ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Σχέδιο προγράμματος
2016 – 2017 

Όνομα          Επώνυμο                        Σχολείο                         Τάξη/Τμήμα
Αθανάσιος      Χάψαλης       Δημοτικό Σχολείο Εξαπλατάνου            Δ΄

Τίτλος θέματος
«Μουσικά όργανα»

Υποθέματα
Μουσική και όργανα
Κατηγορίες μουσικών οργάνων
Έγχορδα
Πνευστά
Κρουστά
Πληροφορίες για διάφορα όργανα

Σκοπός
Να γνωρίσουν οι μαθητές τα διάφορα μουσικά όργανα και μέσα από την κατασκευή και τη λειτουργία τους να κατανοήσουν και να αγαπήσουν τη μουσική.
Στόχοι
Να μάθουν οι μαθητές τις κατηγορίες των μουσικών οργάνων, έγχορδα, πνευστά, κρουστά, τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής τους, τον τρόπο της λειτουργία τους, τα ηχοχρώματά τους, έτσι ώστε να αναγνωρίσουν τη θέση τους και την προσφορά τους μέσα σε ένα έργο μουσικής. Να προσεγγίσουν το θέμα διαθεματικά μέσα από τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, τα μαθηματικά, τη μελέτη, τα εικαστικά. Να μάθουν να συνεργάζονται, να διατυπώνουν τη γνώμη τους, να καταγράφουν και να ελέγχουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Να αναπτύξουν δεξιότητες του καλού ομιλητή και ακροατή συμμετέχοντας σε συζητήσεις. Να εκφραστούν μέσα από τις δραστηριότητες που αναλαμβάνουν και να αποκτήσουν καλές συνήθειες εργασίας. Να αποκτήσουν δυνατότητες πρόσβασης στις πληροφορίες και να μπορούν να τις αξιοποιήσουν. Να υιοθετήσουν υπεύθυνες συμπεριφορές απέναντι στους συμμαθητές τους. Να ευαισθητοποιηθούν απέναντι σε προβλήματα και καταστάσεις που αντιμετωπίζουν και να συμβάλλουν στην επίλυσή τους.
Σύνδεση με Μαθήματα/Ενότητες του προγράμματος σπουδών
Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία, Μελέτη, Θρησκευτικά, Αισθητική Αγωγή, Φυσική Αγωγή, Ξένη γλώσσα.
Δραστηριότητες
Οι μαθητές θα εργαστούν ομαδοσυνεργατικά. Θα συγκεντρώσουν και θα επεξεργαστούν πληροφορίες, θα γράψουν κείμενα, ποιήματα, θα κάνουν ζωγραφιές, θα φωτογραφίσουν, θα καταγράψουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και όλα αυτά θα ανεβαίνουν σταδιακά στο ιστολόγιο της τάξης μας. (blogs.sch.gr/axapsalis)
Εκπαιδευτικό Υλικό
Βιβλιογραφία/Αρθρογραφία:
Εγκυκλοπαίδειες, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, ντοκιμαντέρ, συνεντεύξεις.
Πολυμεσικό/Ψηφιακό Υλικό:
Φωτογραφικές μηχανές, ψηφιακοί δίσκοι, διαδίκτυο, εκπαιδευτική τηλεόραση.
Ιστότοποι:
http://www.el-odeio.gr/afto-to-gnorizate/ta-mousika-organa
http://aetoitoud1.pbworks.com/
http://melodisia.mmb.org.gr/musicInstruments/list.asp?c=129
https://el.wikipedia.org/wiki/Κατηγορία:Έγχορδα
https://el.wikipedia.org/wiki/Πνευστά
http://users.sch.gr//gzesim/mousika%20organa.htm
https://el.wikipedia.org/wiki/Κατηγορία:Κρουστά
http://melodisia.mmb.org.gr/musicInstruments/list.asp?c=149
https://kavvakog.wordpress.com/τα-κρουστά
Τρόποι/Τεχνικές Αξιολόγησης
α) Παρουσίαση εργασιών
Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα μπορούν να παρακολουθούν οι ενδιαφερόμενοι στο ιστολόγιο της τάξης μας καθώς θα ανεβαίνει σταδιακά στη διεύθυνση:
blogs.sch.gr/axapsalis
β) Ερωτηματολόγια
Στο τέλος θα συνταχθούν και θα συμπληρωθούν ερωτηματολόγια που θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση του προγράμματος.
Παρατηρήσεις:
Το πρόγραμμα ξεκινά τον Φεβρουάριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ 

όργανα-μουσικής-53066549

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ

Μουσική είναι η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση, εκτέλεση και ακρόαση ενός μουσικού έργου. Με τον όρο εννοείται επίσης και το σύνολο ήχων από το οποίο απαρτίζεται ένα μουσικό κομμάτι. Γνωστή και ως Απολλώνια Τέχνη, η μουσική παίρνει το όνομά της από τις εννέα Μούσες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Με αυτή την έννοια, η μουσική διέφερε σημασιολογικά από τη σημερινή χρήση του όρου και περιλάμβανε το σύνολο των τεχνών που βρίσκονταν υπό την προστασία των Μουσών. Στην Αρχαία Ελλάδα, ο όρος μουσική εννοούσε την Ποίηση, το Μέλος και τον Χορό ως μια αδιάσπαστη ενότητα τεχνών η οποία καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα στο Θέατρο, ενώ τη θεωρία της Μουσικής εξέφραζε ο κλάδος της Αρμονικής. Ο διαχωρισμός αυτός υιοθετήθηκε και αναπτύχθηκε από τον δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό. Έτσι σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η μουσική ως τέχνη, έρχεται να καλύψει την ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει με τους ήχους, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ψυχικές του καταστάσεις.
Κάθε ήχος προκαλείται από ένα αντικείμενο που πάλλεται (ηχογόνο σώμα). Οι παλμικές κινήσεις μεταδίδονται συνήθως μέσω του αέρα με τη μορφή ηχητικών κυμάτων και όταν ερεθίσουν το όργανο της ακοής δημιουργούν το ακουστικό αίσθημα.
Τα χαρακτηριστικά του ήχου είναι το ύψος, η ένταση, η καθαρότητα και το ηχόχρωμα (ή χροιά ή χρώμα).
Το ύψος εξαρτάται από τη συχνότητα, δηλαδή τον αριθμό των παλμικών κινήσεων σε κάθε δευτερόλεπτο.
Η ένταση του ήχου είναι ανάλογη με το πλάτος των παλμικών κινήσεων.
Η καθαρότητα του ήχου εξαρτάται από την κανονικότητα των παλμικών κινήσεων.
Με τον όρο ηχόχρωμα (ή χροιά ή χρώμα) χαρακτηρίζουμε την ποιότητα του ήχου ενός οργάνου ή της φωνής. Το ηχόχρωμα μας δίνει τη δυνατότητα να ξεχωρίζουμε τα διάφορα όργανα μεταξύ τους. Κανείς δεν θα δυσκολευτεί να ξεχωρίσει το ηχόχρωμα μιας τρομπέτας, ενός φλάουτου και ενός βιολιού, ακόμα και αν παίζουν τον ίδιο φθόγγο στην ίδια ένταση. Οι περισσότεροι ήχοι που ακούμε είναι σύνθετοι. Το ηχόχρωμα εξαρτάται από τη σύνθεση των παλμικών κινήσεων.
Τα μουσικά όργανα είναι κατασκευάσματα τα οποία, με τον μηχανισμό τους και τις τεχνικές χρήσης τους, χρησιμοποιούνται με σκοπό την παραγωγή μουσικών ήχων. Στην πράξη, κάθε μέσο που μπορεί να παράγει ήχους μπορεί να χαρακτηριστεί ως μουσικό όργανο.
Η εμφάνισή τους τοποθετείται στα πρώτα στάδια του ανθρώπινου πολιτισμού, χωρίς ωστόσο να μπορεί να καθοριστεί ακριβής χρονολογία εμφάνισης του πρώτου οργάνου. Τα πιο παλιά αρχαιολογικά ευρήματα αφορούν κάποιες πρωτόγονες φλογέρες ηλικίας 37.000 ετών, χωρίς όμως να θεωρούνται τα πρώτα όργανα που υπήρχαν.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 

