Αρχική » Προφίλ

Ιστορικό

Σαν σήμερα

4/12/1897: Υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, που θέτει τέλος στον ελληνοτουρκικό πόλεμο.
Η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλει 4 εκατομμύρια χρυσές λίρες ως αποζημίωση στην Τουρκία και να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια Όρη. Με την ίδια συνθήκη, η Κρήτη αποκτά την αυτονομία της.

Προφίλ

πως ξεκινήσαμε….

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση ιδρύθηκε το 1977 και αποτελεί καινοτόμο φορέα του YΠΔΒΜΘ. Στοχεύει σε σύγχρονες και σύνθετες μορφές παροχής γνώσης. Η αδιάλειπτη προσφορά της στο χώρο της Παιδείας συνίσταται στην παραγωγή και προβολή τηλεοπτικών προγραμμάτων αλλά και στην εκτεταμένη αναπαραγωγή και διάθεση αυτών στην εκπαιδευτική κοινότητα σε μορφή DVD, με στόχο, πρωταρχικά, την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οι παραγωγές μας προβάλλονται τηλεοπτικά μέσα από το ανοικτό κύκλωμα της δημόσιας τηλεόρασης (ΕΤ 1),το δορυφορικό πρόγραμμα (ΕRT World) και το Κανάλι της Βουλής, καλύπτοντας το σύνολο της ελληνικής επικράτειας καθώς και μεγάλο μέρος του Απόδημου Ελληνισμού, διατηρώντας παγκόσμια εμβέλεια. Περισσότερες από 600 μορφωτικές και εκπαιδευτικές εκπομπές παρουσιάζονται ετησίως. Οι παραγωγές αυτές αποτελούν μια σύγχρονη, εναλλακτική, οπτικοακουστική εκπαιδευτική πρόταση και απευθύνονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων καθώς και στο ευρύτερο κοινό.

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση έχει αναδειχθεί διεθνώς σε προνομιακό μηχανισμό διάχυσης της γνώσης μέσω προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εκπομπών γενικής παιδείας και πληροφόρησης. Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Hellastat, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση έχει καταξιωθεί στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητας «ως φορέας κύρους, που εμπνέει εμπιστοσύνη, ενώ τα προγράμματά της κρίνονται θετικά από τη μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που τα έχουν παρακολουθήσει». Παράλληλα, στόχο αποτελεί η συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχουν οι ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής, συνάπτοντας νέες συνεργασίες και δρομολογώντας νέες δραστηριότητες.

….και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

Η ανάπτυξη και διείσδυση των νέων τεχνολογιών στο σύγχρονο κοινωνικό αλλά και εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπου το σχολείο-όπως άλλωστε και κάθε χώρος-δεν καταναλώνει απλώς αλλά δημιουργεί περιεχόμενο μας ενέπνευσε και μας κινητοποίησε ώστε να βγούμε και να συναντήσουμε τη νέα ψηφιακή γενιά, στους δικούς της χώρους και να γίνουμε μέρος της κοινότητάς της.

Στόχος μας είναι να επανασυνδεθεί η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση με το νεανικό κοινό μεταβαίνοντας από τα παραδοσιακά μέσα στην ψηφιακή εποχή, όπου ο καθένας γίνεται Μέσο.

Σημαντικό όχημα στην προσπάθεια αυτή αποτελεί ο ολοένα αναβαθμιζόμενος δικτυακός τόπος του φορέα στη διεύθυνση www.edutv.gr, όπου μπορεί ο χρήστης να δει σε πραγματικό χρόνο και να κατεβάσει τις ταινίες της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης σε πραγματικό χρόνο (βίντεο ροής – streaming) ή να τις κατεβάσει στον Η/Υ (βίντεο κατ΄απαίτηση – video-on-demand) αξιοποιώντας με αυτό τον τρόπο μία σειρά ψηφιακών υπηρεσιών. Σχεδιάζεται ακόμη η ένταξη ραδιοφωνικής μετάδοσης μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας του podcasting.

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση μπαίνει στην ψηφιακή εποχή και συνδέεται οργανικά με το Νέο Ψηφιακό Σχολείο, με τους νέους ανθρώπους και τις κοινότητές τους. Αναγνωρίζει οτι η γνώση είναι μια διαδικασία σε διαρκή εξέλιξη και θέλει να γίνει μέρος και καταλύτης αυτής της διαδικασίας: μετασχηματίζεται σε μια multimedia πλατφόρμα, συνδεδεμένη με τους σημαντικότερους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και προσφέρει στους μαθητές και τις ομάδες τους, σε δασκάλους και καθηγητές τα εργαλεία και το περιβάλλον για να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν τα δικά τους multimedia projects. Αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στη σύνδεση του Νέου Σχολείου με τον μαθητή δημιουργό, ερευνητή, πολίτη του κόσμου και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παιδείας, δίνει τη δυνατότητα στην εκπαιδευτική κοινότητα να δημιουργήσει περιεχόμενο (User Generated Video, User Generated Content) αξιοποιώντας τα προσφερόμενα εκπαιδευτικά βίντεο. Οι μαθητές μπορούν να τα επαναχρησιμοποιήσουν (re-use), να σχεδιάσουν και να “ανεβάσουν” τα δικά τους βίντεο, να τα μοιραστούν (share) και αξιολογήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, αναπτύσσει τη νέα πλατφόρμα νεανικής δημιουργίας, http://www.i-create.gr, ανοιχτή στην εκπαιδευτική κοινότητα και σε όλους τους νέους ανθρώπους, προσφέροντας ένα περιβάλλον συνεργασίας, ανταλλαγής ιδεών και κυρίως υλοποίησης των δικών της έργων: βίντεο, διαδραστικών εκπαιδευτικών παιχνιδιών, ιστολογίων, υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα εφαρμογών web 2.0 και ελεύθερου λογισμικού ανοικτού κώδικα. Τα έργα αυτά θα αναπτύσσονται και υποβάλλονται μέσα από διαγωνισμούς βίντεο, καμπάνιες και συνεργασίες με Σχολεία, Πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς, σε εθνικό, τοπικό ή διεθνές επίπεδο. Έτσι η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση συναντά την Ψηφιακή Γενιά στους δικούς της χώρους, γίνεται μέρος της κοινότητάς της.

