Σε επιχειρηματικούς .. βηματισμούς οι μαθητές του Γ1

Την επιχείρηση Organics Island επισκέφθηκαν την Τετάρτη το μεσημέρι οι μαθητές του σχολείου μας,  οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα Νεανικής Επιχειρηματικότητας στα πλαίσια των εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων απο την ΔΔΕ Κυκλάδων. Εκεί μας περίμενε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κος Νίκος Χατζηανδρέου ο οποίος με χαρά έχει δεχτεί να συνεργαστεί μαζί μας προκειμένου να μας ξεναγήσει στο κόσμο των επιχειρήσεων. Αφού μας υποδέχτηκε, στη συνέχεια μας μίλησε για την επιχείρηση του, η οποία ανήκει στην κατηγορία αυτών που αξιοποιούν τους καρπούς της γης μας, της Ναξιακής γης. Μια παρόμοια επιχείρηση έχουμε αποφασίσει να δημιουργήσουμε κι εμείς με στόχο να παράγουμε καλλυντικά σαπούνια με ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια απο φυτικά προϊόντα. Στους χώρους του εργαστηρίου του Organics Island πραγματοποιήσαμε ένα μέρος απο την επιδιωκόμενη παραγωγή μας. Είχε προηγηθεί δύο φορές παραγωγή σαπουνιών στο εργαστήριο φυσικής του σχολείου μας με την καθηγήτρια κα Λυκουροπούλου Μαρούσα, η οποία μαζί με τους κυρίους Νανούρη Νίκο και Φουτάκογλου Στράτο είναι οι υπεύθυνοι της υλοποίησης του προγράμματος.

Το πρόγραμμα “ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ” που υλοποιεί  το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ/JA Greece) έχει επιλεγεί απο το σχολείο μας στα πλαίσια των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων και στην  κατεύθυνση της νεανικής Επιχειρηματικότητας ώστε οι μαθητές μας να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητα τους και να αναπτύξουν κριτική σκέψη γνωρίζοντας ταυτόχρονα την έννοια της επιχειρηματικότητας, τη σημασία της οικονομίας, το ρόλο των επιχειρήσεων στην παγκόσμια οικονομία, την αξία της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας. Στα πλαίσια του προγράμματος οι νέοι επιχειρηματίες – μαθητές μας:

  • εκπαιδεύονται σε βασικές οικονομικές έννοιες.
  • αναπτύσσουν σημαντικές επαγγελματικές και κοινωνικές δεξιότητες: ομαδική εργασία, διαπραγμάτευση, επίλυση προβλημάτων, ικανότητες παρουσίασης κ.ά.
  • «συνδέονται» με το εργασιακό περιβάλλον και αποκτούν παραστάσεις για την αποτελεσματική οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας, τις συνθήκες εργασίας, τις ευκαιρίες μελλοντικής εργασίας, κλπ.
  • μαθαίνουν μέσα από εκπαιδευτικές επισκέψεις σε επιχειρήσεις και παιχνίδια ρόλων και προσομοιώσεων.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΣΕΝ/JA Greece που υλοποιούνται στην Ελλάδα, βασίζονται κυρίως στη βιωματική μάθηση (learning by doing) και η αποτελεσματικότητα τους είναι δοκιμασμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι εφαρμόζονται σε πολλές χώρες του κόσμου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Junior Achievement Worldwide. Όλα τα προγράμματα είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και υλοποιούνται εντός ή εκτός του σχολικού προγράμματος (σε προαιρετική βάση).