Vista-PNG-Musical-Instruments-Icons-Preview

Τα μουσικά όργανα είναι μηχανικές κατασκευές που αποσκοπούν πρωτίστως στη δημιουργία ήχων. Τα μουσικά όργανα κατηγοριοποιούνται με διάφορους τρόπους, όπως ανάλογα με τη μέθοδο παραγωγής ήχου (χορδόφωνα, μεμβρανόφωνα, αερόφωνα), είτε με τον τρόπο παιξίματος (κρουστά, πνευστά, νυκτά) είτε βάσει του υλικού κατασκευής (ξύλινα, χάλκινα κλπ). Υπάρχουν πολλές μέθοδοι κατηγοριοποίησης, με πιο διαδεδομένη αυτή των Χόρνμποστελ και Σακς. Κριτήρια της κατηγοριοποίησης των οργάνων με αυτή την μέθοδο, είναι, ο τρόπος παραγωγής του ήχου, ο τρόπος παιξίματος και η κατασκευή του οργάνου.
Οι πέντε κατηγορίες μουσικών οργάνων αυτής της μεθόδου είναι οι εξής:

Ιδιόφωνα: ονομάζονται τα μουσικά όργανα, η ηχοπαραγωγή των οποίων οφείλεται στην δόνηση του σώματός τους αυτού καθαυτού. Τα ιδιόφωνα είναι κατασκευασμένα συνήθως από ξύλο, μέταλλο ή πέτρα, ενώ κατά κύριο λόγο δε διαθέτουν χορδές ή μεμβράνες.
Μεμβρανόφωνα: ο όρος μεμβρανόφωνο χρησιμοποιείται για να περιγράψει εκείνα τα μουσικά όργανα στα οποία η ηχοπαραγωγή οφείλεται στην ταλάντωση μιας υπό τάση (τεντωμένης) μεμβράνης. Στα μεμβρανόφωνα, ο ήχος που παράγεται από την ταλάντωση της μεμβράνης (συνήθως από δέρμα ζώου ή πλαστικό) μεγεθύνεται μέσω του σώματος του οργάνου, το οποίο λειτουργεί ως αντηχείο, όπως και στα περισσότερα μουσικά όργανα άλλων κατηγοριών.
Χορδόφωνα: ο όρος χορδόφωνο χρησιμοποιείται για να περιγράψει εκείνα τα μουσικά όργανα τα οποία φέρουν χορδές υπό τάση, μεταξύ δύο σταθερών σημείων. Η ηχοπαραγωγή αυτών των οργάνων οφείλεται στην ταλάντωση της χορδής, η οποία αποδίδει συγκεκριμένο τονικό ύψος, ο ήχος του οποίου μεγεθύνεται με τη βοήθεια ενός αντηχείου, το λεγόμενο σώμα ή σκάφος του οργάνου. Απαραίτητος συνδετικός κρίκος μεταξύ της χορδής και του σκάφους είναι η λεγόμενη γέφυρα ή καβαλάρης, διαμέσου της οποίας μεταδίδονται οι δονήσεις της χορδής στο σκάφος.
Αερόφωνα: ονομάζονται τα μουσικά όργανα στα οποία ο ήχος παράγεται μέσω της δόνησης μιας στήλης αέρα, χωρίς την κατά συνθήκη χρήση χορδών, μεμβρανών κλπ.
Ηλεκτρόφωνα: τα Ηλεκτρόφωνα είναι μουσικά όργανα, η παραγωγή ήχου των οποίων σχετίζεται με τον ηλεκτρισμό. Ειδικότερα υπάρχουν τρεις υποκατηγορίες ηλεκτρόφωνων οργάνων:
ακουστικά όργανα των οποίων ο ήχος ενεργοποιείται με ηλεκτρικούς διακόπτες (ονομάζονται και ηλεκτροακουστικά)
ακουστικά όργανα των οποίων ο ήχος ενισχύεται μέσω ηλεκτρομαγνητικών στοιχείων (ονομάζονται και ηλεκτρομαγνητικά)
ακουστικά όργανα των οποίων ο ήχος παράγεται μέσω ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (ονομάζονται και ραδιοηλεκτρικά)
Στις μέρες μας ο όρος ηλεκτρόφωνο τείνει να περιγράψει μόνο την τρίτη παραπάνω κατηγορία, όργανα δηλαδή που παράγουν ήχο μέσω ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και ονομάζονται ηλεκτρονικά μουσικά όργανα.

