Αρχική » 2013 » Οκτώβριος

Αρχείο μηνός Οκτώβριος 2013

Ιστορικό

Σαν σήμερα

30/12/1975: Λήγει η Δίκη του Πολυτεχνείου. Ιωαννίδης, Βαρνάβας και Ντερτιλής καταδικάζονται σε ισόβια. 17 κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης, ανάμεσά τους και ο δικτάτορας Παπαδόπουλος. 13 αθωώνονται.

Διαγωνισμός «Λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό»

Διάρκεια διαγωνισμού 8 Οκτωβρίου – 8 Δεκεμβρίου 2013 

Ο διαγωνισμός «Λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό»/ “Say no to bullying είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Βρετανικού Συμβουλίου και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας με τίτλο «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα», το οποίο είναι κατά της ενδοσχολικής βίας και βασίζεται στα ιδανικά και τις αξίες του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

diversity_1

Απευθύνεται σε μαθητές της πέμπτης και έκτης Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου (10  – 15 ετών) σε όλα τα σχολεία εντός Ελλάδας. 

Οι μαθητές, δουλεύοντας σε ομάδες 2 – 5 ατόμων καλούνται να δημιουργήσουν ένα βίντεο ή μια παρουσίαση Powerpoint και να εμπνευστούν από τις ακόλουθες αρχές:

  • Αναγνώριση της Διαφορετικότητας: Ο εκφοβισμός αναπτύσσεται όταν δεν προσπαθούμε να καταλάβουμε και να δεχτούμε ότι είμαστε διαφορετικοί.
  • Όλοι έχουμε το δικαίωμα να μας φέρονται με σεβασμό και ευγένεια.
  • Ισότητα Ευκαιριών:  Όλοι έχουμε το ίδιο δικαίωμα συμμετοχής.
  • Κοινωνική Ένταξη: Αποδέξου με έτσι, όπως είμαι.
  • Όλοι έχουμε το δικαίωμα να αναγνωριζόμαστε γι’αυτό που είμαστε.
  • Μπορούμε να είμαστε όλοι φίλοι μεταξύ μας.
  • Επίλυση διαφορών: Μπορώ να λύσω τα προβλήματά μου συζητώντας με τους άλλους.
  • Όλοι έχουμε το δικαίωμα να λύνουμε τα προβλήματά μας ειρηνικά.

Οι μαθητές θα πρέπει να αναρτήσουν ένα βίντεο διάρκειας 3-5 λεπτών ή μια παρουσίαση Powerpoint  έως 10 σελίδες στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά στην ιστοσελίδα www.respectdiversity.org. Σε αυτή την ιστοσελίδα θα βρουν τους όρους και την αίτηση συμμετοχής καθώς και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία χρειάζονται για το διαγωνισμό.

Προδιαγραφές που πρέπει να έχει το βίντεο

Το βίντεο πρέπει να είναι μέχρι 60ΜΒ και να είναι σε κάποιο από τα ακόλουθα format: mp4, wmv, flv, vob, mov, avi, asf.

Προδιαγραφές που πρέπει να έχει η παρουσίαση

Η παρουσίαση Powerpoint πρέπει να είναι σε μορφή ppt.

rd_slogan_el

Οι καλύτερες ομάδες με τους εκπαιδευτικούς τους, θα παρακολουθήσουν μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Αθήνα και θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, που θα αξιολογήσει τα βίντεο/παρουσιάσεις.

Οι εργασίες των μαθητών θα κριθούν με βάση το περιεχόμενο και την ευρηματικότητα.

Βραβεία Διαγωνισμού

Το σχολείο της ομάδας που θα νικήσει, θα κερδίσει ένα πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό τάξης για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών, ο οποίος θα διατεθεί ως δωρεά από συνεργάτες του προγράμματος.

Το κάθε μέλος των τριών πρώτων νικητήριων ομάδων θα κερδίσει από ένα βιβλίο «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα», μία συλλεκτική καρφίτσα του ΔΚΟΕ και μία αθλητική συλλεκτική τσάντα με τους Ολυμπιακούς Κύκλους.

