Ένταξη νέων ειδικοτήτων στα Τμήματα Μαθητείας από το σχολικό έτος 2018-19

Με απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δ. Μπαξεβανάκη πρόκειται να ενταχθούν από την επόμενη σχολική χρονιά στα τμήματα του «ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ – ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ» και οι παρακάτω ειδικότητες των ΕΠΑΛ:

(1) Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης

(2) Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών

(3) Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ

(4) Βοηθός Φαρμακείου

(5) Κομμωτικής Τέχνης

Οι πέντε (5) νέες ειδικότητες έρχονται να προστεθούν στις δεκαέξι (16) που ήδη λειτουργούν στο πλαίσιο του νέου θεσμού του ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ – ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ των ΕΠΑΛ που καθιερώθηκε με το ν.4386/16.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η σταδιακή αύξηση του αριθμού των ειδικοτήτων, των σχολικών μονάδων στις οποίες λειτούργησαν, των τμημάτων τάξης μαθητείας καθώς και των μαθητευόμενων σε αυτά, όπως διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων ετών λειτουργίας του θεσμού (με βάση τις αποφάσεις λειτουργίας των τμημάτων).

ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ-ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΕΠΑΛ
ΣΧ.ΕΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑΛ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΑΘHTΕΥΟΜΕΝΟΙ,ΕΣ
2016-17 7 120 180 1175
2017-18 16 187 406 3452
ΔΙΑΦΟΡΑ +129% +56% +126% +194%

Οι 16 ειδικότητες που έχουν ενταχθεί ως τώρα στο πρόγραμμα μαθητείας των ΕΠΑΛ είναι οι εξής:

α/α Ειδικότητα Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας
1 Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
2 Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων
3 Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων
4 Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
5 Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού
6 Τεχνικός Οχημάτων
7 Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
8 Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
9 Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
10 Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
11 Βοηθός Νοσηλευτή
12 Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων
13 Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
14 Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
15 Αισθητικής Τέχνης
16 Γραφικών Τεχνών

Για την επιλογή των ειδικοτήτων που εντάσσονται σταδιακά στην τάξη Μαθητείας, λήφθηκαν υπόψη κριτήρια όπως: οι ειδικότητες να ανήκουν σε διαφορετικούς τομείς και να έχουν ικανό αριθμό αποφοίτων, η προοπτική τους στην αγορά εργασίας και στις ανάγκες της οικονομίας, καθώς και η διάθεση αντίστοιχων θέσεων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη του νέου θεσμού είναι το γεγονός πως τον έχει αγκαλιάσει η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Θετικά επίσης είναι τα πρώτα σχόλια για το θεσμό από δημόσιους και δημοτικούς οργανισμούς, ιδιώτες εργοδότες και κοινωνικούς φορείς.

Το «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας» αποτελεί μια προαιρετική εναλλακτική διαδρομή μετά την αποφοίτηση από το ΕΠΑΛ. Παρέχει τη δυνατότητα στους ενήλικες αποφοίτους του να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα. Στους μαθητευόμενους παρέχεται αμοιβή ίση με το 75% του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατά την 9μηνη διάρκεια του προγράμματος, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία των ΕΠΑ.Λ., οι απόφοιτοι συμμετέχουν στο «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» για 4 ημέρες την εβδομάδα, ενώ μία φορά την εβδομάδα παρακολουθούν εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο ΕΠΑΛ ή στο Εργαστηριακό Κέντρο.

Με τη συμμετοχή των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στο θεσμό της μαθητείας επιχειρείται η ομαλή και ασφαλής είσοδός τους στην αγορά εργασίας, με στόχο τη στήριξή τους μετά την απόκτηση του πτυχίου τους. Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με άλλες μορφές εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας, εξασφαλίζεται, μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένου Προγράμματος Σπουδών, ότι οι μαθητευόμενοι αποκτούν ουσιαστικές γνώσεις, σχετικές με την ειδικότητά τους. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι απόφοιτοι αποκτούν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, το οποίο χορηγείται μετά την ολοκλήρωση της πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ. Αποκτούν επίσης πολύτιμη εργασιακή εμπειρία που τους οδηγεί στην απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, όπου αυτό απαιτείται και σε πρόσθετα προσόντα για το δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ (150 μόρια).

(Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο του ΥΠ.Π.Ε.Θ., http://www.minedu.gov.gr/, 21-3-2018)

Πρόσβαση αποφοίτων ΕΠΑΛ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019

Οι διαδικασίες πρόσβασης και επιλογής των υποψηφίων

Απόφαση Φ.151/43612/Α5/15-3-2018 (ΦΕΚ 983/Β/20-3-2018) του Υπουργείου Παιδείας

Αποφασίζουμε τον καθορισμό των διαδικασιών πρόσβασης και επιλογής των υποψηφίων για εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΣΥ), της Σχολής Αστυφυλάκων των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, της Σχολής Πυροσβεστών των Σχολών Πυροσβεστικής Ακαδημίας, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και για ποσοστό θέσεων 5% του συνολικού αριθμού εισακτέων σε Τμήματα Σχολών των Πανεπιστημίων, καθώς και προσαύξηση του ποσοστού αυτού κατά 5% για εισαγωγή σε τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κατ’ εξαίρεση για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις Επαγγελματικού Λυκείου με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίστηκε με τον ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ως ακολούθως:

Άρθρο 1 – Καθορισμός των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων, των οποίων τα γνωστικά αντικείμενα είναι αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς των ΕΠΑΛ για πρόσβαση των αποφοίτων ΕΠΑΛ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4386/2016 (ΦΕΚ 83 Α΄), του ν. 4186/2013 και του ν. 4473/2017 (ΦΕΚ 78 Α΄) όπως ισχύει.

Άρθρο 2 – Εξεταζόμενα μαθήματα – Ειδικά μαθήματα

Άρθρο 3 – Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Άρθρο 4 – Δικαιούχοι συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Άρθρο 5 – Μηχανογραφικό Δελτίο-Υποβολή-Διαδικασία

Άρθρο 6 – Τρόπος εξέτασης πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων

Άρθρο 7 – Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων – Εξεταστέα ύλη

Άρθρο 8 – Διαδικασία επιλογής, διατύπωσης και διαβίβασης θεμάτων

Άρθρο 9 – Εξεταστικά κέντρα

Άρθρο 10 – Ορισμός και υποχρεώσεις επιτηρητών

Άρθρο 11 – Υποχρεώσεις των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της εξέτασης

Άρθρο 12 – Βαθμολογικά Κέντρα – Βαθμολόγηση γραπτών δοκιμίων

Άρθρο 13 – Αναβαθμολόγηση − Τελικός βαθμός − Συγκέντρωση και γνωστοποίηση βαθμολογίας

Άρθρο 14 – Εξέταση των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Άρθρο 15 – Συντελεστές βαρύτητας − Τρόπος υπολογισμού μορίων

Άρθρο 16 – Επεξεργασία προτιμήσεων και βαθμολογικών στοιχείων − Επιλογή

Άρθρο 17 – Έκδοση αποτελεσμάτων-Εγγραφές- Επιτροπή Έκδοσης

Άρθρο 18 – Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Άρθρο 19 – Ατομικά και συλλογικά όργανα

Άρθρο 20 – Καθορισμός αντιστοιχιών των Τομέων των ΕΠΑΛ του ν. 4386/2016 (Α΄83) με τους Τομείς των ΕΠΑΛ του ν. 4186/2013 (Α΄193) καθώς και με τους Τομείς/Κλάδους της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που προβλέπεται σε άλλες σχετικές νομοθετικές διατάξεις παρελθόντων ετών, για τις ανάγκες των διαδικασιών πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ.

Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Διαβάστε την ΥΑ σε ΦΕΚ

(Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της Δ.Δ.Ε. Φλώρινας, άρθρο: http://dide.flo.sch.gr/site/?p=22369, 20-3-2018)

Σχολές και τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα και ορισμός ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών για κάθε ένα από αυτά

Απόφαση Φ.253.1/42169/Α5/13-3-2018 (ΦΕΚ 949/Β/16-3-2018) του Υπουργείου Παιδείας

Τροποποιούμε τη αριθμ. πρωτ. Φ.253/128314/Β6/2002 (ΦΕΚ 1538 Β΄) υπουργική απόφαση και αντικαθιστούμε το άρθρο 1 του κεφαλαίου Α΄ ως εξής:

  1. Για την εισαγωγή στο πρώτο εξάμηνο σπουδών των παρακάτω Σχολών ή Τμημάτων Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι υποψήφιοι φοιτητές εξετάζονται υποχρεωτικά σε ένα ή δύο ειδικά μαθήματα κατά περίπτωση. Ειδικότερα οι υποψήφιοι για εισαγωγή στις Σχολές ή στα τμήματα ή στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις:

α) Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και για τα τμήματα Ναυτιλιακών Σπουδών και Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου εξετάζονται στο ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Αγγλικά». Ειδικά για τα τμήματα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η διάταξη ισχύει από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και μετά.

β) Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξετάζονται στο αντίστοιχο ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Γαλλικά».

γ) Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξετάζονται στο αντίστοιχο ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Γερμανικά».

δ) Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξετάζονται στο αντίστοιχο ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Ιταλικά».

ε) Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξετάζονται στο αντίστοιχο ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Ισπανικά».

στ) Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών καθώς και Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, εισαγωγική κατεύθυνση Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας των Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Κρήτης, Θεσσαλίας, και Ιονίων Νήσων, Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας καθώς και για τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης εξετάζονται σε ένα από τα εξής ειδικά μαθήματα ξένων γλωσσών: «Αγγλικά», «Γαλλικά», «Γερμανικά», «Ιταλικά». Ειδικά για το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, η διάταξη ισχύει από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και μετά.

ζ) Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου εξετάζονται σε δύο από τα εξής ειδικά μαθήματα ξένων γλωσσών: «Αγγλικά», «Γαλλικά», «Γερμανικά».

η) Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ιονίου Πανεπιστημίου καθώς και για το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εξετάζονται στα δυο ειδικά μαθήματα «Αρμονία» και «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων».

θ) Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πολυτεχνείου Κρήτης και των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Πατρών, Δημοκρίτειου Θράκης και Ιωαννίνων, Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας καθώς και Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και η εισαγωγική κατεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος ΤΕ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων εξετάζονται στα δύο ειδικά μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο».

  1. Για την εισαγωγή στο πρώτο εξάμηνο σπουδών των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειου Θράκης και Θεσσαλίας οι υποψήφιοι υποβάλλονται στην υγειονομική εξέταση και στις πρακτικές δοκιμασίες του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης.

Διαβάστε την τροποποιητική ΥΑ σε ΦΕΚ

Διαβάστε την ΥΑ Φ.253/128314/Β6/2002 (ΦΕΚ 1538 Β΄) όπως ισχύει με όλες τις αλλαγές της.

(Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της Δ.Δ.Ε. Φλώρινας, http://dide.flo.sch.gr/, 19-3-2018)

Επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους ΕΠΑΛ

Με απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρη Μπαξεβανάκη, που υπογράφηκε σήμερα και προωθείται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποδίδονται επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. του Ν. 4386/2016.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή γίνεται αντιστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κατόχων τίτλων ΕΠΑ.Λ. του Ν. 4386/2016 με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων τίτλων ειδικοτήτων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά προηγείται η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. από την αποφοίτηση των πρώτων μαθητών/τριών του νέου συστήματος (νέο θεσμικό πλαίσιο του Ν. 4386/2016), οι οποίοι θα αποκτήσουν πτυχίο τον Ιούνιο του 2018.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. του νόμου 3475 του 2006 αποδόθηκαν το 2016 με Υ.Α. του τότε Υπουργού Νίκου Φίλη (ΦΕΚ 513/Β/29-02-2016 και ΦΕΚ 2670/Β/26-08-2016) και τα επαγγελματικά δικαιώματα του νόμου 4186 του 2013 αποδόθηκαν το 2017 με Υ.Α. του Υφυπουργού Δημήτρη Μπαξεβανάκη (ΦΕΚ 210/Β/30-01-2017).

