Αρχική » 2018
Αρχείο έτους 2018
Το βραβείο Εγγραμματισμού στα Μέσα 2018 στο 7ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης
Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει θεσμοθετήσει το Βραβείο Εγγραμματισμού στα Μέσα και το απονέμει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στη 18η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio.
Η εκπαίδευση στα Μέσα έχει ζωτική σημασία στην καλλιέργεια γνώσεων και δεξιοτήτων κριτικής στάσης και δημιουργικής παραγωγής και συμβάλλει στη δημιουργία ενημερωμένων και ενεργών πολιτών.
Το βραβείο έχει στόχο να ενθαρρύνει και υποστηρίξει τη συστηματική προσπάθεια των σχολείων για τη δημιουργική παραγωγή βίντεο και την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών τους.
Φέτος, το βραβείο Εγγραμματισμού στα Μέσα απονεμήθηκε στο 7ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης στην τελετή λήξης του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στις 8 Δεκεμβρίου στον Πύργο Ηλείας.
18η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – CAMERA ZIZANIO
Από 1 έως 8 Δεκεμβρίου 2018 διεξάγονται στον Πύργο και άλλες πόλεις του Ν. Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 18η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – CAMERA ZIZANIO.
Στην Camera Zizanio παρουσιάζονται και διαγωνίζονται έργα που έχουν δημιουργήσει παιδιά και νέοι έως 20 χρόνων. Εκατοντάδες παιδιά και εκπαιδευτές από την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο συναντώνται κάθε χρόνο στον Πύργο της Ηλείας για να παρουσιάσουν έργα που παρήχθησαν είτε σε κινηματογραφικά εργαστήρια είτε ατομικά, για να ανταλλάξουν ιδέες, να συνεργαστούν και να αναπτύξουν κοινή δράση.
Σήμερα είναι η μεγαλύτερη Συνάντηση οπτικοακουστικής δημιουργίας των νέων ανθρώπων στην Ευρώπη.
Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση έχει θεσμοθετήσει και θα απονείμει στο πλαίσιο της Συνάντησης το Βραβείο Εγγραμματισμού στα Μέσα.
Η εκπαίδευση στα Μέσα έχει ζωτική σημασία όχι μόνο για την καλλιέργεια κριτικής στάσης και δεξιοτήτων δημιουργικής παραγωγής, αλλά επιπρόσθετα για τη δημοκρατική διαδικασία εν γένει, με τη δημιουργία ενημερωμένων και ενεργών πολιτών.
Στο πλαίσιο του ρόλου της στην υποστήριξη της οπτικοακουστικής παιδείας, της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και καινοτομίας, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση διοργανώνει στη φετινή Συνάντηση επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα “Η αξιοποίηση των οπτικοακουστικών αρχείων στη μαθητική δημιουργία μέσα από τις δράσεις της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης”.
Σε αυτό το σεμινάριο παρουσιάζονται οι διαγωνισμοί ψηφιακής δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, αναλύονται αντιπροσωπευτικές μαθητικές ταινίες τεκμηρίωσης και μυθοπλασίας και γίνεται συζήτηση για τους τρόπους, με τους οποίους ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τους μαθητές και τις μαθήτριες στη δημιουργία της δικής τους ταινίας. Παρουσιάζονται τα οπτικοακουστικά αρχεία, η έννοια του ιστορικού τεκμήριου, των μεταδεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή τους νέους διαγωνισμούς συλλογής και αξιοποίησης αρχειακού υλικού της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης. Επιπλέον προτείνονται τρόποι αξιοποίησης του οπτικοακουστικού αρχειακού υλικού στην τάξη και στη δημιουργία μαθητικών ταινιών.
Μαθητική Δράση Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας «Πες μας τη δική σου ιστορία»
Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και η διοργάνωση «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», οργανώνουν Μαθητική Δράση Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας με τίτλο «Πες μας τη δική σου ιστορία» για τους μαθητές και τις μαθήτριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων της Περιφέρειας Αττικής.
Οι μαθητές και μαθήτριες καλούνται να αναζητήσουν μια ιστορία που αναφέρεται στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Ελληνοϊταλικός πόλεμος – Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση), όπως αυτή ζωντανεύει μέσα από ένα οικογενειακό αντικείμενο, μια φωτογραφία, μια αφήγηση των παππούδων, μια ιστορία της γειτονιάς τους, την ιστορία ενός κτιρίου κλπ. Στη συνέχεια, λειτουργώντας ομαδοσυνεργατικά σε επίπεδο σχολικού τμήματος και με δεδομένη την εξοικείωσή τους με την τεχνολογία, ζητείται να καταγράψουν με την εποπτεία εκπαιδευτικών τους την ιστορία τους με τη μορφή σύντομης ταινίας ή ψηφιακής δημιουργίας.
Σκοπός της δράσης είναι η καλλιέργεια της ιστορικής κουλτούρας μέσα από τη δημιουργία ενός προσωπικού δεσμού των μαθητών με το παρελθόν, η διάσωση ιστορικών τεκμηρίων, η αξιοποίησή τους σε μαθητικές δημιουργίες και η διάχυσή τους στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Για την υποστήριξη της δράσης θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτική Ημερίδα – Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τη δράση.
Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ημερίδα 19/12 στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Μαθητικός Διαγωνισμός Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της Πόλης σου»
Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.) με το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου συν-διοργανώνουν Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της Πόλης σου» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης της χώρας και της Ομογένειας.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η συμμετοχή των μαθητών/τριών στη διάσωση ιστορικών τεκμηρίων και στην επεξεργασία και τεκμηρίωση των πηγών αυτών, η ανάδειξή τους με τη ματιά των νεότερων γενεών, η αξιοποίησή τους σε μαθητικές δημιουργίες και η διάχυσή τους στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο μέσα από σύγχρονες τεχνολογικές πλατφόρμες που θα τροφοδοτήσει η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα.
Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση δημιούργησε έναν Οδηγό για τον Εκπαιδευτικό με χρήσιμες πληροφορίες για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και επιλεγμένες πηγές που θα διευκολύνουν μαθητές και εκπαιδευτικούς στην προετοιμασία της συμμετοχής τους.
Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες και τον Οδηγό για τον Εκπαιδευτικό.