Για περισσότερες πληροφορίες , επικοινωνήστε μαζί μας:

Καίτη Γιακουμάκη, British Council
Τηλέφωνο +30 210 369 2342,  Φαξ +30 210 361 4658
Email Katy.Yakoumaki@britishcouncil.gr

Ελένη Μαλανδράκη, Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Τηλ. +30 210 3611023, Φαξ +30 210 3611024

about@olympictruce.org

 

Σεμινάριο “Αναπτύσσοντας ντοκυμαντέρ στα σχολεία” στη Θεσσαλονίκη

Η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργανώνει σε συνεργασία με τη Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το σεμινάριο “Αναπτύσσοντας ντοκυμαντέρ στα σχολεία” στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου MEDEAnet.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν ήδη εμπειρία στη δημιουργία βίντεο στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων. Κατά τη διάρκειά του, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων των καλών πρακτικών αξιοποίησης βίντεο σε σχολικές δραστηριότητες με Ευρωπαίους καθηγητές μέσω διαδικτύου.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Νοεμβρίου 2013 σε Αίθουσα Συνεδριάσεων της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Κεντρική εισηγήτρια στο σεμινάριο: η σκηνοθέτης και εκπαιδευτικός Οπτικοακουστικών Μέσων, Μαρία Λεωνίδα.

Στόχος: Η επιμόρφωση θα επικεντρωθεί σε μεθοδολογίες που σχετίζονται με το ντοκιμαντέρ, διερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους το ντοκιμαντέρ αφηγείται ιστορίες και πώς αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της δημιουργικότητας στα σχολεία. Ευρύτερος στόχος είναι η κατανόηση ότι το ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα πολύπλοκο, εκφραστικό και αποτελεσματικό μέσο που μπορεί να υποστηρίξει τη μαθησιακή διαδικασία.

Μεθοδολογία:

  • Εργασία σε ομάδες – συνεργατική μάθηση
  • Βιωματική μάθηση
  • Αξιολόγηση διαδικασιών

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα μάθουν για τους τρόπους βελτίωσης των τεχνικών λήψης, επεξεργασίας βίντεο, της δημιουργικής χρήσης του ήχου και των τεχνικών αφήγησης. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τα δικά τους ντοκιμαντέρ σε  ομάδες και θα τα αξιολογήσουν μεταξύ τους, εστιάζοντας τόσο στην κατανόηση του περιεχομένου όσο και σε μεθοδολογίες που θα μπορούσαν να κάνουν τη διδασκαλία συναρπαστική και ελκυστική στους νέους.

Συμπληρωματικές εισηγήσεις:

  1. Δραστηριότητες  του έργου MEDEAnet,
  2. Αξιοποίηση του βίντεο στην εκπαίδευση,

Σοφία Παπαδημητρίου, Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση

(τρόποι δημοσίευσης και διάδοσης των βίντεο σε κοινωνικά δίκτυα, μέθοδοι ενσωμάτωσης σε Διαδικτυακά Περιβάλλοντα Μάθησης, καθώς και οικοδόμησης Επαγγελματικών Δικτύων Μάθησης στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών)

3. Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός MEDEA Awards 2012,

Πέτρος Μιχαηλίδης, 5ο Δημοτικό Αλεξανδρούπολης,

(τρόποι αξιοποίησης βίντεο στη μαθησιακή διαδικασία εντός του Αναλυτικού Προγράμματος και η εμπειρία από τη βράβευσή του στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό MEDEA Awards 2012).

Μπορείτε να δείτε εδώ το Πρόγραμμα του σεμιναρίου.

Δείτε το Βίντεο από το αντίστοιχο σεμινάριο τον Απρίλιο 2013 στην Αθήνα.

Παρουσιάσεις από το σεμινάριο της Αθήνας:

Το σεμινάριο παρέχεται δωρεάν. Θα επιμορφωθούν 20 εκπαιδευτικοί. Δεν προβλέπεται οικονομική κάλυψη ημερήσιας αποζημίωσης, μετακινήσεων και άλλων δαπανών. Μπορείτε να υποβάλετε τη συμμετοχή σας έως τις 25 Οκτωβρίου στη φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/1kU0M3ctxjbZ0M2s1BT7N8hEKLNaio_J4Wqg4ynkhWBg/viewform

4ος Πανελλήνιος διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους «Ένας πλανήτης…. μια ευκαιρία»

4ος, αναλυτικό

Η Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών, στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Δικτύου Αγωγής Τηλεόρασης, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και η Δ/νση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης συνδιοργανώνουν τον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών μικρού μήκους «Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία». Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων (Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού), Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής. Ακόμη, να γίνουν κριτές, μελετητές και ερευνητές του περιβάλλοντός τους και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη προστασίας του πλανήτη και εξασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους του.

