ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ

.jpg

Η διαδικασία για την κατασκευή ενός κλασικού χαρταετού δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαντάζεστε. Τα κύρια μέρη ενός χαρταετού είναι τρία: ο σκελετός, τα ζύγια και η ουρά του.
Υλικά & Εργαλεία
– 3 ξύλινα πηχάκια μήκους 60 εκ. για έναν μικρό χαρταετό
– Σπάγκο
– Μεγάλες κόλλες από χαρτί γλασέ ή πλαστικό ή ύφασμα
– Ψαλίδι
– Μολύβι
– Κόλλα

xartaetos

Οδηγίες
Σκελετός χαρταετού
DSC 8715
Τοποθετήστε το ένα πηχάκι οριζόντια και τα άλλα δύο τοποθετήστε τα -από πάνω- με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίσετε ένα “X”.  Προσοχή: Όλες οι γωνίες που σχηματίζονται να είναι ίσες, 60ο η καθεμία.
Δέστε τα ξύλα, μεταξύ τους, πολύ γερά, με σπάγκο ή καρφώστε τα.
Ενώστε όλες τις κορυφές των ξύλων με σπάγκο σε απόσταση ίση με την ακτίνα του σκελετού.
Βάλτε τον σκελετό πάνω στο χαρτί και ζωγραφίστε το περίγραμμά του. Μετά σχεδιάστε ένα δεύτερο περίγραμμα, 5 εκ. πιο μεγάλο από το πρώτο.
Κόψτε το μεγάλο περίγραμμα του χαρτιού.
Διπλώστε το χαρτί γύρω-γύρω, πάνω από τον σπάγκο και κόψτε τις γωνίες που περισσεύουν. Τώρα αναδιπλώστε και κολλήστε το χαρτί.
Ζύγια χαρταετούa3Oυρά χαρταετού
Διπλώστε σε μορφή φυσαρμόνικας το χαρτί αφήνοντας αδίπλωτο ένα κομμάτι 5 εκ. Κόψτε με το ψαλίδι τη φυσαρμόνικα, κάθετα στις πτυχές. Ξεδιπλώστε τα κομμένα κομμάτια του χαρτιού και διπλώστε το κομμάτι που δεν κόψατε, σ’ ένα ματσάκι.
Δέστε καθένα από αυτά τα ματσάκια στον σπάγκο της ουράς σε απόσταση 15-20 εκ. H ουρά έχει μεγάλη σημασία, γιατί αυτή εξασφαλίζει την ισορροπία του αετού. Για να ξεχωρίζει ο αετός σας, μπορείτε να ζωγραφίσετε κάτι ή να φτιάξετε ένα κολάζ στην μπροστινή του όψη.

xartaetos0503

Συμβουλές
Βρείτε έναν ανοιχτό χώρο μακριά από τα καλώδια ρεύματος και τα δέντρα.
Θα πρέπει να σας βοηθήσει κάποιος, κρατώντας τον χαρταετό όσο πιο ψηλά μπορεί με τεντωμένα χέρια, ενώ εσείς κρατάτε την κουλούρα με τον σπάγκο.
Ο χαρταετός θα πρέπει να κρατηθεί κόντρα στον άνεμο, αφήνοντάς τον ελεύθερο όταν ο άνεμος το επιτρέπει.
Κρατήστε καλά την κουλούρα με τον σπάγκο και απολαύστε το πέταγμα του χαρταετού σας!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.