“Πορεία Προς το Πάθος”

489872073 1188744226371429 33928691302527420 n

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Βυζαντινοί Εκκλησιαστικοί Ύμνοι της Μ. Τεσσαρακοστής & της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος

«Πορεία προς το Πάθος»

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025 και ώρα 7:00 μ.μ, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως “Μητροπολίτης Διονύσιος Μπαϊρακτάρης”, οι μαθητές του “Διονυσιείου” Μουσικού Σχολείου Χίου, ο Χορός Ψαλτών Χίου και η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου “Ρωμανός ο Μελωδός”. Η χορωδία των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής της Σχολής κ. Σταύρου Στείρου, Καθηγητή Μουσικής και Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγίου Μάρκου Βροντάδου και η χορωδία των μαθητών του “Διονυσιείου” Μουσικού Σχολείου Χίου υπό την Διεύθυνση του κ. Αθανασίου Ξενούδη, Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Οσίας Ξένης, Χαριλάου Θεσσαλονίκης και Καθηγητή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, έψαλαν επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καθώς και ο Χορός Ψαλτών Χίου με Χοράρχη τον κ. Ηρακλή Μαλανδρίνο, Πρωτοψάλτη του Ι.Μ.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σμύρνης και η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου “Ρωμανός ο Μελωδός” με Χοράρχη τον κ. Βασίλειο Χαμέτη, Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Βροντάδου Χίου, απέδωσαν ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.

Μουσική Κυριακή, 30 Μαρτίου 2025

Η πρώτη “Μουσική Κυριακή” για φέτος πραγματοποιήθηκε στις 30/03 στο σχολείο μας.
Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά που συμμετείχαν και στους υπεύθυνους καθηγητές τους.
Είναι πολύ μεγάλη χαρά που το σχολείο μας λειτουργεί σαν ένας φιλόξενος χώρος έκφρασης για τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των μαθητών του.
Ευχαριστούμε θερμά τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων που στέκεται δίπλα μας σε κάθε μας προσπάθεια.

Ευχαριστήριο

Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε το δώρο του συναδέλφου μας Θοδωρή Παντελάρου , εις μνήμην Ιωάννου Ισ. Παντελάρου & Θεοδώρου Θ. Γιαννίρη . Μία όμορφη σκακιστική γωνιά έχει δημιουργηθεί χάρη σε αυτόν. Ένα τραπέζι με δύο σκακιέρες και ένα ρολόι χρονομέτρησης απασχολούν δημιουργικά τους μαθητές και μαθήτριές μας .

 Θεωρούμε πολύ σημαντικό και ξεχωριστό να προσφέρουμε πολύτιμα δώρα- μικρά ή μεγάλα δεν έχει σημασία- στη μνήμη των αγαπημένων μας ανθρώπων.

Ευχαριστούμε πολύ, λοιπόν, γι’ αυτό τον καλό μας συνάδελφο, τουευχόμαστε να είναι πάντα γερός, να χαίρεται την οικογένεια του και να μνημονεύει τα αγαπημένα του πρόσωπα προσφέροντας γνώση και  χαρά στον κόσμο γύρω του.

 

Ωδή στο Γαλάζιο: Ένα Τοπίο Θαλάσσης με Μικτές Τεχνικές

Ωδή στο Γαλάζιο: Ένα Τοπίο Θαλάσσης με Μικτές Τεχνικές

Τα  έργα μας, “Η Θάλασσα και τα Θαλάσσια Τοπία για την Ανθρωπότητα”, βρίσκουν την έκφρασή τους σε μια ανάγλυφη ταπισερί μικτών τεχνικών.

 Το ταπεινό χαρτόνι παρέχει τη θεμελιώδη δομή, η στιβαρή του μορφή μιμούμενη την διαρκή παρουσία των ακτογραμμών και τον όγκο των νησιών. Στρώσεις από σκισμένες εφημερίδες, κολλημένες με αραιωμένη κόλλα, δημιουργούν μια δυναμική επιφάνεια, το κατακερματισμένο τους κείμενο υπονοώντας τις αμέτρητες ιστορίες που έχει δει η θάλασσα – ταξίδια, ανακαλύψεις και την άμπωτη και παλίρροια της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με τις θάλασσες.

Πάνω σε αυτή τη στρωματοποιημένη βάση, οι ζωηρές πολύχρωμες αποχρώσεις των ακρυλικών χρωμάτων απλώνονται στη σκηνή, αποτυπώνοντας τις μεταβαλλόμενες αποχρώσεις του νερού κάτω από διαφορετικό φως. Πινελιές λευκού υποδηλώνουν αφρώδη κύματα που σκάνε σε χαρτονένιους βράχους ή τη λάμψη του ηλιακού φωτός στην επιφάνεια. 

