Συμμετοχή στους Μαθηματικούς Αγώνες 2023

Το Σάββατο 13/05/2023 πραγματοποιήθηκαν στο 4ο Γυμνάσιο οι Μαθηματικοί Αγώνες 2023.
Στους αγώνες μπορούσαν να λάβουν μέρος μία ή δύο ομάδες των τεσσάρων μαθητών από κάθε Γυμνάσιο ανεξάρτητα από τάξη. Έλαβαν συνολικά μέρος 14 ομάδες από τα σχολεία του νησιού μας. Οι ομάδες αγωνίστηκαν σε περιβάλλον υπολογιστών απαντώντας σε ερωτήσεις που απαιτούσαν κρίση και ευφυΐα.
Το σχολείο μας, με υπερηφάνεια συγχαίρει θερμά όλους τους μαθητές που έλαβαν μέρος και ιδιαίτερα τους τέσσερις μαθητές της ομάδας του: Αυγουστίδη Σοφία (Α΄ Γυμνασίου) – Βούκουνα Ισίδωρο (Α΄ Γυμνασίου) – Ηλιοπούλου Θεοδώρα (Γ΄ Γυμνασίου) – Σπυροπούλου Μαίρη (Γ΄ Γυμνασίου), που αναδείχθηκε νικήτρια ομάδα και τους εύχεται καλή πρόοδο και πάντα επιτυχίες.

Τριήμερη εκδήλωση παρουσίασης συνόλων σχολικού έτους 2022-23

Το Μουσικό Σχολείο Χίου θα παρουσιάσει την Τρίτη 9, Τετάρτη 10 και Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, στις 19:30, στο Ομήρειο Π.Κ.Δ. Χίου, τη δουλειά που προετοίμασαν κατά την διάρκεια του σχολικού έτους τα Σύνολα Κλασικής, Παραδοσιακής, Λαϊκής μουσικής, Χορωδίας και Θεάτρου του σχολείου μας.
Καθημερινά στο Μουσικό Σχολείο προσπαθούμε να θέσουμε τις βάσεις και να χαράξουμε τους δρόμους που θα κάνουν τους νέους ανθρώπους κοινωνούς μιας διαφορετικής Παιδείας. Αποστολή κάθε άλλο παρά απλή μέσα στις συνθήκες που επιφυλάσσουν οι σύγχρονοι καιροί για το σημερινό σχολείο, αλλά που αξίζει αναμφίβολα κάθε κόπο και θυσία.
Οι εκδηλώσεις μας αυτές γίνονται, επομένως, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβάλουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης των Μουσικών σχολείων, καθώς το έργο και η πολυδιάστατη προσφορά τους δεν στηρίζεται πάντα στον αναγκαίο βαθμό από την σύγχρονη πολιτεία, παρόλο που προσφέρουν στους νέους όχι μόνο μουσική και γενικότερη καλλιτεχνική εκπαίδευση αλλά και σφαιρική  καλλιέργεια, συμβάλλοντας ενεργά στη διάπλαση υγιών και ισορροπημένων προσωπικοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο μια συμπεριληπτική κοινωνία το Μουσικό Σχολείο φιλοξενεί στις εκδηλώσεις του, την θεατρική παράσταση που ετοίμασαν τα μέλη του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας « Η ΓΕΦΥΡΑ» του Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ, με τον τίτλο «Ίδιοι και διαφορετικοί ζούμε μαζί !!!». Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι:
“…Η μουσική είναι τέχνη, που βοηθά τον άνθρωπο να καλλιεργεί ηθικές αξίες…. Που μεταγγίζει, εν τέλει ιδανικά απαραίτητα για μια ουσιαστική παιδεία….”, Μ. Χατζηδάκις
Και κάπου εκεί το ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΙΟΥ, συναντήθηκε με το θεατρικό εργαστήρι της ΓΕΦΥΡΑΣ, αγκάλιασε τον Πορφύριο και τη διαφορετικότητά του, και τον έβαλε μπροστά, να ανοίξει με την παράσταση «Ίδιοι και διαφορετικοί… ζούμε μαζί!!!» τις τριήμερες εκδηλώσεις του!
Ευχαριστούμε το Μουσικό Σχολείο γι’ αυτήν την τιμή και προσκαλούμε όλους τους φίλους την Τρίτη, 9 Μαΐου, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα θεάτρου του Ομηρείου, να μοιραστούμε τη μεγάλη μας αυτή στιγμή…
Και να μάθουμε από πρώτο χέρι, πως όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και διαφορετικοί γελάνε και λυπούνται για τα ίδια πράγματα !!!