Η παραπάνω απόφαση αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση όσων έχουμε επανειλημμένα διακηρύξει: ότι για τη σημερινή κυβέρνηση η Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το σύνολο των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουμε δρομολογήσει για την ουσιαστική της αναβάθμιση.

Οι ειδικότητες του ν. 4386/16 στις οποίες χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα είναι οι παρακάτω:

  1. «Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών» του Τομέα Μηχανολογίας
  2. «Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών» του Τομέα Μηχανολογίας
  3. «Τεχνικός Οχημάτων» του Τομέα Μηχανολογίας
  4. «Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού» του Τομέα Μηχανολογίας
  5. «Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων» του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
  6. «Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής» του Τομέα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού
  7. «Υπάλληλος Διοίκησης & Οικονομικών Υπηρεσιών» του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας
  8. «Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων» του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας
  9. «Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού» του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
  10. «Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού» του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
  11. «Βοηθός Νοσηλευτή» του Τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας
  12. «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων» του Τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας
  13. «Βοηθός Φαρμακείου» του Τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας
  14. «Αισθητικής Τέχνης» του Τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας
  15. «Συντήρηση Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης» του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών
  16. «Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου» του Τομέα Μηχανολογίας

To ΦΕΚ σε μορφή pdf.

(Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο του ΥΠ.Π.Ε.Θ., http://www.minedu.gov.gr/, 1-3-2018)

Εκδηλώσεις και δράσεις στα σχολεία για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στο πλαίσιο αυτό, από το 2015 καθιερώθηκε οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υλοποιούν εκδηλώσεις ή /και δράσεις εντός του διδακτικού ωραρίου, με το σκεπτικό ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου δεν είναι μόνο πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας (άρθρο 2 του Συντάγματος) και δέσμευση της χώρας σε διεθνές επίπεδο, αλλά κυρίως πρωταρχική υποχρέωση της εκπαίδευσης που παρέχει μια δημοκρατική κοινωνία, μιας εκπαίδευσης που οφείλει να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να καταπολεμά τις προκαταλήψεις, τις ρατσιστικές τάσεις και τις εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας και να προωθεί τις ανθρωπιστικές αξίες: το σεβασμό, τον αυτοσεβασμό, την αποδοχή κάθε μορφής ετερότητας ( φυλετικής, εθνικής, θρησκευτικής, έμφυλης, κοινωνικής, οικονομικής), την αλληλεγγύη και την κοινωνική ευαισθησία.

Κατά σύμπτωση η ίδια μέρα έχει ορισθεί και ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Αυτός ο δεύτερος συμβολισμός μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε οι εκδηλώσεις ή/και οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν να συνομιλούν και με τις δυο συμβολικές πλευρές. Προς την κατεύθυνση αυτή, μπορούν να αξιοποιηθούν έργα της ελληνικής και παγκόσμιας ποίησης που έχουν ως θέμα τους την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταδίκη του ρατσισμού.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 ή τις αμέσως επόμενες ημέρες προτείνεται:

Όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υλοποιήσουν εκδηλώσεις ή/και δράσεις διάρκειας δύο (2) ή τριών (3) ωρών (με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων), εντός του διδακτικού ωραρίου, υπό τον γενικό τίτλο: «Η ποίηση μας βοηθάει να ζήσουμε χωρίς ρατσισμό».

Οι εκδηλώσεις ή/και οι δράσεις μπορεί να είναι ατομικές ή ομαδικές και να περιλαμβάνουν: α) δημιουργία ποιημάτων με αντιρατσιστικό περιεχόμενο, β) οπτική αποτύπωση (σκίτσα, ζωγραφική, ψηφιακή εικονογράφηση) ενός ποιήματος, γ) δημιουργία αφίσας, εικαστικού έργου, δ) μελοποίηση κάποιου σχετικού ποιήματος.

