Έβγα ήλιε μου κι έλα μίλιε μου

evga ilie mou afisa 2207186753

1922-2022 εκατό χρόνια μνήμης – εκατό χρόνια προσφυγιάς.

Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022 , στις 9.00 μ.μ το Μουσικό σχολείο Χίου παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία ,στο λιμανάκι Καστέλο της Αγίας Παρασκευής,  την εκδήλωση «Έβγα Ήλιε μου κι έλα μίλιε» που διοργάνωσε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Μ.Σ.Χίου

Λίγα λόγια από τον Σύλλογο γονέων & κηδεμόνων 
«Το Μουσικό Σχολείο Χίου δεν θα μπορούσε να λείψει από τις εκδηλώσεις μνήμης και να μην αποδώσει τον ελάχιστο φόρο τιμής στις «απέναντι» πατρίδες, στην προσφυγιά.
Ακόμη και ο ήλιος που βγαίνει κάθε πρωί κατακόκκινος, πίσω από τα βουνά της Ανατολής, είναι μια διαρκής βουβή υπενθύμιση: να μην ξεχάσουμε.
Και δεν ξεχνάμε.
Σε αυτήν τη βουβή υπενθύμιση θα δώσουν λόγια τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου με τη μουσική και τα τραγούδια τους, που έλκουν τις ρίζες τους εκεί, στα απέναντι Μικρασιατικά Παράλια. Με τη μουσική και τα τραγούδια που ταξίδεψαν μαζί με τους χιλιάδες πρόσφυγες, χωρίς να βαραίνουν τις λιγοστές αποσκευές τους, βαραίνοντας όμως την ψυχή και τη μνήμη τους με την υποχρέωση αυτή η παράδοση να κρατηθεί ζωντανή και να μεταλαμπαδευτεί στις επόμενες γενιές, μακριά από τις πατρογονικές εστίες.
Με αυτά τα ακούσματα θα ταξιδέψουμε «απέναντι», θα προσκυνήσουμε, θα θυμηθούμε. Θα θυμηθούμε για μια ακόμη φορά αυτά που άφησαν πίσω, αυτά που διηγούνταν και αναπολούσαν με συγκίνηση οι γονείς κι οι παππούδες μας.
Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Χίου
σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την παρουσία σας σε αυτή τη στιγμή μνήμης.
Σας ευχαριστούμε που ενθαρρύνετε τα παιδιά και τους καθηγητές του Σχολείου μας να συνεχίσουν το έργο τους με το να γίνεστε συνταξιδιώτες στα μουσικά ταξίδια τους.
Ως γονείς, είμαστε πάντα δίπλα σε οποιαδήποτε δράση και ανάγκη, αρωγοί και συμπαραστάτες.
Ευχαριστούμε τον ακούραστο Διευθυντή του Σχολείου μας κ. Αναστάσιο Κουτσοδόντη, που αποδέχτηκε την πρόταση του Συλλόγου Γονέων, γι’ αυτή την εκδήλωση μνήμης στα 100 Χρόνια Προσφυγιάς.
Ευχαριστούμε τους εξαιρετικούς και δραστήριους καθηγητές τους Σχολείου μας, την καθηγήτρια και μαέστρο κα Φαίδρα Γιαννέλου, τον εξαιρετικό καθηγητή Παραδοσιακής Μουσικής κ. Μανώλη Αυγουστίδη και τη δραστήρια καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κα Ερμίνα Τάμαρη, που με προθυμία θυσιάζουν τον πολύτιμο
ελεύθερο χρόνο και τις διακοπές τους για την προετοιμασία αυτής της εκδήλωσης, μα και πολλών άλλων δραστηριοτήτων.
Ευχαριστούμε τη Φιλόλογο καθηγήτρια κα Στέλλα Τσιροπινά, που με χαράαποδέχτηκε να συντροφεύσει αυτό το μουσικό ταξίδι.
Τέλος, ευχαριστούμε τα παιδιά του Σχολείου μας, αποφοίτους και εν ενεργεία μαθητές, που με περισσή διάθεση και προθυμία αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας να συμμετάσχουν σε αυτήν τη βραδιά μνήμης.
Με τα μάτια στραμμένα στα φώτα που τρεμοπαίζουν στην απέναντι ακτή:
– Έβγα Ήλιε μου και έλα μίλιε μου!»
Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Χίου.Λήψη αρχείου