Ηχολόγιο – echologium – ɯnıƃoloɥɔǝ – οιγόλοχΗ

Ηχητικό ιστολόγιο του Δημήτρη Σαρρή, Εκπαιδευτικού (ΠΕ 16), ΒΑ Οικονομίας, ΒΑ, ΜΑ Πολιτισμού

|ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΥΤ/ΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ|

Μουσείο
Αυτοσχέδιων Μουσικών Οργάνων

ΣΤΟΧΟΙ
Το μουσείο αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων (Μουσείο Α.Μ.Ο) δημιουργήθηκε για να προάγει την πολιτισμική και παιδαγωγική διάσταση των μουσικών οργάνων, καθώς και τη σχετική έρευνα. Απορρέει από τις έρευνες στα πλαίσια του project των μεταήχων και υλοποιήθηκε στα πλαίσια του θεσμού της «Μαθητιάδας» στην Πρώτη Σερρών.
Στοχεύει να αποτελέσει θεματοφύλακα του σημαντικού κομματιού των αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο, αλλά και ένα πόλο σύνδεσης των σχετικών μουσικών κουλτουρών.
Παράλληλα στόχος του είναι η παραγωγή παιδαγωγικού έργου, τόσο με τις επισκέψεις των μαθητών όσο και με την διάχυση της γνώσης και της πληροφορίας προς την εκπαίδευση. Το Μουσείο Α.Μ.Ο έχει πολλές δυνατότητες προέκτασης των στόχων του προς πολιτισμικούς, παιδαγωγικούς και ερευνητικούς σκοπούς μέσα από την διεύρυνση των εκθέσεών του, των μουσειοπαιδαγωγικών δραστηριοτήτων και των τρόπων διάχυσης γνώσης που οι σύγχρονες τεχνολογίες παρέχουν.

ΔΟΜΗ
Το Μουσείο Α.Μ.Ο. στεγάζεται στους χώρους της διοργάνωσης «Μαθητιάδα», φιλοξενείται στο διαδίκτυο και περιλαμβάνει τους κύκλους εργαστηρίων μουσειοπαιδαγωγικού χαρακτήρα.
Η δομή των εκθέσεων δημιουργείται με βάση την επιστήμη της Οργανολογίας, ενώ άμεση σχέση αποκτά το Μουσείο με τον κλάδο της Πολιτισμικής Οργανολογίας. Θεωρητικά το Μουσείο Μελετήθηκε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Εργαστηρίου του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού) κατά το έτος δημιουργίας του, 2008 – 2009.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Το Μουσείο Α.Μ.Ο. εντάσσεται στις δραστηριότητες Πολιτισμού της Μαθητιάδας, και η επιστημονική του επιμέλεια γίνεται από ειδικούς επιστήμονες και τον Τομέα Επιστημών της Μαθητιάδας. Με βάση αυτά ανακοινώνεται το πρόγραμμα λειτουργίας του στο διαδίκτυο και τα άλλα σχετικά επικοινωνιακά μέσα καθώς και όλες οι σχετικές δράσεις.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πάνκου, Α.(2010). Μουσείο Αυτοσχέδιων Μουσικών Οργάνων: Μια δυνατότητα για την τέχνη και την εκπαίδευση. Στο περιοδικό “Τα νέα της Ε.Ε.Μ.Ε.” τ. Χειμώνας 2010. σ.σ. 11. Θεσσαλονίκη: Επιστημονική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση. Διαθέσιμο διαδικτυακά στο <http://www.eeme.gr/downloads/Ta_Nea_38.pdf>
Προεπισκόπιση κειμένου [jpg]

Σαρρής, Δ. (2009). Μουσείο Αυτοσχέδιων Μουσικών Οργάνων: Από τη θεωρία στην διδακτική πράξη. Στο περιοδικό Πολυφωνία, τ. 15. (Φθινόπωρο 2009). Αθήνα: Κουλτούρα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαδίκτυο:
metasound.gr/museum/
Μαθητιάδα:
www.mathitiada.gr
Facebook:
facebook.com/homemadeinstruments
Email: cultural.organology[παπάκι]gmail.com

BANNER GALERY

Η ΑΦΙΣΣΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟ 2009 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

μουσείο αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων
στα πλαίσια της διοργάνωσης Μαθητιάδα, Πρώτης Σερρών
8-13 Μαΐου 2009

Γνωρίστε πώς να φτιάξετε μουσική με καθημερινά αντικείμενα. Ποτήρια, πιάτα, κουβάδες, σκουπόξυλα και απλώστρες μετατρέπονται σε μουσικά όργανα με πλούσιους και μελωδικούς ήχους.

Πρόκειται για ένα «μουσείο αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων»
ή για ένα «Αυτοσχέδιο μουσείο μουσικών οργάνων»;
Βρείτε την απάντηση βλέποντας και δοκιμάζοντας τα αυτοσχέδια όργανα που κατασκεύασε ειδικά για ένα «μουσείο» της Μαθητιάδας ο Δημήτρης Σαρρής. Όλα τα όργανα μπορείτε να τα κατασκευάσετε κι εσείς, μαθαίνοντας εύκολα να τα παίζετε, γεμίζοντας μουσική την καθημερινότητά σας, μικροί και μεγάλοι. Τα όργανα είναι είτε από τις λαϊκές παραδόσεις όλου του κόσμου, είτε σύγχρονες απλές κατασκευές, από ανακυκλωμένα, ή καθημερινά αντικείμενα και υλικά.

Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα
Οι επισκέψεις των μικρών μας φίλων υποστηρίζονται από ειδικά σχεδιασμένο μουσιοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με φυλλάδιο επισκέπτη και ειδικές δραστηριότητες.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
8/5 18:00 – 22:30
9/5 10:00 – 13:30 18:00 – 22:30
10/5 10:00 – 13:30 18:00 – 22:30
11/5 10:00 – 13:30
12/5 10:00 – 13:30 18:00 – 22:30
13/5 10:00 – 13:30

Μουσικολογική Επιμέλεια Αγαθή Πάνκου
Μουσειολογική Επιμέλεια Γιάννης Πάνκος
Έρευνα – Σχεδιασμός Δημήτρης Σαρρής






Χωρίς σχόλια ακόμα.»

Αφήστε μια απάντηση