Θα μας βρείτε:

o στη Βουλή Τηλεόραση κάθε Σάββατο 10-11πμ

Δείτε τις εκπομπές κατ’ απαίτηση (on demand) στο Φωτόδεντρο i-create.

2018-19

2019-20

2020-21

www.edutv.gr,  www.i-create.gr 

o You Tube Channel: Educational TV Greece
o Facebook: Educational Television – Greece
o Twitter: EduTV_Greece
o https://blogs.sch.gr/dertv/
o Linked-In: Educational Radio Television Greece

o  http://photodentro.edu.gr/i-create/

Το Φωτόδεντρο i-create είναι το Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθητικών Δημιουργιών της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

Άξονες Δράσης:

1. Παραγωγή Περιεχομένου

Η αδιάλειπτη παραγωγή εκπαιδευτικού οπτικοακουστικού περιεχομένου διανέμοντάς το μέσα από εξελιγμένες ψηφιακές μορφές. Ως προς το εύρος το περιεχομένου, οι νέες σχεδιαζόμενες παραγωγές της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης θα καλύπτουν μια σειρά χαρακτηρίζονται από Θεματικό Άνοιγμα και Διαφοροποίηση:

o Περιβάλλον – Αειφορία- Καινοτομίες
o Νέες Τεχνολογίες-Ψηφιακά Δικαιώματα
o Ιδιωτικότητα, Διαφάνεια, Δημόσια Δεδομένα
o Διατροφή, Υγεία, Εκπαίδευση & Στόχοι Χιλιετίας
o Eco-Design -Αρχιτεκτονική
o Μουσική, Ψηφιακές Τέχνες
o Επικοινωνία, Μέσα, Δημοσιογραφία Πολιτών
o Επιστήμες-Πολιτισμός- Καινοτομία- Δημιουργία
o Κοινωνικοί επιχειρηματίες- νέα πρότυπα
o Νεανικές Ταυτότητες- Η ψηφιακή Γενιά
o Διαφορετικότητα-Ρατσισμός- Συνύπαρξη
o Ευθύνη του πολίτη
o Πράσινα επαγγέλματα, Οικολογική κατανάλωση
o Δημιουργική ψηφιακή γραφή
o Πολυγλωσσία

2. Δημιουργίες Μαθητών-Εκπαιδευτικών

Οι αξίες που ενθαρρύνουμε:

o Ο μαθητής δημιουργός, ο δάσκαλος σύμβουλος
o Βιωματική- Ενεργητική Μάθηση
o Ομαδική κουλτούρα-Συνεργατική καινοτομία
o Η κουλτούρα του Remix και του Re-use
o Αυθεντικότητα – Δημιουργικότητα
o Συμμετοχή και δημιουργία/προσθήκη αξίας στις δικτυακές κοινότητες, στην τοπική και παγκόσμια κοινωνία
o Αυτοπεποίθηση – Αισιοδοξία-Αναγνώριση- Αριστεία

Παρέχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν τα προσφερόμενα εκπαιδευτικά βίντεο στην τάξη, ώστε οι μαθητές να τα επαναχρησιμοποιήσουν (re-use) αλλά και να σχεδιάσουν & να “ανεβάσουν” τα δικά τους (UGC), να τα μοιραστούν (sharing) και να τα αξιολογήσουν (social filtering).

3. Απευθείας Επικοινωνία με την Εκπαιδευτική Κοινότητα

o Δημιουργία ενός Δικτύου Πρεσβευτών δασκάλων και μαθητών με ενεργή επικοινωνία, συμμετοχή και διάλογο μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης

4. Στρατηγικές Συνεργασίες-Συνέργειες

Προσεγγίζουμε φορείς οι οποίοι μοιράζονται το όραμα μας και με τους οποίους η συνεργασία προσδίδει προστιθέμενη αξία στο έργο μας. Παράλληλα συνεχώς εξελισσόμαστε παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις και εκπροσωπώντας το θεσμού της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τόσο σε επιστημονικές όσο και σε καλλιτεχνικές διοργανώσεις

 

 

 


2 Σχόλια

 1. Γεια σας,

  Καταρχήν να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της κόρης μου για την ποιοτική δουλεία που κάνετε. Αναφέρομαι στο “Ένα γράμμα, μια ιστορία!”.
  Προσπάθησα να βρω κάποια γράμματα που λείπουν από το κανάλι σας στο youtube, χωρίς να τα καταφέρω.
  Υπάρχει κάπου να δούμε και τα γράμματα “Η, Θ, Μ, Ξ, Ρ, Σ, Υ, Φ, Χ, Ψ”;

  Σας ευχαριστώ

  Δήμητρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση