Οι χαραμάδες που μας ενώνουν!

IMG e86d7a4df565dfc181830f22ab43e18e V

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023: η Γ’ γυμνασίου και η Α’ Λυκείου του Μ.Σ.Χίου με τα μουσικά τους όργανα και τη συνοδεία  τριών συνοδών εκπαιδευτικών επισκέφτηκαν το Κατάστημα Κράτησης Χίου αξιοποιώντας στην πράξη τη δυνατότητα που τους δίνουν τα μαθήματα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Γ’ γυμνασίου και της Πολιτικής Παιδείας της Α’ Λυκείου.

 Ο βασικός λόγος που διέπει τέτοιου είδους δράσεις είναι πως οφείλουμε να ανοίγουμε το σχολείο στην  κοινωνία και η θεωρητική γνώση να συναντά την πράξη και την εμπειρία. Στην προκειμένη περίπτωση αυτός ο συνδυασμός επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό. Οι μαθητές ήρθαν σ’ επαφή μ’ έναν χώρο όχι «λαμπερό», όχι εύκολα προσπελάσιμο,  και – η αλήθεια- όχι ιδιαίτερα αγαπητό.

Ο διευθυντής των φυλακών, ο κ. Βαγιάνος, αλλά και όλο το προσωπικό μάς υποδέχτηκαν με μεγάλη άνεση και οικειότητα και με ευχάριστη διάθεση. Λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας μας «ξενάγησαν» στις εγκαταστάσεις της φυλακής. Μας βοήθησαν να συνειδητοποιήσουμε την  ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου χώρου. Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ανέπτυξαν πολλούς προβληματισμούς για τον τρόπο λειτουργίας της φυλακής και γενικά του σωφρονιστικού συστήματος κάνοντας πολλές και εξεζητημένες ερωτήσεις. Ιδιαίτερα ευχάριστη νότα ήταν όταν οι μαθητές μας δοκίμασαν από το φαγητό της ημέρας το οποίο τους άρεσε ιδιαίτερα. Και πολύ δυνατές ήταν οι στιγμές που οι μαθητές μας έπαιξαν και τραγούδησαν κάνοντας τους τροφίμους να νιώθουν ότι κάτι αλλιώτικο, απρόσμενα ευχάριστο, συνέβη στον χώρο τους.

Ξαφνικά δυο κόσμοι ο ‘’έξω’’ και ο ‘’μέσα’’ συναντήθηκαν. Ανάμεσα σε τραγούδια, σε μουσικές, σε βλέμματα,  σε χειροποίητα χάρτινα λουλουδάκια που μας έδωσαν, υπήρξε μια μυστική επικοινωνία. Και αυτό θέλουμε να κρατήσουμε. Όχι τα κάγκελα που μας χώριζαν. Πάντα υπάρχουν κάγκελα που χωρίζουν τους ανθρώπους. Εμείς, όμως, επιλέγουμε να βρίσκουμε τις χαραμάδες που μας ενώνουν… 

1702843121594