Αυτή η προσέγγιση μικτών τεχνικών μάς επιτρέπει να εξερευνήσουμε την πολύπλευρη σχέση μεταξύ της ανθρωπότητας και της θάλασσας. Το άκαμπτο χαρτόνι μιλά για την εξάρτησή μας από αυτήν για μεταφορά και πόρους. 

Η εφήμερη εφημερίδα ψιθυρίζει ιστορίες και την διαρκώς μεταβαλλόμενη φύση της σύνδεσής μας. Τα ρευστά χρώματα ενσαρκώνουν την ομορφιά και τη δύναμη της θάλασσας.

 Μαζί, αυτά τα αντιθετικά υλικά δημιουργούν μια πλούσια και υποβλητική αναπαράσταση του ζωτικού ρόλου που διαδραματίζει η θάλασσα και τα τοπία της για την ανθρωπότητα.       Β γυμνασίου, 2024 -2025IMG 5375 IMG 5416 IMG 5455 IMG 5454 IMG 5380 IMG 5385 IMG 5979 IMG 5980 IMG 5989 IMG 5990 IMG 5991 IMG 5992

Μουσικές Κυριακές. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου μοιράζονται τη μουσική τους!

Μουσικές Κυριακές

Oι μαθητές του Μουσικού Σχολείου μοιράζονται τη μουσική τους.

M.K. 25.03.30 1

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,
Το Μουσικό Σχολείο στo πλαίσιo της πολυσχιδούς δράσης του, έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στην 1η για το τρέχον σχολικό έτος συναυλία του κύκλου “Μουσικές Κυριακές“, αυτήν την Κυριακή 30/03, στις 11:00 στην αίθουσα συναυλιών του Μουσικού Σχολείου Χίου.
Σε αυτήν τη συναυλία θα συμμετέχουν παιδιά από διαφορετικές τάξεις του σχολείου και θα ακουστούν έργα από ένα όργανο, αλλά και από μικρά σύνολα. 
Οι συναυλίες αυτές έχουν ως στόχο να προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία, αφενός να μοιραστούν τη μουσική τους εξέλιξη και αφετέρου να εξοικειωθούν με την έκθεση στο κοινό σε ένα γνώριμο και φιλικό περιβάλλον.
Σας περιμένουμε, λοιπόν, να απολαύσουμε τα παιδιά μας και να τα στηρίξουμε σε αυτήν τους την προσπάθεια.

Εορτασμός της Εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου 1821

Το Μουσικό Σχολείο Χίου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου 1821. 

Τη Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025 το σχολείο μας επισκέφτηκε την Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά στο Νεχώρι της Χίου στο πλαίσιο εορτασμού για την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Η Μονή αυτή, τόπος ιστορικού μαρτυρίου, συνδέεται άμεσα με μια από τις πιο μελανές πτυχές της ιστορίας του νησιού μας. Ξημερώματα Ανάστασης της 2ας Απριλίου 1822 πολλοί Χιώτες βρήκαν εκεί τραγικό θάνατο από τους Τούρκους μετά από ηρωική αντίσταση και άνιση μάχη. Αυτά συνέβησαν σε μια περίοδο που η Χίος αποφάσισε να επαναστατήσει κατά των Τούρκων και ο σουλτάνος εξοργισμένος για την αγνώμονα στάση των Χιωτών, οι οποίοι περιφρόνησαν τα προνόμια που τους είχαν δοθεί από τους κατακτητές τους, αποφάσισε να εξαφανίσει το νησί από «προσώπου γης».

Η επίσκεψή μας στον ιερό χώρο της Μονής ξεκίνησε από την εκκλησία. Η κ. Καλογήρου -εκπαιδευτικός του σχολείου μας- αναφέρθηκε σύντομα στην επανάσταση του 1821 και στα γεγονότα που αφορούσαν κυρίως το νησί μας. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης -γιατρός, συγγραφέας και πολιτικός- ο οποίος αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία της Μονής και των μοναχών, ανδρών και γυναικών, που πέρασαν αποκεί. Ακολούθησε ξενάγηση όλων των μαθητών/τριών χωρισμένων σε ομάδες στο Μουσείο Σφαγών. Το Μουσείο Σφαγών Χίου είναι μία μόνιμη ιστορική έκθεση για τις Σφαγές της Χίου, που ιδρύθηκε το έτος 2021 και φέρει τον χαρακτηριστικό επίσημο τίτλο «Ιστορίης απόδεξις ήδε» («αυτή είναι η απόδειξη της ιστορίας»). Τόσο ο κ. Μιχαηλίδης όσο και οι κ.κ Κων/νος Κλαδιάς και Ιγνάτιος Φεραίος μας βοήθησαν να περιηγηθούμε και στον ευρύτερο χώρο της Μονής (οστεοφυλάκιο, φουντάνα, τραπεζαρία, κουζίνα). Παράλληλα ο μαθητής της Γ’ Λυκείου Αντώνης Πολιτάκης και οι μαθήτριες της Β’ Λυκείου, Ξένια Ηλιαδάκη και Έυα Βουρνού ,φρόντισαν να δημιουργήσουν το δάφνινου στεφάνι, για την κατάθεση που θα ακολουθούσε. 

Το σχολείο μας ευχαριστεί θερμά όλους όσοι μας βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε αυτήν την επίσκεψη. Θεωρούμε ότι η επίσκεψη σε ιστορικούς χώρους βαρύνουσας σημασίας είναι ο καλύτερος τρόπος να εορτάζονται οι επέτειοι των εθνικών εορτών.

Στις 12.00 της ίδια ημέρας  η σημαιοφόρος και οι παραστάτες/τριες που συνοδεύουν τη σημαία του Γυμνασίου, εκπροσώπησαν το σύνολο του σχολείου καταθέτοντας στεφάνι στον Ανδριάντα του Μητροπολίτου Πλάτωνα , τιμώντας έτσι τους πεσόντες στη μάχη για την ελευθερία του έθνους και για τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους .

Την Τρίτη 25η Μαρτίου το σχολείο μας συμμετείχε στην παρέλαση συνοδευόμενη από μπάντα κρουστών.  

Υπεύθυνη παρέλασης : Καθηγήρια Φ.Α Ερμίνα Τάμαρη

 

 

Το Πείραμα του Ερατοσθένη στην αυλή του σχολείου μας.

Σήμερα, 20/3/2025, ημέρα της εαρινής ισημερίας, οι μαθητές μας της Β’ Γυμνασίου συμμετείχαν σε μια ξεχωριστή δραστηριότητα, αναβιώνοντας το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη! Με απλά εργαλεία, όπως ένας γνώμονας και μια μεζούρα, υπολόγισαν την περιφέρεια της Γης, ακολουθώντας τη μέθοδο του σπουδαίου αρχαίου Έλληνα σοφού.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου μας, όπου οι μαθητές μέτρησαν τη σκιά ενός κατακόρυφου ραβδιού και, με τη βοήθεια μαθηματικών υπολογισμών, προσέγγισαν με εντυπωσιακή ακρίβεια το πραγματικό μέγεθος της περιφέρειας του πλανήτη μας.
Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες με πολλά παιδαγωγικά οφέλη όπως:
την ανάπτυξη των επιστημονικών δεξιοτήτων
την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης
την ανάπτυξη της ομαδικής εργασίας
την ανάπτυξη του ενδιαφέροντος για τις επιστήμες
την εφαρμογή των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αστρονομίας σε προβλήματα από τον φυσικό κόσμο.
Μέσα από αυτή την εμπειρία, οι μαθητές συνειδητοποίησαν τη δύναμη της επιστημονικής σκέψης και τη σπουδαιότητα της παρατήρησης στη γνώση του φυσικού κόσμου!
“Ο επιστήμονας δεν μελετά τη φύση επειδή αυτό είναι χρήσιμο. Την μελετά γιατί αυτό τον ευχαριστεί. Και τον ευχαριστεί διότι η φύση είναι όμορφη. Εάν η φύση δεν ήταν όμορφη, τότε δεν θα άξιζε τον κόπο να τη γνωρίσουμε. Και αν δεν άξιζε τον κόπο να τη γνωρίσουμε, τότε δεν θα άξιζε να ζούμε.”
Henri Poincaré
Υπεύθηνος Δράσης και επιμέλεια κειμένου : Στέλιος Πρώης ΠΕ03

“Άκου τον Βοριά”

εικόνα Viber 2025 03 17 08 48 50 509Το Σάββατο 15 Μαρτίου και ώρα 8:30, στο Ομήρειο Π.Κ.Δ.Χίου, παρουσιάστηκε η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο “Άκου τον Βοριά”. Πρόκειται για έναν θεατρικό μονόλογο που γράφτηκε από την καθηγήτρια του σχολείου μας, φιλόλογο και ηθοποιό, Μαρία Ρεβελάκη και παρουσιάστηκε από την ίδια, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Εκεί που Ζω” στο κτίριο Κωστάλα, τον Δεκέμβριο του 2024, με συνοδεία τσέλο, που έπαιζε η μαθήτρια μας της Α Λυκείου, Χρυσάνθη Πιτσόλη, σε διδασκαλία της καθηγήτριας του σχολείου Δέσποινας Σπανού.

Το Φεστιβάλ είχε ως θέμα του την Ναυτοσύνη και ο συγκεκριμένος μονόλογος στηρίχθηκε πάνω σε μαρτυρίες και συνεντεύξεις γυναικών ναυτικών καθώς και στην πιλοτική έρευνα της ψυχολόγου Μαρίας Ζαννίκου με θέμα: “Η γυναίκα- σύζυγος στη ναυτική οικογένεια της Χίου. Ρόλοι – ανάγκες- στερεότυπα”,που διεξήχθη από το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας Χίου, το 2006.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρουσιάστηκαν, επίσης, τραγούδια με θέμα τη θάλασσα, τους ναυτικούς αλλά και τις οικογένειες τους, με ένα σύνολο μαθητών της Β’ και Γ’ Γυμνασίου, που προετοίμασαν οι καθηγητές μας Γιάννης Κυριακόπουλος και Άκης Παραλίκας.

Η παράσταση που έγινε στο Ομήρειο το Σάββατο 15/03/2025 ένωσε τις δύο προηγούμενες δράσεις σε μια ενιαία μουσικοθεατρική παράσταση.

Έπαιξε η Μαρία Ρεβελάκη, ενώ μουσικοί επί σκηνής ήταν οι μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Χίου, Καλογήρου Μαρία (σαντούρι, φωνή) Κηρυθράς Ορφέας(λαούτο), Κουκής Διαμαντής(κλαρίνο), Κουτσουράδης Μιχάλης(παραδοσιακό βιολί), Μερούσης Γιώργος(μπουζούκι), Ράγκου Ειρήνη (φωνή)

 

Μόστρα – Καρναβάλι Θυμιανών & Μουσικό Σχολείο Χίου

Το Μουσικό Σχολείο Χίου, στα πλαίσια της εξωστρέφειας και του ανοίγματος στην κοινωνία, στηρίζει το έθιμο της Μόστρας ,τόσο στο μουσικό μέρος του εθίμου όσο και στο καρναβαλικό του μέρος .

Συμμετείχε λοιπόν τόσο στο “Ανέβασμα” όσο και στο “Κατέβασμα του Εθίμου (Τυρινή Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου & Τυρινή Κυριακή 02 Μαρτίου 2025) στα Θυμιανά της Χίου, αλλά συνόδευσε και την εμφάνιση του εθίμου στη πόλη της Χίου , Απλωταριά και Προκυμαία.

Τέλος, συμμετείχε στην καρναβαλική παρέλαση με θέμα πληρώματος “Επιτραπέζια παιχνίδια – παιχνίδι uno”.

Η συμβολή του Μουσικού σχολείου στην μουσική απόδοση των μελωδιών της Μόστρας είναι πολύ σημαντική.

Από τότε που οι μελωδίες της Μόστρας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών του Μουσικού Σχολείου Χίου στα πνευστά όργανα και ιδιαίτερα στο όργανο της φλογέρας η υποστήριξη ειναι ουσιαστική και μάλιστα μέτρησε θετικά στην ένταξη του εθίμου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς .

Υπεύθυνος αλλά κυρίως εμψυχωτής της μουσικής διδασκαλίας: Ιωάννης Κυριακόπουλος

Συνοδοί και βοηθοί στο Ανέβασμα –

Κατέβασμα της Μόστρας και στην καρναβαλική παρέλαση : Ευτυχία Καρίβαλη, Πάνος Ροζάκης, Φωτεινή Αναστασιάδου, Κων/νος Αργυρόπουλος

Γενική συντονίστρια δράσης : Ερμίνα Τάμαρη

Γνωριμία με την Ευρωπαϊκή Ένωση

IMG20250224094850 01

Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας ο κ. Βαγγέλης Βασιλείου, ο οποίος εργάζεται στο γραφείο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης στην Λευκωσία. Ο κ. Βασιλείου ενημέρωσε τους μαθητές του Λυκείου μας για τον τρόπο που λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, για τους θεσμούς της, για τον τρόπο που παίρνονται οι αποφάσεις και ψηφίζονται οι νόμοι. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επαγγελματικές προοπτικές που υπάρχουν στα πλαίσια της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης τονίζοντας στους μαθητές ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση.

Υπεύθυνος δράσης: Σταμάτης Σβήνος ,ΠΕ02.