Επισυνάπτεται η σχετική εγκύκλιος με το προτεινόμενο ενδεικτικά εκπαιδευτικό υλικό

(Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο του ΥΠ.Π.Ε.Θ., http://www.minedu.gov.gr/, 19-3-2018)

Υποβολή δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, βάσει του Ν.3699/2008, στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ. έτους 2018, για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ενημερωθείτε από το  σχετικό έγγραφο

To ΦΕΚ για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες ρυθμίσεις

Το ΦΕΚ μπορείτε να το δείτε εδώ.

Μεταξύ των διατάξεων που περιέχει είναι και οι ακόλουθες:

  • Κλάδοι και ειδικότητες εκπαιδευτικού προσωπικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • Ρυθμίσεις για ζητήματα της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης
  • Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
  • Ενιαίος Αριθμός Εκπαίδευσης

Δελτίο τύπου 1ου Ε.Κ. Άμφισσας

Άμφισσα, 5 Mαρτίου 2018

Στα πλαίσια της επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης (περιλαμβανομένων των υπηρετούντων αναπληρωτών), αλλά και εκπαιδευτικών  ιδιωτικών σχολείων, στην Εισαγωγική Επιμόρφωση για την εκπαιδευτική αξιοποίηση Τ.Π.Ε. (Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε.), σας ενημερώνουμε πως στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.) Άμφισσας έχουν εγκριθεί προγράμματα για όλες τις «συστάδες» ομοειδών κλάδων βάση του «μεικτού» μοντέλου μάθησης συνολικά 36 ωρών για κάθε πρόγραμμα (12 τρίωρες συναντήσεις εκ των οποίων 10 εξ αποστάσεως και 2 δια ζώσης σε κάθε πρόγραμμα).

Οι συστάδες κλάδων που έχουν εγκριθεί είναι:

Β1.1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ

Β1.2 ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Β1.3 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Β1.4 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε πρόγραμμα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης για την εκπαιδευτική αξιοποίηση Τ.Π.Ε. (Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε.) αποτελεί η πιστοποίηση στις βασικές δεξιότητες Τ.Π.Ε. (Α’ επίπεδο Τ.Π.Ε.), με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ19/20, καθώς και τους επιμορφωτές Α’ επιπέδου Τ.Π.Ε. που είναι ενταγμένοι στα σχετικά μητρώα παλαιότερων πράξεων επιμόρφωσης σε βασικές δεξιότητες Τ.Π.Ε.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν μέχρι την Παρασκευή 9/3/2018(α’ φάση αιτήσεων) να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα της 3ης περιόδου επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. που πρόκειται να διεξαχθούν από τα μέσα Απριλίου 2018.

Οι φάσεις των αιτήσεων είναι οι ακόλουθες:

02 ως 09 Μαρτίου 2018 στις 16.00 (Α’ φάση υποβολής αιτήσεων και κατανομής των εκπαιδευτικών στα διαθέσιμα προγράμματα επιμόρφωσης με διαδικασία ηλεκτρονικής κλήρωσης),

12 έως 15 Μαρτίου 2018 στις 16.00 (δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων Α’ Φάσης και Β’ Φάση υποβολής και επικαιροποίησης αιτήσεων από εκπαιδευτικούς που δεν κληρώθηκαν σε προγράμματα που υλοποιούνται ή νέους ενδιαφερομένους, με σκοπό τη συμπλήρωση προγραμμάτων που δεν έλαβαν τον απαιτούμενο αριθμό αιτήσεων για να υλοποιηθούν και την εν γένει συμπλήρωση κενών θέσεων, με σειρά χρονικής προτεραιότητας).

Λεπτομέρειες για τα υλοποιούμενα προγράμματα και τον τρόπο λήψης κωδικών πρόσβασης και καταχώρησης ηλεκτρονικής αίτησης στο σχετικό πληροφοριακό σύστημα προσφέρονται στο δικτυακό τόπο  http://e-pimorfosi.cti.gr/mis (Ανακοινώσεις).