Συμπερίληψη αφίσα 2

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του τριημέρου: Πρόγραμμα 9-10-11 Ομήρειο Μάιος 2023

Εισαγωγή και εγγραφή μαθητών στο Μουσικό Σχολείο Χίου για το σχολικό έτος 2023-2024

Σας γνωρίζουμε ότι για την εισαγωγή και εγγραφή μαθητών/μαθητριών στο Μουσικό Σχολείο Χίου για το σχολικό έτος 2023-2024, οι γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία επιλογής, οφείλουν να υποβάλουν την αίτησή τους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο σχολείο, κατά το χρονικό διάστημα από 02 Μαΐου έως και 31 Μαΐου 2023. Επισυνάπτονται ενημερωτικά έγγραφα για μαθητές και γονείς, οδηγίες και το έντυπο της αίτησης:

Ενημέρωση Γονέων
Ενημέρωση Μαθητών
Αίτηση_Εισαγ_Εξετάσεων_Α_Τάξης_2023-2024: pdf ή docx

Διάκριση στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ‘Alan Turing’

Το σχολείο μας συμμετείχε στην προκριματική online φάση του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθηματικής Λογικής και Υπολογιστικής Σκέψης ‘Alan Turing’, του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας, με 5 τριμελείς ομάδες. Όλες οι ομάδες μας τα πήγαν πολύ καλά. Μια ομάδα, μάλιστα, κατάφερε να προκριθεί με την επίδοσή της (1η στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και 21η στις 325 συμμετοχές πανελλαδικά) στην κατηγορία του Λυκείου.

Η ημιτελική και τελική φάση διαγωνισμού διεξάγεται δια ζώσης στην έδρα του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα το Σάββατο 6/5/2023, χωρίς οι διοργανωτές να καλύπτουν κάποιο τμήμα των εξόδων μετακίνησης και διαμονής. Λόγω των παραπάνω δυσχερειών, δυστυχώς, η ομάδα του σχολείου μας δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη συμμετοχή της.

Το σχολείο μας συγχαίρει ιδιαίτερα τους μαθητές/μαθήτριες: Μουδούρογλου Ελπίδα, Σιώλο Παναγιώτη και Φραγκομίχαλου Άννυ για την διάκρισή τους και τους εύχεται πάντα επιτυχίες.

“Let’s sing together”

Η Γ’ Γυμνασίου 2022-2023 του σχολείου μας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning “Let’s sing together” σε συνεργασία με σχολεία από την Κροατία, την Τουρκία και την Ιορδανία.

Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο να αναδείξει την μουσική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Πραγματοποιήθηκε μέσω βιωματικών εργαστηρίων σε συνδυασμό με ψηφιακά εργαλεία. Καλλιεργήθηκε έτσι η συνεργασία των μαθητών -τριων ψηφιακά αλλά και η δημιουργικότητά τους.

 

Ύμνοι από τη Μ. Τεσσαρακοστή και την Μεγάλη Εβδομάδα

εικόνα Viber 2023 04 08 18 13 20 214

Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, η Βυζαντινή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Χίου συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Χίου Ψαρών και Οινουσσών με Ύμνους από τη Μ. Τεσσαρακοστή και την Μεγάλη Εβδομάδα.

Υπεύθυνος καθηγητής: ΠΕ79.01, Αδαμάντιος Πονηρός

εικόνα Viber 2023 04 08 18 13 20 129 εικόνα Viber 2023 04 08 18 13 19 865

εικόνα Viber 2023 04 07 23 15 14 400

 

 

                                Video- Φωτογραφικό υλικό:

                    Chiosphotos Κωνσταντίνος Αναγνώστου ,

                                       ΠΕ02 Μαρία Ρεβελάκη

                         Ευχαριστούμε πολύ για τη διάθεση του.

Περιδιαβαίνοντας το Λωβοκομείο με τον Γιάννη Μακριδάκη

εικόνα Viber 2023 04 07 17 04 24 660

Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 επισκεφτήκαμε το Λωβοκομείο, στην περιοχή του Κοφινά. Ο κ. Μακριδάκης μας μετέφερε πίσω στον χρόνο, στην ιστορία του ιδρύματος. Από την εποχή των Γενουατών οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν να περιορίσουν τη λέπρα χρονολογείται η πρώτη λειτουργία του, γύρω στο 1378. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα έχει δεχτεί πολλά πλήγματα. Όμως,  με χρήματα ευπόρων Χιωτών της διασποράς ανακαινίζεται και φιλοξενεί λεπρούς μέχρι το 1959 που κλείνει οριστικά. Οι λιγοστοί τότε τρόφιμοί του μεταφέρονται στην Αγία Βαρβάρα Αττικής. Περισσότερα

Νίκος Αγγούσης…το κλαρίνο αλλιώς!