(Ενδεικτικές) Θεματικές ενότητες του διαγωνισμού: 

  •  περιβάλλον
  •  ειρήνη
  •  φτώχεια
  •  μετανάστευση
  •  ρατσισμός
  •  εκπαίδευση
  •  οικογένεια
  •  κυκλοφοριακή αγωγή
  •  η εικόνα στη ζωή μας
  •  ανθρώπινες σχέσεις
  •   διαδίκτυο

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν:

Ομάδες μαθητών της πρωτοβάθμιας (Δ΄- Ε΄- ΣΤ΄ τάξης) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (όλων των τάξεων). Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος:

  • ένα μεμονωμένο τμήμα ενός σχολείου
  • μια τάξη ενός σχολείου
  • μια ομάδα μαθητών από περισσότερα τμήματα ή τάξεις ενός σχολείου

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει αναλάβει την παιδαγωγική καθοδήγηση της μαθητικής ομάδας ένας ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας.

Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός ξεκινάει στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 και λήγει στις 14 Φεβρουαρίου του 2014. Έως την καταληκτική του ημερομηνία θα πρέπει να έχουν υποβληθεί (σε 3 αντίτυπα) τα μαθητικά έργα στον φορέα που συντονίζει το διαγωνισμό με συστημένη επιστολή ή courier στην ακόλουθη ταχυδρομική διεύθυνση:

(Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, 

Για το μαθητικό διαγωνισμό «Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία»

 Κερασούντος 2, 62110 Σέρρες )

Τον Μάρτιο του 2014 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και οι καλύτερες μαθητικές εργασίες θα:

  • βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων,
  • αναρτηθούν στην πλατφόρμα www.i-create.gr  της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης
  • αναρτηθούν σε ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών

Ακόμη κάποιες από τις βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Δράμας το Σεπτέμβριο του 2014

Πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή όσα σχολεία ενδιαφέρονται;

Ναι, τα σχολεία που θέλουν να λάβουν μέρος θα πρέπει να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη φόρμα και να τη στείλουν με email στο mtainies@gmail.com ως τις 29 Νοεμβρίου 2013. Θα λάβουν email επιβεβαίωσης.

Υπάρχει εκπαιδευτικό υλικό που θα μπορούσε να βοηθήσει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους;

Ναι, όσα σχολεία δηλώσουν συμμετοχή, θα λάβουν ηλεκτρονικά σχετικό ψηφιακό υλικό.

Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μαθητικών ταινιών;

1. Χρονική διάρκεια: ως 10 λεπτά (χωρίς τους τίτλους αρχής και τέλους)

2. Format ταινίας: τα μαθητικά έργα θα υποβληθούν σε 4 αντίτυπα (dvd) που πρέπει να είναι συμβατά με τα κοινά dvd players.

Ποιοι θα αξιολογήσουν τα μαθητικά έργα;

Καλλιτεχνική επιτροπή που θα οριστεί από τους τέσσερις φορείς που συνδιοργανώνουν το διαγωνισμό (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης) η οποία θα δημοσιοποιηθεί πριν τη λήξη του διαγωνισμού.

Οι εκπαιδευτικοί θα εξασφαλίσουν έγγραφη συγκατάθεση των γονιών των μαθητών τους (θα τους σταλεί μετά τη δήλωση συμμετοχής) για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό αλλά και την δημόσια προβολή των τελικών έργων στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, την πλατφόρμα www.i-create.gr,  την τελική εκδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας, τις Κινηματογραφικές Εβδομάδες Μαθητικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δ/νσης Π.Ε. Σερρών και τις επιμορφωτικές διημερίδες του Δικτύου Αγωγής Τηλεόρασης.

Βεβαιώσεις συμμετοχής θα λάβουν οι σχολικές μονάδες, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί και φυσικά οι μαθητές

Οργανωτική Επιτροπή Διαγωνισμού:

  • Αναστάσιος Λυμπούδης, Δ/ντής Π.Ε.  Σερρών,
  • Ιωάννης Πούλιος, εκπαιδευτικός, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Σερρών, 2321047515,               mtainies@gmail.com
  • Αντώνης Παπαδόπουλος, Σκηνοθέτης, Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, 2103300309, kinfest@dra.forthnet.gr
  •  Σοφία Παπαδημητρίου, Στέλεχος Δ/νσης Εκπ. Ραδιοτηλεόρασης, 2103443042, 2103442869, sofipapadi@gmail.com

Αίτηση συμμετοχής

Βιβλιοταξιδευτές της Ευρώπης – Workshop Εκπαιδευτικών

Μία Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης μοιάζει σαν μια απλή ωστόσο ιδιαίτερη συνταγή για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Στόχος είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με το βιβλίο και την ανάγνωση και η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου να εδραιωθεί ως συνήθεια και μέρος της καθημερινότητάς τους. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία θα ασκηθούν στην αναγνωστική απόλαυση, θα αναδιηγηθούν ιστορίες, θα αναπτύξουν συναισθήματα, θα γνωρίσουν τα βιβλία, θα συζητήσουν γι’ αυτά, θα καλλιεργήσουν δεξιότητες προσεκτικής ακρόασης, θα παίξουν, θα γελάσουν και πάνω από όλα θα αγαπήσουν το βιβλίο.

Η ιδέα της δημιουργίας της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης “Βιβλιοταξιδευτές της Ευρώπης“αποτελεί μία πρωτοποριακή δραστηριότητα για την πόλη των Ιωαννίνων η οποία ξεκίνησε το προηγούμενο σχολικό έτος (2012- 2013), ενώ στηρίζεται και υλοποιείται χάρη στην εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων, υπό την αιγίδα του Europe Direct (Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης) Ηπείρου, ευελπιστώντας ν’ ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενός δικτύου από παιδικές λέσχες ανάγνωσης σε κάθε γειτονιά της πόλης των Ιωαννίνων, όπου θα δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν δωρεάν.

Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, βιωματικά και θεατρικά παιχνίδια, εικαστικές δραστηριότητες και άλλες μορφές δημιουργικής έκφρασης πετυχαίνοντας έτσι την ενδυνάμωση των μελών της ομάδας σε κλίμα συντροφικότητας, δημιουργικότητας, επικοινωνίας και συνεργασίας.

Η νέα χρονιά για τους “Βιβλιοταξιδευτές της Ευρώπης” σκοπεύουμε να ξεκινήσει πολύ δυναμικά, και προπάντων δημιουργικά! Έτσι, λοιπόν, αρχίζουμε τις δράσεις μας με ένα Workshop που απευθύνεται αποκλειστικά σε…μεγάλα παιδιά, και μάλιστα Εκπαιδευτικούς, στους οποίους αρέσει η όλη ιδέα και δράση μας και θα ήθελαν να συνεισφέρουν και αυτοί στην Ομάδα Βιβλίου τη νέα χρονιά.

Το Workshop θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στις 5.00 μ.μ. στο 9ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (στο Κάστρο), και η συμμετοχή σε αυτό είναι -φυσικά- δωρεάν. Η διάρκεια υπολογίζουμε να είναι περίπου στη μιάμιση ώρα, όσο δηλαδή διαρκούν και οι συναντήσεις μας με τα παιδιά. Κατά τη διάρκεια του Workshop, οι εκπαιδευτές που θα συμμετέχουν θα γίνουν και πάλι παιδιά, γνωρίζοντας βιωματικά τον τρόπο που λειτουργεί μία Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης. Για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων, καθώς και για λόγους ευελιξίας και καλύτερης οργάνωσης, οι διαθέσιμες θέσεις για το Workshop είναι 25. Έτσι, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Εάν ως εκπαιδευτικοί ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε στο Workshop, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή είτε στο email europe-direct@cci-ioannina.gr αποστέλλοντας τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ΑΔΤ, σχολική μονάδα στην οποία υπηρετείτε, ειδικότητα / κλάδο, αριθμό ετών προϋπηρεσίας σε τυπική και μη-τυπική εκπαίδευση, τηλέφωνο επικοινωνίας), είτε συμπληρώνοντας την αντίστοιχη Google Form (https://docs.google.com/forms/d/17tkPvgdSK9Ps-Rm07S37-_gFBtPi_YT86pgw0_a7gEg/viewform)

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το ανάλογο κείμενο στο (http://vivliotaxideutes-eu.blogspot.gr/2013/09/workshop.html)

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση