Από την εκπαιδευτικό που δίδασκε το συγκεκριμένο διδακτικό αντικείμενο, ακολουθεί μια πρόταση για την Ευέλικτη Ζώνη της Β & Γ τάξης.
ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ – Β ΚΑΙ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Στο μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης εστιάσαμε στην Φιλαναγνωσία. Σκοπός της φιλαναγνωσίας είναι η εξοικείωση των μικρών μαθητών με το βιβλίο και την ανάγνωση και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης με το λογοτεχνικό βιβλίο. Αυτή η σχέση θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν την κριτική και δημιουργική τους σκέψη, να δραστηριοποιήσουν τη φαντασία τους, να καλλιεργήσουν την αισθητική τους και την αναγνωστική απόλαυση, να δοκιμάσουν τα συναισθήματά τους αναπτύσσοντας έτσι τη συναισθηματική νοημοσύνη, να καλλιεργήσουν τη γλωσσική τους έκφραση με έμμεσο και βιωματικό τρόπο.
τα δεκαοχτώ ψωμιά – ο μύθος της δεκαοχτούρας
Σε αυτό το μάθημα θα ακούσουμε ένα παραδοσιακό παραμύθι από την Μακεδονία, διασκευασμένο με ζωντάνια, κέφι και παραστατικότητα, για θέατρο στο ραδιόφωνο! Ο τίτλος του είναι “Τα δεκαοχτώ ψωμιά” και είναι ουσιαστικά ένας μύθος για την δεκαοχτούρα.
Τι είναι η “δεκαοχτούρα”;
Είναι ένα περιστέρι, του οποίου το κελάιδισμα ακούγεται σαν να λέει ένα συνεχόμενο “δεκαοχτώ, δεκαοχτώ”.
Ακούμε το παραμύθι (ακολουθώντας το link https://webradio.ert.gr/trito-programma/01okt2019-pes-mou-ena-paramythi/ ) όπως αυτό παρουσιάστηκε στην εκπομπή “Πες μου ένα παραμύθι” στο Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου της ΕΡΤ. Αφήνουμε την φαντασία μας ελεύθερη να ταξιδέψει στον κόσμο της ιστορίας που ακούμε.
Μόλις ακούσουμε όλη την ιστορία, φτιάχνουμε μία ζωγραφιά από ό,τι μας έκανε εντύπωση από την ιστορία.
Όταν κοιτάξω την ζωγραφιά που έκανες, θα δω τι κατάλαβες από το παραμύθι; Τι σου άρεσε ή τι δεν σου άρεσε; Κάτι που θυμάσαι πιο πολύ από όλα;
Μην ξεχάσεις να γράψεις στην ζωγραφιά το όνομά σου και τον τίτλο του μύθου που άκουσες, δηλαδή “Τα δεκαοχτώ ψωμιά”. Αν δεν θέλεις να το γράψεις μπροστά, μπορείς στο πίσω μέρος της ζωγραφιάς.
Όταν με το καλό ξαναβρεθούμε θα περιμένω με μεγάλη χαρά να την δω!