IMG 20230331 113752

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου είχαμε την ευκαιρία νά επισκευθεί το σχολείο μας ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Νίκος Αγγούσης.
Κεντρικό θέμα της παρουσίασης ήταν η θέση της παραδοσιακής μουσικής στην σύγχρονη δημιουργία και πως τα διαφορετικά είδη μουσικής μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Ταυτόχρονα μας παρουσίασε τις δυνατότητες του κλαρίνου σε διάφορες παραδοσιακές μελωδίες. Περισσότερα

Εορτασμός της Εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου 1821

336634457 209009618398922 6057099404268417627 n

Το Μουσικό Σχολείο Χίου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου 1821. 

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού σχολείου Χίου παρακολούθησαν την εορταστική εκδήλωση που είχε ετοιμάσει η Α’ τάξη Λυκείου με την βοήθεια των καθηγήτριων, φιλoλόγου Ροδούλας Θέου, φιλολόγου και θεατρικής αγωγής Μαρίας Ρεβελάκη και καθηγήτριας Βυζαντινής Μουσικής Κυριακής Τσικολή.

Στις 10.30 η σημαιοφόρος και οι μαθητές και οι μαθήτριες που συνοδεύουν τη σημαία του Γυμνασίου, εκπροσώπησαν το σύνολο του σχολείου καταθέτωντας στεφάνι στον Ανδριάντα του Μητροπολίτου Πλάτωνα , τιμώντας έτσι τους πεσόντες στη μάχη για την ελευθερία του έθνους και για τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους .

Το Σάββατο 25η Μαρτίου το σχολείο μας συμμετείχε στην παρέλαση συνοδευόμενη από μπάντα κρουστών.  

video: Πόπη Καλογήρου

φωτογραφικό αρχείο Μαρίας Βιτζηλαίου

Υπεύθυνη παρέλασης : Καθηγήρια Φ.Α Ερμίνα Τάμαρη

Υπεύθυνος καθηγητής κρουστών: Αντώνης Ταγαρόπουλος

Ευχαριστούμε τη γονέα του Μουσικού Σχολείου Χίου κα Μαρία Βιτζηλαίου και τη συνάδελφο Πόπη Καλογήρου που μοιράστηκαν μαζί μας το αρχείο τους. 

Μουσική Κυριακή και Ηλέκτρες του κόσμου

Την Κυριακή 19/03/2023 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η 3η “Μουσική Κυριακή” για αυτή τη χρονιά.
Είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε έναν μεγάλο αριθμό μαθητών του σχολείου μας σε ποικιλία οργάνων, ατομικά είτε σε μικρά σύνολα, σε έργα που μελετούν εβδομαδιαία στο μάθημά τους.
Οι Μουσικές Κυριακές έχουν ως στόχο να προσφέρουν στα παιδιά συχνές συναυλιακές ευκαιρίες έτσι ώστε να εξοικειωθούν με την έκθεση στο κοινό σε ένα γνώριμο και φιλικό περιβάλλον.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν για την αφοσίωσή τους στη μουσική, την πειθαρχία στην μελέτη τους και το θάρρος τους να ανέβουν στην σκηνή και να μοιραστούν με το κοινό ένα κομμάτι του εαυτού τους.
Παράλληλα, στο χώρο του σχολείου μας λειτούργησε η έκθεση κόμικ του ιδρύματος Κακογιάννη με τίτλο “Ηλέκτρες του κόσμου” με έργα εμπνευσμένα από τον αρχαίο μύθο. Ευχαριστούμε πολύ την επιμελήτρια της έκθεσης κυρία Καλλιόπη Λιαδή που φρόντισε για τη μεταφορά της έκθεσης στη Χίο, όπως και τον διευθυντή του Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις της Βολισσού, κύριο Σωτήρη Παραδείση και τον κύριο Πολύδωρο Στείρο εκ μέρους του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου, στους χώρους των οποίων παρουσιάστηκε επίσης η έκθεση. Τέλος, ευχαριστούμε πολύ το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας και ιδιαιτέρως τον πρόεδρο του , κύριο Ιωάννη Βενέτη, για την αμέριστη και αδιάλειπτη παρουσία και υποστήριξη του σε όλες τις δραστηριότητες μας, καθώς και όλους τους συναδέλφους/συναδέλφισσες που δούλεψαν σκληρά για ακόμη μια φορά για την άψογη πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

stud2 ilektra2 stud3koino