Ηχολόγιο – echologium – ɯnıƃoloɥɔǝ – οιγόλοχΗ

Ηχητικό ιστολόγιο του Δημήτρη Σαρρή, Εκπαιδευτικού (ΠΕ 16), ΒΑ Οικονομίας, ΒΑ, ΜΑ Πολιτισμού

Μουσικά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Είναι γνωστό ότι πολλοί γονείς συνδέουν τα όνειρά τους να μάθουν τα παιδιά τους μουσική, με τη δική τους παιδική ηλικία. Ένας γονιός που δεν κατάφερε να μάθει ένα μουσικό όργανο, ίσως θέλει να μάθει το παιδί του. Ο ίδιος, μητέρα ή πατέρας, θεωρεί ότι γι’ αυτόν η ευκαιρία πια χάθηκε, ότι δεν πρόκειται ποτέ πια να μάθει έστω και ένα τραγούδι. Οπότε οι ελπίδες του πηγαίνουν… στα παιδιά του τα οποία δεν θα πρέπει να συνεχίσουν τη δική του «αποτυχημένη πορεία», απορρίπτοντας την δυνατότητα εκμάθησης. Πόσο μάλιστα όταν έχουν στη διάθεσή τους δασκάλους, όργανα και – γιατί όχι – και χρόνο!

Η κατάσταση αυτή κρύβει πολλά ατοπήματα. Κατ΄ αρχάς, η μουσική πλέον δεν είναι ό,τι ήταν στην εποχή των γονιών. Μουσική φτιάχνεται και με έναν υπολογιστή, ένα «Player», με το σώμα, το στόμα, τα αντικείμενα, τα υλικά, τις λέξεις, τους ήχους, ό,τι τέλος πάντων βάζει ο νους του ανθρώπου. Γνωρίζετε εσείς να μαθαίνει κάποιο παιδί «beatboxing», ή έστω «body percussion»; Κι όμως τα μουσικά αυτά είδη είναι ευρέως διαδεδομένα, δημοφιλή στα παιδία, με διαγωνισμούς, φεστιβάλ, ρεπερτόριο και μεγάλο εύρος τεχνικών. Γιατί λοιπόν το παιδί πρέπει «σώνει και καλά» να μάθει ένα από τα μουσικά όργανα που ήταν διαθέσιμα τον καιρό που οι γονείς του γνώριζαν τη «μουσική»;

Ένα δεύτερο μεγάλο ατόπημα είναι η σύγχυση ανάμεσα στο «ταλέντο» και τη «μεθοδικότητα». Οι μεγάλοι δημιουργοί μελετούν τακτικά, επίμονα και αδιάλειπτα. Αλλιώς το «ταλέντο», ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, μπορεί να οδηγήσει το μαθητή στην αδράνεια, το γρήγορο «κάψιμο», είτε γιατί χάρη στο «ταλέντο» του «βαριέται», αδιαφορεί και δεν τον έλκουν απλά καθημερινά ζητήματα μάθησης, είτε γιατί το «ταλέντο», τον απομακρύνει από τη ζωογόνο άσκηση. Η άσκηση και η υπομονετική μελέτη ανοίγει δρόμους και δυνατότητες υπερ-πολλαπλάσια ευχάριστες από τη λίγη δυσφορία που δημιουργείται λόγω της αναγκαστικής (στην αρχή) σπουδής. Το ταλέντο χωρίς την σύνεση της άσκησης αποσυντονίζει, αποπροσανατολίζει, «καίει» το θύμα του, και εσωτερικά, με κακή ψυχολογία και εξωτερικά, με καταπόνηση του σώματος.

Και φτάνουμε τώρα στους αρχικούς μας αποδέκτες, τους ενήλικες που δοκίμασαν μια φορά να «μάθουν» μουσική, και καθώς δεν τα κατάφεραν, παραιτήθηκαν. Ισχύουν όλα τα προηγούμενα και γι’ αυτούς. Αφενός, μουσική έκφραση δεν είναι ό,τι νόμιζαν στα παιδικά τους χρόνια. Είναι πολύ πιθανόν, πολλές – πολλές παραδρομές να τους έδωσαν λάθος εντύπωση για τις μουσικές τους ικανότητες. Αν π.χ. η επιμονή στις «νότες» και την «παρτιτούρα» τους αποθάρρυναν ίσως ξεχνούν ότι στη μεγάλους πλειονότητα οι λαϊκοί μας μουσικοί διέσωσαν την τέχνη τους προφορικά, από στήθους, μέσα από την τριβή με τα ακούσματα και το ζωντανό παίξιμο. Αφετέρου, όλα όσα αναφέρθηκαν περί μεθοδικότητας, που υπερσκελίζει πιθανή έλλειψη «ταλέντου» ισχύουν σε κάθε ηλικία. Δηλαδή κάθε στιγμή και καθένας μπορεί να ασκήσει τη μουσική του έκφραση («να μάθει μουσική» που λέγαμε λοιπόν παλιά). Απλά η ηλικία, η φυσική και πνευματική κατάσταση, διαμορφώνουν κάθε φορά τον τρόπο της άσκησης.

Ας φανταστούμε ένα μουσικό σχολείο, για όσους είτε δεν διάπρεψαν την πρώτη φορά στη μουσική, είτε δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα σαν παιδιά να έρθουν πιο συστηματικά σε επαφή με τρόπους μουσικής έκφρασης. Όποιος περνά το κατώφλι του σχολείου αυτού, θα πρέπει να έχει κατανοήσει ότι βρίσκεται πραγματικά μπροστά στη δυνατότητα να μάθει, και δεν κάνει κάποιας μορφής πείραμα. Σε αυτό το σχολείο:

>>υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν διάσπαρτες γνώσεις, ακούσματα, δεξιότητες, που ο μαθητής έχει λόγω της ηλικίας του και δε θα είχε αν ήταν παιδί.

>> υπάρχει η ωριμότητα να μοιραστεί δίκαια ο χρόνος που αφορά στην «από στήθους» μάθηση και στην εγγράμματη ανάγνωση. Οι αβλεψίες της παιδαγωγικής μεθόδου στην παιδική ηλικία, που αποθάρρυναν το παιδί και δεν απέδωσαν γενικά τα μέγιστα, τώρα μπορούν να ελεγχθούν για να έχουμε το καταλληλότερο «μίγμα μεθόδων», προκειμένου να διδαχτεί ο ενήλικας.

>> η μουσική έκφραση μέσα από τη διαδικασία της μάθησης θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο, ακόμη περισσότερο, γιατί για τον ενήλικα «δεν υπάρχει χρόνος». Φυσικά ο ενήλικας μπορεί καλύτερα να εκτιμήσει την ανάγκη της μεθοδικότητας και της υπομονής. Υπάρχει όμως πάντα και η «εναλλακτική», να είναι οι ασκήσεις άμεσα αποδοτικές σαν «τραγούδια». Είναι απίθανο με τόσο μουσικό πλούτο γύρω μας να μην μπορεί κάθε φορά να επινοηθεί μια «άσκηση» που να μην μοιάζει «άσκηση» για το μαθητή, αλλά και να βελτιώνει κάποια δεξιότητά του. Η δημιουργικότητα κατά το σχεδιασμό του μαθήματος θα μπορούσε να είναι βασικό  χαρακτηριστικό σε αυτό το μουσικό σχολείο δεύτερης ευκαιρίας.

>> ένα μέρος της εκπαίδευσης θα μπορούσε να αφιερωθεί στην αυτοκριτική αυτής της ίδιας της εκπαίδευσης: πως φτάσαμε να διαμορφώνουμε ένα «μουσικό σχολείο»; μια μουσική; ποιος ορίζει τις έννοιες του «οργανοπαίχτη», του μουσικού, του επιτυχημένου, το αποτυχημένου, της δόκιμης και της αδόκιμης μουσικής πρακτικής; Η επίγνωση του μαθητή, τι είναι αυτό που κάνει και γιατί το κάνει, σε μια τέτοια ηλικία ενδυναμώνει κατάλληλα τα εσωτερικά κίνητρα για μάθηση.

Και δύο παρατηρήσεις πριν την ολοκλήρωση της σημερινής καταγραφής στο ηχολόγιο: Το μουσικό σχολείο δεύτερης ευκαιρίας πρεσβεύει όλες εκείνες τις διάσπαρτες αξιώσεις για «αναδιαρθρώσεις» στη μουσική εκπαίδευση, που επισήμαναν μια κρίση σε αυτή, πολλά χρόνια πριν οποιαδήποτε άλλη «κρίση». Τέλος, η λέξη «ταλέντο» έμπαινε διαρκώς σε εισαγωγικά, αφενός, γιατί δεν έχει κανένα πραγματικό νόημα στη συλλογιστική αυτού του κειμένου, αφετέρου γιατί διεθνώς τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολύ απομυθοποιούμε την έννοια αυτή, και επισημαίνουμε πότε την αξία της μεθοδικότητας, πότε τις παθολογικές αποκλίσεις, όπου συγκεκριμένα βιολογικά χαρακτηριστικά, κυρίως στον εγκέφαλο, μπορεί να προσδώσουν ακραίες δυνατότητες σε έναν άνθρωπο. Μήπως έχετε ακόμη την απορία αν υπάρχει ή δεν υπάρχει «ταλέντο»; Τι ζήτημα δεν είναι να πούμε ένα «ναι» ή ένα «όχι», για μια έννοια που δεν έχει – όπως προσπάθησα να δείξω – την ίδια έννοια για όλους, και δεν έχει αποδομηθεί (απομυθοποιηθεί αν προτιμάτε) επαρκώς στη μουσική εκπαίδευση.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

26/8/2011

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Δελτίο Τύπου σε pdf

Η Ακουστική Οικολογία είναι ένας διεπιστημονικός τομέας που ξεκίνησε στον Καναδά στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από το συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγό R. Murray Schafer. Εξετάζει τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του (και κατά συνέπεια με τη φύση και τον πολιτισμό) μέσω του ήχου. Η διερεύνηση αυτής της σχέσης γίνεται μέσα από τη συνεργασία διαφόρων επιστημών και τεχνών όπως π.χ. η ακουστική, η βιολογία, η βιοακουστική, η ανθρωπολογία του ήχου, η αρχιτεκτονική, η πολεοδομία, η ψυχολογία, η μουσική και οι τέχνες του ήχου γενικότερα. Βασικός στόχος της Ακουστικής Οικολογίας είναι το βέλτιστο ηχητικό περιβάλλον για τον άνθρωπο της σημερινής εποχής.

Η Ελληνική Εταιρεία Ακουστικής Οικολογίας (μη-κερδοσκοπικό σωματείο) συστάθηκε το 2005 στην Κέρκυρα με έδρα το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής ‘Ερευνας και Εφαρμογών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Συνδέεται στενά ως προς την προσέγγιση και τους στόχους της με τις ιδέες του R. Murray Schafer και των συνεργατών του και από το 2007 είναι μέλος του World Forum for Acoustic Ecology (WFAE, Διεθνές Φόρουμ για την Ακουστική Οικολογία). Η ΕΕΑΟ δραστηριοποιείται ισομερώς: α) στην Έρευνα και Σύνθεση Ηχοτοπίων β) στην Εκπαίδευση Ατόμων και Ομάδων για την Ακρόαση του Περιβάλλοντος και γ) στη Δράση για την Προστασία του ηχητικού περιβάλλοντος. Από την ίδρυσή της, έχει υλοποιήσει σεμινάρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, έχει αναπτύξει σχετική ιστοσελίδα: www.akouse.gr και για την επικοινωνία του καλλιτεχνικού και επιστημονικού έργου των μελών της και της ευρύτερης κοινότητας έχει διοργανώσει δύο πανελλήνια συνέδρια. Το πρώτο της συνέδριο με θέμα: “Η Ακουστική Οικολογία στην Ελλάδα Σήμερα” πραγματοποιήθηκε το 2007 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα (http://www.ionio.gr/~esseam/acoueco/) ενώ το δεύτερο, με θέμα: “Η Ποιητική του Ηχοτοπίου” οργανώθηκε από το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Τ.Ε.Ι. Κρήτης και πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο το 2010 (http://www.teicrete.gr/mta/cml/acoueco2010/).

Το προσεχές φθινόπωρο (3-7 Οκτωβρίου 2011) το Ιόνιο Πανεπιστήμιο υπό την αιγίδα του Διεθνούς Φόρουμ για την Ακουστική Οικολογία και της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας, με την υποστήριξη του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, οργανώνει Διεθνές Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας με θέμα: “Crossing Listening Paths” το οποίο αναφέρεται στο ‘διάλογο’ ανάμεσα στους διαφορετικούς τρόπους ακρόασης και έρευνας του ηχητικού περιβάλλοντος.

Στο συνέδριο θα γίνουν παρουσιάσεις από τους διεθνούς φήμης καλεσμένους: R. Murray Schafer, Hildegard Westerkamp, Katharine Norman, Christopher W. Clark και Allen S. Weiss, αλλά και παρουσιάσεις ερευνητικών και εκπαιδευτικών εργασιών, στρογγυλά τραπέζια, συναυλίες, ηχητικές εγκαταστάσεις, σεμινάρια, κλπ. Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το συνέδριο και τα σχετικά σεμινάρια, μπορούν να βρουν πληροφορίες στον ιστότοπο: http://www.akouse.gr/wfae 2011/ .

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής,
Ιωάννα Ετμεκτσόγλου
Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής Ψυχολογίας
Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Το 4΄ 33΄΄ του John Cage ξανά…

Το 4΄ 33΄΄ είναι ίσως το πιο συζητημένο κομμάτι, αν και είναι το μόνο που καταγράφεται ιστορικά να έχει τον μουσικό σχεδόν σε πλήρη απλαξία. Διαβάστε γι’ αυτό το πασίγνωστο εγχείρημα του John Cage στη wikipedia…

http://en.wikipedia.org/wiki/4%E2%80%B233%E2%80%B3

Το κομμάτι παίχτηκε από την συμφωνική ορχήστρα του BBC ( BBC Symphony Orchestra) το 2004 και αναμεταδόθηκε ζωντανά.

Επιτρέψτε μου να παραθέσω μια αυτοσχέδια ίδια εκδοχή που επιχείρησα πριν χρόνια σε ένα μαγαζί για τσάι. Το χρονόμετρο που χρησιμοποιείται είναι για να ειδοποιεί πότε πρέπει να βγάλουμε το τσάι από την κούπα.

Καλή ακρόαση

Ετυμολογικά black out…

Έχω ενός είδους δυσλεξία, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς…
Ακούγοντας μια συγκεκριμένη λέξη την καταλαβαίνω με άλλη ετυμολογία και φυσικά άλλη ορθογραφία. Λόγω του αντικειμένου της εργασία μου – υποθέτω – σχεδόν ποτέ δεν ακούω «ο», παρά μόνο «ω» στις λέξεις
«ωδός», «ωδικώς», «ωδεύω», «πάρωδος» κ.λπ. ενώ λες και το κάνει σκόπιμα το μυαλό μου ακούει:
«εποδός», χωροδός», «τραγοδία», «παροδία» κλπ.
Επίσης και το καλώδιο, συχνά μου μοιάζει μια «καλή ωδή»…
Για να μη μιλήσω για την «προφανή» σύγχυση του «ερωτώ, ερωτείς, ερωτεί»…
Στην «Πολίτικη κουζίνα» ο πρωταγωνιστής κληρονομεί από τον παππού του την ιδιότητα να ακούει μέσα στις λέξεις τις «άλλες» λέξεις: τον «αστρονόμο» μέσα στον «γαστρονόμο», την «τροφή» μέσα στη «στροφή». Ένα δυνατό νοητικό παιχνίδι ετυμολογιών και συνθέσεων…

Μια φορά η σκέψη ήταν πιο ακραία, όταν άκουσα:
«Φωνοικώ»
Τιι σημαίνει; μα είναι πολύ προφανές… φωνάζω στο σπίτι που κατοικώ, κάνω φασαρία στο ίδιο μου το σπίτι…
Μια άλλη φορά το άκουσα «Φωνικώ», δηλαδή δια της δυνατής φωνής νικώ, υπερισχύω, ενώ μια άλλη φορά
«Φωνεικώ» κάτι σαν εκφράζω εικασίες δια της φωνής… Ξέρω, τραβηγμένο…
Προχθές ακούγωντας μια διαφήμιση έπιασα τη λέξη:
«επηχηρηματικότητα», που μου φάνηκε κάτι «επί» του να είναι κανείς «ηχηρός»…

Σήμερα όμως που ξεκίνησα να γράφω το παρόν έγινε το πιο παράξενο!
Σκέφτηκα ότι θα γράψω μια «συμμείωση» και μάλιστα το βρήκα πολύ λογικό να γράφεται έτσι…
Συγκεντρωμένες «μειώσεις» αφαιρετικές σκέψεις: συν-μειώσεις.
Τόσο λογικό το βρίσκω ακόμη και τώρα που γράφω το παρόν που goolgαρα τη λέξη με αυτή την ορθογραφία και είδα ότι δεν ήμουν ο πρώτος που το σκέφτηκε έτσι….
Επίσης πολύ συχνά ακούω για τον καιρό «μετωπικές νεφώσεις» και για ότι είναι «οι δυσεις των οκτώ…» ενώ στο (Πάντειο) Πανεπιστήμιο λέμε «παντειοοτρόπως» και στη Θεσσαλονίκη πίνουμε ρακόμελο στο «καφεναι»… Η αναγκαιότητα της ορθογραφίας επανέρχεται με έναν καινούργιο μεταμοντερινό επικοινωνιακά τρόπο, και πάει λέγοντας…

Όλο αυτό μου φαίνεται ένα μαγοικό παιχνείδι με το οποίο απολαμβάνω (υποθέτω) τη γλώσσα μου και θυμάμαι γλυκά και με ευχαριστία την καλή μας φυλόλογο που με είχε βάλει να γράψω 100 φωρές τη λέξη «μήνυμα»! Ή μήπως ήταν… «μύνημα»;

© (ή copywrite?) 2009

με αφορμή μια spam παράδοση: κατανοώντας την «postcreation» φτάνουμε στη «metacreation»;

«I meet very interesting people here :-)» Γράφει αγαπημένη φίλη και fb φίλη στο προφίλ της! «And very interesting ideas too» θα προσθέσω εγώ! Σε fb φίλου τις εικόνες είδα εικόνα με την εξής σημείωση, που και ο φίλος όπως δείχνει η διαδικασία ανέλαβε από φίλο κλπ κλπ:

1 – Go to Wikipedia. Hit “random” or clickhttp://en.wikipedia.org/wiki/Special:Random The first random wikipaedic article you get is the name of your band.

2 – Go to “Random quotations” or clickhttp://www.quotationspage.com/random.php3 The last four or five words of the very last quote of the page is the title of your first album.

3 – Go to Flickr and click on “explore the last seven days” or clickhttp://www.flickr.com/explore/interesting/7days Third picture, no matter what it is, will be your album cover.

4 – Use Photoshop or similar to put it all together.

5 – Post it to Facebook with this text in the “caption” and tag the friends you want to join in. (you can untag yourself if you don’t want this photo up.

Έτσι και έκανα (και τα μετέτρεψα σε σημείωση χωρίς tags…) (τα credits κάτω κάτω)
Να το αποτέλεσμα:

Τους προβληματισμούς στους οποίους οδηγεί η επινόηση αυτή τους έχω κατα καιρούς αναπτύξει άλλοτε δίπλα στους γραφίστες που έτυχε να συνεργαστώ, άλλοτε μπροστά στον υπολογιστή με το μικρόφωνο στο πλάι… Αλλά και στο πανεπιστήμιο ως φοιτητής και έπειτα, κλπ κλπ. Όταν χρειάστηκε να σχεδιάσω ένα εξώφυλλο για το πρότζεκτ των μεταήχων προέκυψε αυτό…

και αν δεν ήταν αυτό δεν θα ήταν άλλο. Έτσι νομίζω… πάντως όλο αυτό είναι ένα θέμα…
Στον τίτλο της σύντομης αυτής σημείωσης απλά αναρρωτιέμαι, αν αυτό είναι ένα στοιχείο μεταμοντερνικότητας («postmodernism» – εξ ου και το «post-«), η κατανόησή του οποίου μας οδηγεί – έπειτα από την συνειδητή επιλογή μας – σε μια «δημιουργία που (αυτο)αναφέρεται στη φύση της δημιουργίας», άρα μια μεταδημιουργία (το «meta-» είναι συνώνυμο της αυτοαναφορικότητας…) … και ξεκινάμε βέβαια από τα εξώφυλλα δίσκων για να φτάσουμε ίσως σε πολλές άλλες εκφάνσεις δημιουργίας. Οπωσδήποτε όλο αυτό δεν είναι spam – το αναρτά κανείς στις φωτό του με τη θέλησή του… ως σύλληψη όμως και ως σύνταξη/φόρμα, δεν μοιάζει με μήνυμα spam; (αυτό σχετικά με το πρώτο μέρος του τίτλου…)

Τα κρέντιτς…

Το wiki με έβγαλε στο:
http://en.wikipedia.org/wiki/In_the_Stars, με την δεύτερη φορά, ομολογώ! Την πρώτη την έχασα κάπου στο ξεφύλλισμα.

Το quotationspage με έβγαλε σε σελίδα με τελευταίο ρητό το:
We should be taught not to wait for inspiration to start a thing. Action always generates inspiration. Inspiration seldom generates action.
του Frank Tibolt

και το flickr με έβγαλε σε μια σελίδα από την οποία προέκυψε το:
http://www.flickr.com/photos/deniscollette/3833388526/ με φωτογραφία του
Denis Collette, όπως λέει.

