεν, τρίτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2007 στην Ταϊπέι, πέμπτος στην Παραολυμπιάδα του Πεκίνου το 2008. Από το 2008   ο Μάκης Καλαράς,   ύστερα από τις σπουδαίες επιτυχίες που πέτυχε στη δισκοβολία, αποφάσισε ξανά να αλλάξει άθλημα κ αι να ασχοληθεί με το  sit ski, το καθιστό σκι, χρησιμοποιώντας  έναν ειδικό εξοπλισμό που του επιτρέπει να κατεβαίνει  χιονισμένες  πλαγιές μέχρι και με εκατό τριάντα χιλιόμετρα την ώρα.


5η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού – Με σύνθημα «ΑΣ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ»

6 Οκτωβρίου 2018

Με επιτυχία γιόρτασε και φέτος το 1ο Γυμνάσιο Νάξου την Ημέρα Σχολικού αθλητισμού που καθιέρωσε το Υπουργείο Παιδείας για 5η συνεχή χρονιά. Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018, στα πλαίσια του πνεέματος της εγκυκλίου και με κεντρικό  σύνθημα ΑΣ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ  πραγματοποιήθηκαν στο γυμναστήριο του σχολείου μας από τους μαθητές μας διάφορες δραστηριότητες. Υπεύθυνοι οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής Νίκος Φαραζούμης και Μανώλης Σέργης  για τις αθλητικές δραστηριότητες αλλά και την σημαντική βοήθεια όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου που ήταν παρόντες.

Έγιναν αγώνες και  παιχνίδια ανά ομάδες και τάξεις, ώστε  τα παιδιά να νιώσουν  τη χαρά της συμμετοχής και της προσπάθειας στην άθληση χωρίς το άγχος της νίκης και τον φόβο της αποτυχίας. Παράλληλα, με  αφορμή την ημέρα αυτή, οι μαθητές  ζωγράφισαν σε ένα κομάτι τοίχου της εξωτερικής περίφραξης και έφτιαξαν  γκράφιτι με σκίτσο που είχε θέμα το κεντρικό σύνθημα, «ΑΣ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ».

Οι μαθητές, ενημερώθηκαν από το διευθυντή του σχολείου κο Στράτο Φουτάκογλου για το νόημα και το πνεύμα της ημέρας  και στη συνέχεια, στους χώρους του σχολείου, χωρίστηκαν σε ομάδες συμμετέχοντας με ευχάριστη διάθεση και κέφι παίζοντας ποδόσφαιρο, βόλλεϋ, μπάσκετ και πιγκ-πογκ ενω στο τέλος χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Σημαντική ήταν η προσφορά του ΕΕΕΕΚ Νάξου για την παραχώρηση του πινγκ πονγκ και του χώρου όπου διεξήχθηκαν οι αγώνες, για το λόγο αυτό ευχαριστούμε την διευθύντρια κα Στέλλα Τζακωνιάτη. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν και η επίτευξη του στόχου, δηλαδή οι μαθητές χάρηκαν τη μέρα αυτή με κίνηση και συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες.