Ενημέρωση για την ενδοοικογενειακή βία

IMG Ενδοοικ. 1

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, μετά από πρωτοβουλία της ΕΔΥ του σχολείου μας (Αθανασία Παλέντζα- ψυχολόγος και Γεωργία Πιέτρη- κοινωνική λειτουργός), προσκλήθηκαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου η κ. Τάνια Καρασαββαΐδου, Αστυνόμος Α και ο κ. Νίκος Δάσκαλος, Ανθυπαστυνόμος. Το θέμα για το οποίο μίλησαν στη γ’ γυμνασίου και στις Α’ και Β’ Λυκείου ήταν: «Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας».

Οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν με στατιστικά στοιχεία στην έκταση που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα αυτό τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην επαρχία, στη νομοθεσία που σχετίζεται με την αντιμετώπισή του καθώς και στις ενέργειες που αφορούν άμεσα την Ελληνική Αστυνομία. Οι μαθητές εξέφρασαν πολλά ερωτήματα, τα οποία σχετίζονταν κυρίως με την προστασία των ατόμων που υφίστανται αυτήν τη μορφή βίας, τις γυναίκες και τα παιδιά. Ήταν έκδηλη, επίσης, η ανησυχία τους, μετά και από όσα ακούγονται καθημερινά στα δελτία ειδήσεων, για το κατά πόσο οι καταγγελίες τέτοιων περιστατικών βρίσκουν τον δρόμο τους και αντιμετωπίζονται με την πρέπουσα σοβαρότητα. Οι δύο ομιλητές απάντησαν με ειλικρίνεια και ρεαλισμό και μάλιστα παρότρυναν, όποια παιδιά ήθελαν, να συζητήσουν μεμονωμένα μαζί τους για κάποιο σχετικό πρόβλημά τους στο τέλος της ενημέρωσης και μετά την αποχώρηση όλων.

Ήταν μια πολύ χρήσιμη ενημέρωση, αλλά είναι βέβαιο ότι τέτοιου είδους θέματα – προβλήματα, όπου και όποτε συμβαίνουν, δεν δημοσιοποιούνται εύκολα. Αυτό που πρέπει να προσδοκούμε είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών, ώστε, σε όποια θέση κι αν τυχόν βρεθούν, να γνωρίζουν ότι υπάρχουν δομές, νόμοι, αλλά κυρίως άνθρωποι που επιλαμβάνονται του θέματος.

Συντάκτης άρθρου: η καθηγήτρια Πολιτικής Παιδείας Καλλιόπη Καλογήρου