Από τη λαϊκή παράδοση των σπαμ μέιλ: τα τραγούδια των media…

1. ** 3-Bit // Dragostea Din Dei – O-Zone
2. ** ActionAid // Le Spot – Zagori ActionAid
3. ** Alpha Dream Show // Dreams & Passion – Σία Κοσκινά, Βασίλης Αξιώτης & Bo
4. ** ARMANI Code (γυναικείο άρωμα) // Scandalous – Miss Teeq
5. ** Becel Pro-Activ // Put Little Love In Your Heart (η σύνθεση διαμορφώθηκε αποκλειστικά για το σποτ)
6. ** Chivas Regal // Sarah Khider – Mermaid Song
7. ** Cif Power Cream (με το σκύλο που κάνει μπάνιο μόνος του) // Who Let The Dogs Out – Baha Men
8. ** Citroen C1 // Riviera Rendezvous – Ursula 1000
9. ** Citroen C2 X-ite // Shock To The System – Billy Idol
10. ** Cosmote – Whats Up! // La La Mac – Sid
11. ** Cosmote – Whats Up! (δωρεάν SMS) // Fedde Le Grande – Put Your Hands Up For Detroit
12. ** Cosmote (2007) // Επαφή – Άμμος
13. ** Dove (Campain For Real Beauty) // True Colors – Eva Cassidy
14. ** Fiat Grande Punto // Don’t You Forget About Me – Simple Minds
15. ** Ford Focus (2006) // Shake Break Bounce – Chemical Brothers
16. ** Ford Focus ST // Daydream In Blue – I Monster
17. ** Ford S-Max (2006-2007) // Shake Break Bounce – Chemical Brothers
18. ** Ford Transit (2006) // Disseminated – Soul Coughing
19. ** Forthnet (2007) // Dreams – The Cranberries
20. ** Frog Mobile // ManaMana – The Muppets
21. ** Gin Gordons 2007(This Is The Spirit) // The Charlatans – The Only One I Know
22. ** Goody’s (H παρέα μας ενώνει) (Με τα χωρισμένα σώματα της παρέας που ενώνονται στα Goody’s) // She – Sugarplum Fairy
23. ** Goody’s (με τον Νίνο) // Είμαι ένας άλλος-Νίνο
24. ** Guerlain Insolence (το άρωμα με την Hilary Swank) // Histereia – Muse
25. ** Heineken (με την πρόσκληση για πάρτυ στις 3 στα διαμερίσματα) // Disco Inferno – Trammps
26. ** Heineken To πάρτυ των γειτόνων που άφηναν μια μπύρα σε κάθε πόρτα 2006 // Gonzalez – I Haven’t Stopped Dancing Yet (extended)
27. ** Ice Smoothie ΔΩΔΩΝΗ // Ice Ice Baby – Vanilla Ice
28. ** In Time Kids Gear // Block Rocking Beats – The Chemical Brothers
29. ** Jacobs καφές φίλτρου (χριστουγεννιάτικο σποτ) 2006 // Let It Snow, Let It Snow, Let It Snow – Dean Martin
30. ** Jacobs καφές φίλτρου ΕΚΛΕΚΤΟΣ // Return To Sender – Elvis Presley
31. ** Jameson gia th diafhmish me to yaponezo drummer // Pepe Deluxe – Before You Leave
32. ** Johnny Walker Black Label // Supreme Beings Of Leisure – Never the Same
33. ** Johnny Walker Red Label // Which Side Are You On – A Bomb feat. Rachel Kelly
34. ** Kenzo – Amour // Coco Rosie – Good Friday
35. ** Lipton Tea (το τσάι με το φακελάκι-πυραμίδα) // Maroon 5 – This Love
36. ** Marks & Spencer (Χριστούγεννα 2006) // Get the Party Started – Shirley Bassey
37. ** Mars chocolate // New Order – Blue Monday
38. ** Mega 50-50 // Adam and Eve – Paul Anka
39. ** MEGA s1ngles // closer – single
40. ** Mega Survivor Ελλάδα – Τουρκία (spot) // Panama – Van Halen
41. ** moMAD // Stereophonics – Have A Nice Day
42. ** moMad (Κινητή Τηλεφωνία της ΤΙΜ) // Na Na Na Na Naa – Kaiser Chiefs
43. ** Motorola KRZR // The Icicles – Sugar Sweet
44. ** Nike (με τα στιγμιότυπα από αγώνες δρόμου) // Johhny Cash – Hurt
45. ** Opel (που κάνει surfing στην θάλασσα) // Rock Island Line – Lonnie Donegan
46. ** Opel Corsa C’mon // Send It On – Sean Paul
47. ** Organics Colour Collection // Love Is In The Air – John Paul Young
48. ** Pantene Pro V 2007 // Natasha Bedingfield – Feel the rain on your skin
49. ** Petit Beure Παπαδοπούλου (με την σοκολάτα) // Henna – Cheb Khaled feat. Cameron Cartio
50. ** Peugeot 207 (με τις πασχαλίτσες) // Heartaches – The Marcels
51. ** Playboy – Playmate 2003 // Dj Raw Vs. Gee & Lighter – Naked
52. ** Prive – Katritsi // Barry Adamson – Saturn In The Summertime
53. ** Puma & Glu Stores 2007 // Mazarin – For Energy Infinite
54. ** Ruffles Line Crunch // You Can Leave Your Hat On – Joe Cocker
55. ** Saab Suv 97x // Ready Steady Go – Paul Oakenfold
56. ** Shape (Περιοδικό) // Push The Button – Sugababes
57. ** Skoda Roomster // KR!S – Room For More
58. ** Sony Bravia LCD (τηλεόραση’ η διαφήμιση με τα πολύχρωμα μπαλάκια που κυλάνε στους δρόμους) // Heartbeats – Jose Gonzalez
59. ** Southern Comfort // You Something Started – Crazy Penis
60. ** Sprite Tv Add 2007 // Sprite Tv Add 2007
61. ** Suzuki Grant Vitara // What A Wonderful World – Joey Ramone
62. ** Tim Θέλατο (χριστουγεννιάτικο σποτ-2006) // Κάλαντα – Δέσποινα Βανδή
63. ** Toi & Moi // Twisted Nerve – Bernard Herrmann
64. ** Ursus Rotter (Tonight, 2006) // Frequency Of Passion (Ursus Theme) – Sundayman
65. ** Village World // Σε Τροχιά – Μίκρο
66. ** Visa Card 2007 // Obi – Somewhere Nicer
67. ** Vodafone (Now’ Πάθος για την κάθε στιγμή) (αυτή με την πεταλούδα που ζει για μια μέρα) // The Love Song – K-Os
68. ** Vodafone Live! (Χριστουγεννιάτικος διαγωνισμός) 2006 // Under The Tree – The Waterbabies
69. ** Vodafone now // Τied Up Too High – Hard Fi
70. ** Volkswagen Jetta // Love Generation – Bob Sinclar
71. ** Volkswagen Polo // Lovestruck – Hush
72. ** WV Jetta // Bob Sinclar – Love Generation
73. ** Young (Περιοδικό) // I Like The Way You Move – The Bodyrockers
74. ** Zagori // Le Spot – Zagori ActionAid
75. ** Αttr@ttivo // Μιχαλης Ζεης – Αttrattivo Μusic
76. ** ΑΝΤ1 Καλιστεία 2006 // Just The Way You Are – Milky
77. ** ΑΝΤ1 Καλιστεία 2006 «Αυτή τη χρονιά…» // One Sign – Galleon
78. ** Βιταμ (Δύναμη Ζωής) // Loreena McKennitt & Dead Can Dance – Saltarello
79. ** Γάλα ΔΕΛΤΑ // In My Life – Chip
80. ** Γεμιστά Παπαδοπούλου (αυτή με το ντεσεβό και την παρέα) // Pleasure Ground – Carolina Marquez
81. ** ΓΕΡΜΑΝΟΣ (Σκύλος & Γάτα) 2007 // Σερενάτα – Αρλέτα
82. ** Γιαουρτι Silouet 2007 // Marsheaux – Pure
83. ** ΓΙΩΤΗΣ Φαρίν Λακτέ // Τάμαλο – Σταμάτης Σπανουδάκης
84. ** ΕΒΓΑ για το καλοκαίρι 2007 // Cassius – Toop Toop
85. ** ΕΒΓΑ Παγωτά // I Breathe – Vacuum
86. ** ΕΡΤ digital // Goldfrapp – Let’s get physical (Olivia Newton John cover)
87. ** Ήρθε και έδεσε Μπέζοs // Brigitte Bardot – Moi je joue
88. ** Λητώ (ρούχα εγκυμοσύνης) // Loving You – Minnie Riperton
89. ** Μadam Figaro // Ξέρω Ποια Είμαι – Νάνσυ Αλεξιάδη
90. ** Νescafe Hot Shots // I Believed In Roses – Malia
91. ** ΝΟΥΝΟΥ // Jason Mraz – Life Is Wonderful
92. ** ΟΤΕ (2006) // Όλα ή Τίποτα – Μιχάλης Χατζηγιάννης
93. ** Τράπεζα Κύπρου (με την σοβαρή κυρία που χορεύει) // Roop Suhana Lagta Hai – Gentleman
94. ** Τράπεζα Πειραιώς // I’m Gonna Be 500 Miles – The Proclaimers
95. ** ΦΑΓΕ (Προϊόντα – 50 Χρόνια) (Όπου τα παιδιά μιας τάξης δίνουν στην δασκάλα το… φυτώριο τους, στα κεσεδάκια) // Τι έπαιξα στο Λαύριο – Διονύσης Σαββόπουλος
96. **Adidas (Imposimple Is Nothing) // Eanie Meany – Jim Noir
97. **Adidas (Με τα πιτσιρίκια που επιλέγουν τους …επώνυμους παίκτες) // De L’alouette – Rjd2
98. **All Bran Δημητριακά (η διαφήμιση που ο οργανισμός του Γιάννη Μπέζου κι άλλοι οργανισμοί κάνουν πάρτυ) // Y.M.C.A. – Village People
99. **Axe Effect Sthn terastia paralia me tis polles gynaikes // Karl Jenkins – Dies Irae
100. **Blue Star Ferries // Στην Θάλασσα – Θεοδωσία Τσάτσου
101. **BMW Σειρά 1 (με τον Κέρμιτ) // Limbo Rock – Chubby Checker
102. **TIM 2006 // Ivy – Thinking about you
103. **Toμάτα Μπάρμπα-Στάθης // I Wanna Be Loved By You – Marilyn Monroe
104. **Vodafone C U a lot! 2007 // DinoSau – Paerris
105. 3-Bit // Jay jay Johanson – EvenIn The Darkest Hour
106. 3-Bit // Giant Sand – Shiver
107. Absolutracks (Η διαφήμιση με τα καλώδια-βίσματα που απλώνονται για να μπουν στην πρίζα): // My Absolute Track – Wally Lopez
108. Adidas // Kirsty Maccall – In These Shoes?
109. Adidas // Ella Fitzgerald – Too Darn Hot
110. Adidas Climacool // The Stranglers – Peaches
111. Adidas Και Σε Άλλες // Kirsty Maccoll – In These Shoes
112. Adidas Παλιότερη Με Τα Παπούτσια Που Τρέχουν Άδεια Αλλά Μέσα Έχουν Σαλιγκάρια // Ursula 1000 – Mambo 1000
113. Alfa Romeo 156 Sportwagon Με Την Catherine Zeta Jones // EMF – Unbelievable
114. Alfa Romeo 159 // Road – Portishead
115. Alfa Romeo GT // Lamb – one
116. Algida // Darude – Sandstorm
117. Algida // Safri Duo – Played ALive
118. Algida Cornetto Mini // Buddy Holly – Every Day
119. Algida Cornetto Με Τα Ρομπότ // Dusty Springfield – You Don’t HaveToSayYouLoveMe
120. Algida Cornetto Με Το Αγγελάκι Του Έρωτα // Tom Jones – Help Yourself
121. Algida Ice-Creams (Tv spot 2005) // Supergrass – All Right
122. Algida Magic Με Το Studio Ηχογράφησης // Spandau Ballet – TRUE
123. Algida Solero Με Το Γαμπρό Και Τη Νύφη // Touch And Go – Straight To Number One
124. Algida Ξυλάκι // Kinobe – Slip Into Something More Comfortable
125. Alldays Σερβιετάκι // Spandau Ballet – Gold
126. Allianz // Clannad – I Will Find You
127. Alpha 98,9 // Clap Your Hands – Clap Your Hands Say Yeah!
128. Alpha Bank 1,2,3 // Ονειροπαγίδα – Κάπου αλλού
129. Alpha Oλα ΙI’ Με Το Θέμο Αναστασιάδη // Amr Diab – Tamally Maak
130. Alpha seira toy me ti matsoyka (Ξεχασέ με) // Ελένη Πέτα – Ξέχασε με
131. Alpha Spot Με Τα Αποτελεσματα Του Στοιχηματος // Fluke – Absurd ‘Whitewash’
132. Alpha TV Spot (ekeino me ta matia) // U2 – Beautiful day (live for BBC)
133. Alpha Μπύρα // Νίκος Κουρκούλης – Τόσα Δειλινά
134. Alpha:Ένας Τρελός-Τρελός Πλανήτης // Prodigy – Funky Shit
135. Alter «Μητσι-Χώστα»: η υπόκρουση των σκετς με τον Μαμαλάκη («Στην Κουζίνα Ολοπαχώς»). Επίσης έχει ακουστεί στην ταινία «Η συμμορία των έντεκα» στο κατάστημα που αγοράζουν ένα φορτηγάκι. // Herb Alpert And The Tijuana Brass – Spanish Flea
136. Alter, Alpha Κίτρινος Τύπος – Μάκης Τριανταφυλλόπουλος // Art Of Noise – Dragnet ’88
137. Always Σερβιετάκι Για Tanga, Με Την Κοπέλα Που Χορεύει Και Το Κοινό Μιμείται Τις Φιγούρες Της // Bob Sinclar – I Feel For
138. Amita // Lightning Seeds – Marvellous
139. Amita // Listen to your heart-Roxette
140. Amita (2-2005) // Raining Pleasure – Love me, love me, love me
141. Amita Motion // Republica – Ready To Go
142. Amita Motion (TV Spot 5-2005) // Amita Motion – Get your energy in motion
143. Amita Χριστουγεννιάτικη // Madonna – Santa Baby
144. Amstel // Loreena Mckennit – Marrakesh Night Market
145. Amstel // OneT – The Magic Key
146. Amstel // Amanda Lear – Enigma’GiveABitOfHmmToMe’
147. Amstel // Roxy Music – Jealous Guy
148. Amstel // Don’t call me baby-Madison Avenue
149. Amstel Bock // Jaydee – Plastic Dreams
150. Amstel Με Τη Συνάντηση 3 Παλιών Φίλων Από Το Στρατό // Adamski – One Of The People
151. Amstel Που Κάθεται Πάνω Στα Γυαλία Του Και Τα Σπάει // WillSmith – Miami
152. Amstel, 2 Μπλούζες Που Σχηματίζουν Καρδιά Τρυπημένη Από Βέλος // Loreena Mckennit – Marrakesh Night Market
153. Anais Anais // Lisa Ekdahl – It’s Oh So Quiet
154. Ariel // In Grid – Tu Es Foutu
155. Ariston Πλυντήρια // Vaya Con Dios – Ney Nah Nah Nah
156. Artic Vodka 2001 // Lina – Playa No Mo’
157. Artisti Italiani // Mo’Horizons – Flying Away
158. Artisti Italiani // Toto Cutugno – L’italiano
159. Attica (χριστουγεννιάτικο σποτ) // Where Is F… Magic – Foivos feat. Victoria
160. AXE Click (με τον Βen Afleck) // Gangster Of Love – Johnny »Guitar» Watson
161. Axe Dimenssion // Royksopp – Eple
162. Axe Dry // BeastieBoys – Girls ‘Outrageous Remix’
163. Axe Pulse // Room5 – Make Love
164. Axe Touch // Reactor – Feeling The Love
165. Bacardi // Marascia – Shake It
166. Bacardi // Groove Connection – Ipping On Bacardi Rum
167. Bacardi Breezer // Espiritu – Los Americanos
168. Bacardi Rum // Ray Barreto – Acid
169. Bacardi Rum Με Το Πάρτυ Στο Σπίτι // Daft Punk – Raphael Sullie
170. Bacardi Με Τον Τύπο Που Φεύγει Από Την Έπαυλη Και Πάει Να Παίξει Τρομπέτα // Bacardi – Tatoo
171. Badedas 1999 // Billie Myers – Kiss The Rain
172. Bailey’s // Blondie – One Way Or Another
173. Bailey’s με το bar χωρις βαρύτητα 2004 // 4 Hero – Les Fleurs
174. Bailey’s Με Το Μπιλιάρδο // Morcheeba – Let Me See
175. Ballantines // Boston – More Than A Feeling
176. Baloo Καραμέλες // Gene Vincent – Be Bop A Lula
177. BCA Από τη διαφήμιση της σχολής 2004 // D:Ream – Things Can Only Get Better
178. BCA Ιδιωτική Σχολή // The Flying Pickets – Only You
179. Beauty Shop // Tom Jones – What’s New Pussycat
180. Beauty Shop // Yasushiro Kobayasi – Sara
181. Best 92.6 FM (Mπαρ Αργώ) // Elvis Costello – I want you
182. Beyond Paradise by Estee Lauder // Caribbean Blue – Enya
183. BMW serie 1 (11-2004) // thom. – principal of joy
184. Bolt 2 in 1 (2004) // Next – Officine Meccaniche di Mauro Pagani Musica originale
185. Boss // Hooverphonic – Mad About You
186. BRAVO καφές // I?ve had the time of my life-Bill Medley – Jennifer Warnes
187. BREIL // Katy Rose – Overdrive
188. British Gas // Blur – The Universal
189. Budweiser // Wise Guys – Ooh La La
190. Budweiser Με Τα Μυρμήγκια // Beegees – Disco Inferno
191. Burn «The energy drink» // Jose Battaglio – Burn your life
192. Cacharel Perfum (2005) // Ilya – Bellissimo
193. Cair σαμπάνια // Don?t let the stars get in your eyes – Perry Como
194. California Τeens ποιο ειναι το τραγουδι απο την σειρα 2004 // Phantom Planet – California
195. Calve Mayonnaise // Caruso-Lucio Dalla
196. Campari // Amii Stewart – It’s Fantasy
197. Campari // Gotan Project – El Capitalismo Foraneo
198. Campari // Klaus Nomi – Total Eclipse
199. Campari «Mε τους δύο αντρες που ξιφομαχούν για μια κοπέλα που βρίσκεται μέσα σε λιμουζίνα» // Jam spoon – Right in the night
200. Caprice (Πουράκια) // Delta Goodrem – Lost Without You
201. Caprice Παπαδοπούλου // Beautiful – Moby
202. Carling // Sneaker Pimps – 6 Underground
203. Carling Premier // Gary Numan – Cars
204. Castlemaine // Glen Campbell – Your Cheatin Heart
205. Certs // Cameo – Word Up
206. Channel No5 // Dany Elfman – Edward Scissorhands’ Theme
207. Chevas Regal (αυτή με τους ψαράδες στην λίμνη και στα παγώβουνα) // Mermaid Song – Sarah Khider
208. Chic (Κορμί σικ στα Chic) // Somewhere down the crazy river-Robbie Robertson
209. Chipita 7days Κρουασάν // Aura – Gotta Find You
210. Chrysler // Celin Dion – Love Is All We Need
211. Chrysler // Fine Young Cannibals – Good Thing
212. Citroen // Iggy Pop – The Passenger
213. Citroen [ καλοκαίρι 2004 ] «Φέτος όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Citroen…» // Boogie Pimps – Somebody To Love [ Pimps Club Mix ]
214. Citroen C3 // French Affair – Comme Ci Comme Ca
215. Citroen C3 X-ite (αυτή με τα αυτοκίνητα που αναποδογυρίζουν) // Welcome to my Life – Simple Plan
216. Citroen C3 Με Το Μαχητικό Αεροπλάνο Ανάποδα Πάνω Από Το C3 // Free – All Right Now
217. Citroen C3 Με Τους Σωσίες Marilyn, Gandhi Και Einstein // Las Ketchup – The Ketchup Song ‘Asereje’
218. Citroen C4 // The Clash – The Magnificent Seven
219. Citroen C4 (με τον Sebastian Loeb (παγκόσμιο πρωταθλητή ράλι 2004-2005) και τα ζώα-άνθρωποι) // Baila Morena – Zucchero
220. Citroen C5 Με Τους Σκύλους // Louis Armstrong – C’est Si Bon
221. Citroen Xsara Picasso // Pink Martini – Sympathique
222. Citroen Xsara Με Claudia Schiffer // Dinah Washington – Mad About The Boy
223. Clairol final net // You are the girl-Cars
224. Clinique Happy // Judy Garland – Get Happy
225. Coca Cola // Fun Lovin’ Criminals – Smoke’em
226. Coca Cola // Lords Of Acid – Am I Sexy
227. Coca Cola // Freeway of love-Aretha Franklin
228. Coca Cola // I’d like to teach the world to sing-New Seekers
229. Coca Cola (με το ζευγάρι στο μπαλκόνι που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο) // Like A Rolling Stone – Bob Dylan
230. Coca Cola 1989 // Robin Beck – First Time
231. Coca Cola 2003 Summer »Enter» // Cornershop – Brimful Of Asha
232. Coca Cola Athens 2004 // Despoina Vandi – Come Along Now!
233. Coca Cola Enter // Cornershop – Brimful Of Asha
234. Coca Cola Light // Gipsy Kings – Recuerdo Apacionado
235. Coca Cola Light // Etta James – I Just Wanna Make Love To You
236. Coca Cola Light «Desire , Oct 2004 , παραλία με την γκόμενα» // Dulex Inc – Tango Forte
237. Coca Cola Light »Desire» Στο Κατάστημα Με Τα Ρούχα Που Ο Τύπος Ζητάει Βοήθεια Απ’ Την Κοπέλα Απ’ Έξω Για Να Διαλέξει // Diana Ross & The
238. Coca Cola Light Με Τον Τυπά Που Παίζει Κιθάρα Για Να Μαζέψει Κέρματα Για Το Μηχάνημα // Gipsy Kings – Recuerdo Apacionado
239. Coca Cola Light Με Τον Τύπο Που Έπλενε Τα Τζάμια // Nina Simone – I Put A Spell On You
240. Coca Cola Light: Η καινούρια διαφήμιση με την ταξιτζου! // Supremes – Babylove
241. Coca Cola Summer 2002 // Shaft – SwayMuchoMambo
242. Coca Cola Για Mundial 2002 // Blondie – Atomic
243. Compaq // Apollo 440 – Carrera Rapida
244. Cornetto Algida // Dusty Springfield – You Don’t Have To Say You Love Me
245. Cosmote // Όνειρο Ζω – Μιχάλης Χατζηγιάννης
246. Cosmote // Raining Pleasure – Capricorn
247. Cosmote – Whats Up! // Ursula 1000 – Kinda Kinky
248. Cosmote (Summer 2005 «Μου δίνεις το κινητό σου?») // Twoface – Fire in your eyes
249. Cosmote Video Mms 2003 // Μίκρο – Η Σειρά Σου
250. Cosmote ‘Έχουμε Πολλά Να Πούμε’ // Raining Pleasure – Fake
251. Cu // Bloodlock – Sasha Από Το Airdrawndagger
252. Cutty Sark // Tereza – Fly Me To The Moon
253. Cutty Sark (YES OR NOT) // Summerlove – Remember
254. Cutty Sark 2000, Do You Believe In Love At First Sight // Kernkraft400 – Zombie Nation
255. Cutty Sark Make It Simple Που Κόβεται Η Μετάδοση Αγώνα Και Παίζουν Μπάλα Στο Δρόμο // Iio – Rapture
256. Cutty Sark Με Τη Νύφη Που Το Σκάει Από Το Γάμο // Λία Βίσση – Follow Your Heart
257. Cutty Shark (αυτή που ο μάνατζερ δίνει το τηλέφωνο στον τραγουδιστή κάποιου συγκροτήματος σε κλαμπ) // Now Or Never – Eden James
258. Daewoo // Crustation – Purple
259. Danette February 2003 // Vanessa Amorosi – Absolutely Everybody
260. Dare Με Το Ασανσέρ // James Brown – The Boss
261. Dentyne Ice // Papas Fritas – Way You Walk
262. Dentyne Ice (2005) // Μίκρο – Δε σε φοβάμαι
263. Dewar’s (αυτή με την αστυνομικό που αποφασίζει να γίνει χορεύτρια σε κλαμπ μέσα σε κλουβί) // Date With The Night – Yeah Yeah Yeahs
264. Dewar’s Με Το Τραίνο ‘How Far Are You Going’ // Tom Tykwer – Supermarket ‘Ost Run Lola Run’
265. Diafhmish Toy «Men» Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο εξώφυλλο // Dublex Inc – Tango Forte
266. Dimple Με Το Ιστιοφορο // Massive Attack – Inertia Creeps
267. Dinners // In Grid – In Tango
268. Disaronno // Gary Tarn – Be Original
269. DKNY Apple // Starshine – Honeyroot
270. Donna mode σερβιέτα // Donna-10 cc
271. Duo // White Town – Your Woman
272. Echo ‘Made By Davidoff’, Ξέρετε Αυτή Που Ένα «Παλικαράκι» Κοιτά Σαν Χάνος Και «Σκεφτικός» Το Μπουκαλάκι // Arthur – In The Sun
273. Effect shampoo // The look of love-ABC
274. EINAI periodiko (diafimisi 07-2004) // Anagnwstopoulou – Straight
275. Elite // Doing Time – I Was A Ye Ye Girl
276. Elite Παπούτσια // Sophie Ellis Bextor – Murder On The Dance Floor
277. Elle Περιοδικό // The Clan – Dear Madonna
278. Emporio Armani «Night» // Goldfrapp – Strict Machine
279. ENA περιοδικό // Domino dancing-Pet Shop Boys
280. Esquire // White Stripes – Fell In Love With A Girl
281. Estee Lauder για το άρωμα Beyond Paradise // Madonna – Love Profusion
282. Eurobank // Morcheeba – Undress Me Now
283. Eurobank – Euroline // Emma Bunton – What Took You So Long
284. Eurobank-Ergasias // What the world needs now is love-Jackie DeShannon
285. Expert // Fire In Your Eyes – Twoface
286. Extra 3 ‘Μυλωνάς για την εκπομπή “Late Night»‘ // Iggy Pop – TV Screen
287. Extra5 // Tolis Boskpoulos – Aderfia Mou Alites Poulia
288. Fa Dousch // Omega Vibes – The Heart And The Soul
289. Fame All Star // Sarah Vaughan – Fever (adam freeland remix)
290. Fanta // Fatboy Slim – Soul Surfing
291. Fanta // Full Devil Jacket – Cardboard Believer
292. Fanta // Full Devil Jacket – If I Could Run Away
293. Fanta Με Τους Τυπαδες Που Φτύνουν Καρπουζοκούκουτσα // Μίκρο – Λάθος Κωδικός
294. Fiat // The last to know-Johnny Hates Jazz
295. Fiat 2002 // Feel Good Production – The Feel Good Vibe
296. Fiat Doblo Με Τους Τζαμαϊκανούς Που Κάνουν Bobsleigh // The Specials – A Message To You Rudy
297. Fiat Idea // Iggy Pop – The Passenger
298. Fiat Panda 2003 Don’t Call Me Baby // Mina – Can’t Take My Eyes Off You ‘SpotCut1′
299. Fiat Punto // Sweet Dreams – Marylin Manson
300. Fiat Punto // Andy Williams – Music To Watch The Girls By
301. Fiat Stilo // Eddie Bo – Walk That Walk
302. Fiat Stilo: (Νοέμβριος 2001. Οδηγήστε το) // Groove is in the heart-Deee-Lite
303. Filmnet (Lost Trailer 2005) // Twoface – Fire in your eyes
304. Filmnet promo gia tis tainies pou 8a dei3ei (1-2005) // Nightwish-Ghost Love Score’
305. Filmnet Ταινίες Του Μήνα // Κωνσταντίνος Β – Κυριακή
306. Ford (O καιρός στον ΑΝΤ1) // Driven by you-Bryan May
307. Ford Escort (1996) // I can see clearly now-Johnny Nash
308. Ford Fiesta // Smash Mouth – Walk Ιn On The Sun
309. Ford Fiesta // Naked in the rain-Blue Pearl
310. Ford Fiesta Sto Feggari: // Le Tone – Discute
311. Ford Focus // Des’ree – You Gotta Be
312. Ford Focus Η Κοπέλα Οδηγεί Στο Φάρο Που Έχει Βλάβη Και Σώζει Τον Ναυτικό 2003 // James Brown – This Is A Man’s World
313. Ford Puma // Lalo Schifrin – Bullitt
314. Ford, Destination Football // Dario G – Carneval De Paris
315. Formula 1 (Alpha) // Formula – DJ Visage
316. Forthnet Telephony // Call Me – Blondie
317. Fructis // Big Soul – Hippy Hippy Shake
318. Fructis 2004 // Transplants – Diamonds And Guns
319. Gap // Blow Up & James Clarke – Blow Up A Go Go
320. Gap // Donovan – Mellow Yellow
321. Germanos Απο τη νεα του Διαφημιστική καμπάνια // Mates – Lovin’U
322. Gillette Venus // Bananarama – Venus
323. Gillette Venus // Hanna Alethea – Venus
324. Glamour // Kelis – Good Staff
325. Go’ Πιστωτική κάρτα εθνικής τράπεζας // Blitzkrieg Bop – Ramones
326. Goal Εφημερίδα Με Τους Α.Μ.Α.Ν. // Blues Brothers – Theme From Rawhide
327. Goody’s Μεσογειακά // Πεντοζάλι – Ωmega Vibes
328. Grant?s Με Τους Σκωτσέζους Που Χορεύουν Πάνω Στη Μπάρα // Hevia – Busindre Reel
329. Grant’s // FcKahuna – Hayling
330. Grant’s // Hevia – Busindre Reel
331. Grant’s // Madredeus – O Pastor
332. Grant’s // Tuxedomoon – Music NumberTwo(Reprise)
333. Grant’s Με Τα Σπαθιά Που Ανεβαίνουν Πάνω Στο Τραπέζι Και Χορεύουν // Runrig – Skye
334. Grant’s Με Τα Στάχυα // Babybird – Atomic Soda
335. Grazia (περιοδικό) // I Like It – Narcotic Thrust
336. Greenpeace // R.E.M. – It’s The End Of The World
337. Greenpeace // James – Greenpeace
338. Greenpeace // Eurythmics – I save the world today
339. Grolsch // Iggy Pop – Im Bored
340. Guiness // Leftfield – Original
341. Habitat Christmas 2002 Party Στη Φάτνη // Boney M – Ma Baker
342. Hansaplast Band // Elvis Presley – Fever
343. Havana Club // Buena Vista Social Club – Candela
344. Heineken // John Farnham – You’re The Voice
345. Heineken // Leftfield – Afroleft
346. Heineken // Lightning Seeds – Lucky You
347. Heineken // Shadrack-Louis Armstrong
348. Heineken (Ασανσέρ: Ποιός ήπιε τη μπύρα ) // Swing-Yello
349. Heineken (με τον Brad Pitt) // Gimme Shelter – The Rolling Stones
350. Heineken (με τους πελάτες στα ταμεία του super market) // Un Homme et une Femme» (A Man and A Woman) – Francis Lai
351. Heineken Beer (GreenSpace 2005) // Teddybears ft. Mad Cobra – Cobrastyle
352. Heineken Dec 2002 Με Τους Τύπους Στο Που Φτιάξουν Χιόνι Και Το Πετάνε Απ Το Παράθυρο // Frank Sinatra – Let It Snow
353. Heineken Mε Jennifer Aniston // Turtles – Happy Together
354. Heineken Νέα εμφάνιση // 3Degrees – When Will I See You Again
355. Heineken Που αδειάζουν ένα ψηγείο και το γεμίζουν με μπύρες // Waldeck – Get Up… Carmen
356. Heinz // Ladysmith Black Mambazo – Inkanyezi Nezazi
357. Hellenic Seaways (Tv Spot 2005) // Θεοδωσία Τσάτσου – Στη Θάλλασα
358. Henninger – Οτι Κοτι Κοτι // Perez Prado – Tico Tico
359. Honda // The Animals – We ‘ve Gotta Get Out Of This Place
360. Huyndai Accent «Με τους εξεταστές για δίπλωμα οδήγησης και οι εξεταστές λένε δεν ξέρω για σένα αλλά εγώ θα το πάρω» // Original soulboy –
361. Huyndai Coupe // Takkyu Ishino – Ghost In The Shell
362. Huyndai Getz 2003 Με Την Αθηνά Και Τον Φοίβο Στο Πίσω Κάθισμα Να Χορεύουν Hip Hop // Akwid – Starsky And Hutch
363. Huyndai σχετικά με τους ολυμπιακους // Bryan Ferry – Let’s Stick Together
364. Impulse // Space – Female Of The Species
365. J&B whisky // Sketches of Spain-Nits
366. Jacobs Frape // Ishtar Ft Bouga – C’est La Vie
367. Jaguar X-Type 2001 // Chris Isaak – Wicked Game
368. Joe Wider 2004 [Gymnastiria, Radio Spot] // 4Tune 500 – Dancing in the Dark
369. Johnnie Walker Για Το Www.Itsabigworld.Net Με Τα Υou Could Be An Actor Κλπ Κλπ…. 2003 // Lunatic Calm – Leave You Far Behind
370. Johnnie Walker Με Τον Γλύπτη // Black Steel – Tricky
371. Johnny Walker Fish // Kennyatta – House Of Mischief
372. Johnny Walker Με τον ηθοποιό κασκαντέρ που πέφτει απο την ταράτσα // Wide Open Cage – Dogman
373. Kaiser Henninger // You’re the voice-John Farnham
374. Kaiser Στην Κέρκυρα Με Την Καντάδα // Dr John – Litanie Des Saints
375. Kerrygold // The Turtles – Happy Together
376. KFC // Kc & The Sunshine Band – That’s The Way I Like It
377. KINDER galaktofetes // Sasha – If you believe
378. Kinder Happy Hipo // The Lion Sleeps Tonight – Tight Fit
379. Kinder Paradiso // A New Day Has Come – Celine Dion
380. Kinder Paradiso – Sept 2004 // Celine Dion – A New Day Has Come
381. Kinder Έκπληξη // Happy – Alexia
382. Klik On Capital Radio Εκπομπή του Τάσου Καλατζή // David Edmunds – The Claw
383. Klinex Χλωρίνη Η Διαφήμιση Με Την Κοπέλα Που Καθαρίζει Το Σπίτι Στα Σημεία Που Η Μητέρα Της Έχει Γράψει Εδω Με Την Χλωρίνη // Presidents Of The United States Of America – Lump
384. Knorr μπαχαρικά // La habanera-Yello
385. Kri Kri Παγωτά // Mitsou – Le Yaya
386. Kronenbourg // Kinobe – Slip Into Something More Comfortable
387. Kronenbourg // Night Ark – Homecoming
388. L?oreal Βαφή Μαλλιών // Texas – Summer Sun
389. La Meloise // Jacqueline Francois – A Paris
390. La Tipa perfume // In Jeopardy-Roger Hodgson
391. Lac De Roches Boutari // Betty Blue – La Poubelle Cuisine
392. Lac De Roches Butari // Without you-Nilsson
393. Lacoste «Touch of Pink» (2005) // Natasha Thomas – Let me show you (The Way)
394. Lacoste (Ανδρικό Άρωμα) // Feist – Mushaboom
395. Lacoste (Γυναικείο Άρωμα) // Let Me Show You The Way – Natasha Thomas
396. Lacoste For Women // Bumcello – Beautiful You
397. Lacta // Μαζί Θεός – Ανδριάννα Μπάμπαλη
398. Lacta // Μπλέ – Κόκκινο Φιλί
399. Lacta Love it (TV spot 2004) // C:Real – Θα περιμένω
400. Lacta Spot 03-2004 // C:Real – Θα περιμένω
401. Lacta Παλιά // Στέφανος Κορκολής – Το Πιο Γλυκό Κομμάτι Της Ζωής Μας
402. Lancia Lybra Με Τον Harrison Ford // Freddie Mercury & Montserrat Caballe – Guide Me Home
403. Lancia mussa 2005 // bang gang – find what you get
404. Lancia Y -Δείτε Τον Κόσμο Αφ’ύψιλον Και Παλιά British Airways // Delibes – Flower Duet
405. Lancia Y Με Την Eva Herzigova Που Ξυρίζεται // Yuyu – Mon Petit Garcon
406. Lancia Ypsilon // Time is running out – Muse
407. Lancia Ypsilon // Muse – Time is running out
408. Latour Κολόνια ‘Latour Madamme, Latour Monsieur’ // EnricoMacias – IlEstCommeLeSoleil
409. LEE Jeans // Robbie Bond – Naked in the sun
410. Levi’s // Shaggy – Boombastic
411. Levi’s Engineered Jeans // Pepe Deluxe – Before
412. Levi?s Πολύ Παλιά // Muddy Waters – Mannish Boy
413. Levi?s Που Περνάνε Μέσα Από Τους Τοίχους // Georg Friedrich Handel – Sarabande
414. Levi’s // Death In Vegas – Dirge
415. Levi’s // Pepe Deluxe – Before You Leave
416. Levi’s // Smoke City – Underwater Love
417. Levi’s // Babylon Zoo – Spaceman
418. Levi’s // Ben E King – Stand By Me
419. Levi’s // Denim Project – Freedom To Move ‘GalleonRemix’
420. Levi’s // Johhny Cash – Ring Of Fire
421. Levi’s // Mr.Oizo – Flat Beat
422. Levi’s // Shaggy – Bombastic
423. Levi’s // Steppenwolf – Born To Be Wild
424. Levi’s // Steve Miller Band – The Joker
425. Levi’s // The Clash – Should I Stay Or Should I Go
426. Levi’s 501 // Marvin Gaye – I Heard It Through The Grapevine
427. Levi’s 501 & Citroen Xsara Claudia Schiffer // Dinah Washington – Mad About The Boy
428. Levi’s 501 Η Πιο Παλιά // Sam Cooke – Wonderful World
429. Levi’s 501 Με Τις Γοργόνες // Smoke City – Underwater Love
430. Levi’s Και Vw Golf Ii // Bluebells – Young At Heart
431. Levi’s Με Τα Ζόμπι // Stilskin – Inside
432. Levi’s Με Την Κηδεία Βουντού // Screamin Jay Hawkins – Heart Attack And Vine
433. Levi’s Με Το Ταξί // Freak Power – Turn On,Tune In,Cop Out
434. Levi’s Παλιά // Joe Fagin – That’s Livin’ Alright
435. Libero Πανες Με Το Μωρο Στο Αυτοκινηto // Missy Elliot – I Can’t Stand The Rain
436. Life & Style magazine // Music to watch girls by-Andy Williams
437. Life Καρότο Με Μαμά-Παιδί- Λαγουδάκι // Dusty Springfield – The Look Of Love
438. Life Πορτοκάλι // Chris Rea – Let’s Dance
439. Life Χυμός // Junior Senior – Move Your Feet
440. Lipton // J Walk – Soul Vibration
441. Listerine Active March 2003 // Richard Wagner – The Ride Of The Valkyries
442. Loreal // Inxs – New Sensation
443. Love Radio 2003, Αυτή Τη Στιγμή 534,235 Έλληνες Ερωτεύονται Με Την Ίδια Συχνότητα… // Carlos Gardel – Por Una Cabeza
444. Love Radio Με Το Κομμένο Καρπούζι Που Έχει Μέσα Μια Καρδιά // Νάμα – Μια Αγάπη Για Το Καλοκαίρι
445. Lux // 411 – Dumb
446. MAD «Street Beat» titloi enarxis // 50cent feat. Jay-Z – If I Cant
447. Magic Algida // Spandau Ballet – TRUE
448. Maison Figaro // Albarn Damon – Closet Romantic
449. Marks & Spencer // Make Me Smile (Come Up And See Me) – Steve Harley
450. Martini «No Martini , No Party» [ Clooney ] (( old one )) // Boozoo Bajou – Night Over Manaus
451. Martini Blade // Dj Pippi – Fatal Fatal
452. Martini Με Τον George Clooney No Martini, No Party! // Boozoo Bajou – Night Over Manaus
453. Martini Με Τον Τύπο Με Τα Γυαλιά // Pete Nashell – La Bella Vita
454. Master Card // All right-Supergrass
455. Matrix Reloaded Trailer // Don Davis – Neodammerung
456. Matrix Reloaded Trailer // Rage Against The Machine – Wake Up
457. Maxim Περιοδικό // Portishead – All Mine
458. Mazda Mx 5 2002 // Capoeira Song – Zoom Zoom Zoom
459. Mcdonald’s The Dog Brothers Campaign 2002 // Baha Men – Who Let The Dogs Out
460. Mega » Κλείσε τα μάτια: Το τραγούδι των τίτλων της σειράς » // Άλκιστης Πρωτοψάλτη – Τράβα Σκανδάλη
461. Mega «I LOVE TV» ‘sto club pou einai o tipos sthn «porta» kai anoigei se diafora atoma!’ // Beyonce – Naughty Girl
462. Mega «Singles» Τίτλοι τέλους // Placebo featuring David Bowie – Without u i’m nothing
463. Mega «Ti Psixi Tha Paradwseis Mwri» // Caterina Caselli – Nessuno Mi Puo Giudicare
464. Mega «Επιφάνεια» σειρά με την Πέμη Ζούνη και Αρη Λεμπεσόπουλο // Muse – Space Dimentia
465. Mega «Λένη» // Φωτεινή Δάρρα – Τρέχει Το

τι σημαίνει ντο-ρε-μι-φα-σολ-λα-σι ;;;;

1. Ρε! μη φας σολα «sido»!
(του γράφοντος)

2. O λατίνος στρατιώτης λέει (λατινικά: fa), δίνοντας όρκο στον Βασιλιά του (λατινικά: «re») Do, ότι όσο ο ήλιος (Sol) βρίσκεται ψηλά (άρθρο la) ναι! (si) του είναι πιστός:
Do re! Mi Fa, SOL la! Si!!!
παραδοσιακό

3. «Εγώ ξέρω για μια άλλη ιστορία με δύο αδέλφια, τον Ντορέ και τον Γιαννάκη… Ο Ντορέ έτρωγε όλο το φαί του και μετά έτρωγε και το φαί του Γιαννάκη που ήταν ο κακόμοιρος ασθενικός… Η μαμά τους θύμωγνε και φώναζε στον Ντορέ:
«Ντορέ μη φας όλα συ! Άφησε και λίγα για τον Γιαννάκη!»
μαρτυρία: Θανάσης Μαριολόπουλος

4.» Εμεις που παιζουμε κυριως με τα μικρα παιδακια εχουμε παντα κοντα μας για βοηθους και συνεργατες δυο απο τα παιδια της κυριας Μουσικης:τον Ντορεμη και τον Φασολαση.

Αυτοι οι δυο, απο την αρχη της γνωριμιας μας, μας αποκαλυπτουν πως υπαρχει μια μαγικη Πυλη για να μπει κανεις στον Κοσμο της Μουσικης και για να την ξεκλειδωσεις πρεπει οπωσδηποτε να γνωριζεις την μαγικη λεξη-κωδικο! Αυτη προκυπτει (πλησιασε να σου πω στο αυτι) αν ενωσεις τα ονοματα των βοηθων μας : ντορεμι φασολασι! Ωπ! Μπήκες!»
Μαριέτα Μαργαρίτη

Το ασώματο γέλιο, το νοερό…

«Λιώνω πάνω στο κομπιούτερ, πεθαίνω», μου γράφεις από την άλλη πλευρά, και φαντάζομαι ότι όντως ξεκαρδίζεσαι από τα γέλια γιατί έχει αποσυντονιστεί ο ρυθμός του chat…
Μέσα σ’ όλα αυτά εισπράττω και ένα: «aaaaaaaaxaxaxaxaxaxaxaxaxax»…Υπάρχει η αναγκαιότητα να μεταφερθεί το γέλιο στο chat… είναι στους κώδικές του…

Δεν ξέρω αν το τελευταίο «x»πρέπει να το προφέρω αλλά έχω συνδέσει τα γέλια του chat που τελειώνουν σε «x» ή «χ» με ξέφρενο γέλιο, τόσο που όταν ακούω «αχ» μου φαίνεται γλυκό γελάκι δυσλεξίας και όχι αναστεναγμός…

Το γέλιο είναι μέσο θεραπείας και οι γελιοθεραπευτές συστήνουν γκρουπ θεραπείας γέλιου για να τονοθούν οι μύες, να ισορροπήσει το κυκλοφορικό, να εκκριθούν ντοπαμίνες ευεξίας. Και τώρα που γελάμε μέσα στη σιωπή, νοερά, στο chat και τα comments τι γίνεται; χάνεται η ευεξία;

Τον τελευταίο καιρό – οι φίλοι μου το έχουν προσέξει – διανθίζω τον φεισμπουκικό μου λόγο με γέλια… Έχει άραγε επηρρεάσει την ψυχολυγεία ® «μου» και «μας» αυτό;
Μια γενικότερη ευφορία υπό την επίδραση της γελίας (ε, όχι γελοίας) διάθεσης; Πείραμα….

Στο ασώματο γέλιο του κυβερνοχώρου το γέλιο φέρνει υγεία; Δεν ξέρω, το ψάχνω (εξ’ ού και η πειραματική συμμείωση) αλλά είναι σίγουρα επικοινωνία:
χα: κάτι σαν το «στην έφερα» αλλά με αγαπητική διάθεση…
χαχα: μετρημένο γέλιο, έχουμε ακόμη τον έλεγχο…
χαχαχ: το γέλιο φεύγει λίγο εκτός ορίων…
χαχαχαχ: πολύ γέλιο, με καρδιά…
ααααααααχαχαχαχαχαχα: μου ‘φυγε πλέον η καρδιά, ξεκαρδίζομαι!

Όμως και το φωνήεν matters:
χιχι: είναι άλλο από το
χεχε: και συνηθίζονται αυτά τα δύο, ενώ το
χοχο: ανήκει αποκλειστικά στον κόκκινο Άγιο Βασίλη. Επίσης δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει το
χουχου: ίσως ουχουχουου…

Ένας φίλος φίλου – στο fb πάντα – γελούσε xaxoxaoxoaxoaxoaox και ένας άλλος xa00xa ή κάπως έτσι… πέσαν και μηδενικά δηλαδή… ας με συγχωρέσουν που κάνω copy-paste στα γέλια τους…

Η γενεαλογία του γέλιου έχει παπούδες και γιαγιάδες από την Αγγλία (Humor), την Πλάκα (πλάκα), την Επίδαυρο (κωμικό και τραγικό), και έναν «μεγάλο έλληνα», από αυτούς στο τοπ τεν ενός καναλιού (Ειρωνία). Τώρα το γέλιο έγινε (και) νοερό, άηχο (εκτός αν «λιώνεις στο pc»…), έγινε emoticon
😀
(η Google έχει ολόκληρο εργαστηριακό project για τα καινούργια αυτά ιδεογράμματα:
http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=34056 ) ).

Και βέβαια διαζώσεται το παραδοσιακό lol που θυμίζει κειμενικό περιβάλλον και αρχαία chat…
lol, lol lol, και με φευγάτη καρδιά looooooool.
Το γέλιο έγινε άηχο (όχι σιωπηλό, χωρίς κίνηση) αλλά μάλλον παραμένει πάντα θεραπευτικό…

© 2009 χιχι…

Music/Sound – Motion/Body: το μυαλό όταν ακούει, βλέπει (σώματα) ;

Τι σχέση έχει ο ήχος με την κινούμενη εικόνα και ειδικά με το ηχογόνο (ανθρώπινο) σώμα;

Κάποια media μας παρέχουν ήχο χωρίς εικόνα, αλλά οι σύγχρονες τεχνολογίες το απαρνηθήκαν τελείως αυτό Όλα τα players έχουν visualization…. και βάση της θεωρίας κάθε κίνηση είναι ήχος ακόμη κι αν δε φτάνει στα αυτιά…

Παραθέτω λοιπόν μερικές περιπτώσεις όπου ο ήχος συναρτάται με το θέαμα που τον παράγει. Δεν μπορεί όλα αυτά να είναι άχρηστα οπτικά εφφε… Το Σώμα, η υποψία του σώματος που παίζει το μουσικό όργανο παίζει και κάποιο ρόλο… Έχει διαφορά να ακούς απ’το να παρακ(ου)ολουθείς….

Παράδειγμα πρώτο: ένα δοκίμιο σε ταμπούρο. Κολπάκια με τις μπαγκέτες… είναι απλά κόλπα; Μήπως το βίωμα της κινούμενης μπαγκέτας είναι αναπόσπαστο κομμάτι;
http://www.youtube.com/watch?v=KkqsXWg9Gao&feature=fvst

Παράδειγμα δεύτερο: τα γνωστά δημιουργήματα της Animusic…. διαλέγω ένα με πολλά «μηχανικά» και αόρατα χέρια. Μήπως αυτό το παιχνίδι με τα «χέρια που δεν είναι χέρια» μαγεύει, αγγίζει κάτι της φύσης μας;
http://www.youtube.com/watch?v=toXNVbvFXyk
Δέστε το στην High Quality…

Γιατί όλος αυτός ο προβληματισμός; φυσικά γιατί τα αυτοσχέδια που παίζω είναι και θέμα παραστατικότητας και γιατί τελικά το μυαλό όταν ακούει βλέπει… Το πιστεύω όλο και πιο πολύ…
Μια συνηθισμένη κουβέντα στις παραστάσεις μας είναι «τι ρόλο παίζει να βλέπει κανείς πως παράγετε τον ήχο;». Στο μέλλον σκέφτομαι να ζητάω από το κοινό να ακούει ένα μέρος της παράστασης με κλειστά μάτια… και μετά να λέμε τις απόψεις μας…

Επίσης, αν το μυαλό κάθε ήχο που ακούει τον μεταφράζει ασυναίσθητα στην εικόνα της πηγής που τον παράγει, οι περιβαλλοντικοί ήχοι στη μουσική δεν φέρνουν σώματα (που παίζουν μουσική) στο μυαλο, αλλά υλικά και τοπία…
Πολύ αρχικές σκέψεις αυτές…

research fields

Ηχητικός Πολιτισμός,
Ακουστική Οικολογία
και Εκπαίδευση

Τα ηχοτοπία της καθημερινότητας είναι μέρος της πολιτισμικής μας ζωής. Η ήχος είναι μεν ενέργεια που διαχέεται στον αέρα, αλλά την ίδια στιγμή είναι και ένα σύνολο πολιτισμικών και αισθητικών μηνυμάτων. Η διάδραση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον περιβαλλοντικό ήχο είναι ένα σημαντικό αλλά και σύνθετο ζήτημα. Αυτό ακριβώς μελετά η Ακουστική Οικολογία.
Καθώς η Ακουστική Οικολογία συμβάλλει στην κατανόηση του ηχητικού και κατ’ επέκταση του ευρύτερου περιβάλλοντος, καθώς στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της ακουσματικής διαδικασίας, πως μπορεί να συσχετιστεί με την εκπαιδευτική διαδικασία; Ποιο πλαίσιο μπορεί να δημιουργηθεί γενικότερα, αλλά και στην μουσική εκπαίδευση ειδικότερα;

Auditory Culture,
Acoustic Ecology
and Education

Everyday soundscapes are part of our cultural life. Sound is energy diffusing in the air, but at the same time contributes with , cultural and aesthetic meanings in our life. Acoustic Ecology introduces us practices in order to sensitize hearing…
How can Acoustic Ecology affect activities in classroom? What educational and didactic chances gives to a teacher – especially a music teacher?Κόμικς
και Εκπαίδευση

Τα κόμικς δημιουργούν την δική τους «φαντασιακή» πραγματικότητα, αντλώντας τις «πρώτες ύλες» από τη δική μας πραγματικότητα. Είναι ένα «μοντέρνο» μέσο, με πολλές δυνατότητες απεικόνισης. Γι’ αυτό και είναι πρόσφορο στη μαθησιακή διαδικασία. Για ποιο άλλον λόγο θα χρησιμοποιούσαμε τόσες εικόνες και σκίτσα στα σχολικά βιβλία;
Ωστόσο, τα κόμικς, ως μέσο κατακλύζουν την καθημερινότητα των παιδιών. Τι πρέπει να κατανοήσουμε για την πραγματικότητα αυτή; Τι μαθαίνουν τα παιδιά από τα κόμικς; Τι από αυτά που διδάσκουμε στο σχολείο μπορούν να μάθουν με τα κόμικς, και με ποιο τρόπο; Τι θα πρέπει να έχει κατά νου ο εκπαιδευτικός για τα κόμικς της καθημερινότητας, πριν σχεδιάσει το μάθημά του; Σχετικά κείμενα:Comics
and Education

Comics create their own «imaginary» reality, by drawing materials from our reality. As «modern» media, give us many picturing abilities. Also with comics we can have facilities during teaching procedures.
Althought, comics as media exist plenty in children everyday life. What should we know about this situation? What do children learn from comics? What knowledge could children have from comics, and which part of it belongs to school knowledge? What should teachers and educators know about comics before scheduling their courses?


Μουσειακή Κουλτούρα
και Εκπαίδευση

Συλλογή Λαϊκού Πολιτισμού Αγίου ΚωνσταντίνουΤο σύγχρονο μουσείο αποκτά εκπαιδευτικές λειτουργίες την ίδια στιγμή που και το σχολείο, υιοθετεί τις συλλεκτικές, εκθεσιακές και αφηγηματικές μεθόδους του μουσείου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν καίρια δραστηριότητα του μουσείο, αλλά και οι συλλογές και οι κατασκευές εκθεματικών αντικειμένων ήταν ανέκαθεν σημαντικό κομμάτι στην σχολική διδακτική. Πως επιδρά η αμοιβαία και διαδραστική αυτή σχέση στην εκπαίδευση; Πως η «μουσειακή κουλτούρα» επιδρά στην διδακτική, στην διαμόρφωση δραστηριοτήτων και τελικά στον τρόπο που γίνεται το μάθημα; Ποιά δεδομένα της σύγχρονης σπουδής του πολιτισμού συνεισφέρουν σ’ αυτό; Ποιός είναι ο ρόλςο των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου; Ειδικότερα με την συμβολή των τεχνολογιών στην δημιουργία άυλων πολιτισμικών αγαθών, πως η μουσειακή κουλτούρα επιδρά στην μελέτη και κατανόηση των πολιτισμικών αυτών στοιχείων μέσα στην τάξη;

Museum Culture
and Education

Contemporary museum acquires educational functions and also, school always used to develop its knowledge by collecting and representing elements from reality like a museum. In this mutual relationship, new technologies, come to accent this interchange of roles. New cultural elements arise in a more and more dematerialized civilization. New meanings and symbols come to enrich, museum «texts.» How this relationship affects education? What new practices can be developed according to the potential relations between museum and school? What is the role of information technology in these possibilities?


Μουσική και
Πληροφορικός Πολιτισμός

Music and Computing Culture - Dimitris SarrisΟ εικοστός αιώνας ήταν ο κατ’ εξοχήν αιώνας που ανέδειξε τη σχέση πληροφορικής και μουσικής. Οι μουσικοί εμπνεύστηκαν από την επιστήμη, αλλά και οι επιστήμες όλο και περισσότερο ανέδειξαν τις κοινές τους ρίζες με τη μουσική. Οι σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις της μουσικής είναι διεπιστημονικές – το ίδιο το φαινόμενο της μουσικής δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί διεπιστημονικά. Άλλωστε η μουσική ανέκαθεν εκφραζόταν με αναλογικούς, ή ψηφιακούς υπολογιστές, τα εκάστοτε μουσικά όργανα. Η τάση αυτή δεν θα μπορούσε να μην επιδράσει στην εκπαίδευση, που συνδέεται άμεσα με την επιστημονική γνώση. Ποιες πτυχές της σχέσης πληροφορικής επιστήμης και μουσικής μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση του μουσικού φαινομένου στην εκπαιδευτική διαδικασία; Ποιες δυνατότητες διανοίγονται στην διδακτική πράξη από τους θεωρητικούς και πρακτικούς συσχετισμούς Πληροφορικής και Μουσικής; Σχετικά κείμενα:


Music and
Computing Culture

Relations between Music and Computing were developed especially in the twentieth century. Musicians were inspired from science and sciences found their common roots with music. After this evolution, based in a interdisciplinary view of cultural and natural phenomena, education seems to acquire new theoretical and practical trends too. These trends have to do with a cross-thematic and interdisciplinary approach of knowledge about music and sound and also the ability for reflective thoughts…3ος Πανελλήνιος διαδικτυακός μαθητικός διαγωνισμός ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ

Ημέρες Ευχρηστίας και Προσβασιμότητας 2010 – Επικοινωνώντας στην Ψηφιακή Εποχή

Ημέρες Ευχρηστίας και Προσβασιμότητας 2010 – Επικοινωνώντας στην Ψηφιακή Εποχή

http://www.media.uoa.gr/usability

Σύνδεσμοι και Υλικό

Digital Abacus 2.0: Αυτοσχέδιες εποπτικές κατασκευές χωρίς ηλεκτρισμό για την πληροφορική αγωγή και την διδακτική των Τ.Π.Ε.

7ο Συνέδριο ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ

Το μέλλον της μάθησης

Πολυχώρος Απόλλων
Πειραιάς

Σάββατο 30-10-2010ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Στο εργαστήριό μας θα αναπτυχθούν πρωτότυπες συσκευές με απλά υλικά, που θα αποτελέσουν τους «προσωπικούς υπολογιστές» των παιδιών. Σε αυτές θα απεικονίσουμε όλες τις θεμελιώδεις έννοιες της πληροφορικής, λειτουργικά αλλά και κριτικά. Στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε «δίκτυα», μέσα από τα οποία θα πραγματοποιήσουμε βασικές λειτουργίες της σύγχρονης πληροφορικής. Κύριο υλικό μας θα αποτελέσει ο «ψηφιακός άβακας», κατασκευασμένος από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Στόχος του εργαστηρίου είναι να αποκτήσουν όλοι μέσα από τη μεθοδολογία αυτή, εφόδια για το μάθημα και τους διδακτικούς τους σκοπούς, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία (digital abacus project) αναπτύχθηκε πρώτη φορά το 2003-4 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έκτοτε έχει αναπτυχθεί σε πολλά εργαστηριακά μαθήματα σε όλες τις βαθμίδες, καθώς και σε επιμορφώσεις εκπαιδευτικών. Αποτελέσματα της έρευνας έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια πανελλήνια και διεθνή.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Το εργαστήριο απευθύνεται σε συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων, διδάσκοντες πληροφορικής, αλλά και κάθε σχετικό ενδιαφερόμενο. Θα πραγματοποιηθεί μία φορά και θα έχει ελεύθερη είσοδο με σειρά προτεραιότητας, βάση των εγγραφών που θα γίνουν στο χώρο του συνεδρίου. Τα υλικά κατασκευής παρέχονται στο χώρο του εργαστηρίου Και θα δοθούν σημειώσεις. Η έρευνα, η επιμέλεια και η διδασκαλεία είναι του Δημήτρη Σαρρή.

Πως να δηλώσετε τεχνικά το χρώμα που σας αρέσει!

Για να δώσετε με ακρίβεια ένα χρώμα της αρεσκείας σας σε έναν τεχνικό ή έναν ερασιτέχνη τεχνικό που κατασκευάζει κάτι εικαστικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορείτε να αντλήσετε τα κατάλληλα νούμερα από ένα λογισμικό που διαχειρίζεται σε κάποια σημεία του χρώματα και να του τον δώσετε.

Για παράδειγμα:
– ανοίγετε ένα Word
– σχεδιάζεte ένα σχήμα – ότι νά’ ναι, π.χ. μια γραμμή
– κάνετε διπλό κλικ πάνω του προσποιούμενος/η ότι θές να το επεξεργαστείς (επεξεργασία εικόνας)
– προχωράτε σα να θέλατε να επιλέξετε ένα χρώμα γι’ αυτό και στο παράθυρο επιλέγεις την καρτέλα «χρώματα και γραμμές» ή όποια ανάλογη καρτέλα του λογισμικού
– όταν προχωράτε στην επιλογή χρώματος επιλέγετε «περισσότερα χρώματα» ώστε τελικά να ανοίξει η μεγάλη παλέτα με όλα τα χρώματα. Μετά επιλέγετε αν χρειαστεί «προσαρμοσμένα» χρώματα
– κινείτε τον κέρσορα βρίσκοντας το χρώμα και την φωτεινότητα – απόχρωση που σου αρέσει κινώντας τα σχετικά κουμπιά…
– όταν σταματήσετε στο τελικό χρώμα παρατηρείς τα τρία νούμερα που δίνει στην καρτέλα το λογισμικό:
μπορεί να είναι: ποσοστό Κόκκινου-Πράσινου-Μπλέ (Μοντέλο RGB), Απόχρωση-Κορεσμός-Φωτεινότητα (Μοντέλο HSL)
– κάποια λογισμικά δίνουν κατευθείαν τον αριθμό προγραμματισμού του χρώματος σε HTML Γλώσσα (π.χ.: ασπρο: #FFFFFF, μαύρο: #000000, κόκκινο: #FF0000 κλπ.
Δϊνετε στον τεχνικό τα νούμερα που συλλέξατε!
Το κρατάτε για μελλοντική χρήση!

Καλή επιτυχία και καλή τηλεσυνεργασία!

Ο κύριος Αιζενστάιν στην τάξη: εύκολα μαθήματα μιντιακής αγωγής (media education)

Κάντε το εξής απλό πείραμα: φορτώστε στον υπολογιστή διάφορα μικρά βιντεάκια με λίγες σκηνές και διάφορα αρχεία ήχου, τραγούδια αλλά κυρίως μουσικές ορχηστρικές από διάφορους πολιτισμούς, μουσικά ρεύματα, εποχές κ.λπ.

 

Στη συνέχεια κάντε μίξεις βίντεο και ήχο, δηλαδή χαμηλώστε τον ήχο του βίντεο και αντικαταστήστε τον με αρχεία ήχου της επιλογής σας. Τι αποτέλεσμα προκύπτει;

 

Επειδή το μυαλό μας αμέσως θα συνδυάσει τον ήχο με τη μουσική, θα προκύψει ένα νόημα που δεν έχει καμία σχέση, ούτε με το αρχικό νόημα του βίντεο αλλά ούτε με το νόημα του ήχου σκέτο. Αυτό το «συνολικό» νόημα είναι η «οπτικοακουστική γλώσσα» στην οποία βασίζονται η τηλεόραση, ο κινηματογράφος και τα σχετικά άλλα οπτικοακουστικά μέσα (audiovisual media).

 

Πειραματιστείτε αρκετά με αυτό στην τάξη και συζητήστε πως ο ήχος και η εικόνα αλληλεπιδρούν. Αναφέρουμε και ένα παράδειγμα: στην εικόνα ενός πλοίου που ταξιδεύει βάλτε την πρώτη φορά ένα «ατμοσφαιρικό» κομμάτι και τη δεύτερη έναν «αμανέ». Την πρώτη φορά θα σας δοθεί η εντύπωση ότι το πλοίο ταξιδεύει για μια κρουαζιέρα, για κάτι καλό και ευχάριστο ενώ τη δεύτερη φορά ταξιδεύει με επιβάτες που «ξενιτεύονται», ενδεχομένως και να αναπολήσουμε αυτόματα την εποχή των αρχών του αιώνα και την τότε μετανάστευση.

 

Λίγα λόγια
για την ιστορία της οπτικοακουστικής γλώσσας
και του ρόλου της μουσικής και του ήχου
στα οπτικοακουστικά μέσα:

 

Πρωτεργάτης αυτής της «γλώσσας» καθώς και του «μοντάζ», της τέχνης να αναμιγνύουμε τις σκηνές και τα πλάνα στα φιλμ, μελέτησε ο πρωτεργάτης του κινηματογράφου Σεργκέι Αϊζεντστάιν

 

Ο ψυχολόγος Λεφ Κουλέσοφ επίσης έχει κάνει το γνωστό πείραμα μοντάροντας έναν άνθρωπο με διάφορες εικόνες δίνοντας διαφορετικό νόημα κάθε φορά στο βλέμμα του:

 

Παραδείγματα (μπορείτε να βρείτε πολλά ακόμη στο διαδίκτυο)

 

http://www.youtube.com/watch?v=_gGl3LJ7vHc&NR=1

 

http://www.youtube.com/watch?v=jWRyHeMHYcA&

 

Ο Κουλέσωφ  «έπαιζε» βάζοντας διάφορες σκηνές σε διαφορετική σειρά (τότε δεν υπήρχε ο ήχος στον φιλμ) παρατηρώντας πως αλλάζει το νόημα. Είναι γνωστό το φιλμ του με έναν άνθρωπο και ένα πιάτο σούπα .

 

Σε ένα επόμενο βήμα μπορείτε να καλέσετε τα παιδιά να δημιουργήσουν τα δικά τους οππτικοακουστικά έργα είτε χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα σε κατάσταση «flight mode», ώστε να μην εκπέμπουν αλλά να λειτουτργεί η λήψη και το λογισμικο μοντάζ. Τα κινητά τηλέφωνα αν χρησιμοποιηθούν με αυτό τον τρόπο αποτελούν εξαιρετικά εργαλεία πολλαπλών εγγραμματισμών δηλαδή τεχνολογικού, μιντιακού, οπτικού αλλά και ηχητικού.

 

Καλή διασκέδαση μαθαίνοντας!

Η «ειδική μουσική», και οι πολιτισμικές αναπηρίες

Αν υπήρχε «ειδική µουσική» πως θα ήταν; Μια µουσική προορισµένη να συγκινήσει και να θεραπεύσει το σώµα, να κραυγάσει το συναίσθηµα της στιγµής, να παρασύρει την οµάδα στην οµορρυθµία; Μια µουσική της κίνησης, του παιχνιδιού, της αισθητικής απόλαυσης, της επικοινωνίας;

Θεωρούµε κάποια είδη µουσικής «θεραπευτικά». ∆ηµιουργούµε εξαιρέσεις, και δίνουµε χαρακτηρισµούς στις µουσικές που προορίζονται για «θεραπευτικούς σκοπούς». Για παράδειγµα αποδεχόµαστε το φάλτσο και την παραφωνία σε ένα οµαδικό τραγούδι, γιατί εκεί σηµασία έχει η συµµετοχή, όχι το «τέλειο» αποτέλεσµα. Όταν η µουσική δεν είναι «ειδική», το φάλτσο δεν είναι αποδεκτό. Αποτρέπουµε το άτοµο να τραγουδήσει. Επιλέγουµε τα παιδιά για την «σχολική χορωδία», χωρίς να τους ξεκαθαρίζουµε ότι απλά, ως παιδαγωγοί, διαλέξαµε το «αποκαρδιωτικό» παιχνίδι να «ορίσουµε το ΄τέλειο’» · και – αναπόφευκτα – ότι «ορίζει», «αφ-ορίζει»…


πολλοί ενήλικες
– και παιδιά –
παραδέχονται ότι
«δεν τραγουδούν καλά»
και σιωπούν.

Ποιος ευθύνεται για αυτή την εµµονή τους στην «αλαλία»; ∆εν µπορούµε πάντα να πούµε µε ακρίβεια. Κι όµως είναι παραδεκτό ότι για την «αναπηρία» τους αυτή δεν ευθύνεται κάποια παθολογία αλλά µια βαθιά ριζωµένη αναστολή, όπως και τόσες άλλες, που συνοδεύουν τα άτοµα στη ζωή τους. Άνθρωποι που δεν χορεύουν, δεν κινούνται έχοντας την «αποδοχή» και αυτοπεποίθηση για το σώµα και την κίνησή τους. Άνθρωποι που αρνούνται να πλάσουν ένα παραµύθι, να γράψουν ένα ποίηµα, να κάνουν µια ζωγραφιά.

Αµέτρητες
λανθάνουσες
«πολιτισµικές αναπηρίες»

πλανούνται στην καθηµερινότητά µας, αποκόπτοντας µας από την φαντασία, την δηµιουργικότητα, την οµορφιά, από µια ανθρώπινη πλευρά του βίου µας. Αν είναι έτσι, στερηθήκαµε τελικά πασχίζοντας για την µοντέρνα, «επιτυχηµένη» και αποδεκτή εικόνας µας, τη δική µας µουσική και την κίνηση, το δικό µας µύθο και την εικόνα; Αφεθήκαµε στην οθόνη, το ηχείο, την αφίσα, στην ατέλειωτη «µυθολογία των µαζικών µέσων», όπως λέγεται, και των προκατασκευασµένων εικόνων;


Και τώρα που η επιστήµη κάνει το «άλµα»; Τώρα που συνειδητοποίησε τις αστοχίες της ως τεχνο-επιστήµη και ξαναγίνεται επιστήµη; τώρα που ξανάρχεται η µουσική, η κίνηση, ο µύθος, η εικόνα, ανθρώπινα, απλά, κατανοητά, ζωογόνα, µήπως τα βαφτίζουµε «παιδαγωγικά», «σοβαρά», «επιστηµονικά», «ειδικά»; Τα βγάζουµε πάλι «µε τρόπο» από την καθηµερινότητά µας; Αν ναι, γιατί; Ίσως για να µην παραδεχτούµε τις καθηµερινές µας «πολιτισµικές» αναπηρίες; Αυτό θα ήταν, κατ’αρχάς καλό, γιατί έστω και αν «αγνοούσαµε» συνειδητά το ατόπηµα της µοντέρνας κουλτούρας µας, τουλάχιστο θα είχαµε την επίγνωσή του. Αν όµως δεν έχουµε ούτε αυτή; Φτιάχνουµε «ειδική µουσική», «ειδική ζωγραφική», «ειδικό µύθο». Όµως η Μουσική, η Ζωγραφική, ο Μύθος αδιαφορούν γι’ αυτό µέσα στην «αλήθεια» τους. Μειδιούν µπροστά στο σχηµατικό χώρισµα αυτό. Και ο πολιτισµός µας νοιώθει στο βάθος κάτι «ανεκπλήρωτο»:

Μήπως χωρίσαµε
την µουσική σε «γενική» και «ειδική»,
γιατί χωρίσαµε την εκπαίδευση
σε γενική και ειδική,
παρασυρόµενοι από τον, επίσης,
«γενικό» και «ειδικό» Κόσµο µας;

Με την ωριµότητα της επιστηµονικής και της ευρύτερης κοινότητας µπορούµε να αντλήσουµε από το «κεφάλαιο» της Ειδικής Εκπαίδευσης, τα ερεθίσµατα για συνολικά εύστοχη εκπαίδευση και αγωγή. Το κεφάλαιο αυτό διαχωρίζεται σχηµατικά, είναι η σύµβαση ανάµεσα σε τόσες άλλες σχηµατικές συµβάσεις της επιστήµης και της ζωής, που πραγµατικά µας διευκολύνουν, έτσι όπως δοµούµε τον πολιτισµό µας. Όµως η ωριµότητα αυτή πάντα µας οπλίζει µε την βαθιά επίγνωση πως από «εκεί» απλά ξεκινάµε για µια γνώση και ένα βίωµα που πραγµατικά βρίσκεται «αλλού».

Από το Αργυρίου, Μ., Σαρρής, Δ. (επ.) (2007). Μουσική και Ειδική Αγωγή. Περιλήψεις Πρακτικών. Επιστημονική Ημερίδα. Πειραιάς: Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. σ. 5.
ISBN: 978-960-89479-4-8

Bίντεο για το πρώτο μάθημα μουσικής…

Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε σαφές στους μαθητές μας «που βρίσκεται η μουσική».

Βρίσκεται πρωτίστως μέσα μας και έπειτα μορφοποιείται στο μουσικό όργανο.

Επίσης, ο ρυθμός είναι κάτι που υπερβαίνει τον ήχο, καθώς έχει να κάνει με την ίδια την έννοια της ζωής και της ύπαρξης (η θεωρία των χορδών της Φυσικής, ο παλμός των ηλεκτρονίων που δημιουργούν τα άτομα και άλλα τέτοια περιοδικά φαινόμενα συνδέουν την πραγματικότητα με τη ρυθμικότητα.

Το παρακάτω βίντεο είναι πολύ χαρακτηριστικό για να μας εισάγει στην «ουσία» της δημιουργίας με ήχους:

 –

Ένα άλλο κεφαλαιώδες ζήτημα, η αντίληψη των περιβαλλοντικών ήχων ως μουσικών ήχων προκύπτει από το παρακάτω βίντεο. Εκτός της απόλαυσης που προσφέρει, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να παρατηρήσουμε τη ρυθμικότητα – μελωδικότητα – μουσικότητα των περιβαλλοντικών ήχων.

ήχοι και αυτοσχέδια όργανα στο ρεμπέτικο

Αυτοσχέδια Όργανα* και Ήχοι στο Ρεμπέτικο

 Ο πίνακας που ακολουθεί είναι επιλεγμένος από τον πίνακα – ερευνητικό ερωτηματολόγιο που συμπληρώσαμε με τη βοήθεια των μελών του φόρουμ στον ιστοχώρο του «ρεμπέτικου» τα οποία και ευχαριστώ θερμά!

1. Αυτοσχέδια Όργανα*

1.1. Ποτήρια κρασιού (κρούονται μεταξύ τους στα δύο δάχτυλα (Ανωγειανάκης 1991:94))

1.2. Ποτήρι με κομπολόι (στο διαδίκτυο αναφέρεται και ως «ποτηροκομπολόγι» αλλά δεν έχει τεκμηριωθεί ο όρος (από: organotopia))
(το ποτήρι σύρεται στο τεντωμένο κομπολόι (Ανωγειανάκης 1991:94-95)) Πλημμύρα» Μ. Βαμβακάρη)
(Aναπαρίσταται στο εξώφυλλο δίσκου του Μπάμπη Γκολέ
«Εγώ ρεμπέτης ήμουνα» (EROS Music, 2000)). (Μαρτυρία: Νίκος Πολίτης: «για το τέντωμα, το κομπολόι συνήθως κρεμιέται κοτσάροντας το σημείο του κορδονιού απέναντι από τη φούντα σε ένα κουμπί του πουκάμισου, φέρνοντας και μια βόλτα ώστε να σταθεροποιηθεί, και κρατιέται από τη φούντα, μπροστά στην κοιλιά. (για τους θέλοντες να δοκιμάσουν, προσοχή: έχω σπάσει αρκετά ποτηράκια μέχρι να το μάθω, ευτυχώς χωρίς περαιτέρω συνέπειες στα δάχτυλα)».

1.3. Κουτάλια (Ανωγειανάκης 1991:94)

1.4. Τενεκέδες (Τσαφταρίδης 2006)

1.5. Κουτί («Κουτί που χτύπαγε ό Σκαρβέλης ή ο Καρίπης»(«Αράπ Ζεϊμπέκικο» του Μ. Βαμβακάρη, «Καραντουζένι» του Μ. Βαμβακάρη ) (Βαμβακάρης Στέλιος ???? Στο Περιοδικό Κλίκα, τ. ?, http://www.klika.gr )).

1.6. Ποτήρια με μαχαίρι συνηθισμένη πρακτική κατά την ώρα της ακρόασης από τους θαμώνες (από: Ν. Πολίτης)

1.7. Μπουκάλες συνηθισμένη πρακτική κατά την ώρα της ακρόασης από τους θαμώνες (από: Ν. Πολίτης)

1.8. Επιτραπέζιο Κουτί Μαρτυρία: Ν. Πολίτης: «Ειδικά για τη χρήση επιτραπέζιου κουτιού ως κρουστού, ενδιαφέρον έχει μία τεχνική που έχει αναπτυχθεί στη Σίφνο (μόνο για εσωτερικούς χώρους): χρησιμοποιείται ένα μέτριο κουτάκι, π.χ. ξύλινη μπιζουτιέρα (η Σίφνος είχε αστικό πολιτισμό) και πολύ επιδέξιοι χειρισμοί που παράγουν ενδιαφέρον αποτέλεσμα». (από: Ν. Πολίτης)

2. Ήχοι αντικειμένων και περιβάλλοντος

2.1. Ναργιλές(«5 χρόνια δικασμένος» Β. Παπάζογλου ), («Σταύρακας μες τον τεκέ» Σ. Περιστέρης).

2.3. Τραπέζι Ταβέρνας«Τραπέζι» ως κρουστό παιγμένο από τον Ιορδάνη (Τσομίδη) συνοδεία ορχήστρας σε ταβέρνα (Μαρτυρία: Νίκος Φρονιμόπουλος (βλέπε σχετικό μήνυμα στο ίδιο θέμα του φόρουμ).

3. Σώμα – άνθρωπος – μιμίσεις ζώων

3.1. Σφύριγμα της μελωδίας («Τομπουρλίκα» Π. Τούντας )

3.2. Παλαμάκια ( «Τα καβουράκια» Β. Τσιτσάνη – παλαμάκια η Μαρίκα Νίνου )

3.3. νιαουρίσματα («Γάτα» Μάθεση – Στελλάκη )(Η Γάτα λέγεται ότι ήταν ο Γ. Ζαμπέτας (?))

3.4. καναρινίσματα («Καναρίνι» του ???? ( πιθανόν σφυριχτά ή με το βιολί) (από: Babis))

3.3.3. κλάμα μωρού («Νανούρισμα» του ???? )

4. Ήχοι οργάνων, τεχνικές & «ανορθόδοξο» παίξιμο

4.1. Χτύπημα του ηχείου της κιθάρας ως κρουστό («Καραντουζένι» (δημιουργός?) ) («Μινόρε του τεκέ» Γ. Χαλκιάς ).

4.2. Χτύπημα του μπουζουκιού («Αράπ Ζεϊμπέκικο» του ?????, «Καραντουζένι» του ????? )(Βαμβακάρης Στέλιος ???? Στο Περιοδικό Κλίκα, τ. ?, http://www.klika.gr ) (από: Πάνος Καραγιώργος)

4.3. Χτυπήματα με το Δοξάρι «Ελαφρύ, ρυθμικό κτύπημα του δοξαριού εναλλάξ πάνω στο καπάκι και τις χορδές του βιολιού (ή της λύρας)» 

4.4. Πένα στο καπάκι του Λαούτου «Ο παλαιότερος τρόπος παιξίματος του κρητικού λαούτου, όπου η χρήση, το πιάσιμο, η μορφή και οι διαστάσεις της πένας, την έκαναν να κτυπάει πάνω στο καπάκι, δίνοντας ένα όμορφο συνοδευτικό απαλό ήχο. Οι νεότεροι λαουτιέρηδες έχουν υιοθετήσει παίξιμο τύπου μπουζουκιού». 

4.5. Πένα ʽχτύπημαʼ φτερού στο καπάκι του μπουζουκιού Μαρτυρία: Νίκος Πολίτης: «Η επιδίωξη να ακούγεται το χτύπημα του «φτερού» του λαούτου δεν ισχύει μόνο για την κρητική παράδοση. Όταν στα πρώτα μου μαθήματα προσπαθούσα, επηρρεασμένος ακριβώς από το μπουζούκι, να μην ακούγεται το χτύπημα στο καπάκι, ο δάσκαλός μου (Παπαπετρόπουλος) με απέτρεπε λέγοντας ʽόχι, κοπάνα κανονικά, ωραία ακούγεται!ʼ»

4.6. Νύχι και χτύπημα στο καπάκι «Στο ικιτέλι (το οποίο το παίζουν με το νύχι, όπως λέει και ο Μάρκος στην αυτοβιογραφία του ότι αυτός έπαιζε το «μπαγλαμά») και το τζουρά ιδιαίτερα, χτυπούν το ηχείο με το νύχι ή με το δάχτυλο..

4.7. Νύχι με τεχνική ʽΦλαμέγκοʼ, «Στο ʽικιτέλιʼ (το οποίο το παίζουν με το νύχι, όπως λέει και ο Μάρκος στην αυτοβιογραφία του ότι αυτός έπαιζε το «μπαγλαμά») και το τζουρά ιδιαίτερα, χτυπούν το ηχείο με το νύχι ή με το δάχτυλο.

Μάλιστα εφαρμόζουν και «αλα φλαμένκο» διαδοχικά χτυπήματα με τα νύχια… 

5. Όργανα από άλλες μουσικές κουλτούρες – είδη

5.1. Καμπάνες (? το μουσικό όργανο ?) («Χτυπούν τα σήμαντρα» Β. Τσιτσάνη ).

Βιβλιογραφία***

Ανωγιανάκης, Φ.(1991). Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα. Αθήνα: Μέλισσα.

Καρακάσης, Σ. (1970). Ελληνικά μουσικά όργανα. Αθήνα: Δίρφος.

Τσαφταρίδης, Ν. (2006). Κατασκευές Μουσικών Οργάνων και κατασκευές με απλά υλικά: Μια προσπάθεια θεωρητικής – παιδαγωγικής προσέγγισης. Βόλος: Επιστημονική Επιτροπή Συνεδριακού Θεσσαλίας ΕΙΠΕ. Ερευνητικό Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης. Πρακτικά Συνεδρίου. (διαθέσιμο online)

Υποσημειώσεις

* Ο όρος αναφέρεται σε αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν ως όργανα

και όχι π.χ. σε «αυτοσχέδιους μπαγλαμάδες», που τελικά λειτουργούν ως «προφανή» όργανα

*** Αναφέρεται η βιβλιογραφία του παρόντος θέματος.


στο facebook…

Οι «πολιτισμικές ανακολουθίες» στη (μουσική & όχι μόνον) εκπαίδευση

Ένας από τους στόχους των αναλυτικών προγραμμάτων είναι να διατηρούν μια συνέχεια και συνέπεια στην ύλη και τη μεθοδολογία της εκπαίδευσης. Όταν ένα αναλυτικό πρόγραμμα αναθεωρεί τις αρχές και τη διάρθρωση των γνώσεων ενός προηγούμενου προγράμματος, αναπόφευκτα υπάρχουν συνέπειες στον μαθητή.


Οι συνέπειες αυτές, είναι προβλεπτές και συνειδητές, και πιθανόν το πρόγραμμα να έχει επεξηγήσεις και μεταβατικά στάδια γι’ αυτές. Όταν οι «ανακολουθίες» στη διάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών είναι σε επίπεδο διάρθρωσης γνώσεων, εύκολα μπορούν να διευθετηθούν. Όταν όμως η εκπαίδευση οδηγεί σε ένα πολιτισμικό βίωμα, τι γίνεται αν η εκπαίδευση και πάλι αλλά με άλλη μορφή προτείνει ένα βίωμα διαφορετικό, ίσως και αντιθετικό;
Τότε δημιουργείται μια ανακολουθία, όχι γνώσεων αλλά κουλτούρας, μια «πολιτισμική ανακολουθία». Αυτή είναι επώδυνη για τον μαθητή, και δυσχεραίνει την εκπαιδευτική διαδικασία. Μπορούν αυτές οι «πολιτισμικές ανακολουθίες» της εκπαίδευσης να εντοπιστούν; Ίσως και να αντιμετωπιστούν; Αν βέβαια υπάρχει λόγος γι’ αυτό…

Από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί μια διδακτική ανακολουθία, απέναντι σε αυτό που διδάσκεται ο μαθητής. Στο δημοτικό – για παράδειγμα – μπορεί να οδηγείται σε έναν διαχωρισμό των τεχνών με αυστηρά στεγανά: γλωσσική έκφραση (Γλώσσα), μουσική έκφραση (Μουσική), κινητική έκφραση (Μουσική, Φυσική Αγωγή). Στο Λύκειο, προκειμένου να κατανοήσει, π.χ., την αρχαιοελληνική δραματική τέχνη, διδάσκεται ότι οι μορφές αυτές ενοποιούνται. Έτσι μέσα στην πορεία της βασικής του εκπαίδευσης, ο μαθητής βιώνει με διαφορετικό τρόπο τις μορφές έκφρασης του πολιτισμού του, χωρίς όμως να διασαφηνίζεται στον ίδιο ή σε κάποιο σημείο των σπουδών του ότι αυτή η διαφοροποίηση στη διδασκόμενη κουλτούρα είναι «στοιχείο» του προγράμματος.
Ποιο συγκεκριμένα βλέπουμε αυτή την «ανακολουθία» όταν διδασκόμαστε την ελληνική γλώσσα: μαθαίνουμε ότι στην αρχαιότητα ο ρυθμός (μετρική) και η μελωδία (τόνοι και πνεύματα) ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της γλώσσας, ενώ σήμερα πασχίζουμε για μια γλώσσα που απλά περιέχει πληροφορίες (μονοτονικό, φωνητική γραφή, greeklish, τεχνολογίες  TTS κ.λπ.), χωρίς το μέλος και ο ρυθμός της να μας ενδιαφέρουν. Ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα, ανάλογα το διδακτικό αντικείμενο οι βιωματικές προσεγγίσεις της γλώσσας ποικίλουν: για την λογοτεχνία (Γλώσσα – Νέα Ελληνικά), ο ρυθμός και το μέτρο που δημιουργεί η γλώσσα έχουν σημασία, ενώ συχνά για τη μουσική (Μουσική – Αισθητική Αγωγή) αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει.
Στη νηπιακή εκπαίδευση θεωρούμε δεδομένο και διδακτό ότι η ομιλία, η κίνηση και το τραγούδι είναι διακριτές μορφές έκφρασης, παρόλο που τα βρέφη εγγενώς δε τις διαχωρίζουν. Αργότερα, κοντά στην ενηλικίωση, σε ένα βιωματικό εργαστήριο δραματοποιημένης έκφρασης θα επιχειρήσουμε να «επανενώσουμε» αυτά που διασπάσαμε στη νηπιακή ηλικία.
Στα ενδιάμεσα ηλικιακά στάδια, σπάνια τα διδακτικά αντικείμενα θα παίρνουν θέση στο ζήτημα αυτό, στη σχέση, δηλαδή, γλώσσας – μουσικής – κίνησης. Για παράδειγμα, τραγούδι και χορός πάνε μαζί στη λαϊκή διασκέδαση; (τραγουδούν οι χορευτές; Χορεύουν οι τραγουδιστές; ) μουσική και τραγούδι διδάσκονται ταυτόχρονα; (πως συνοδεύει το τραγούδι του ένας τραγουδιστής; Γιατί έχουμε ξεχωριστά ορχήστρες και χορωδίες; Ποια είναι τα όρια της «πολύτεχνης» έκφρασης;)
Υπάρχει περίπτωση, λοιπόν, ο δάσκαλος να κατέβαλε κόπο να για τραγουδήσει ο μαθητής ακίνητος, να χορέψει σιωπηλός, να μιλήσει τη γλώσσα επιστημονικά – ίσως τεχνοεπιστημονικά – και όχι ολιστικά δημιουργικά, με τις κραυγές τις αυξομοιώσεις και την σύνθεση που μόνο σε ένα νήπιο αρμόζουν. Δέκα χρόνια μετά, ένας άλλος δάσκαλος θα ζητήσει από το μαθητή να χορέψει και να τραγουδήσει, να μιλήσει τραγουδιστά, και να εκφραστεί γλωσσικά με την κίνηση, ή – πολύ πιθανό – να συνδυάσει όλα αυτά σε μια φυσική ενότητα, παροτρύνοντάς τον να κινηθεί «σαν παιδί», με την αρχετυπικότητα της έκφρασης που χαρακτηρίζει την νηπιακή ηλικία.
Μεταξύ των δύο δασκάλων έχει δημιουργηθεί μια «πολιτισμική ανακολουθία». Πολλές τέτοιες «ανακολουθίες» ίσως βρούμε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα. Σε άλλη κουλτούρα εντρυφά ο μαθητής τη μια φορά, και σε άλλη – ίσως διαμετρικά διαφορετική – καλείται να εντρυφήσει λίγα ή περισσότερα χρόνια μετά. Ένα αναλυτικό πρόγραμμα δε μπορεί να προλάβει όλες αυτές τις «ανακολουθίες» ή να προβλέψει «μεταβατικές» ιδέες ανάμεσα σε προγράμματα και επίπεδα. Μπορεί όμως ένα πρόγραμμα  να δίνει στην ύλη του ένα κομμάτι με αναστοχαστική διάσταση. Ένα κομμάτι που θα εξηγεί την ανάγκη κριτικής αντιμετώπισης των γνώσεων όχι μόνο από τον εκπαιδευτικό, αλλά και από τον εκπαιδευόμενο. Η εύστοχη κριτική διάθεση που θα εμπνέει ένα πρόγραμμα διάρθρωσης των σπουδών θα είναι και μια ισχυρή αυτοπροστασία, μια διασφάλιση της αποτελεσματικότητάς του μέσα από τις δυνατότητες (αυτό)ελέγχου του.

Επόμενα άρθρα »