Συνηθίζουμε όμως να χωρίζουμε τα μουσικά όργανα σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
έγχορδα – πνευστά – κρουστά.

ΕΓΧΟΡΔΑ 

04a80cf051eb51f503642aada87884e2

Στα χορδόφωνα ή έγχορδα ο ήχος παράγεται από τις παλμικές κινήσεις μιας ή περισσότερων χορδών, που είναι τεντωμένες πάνω σ’ ένα ηχείο. Οι ταλαντώσεις των χορδών μεταδίδονται στο ηχείο, το οποίο, καθώς πάλλεται και αυτό, δυναμώνει και εμπλουτίζει τον παραγόμενο ήχο.
Οι χορδές είναι κατασκευασμένες συνήθως από μέταλλο, πλαστικές ίνες ή έντερα ζώων, ενώ για το ηχείο χρησιμοποιείται κάποιο ελαστικό, ανθεκτικό ξύλο.
Ανάλογα με τον τρόπο που προκαλείται η παλμική κίνηση των χορδών, τα έγχορδα διακρίνονται σε
– έγχορδα με τόξο, στα οποία η παλμική κίνηση των χορδών προκαλείται με την τριβή τους από το δοξάρι (ή τόξο), όπως για παράδειγμα το βιολί,
– νυκτά ή νυσσόμενα έγχορδα, στα οποία οι χορδές νύσσονται, δηλαδή «τσιμπιούνται» με τα δάκτυλα του εκτελεστή, όπως στην άρπα, ή μ’ ένα πλήκτρο, όπως στο μαντολίνο,
– κρουόμενα έγχορδα, στα οποία οι χορδές κρούονται με ειδικές μπαγκέτες, όπως στο σαντούρι, ή με σφυράκια, όπως στο πιάνο.
Όσο πιο μακριά και πιο παχιά είναι η χορδή, τόσο πιο αργά πάλλεται και τόσο πιο βαθύς είναι ο φθόγγος που παράγεται.
Το παλιότερο και απλούστερο έγχορδο είναι το μουσικό τόξο, που πιθανότατα προήλθε από το τόξο του κυνηγού. Οι λύρες και οι άρπες εμφανίστηκαν πριν από 5000 περίπου χρόνια σε διάφορες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), ενώ τα όργανα της οικογένειας του λαούτου, με ηλικία περίπου 4000 ετών, θεωρούνται οι παλιότεροι πρόγονοι του βιολιού και της κιθάρας.

ΠΝΕΥΣΤΑ 

2a2d67_8f530537f18d48f1884c9c1ba7cdbc38

Για να παραχθεί ήχος σε ένα πνευστό όργανο πρέπει η στήλη του αέρα που περιέχεται μέσα στο σωλήνα του οργάνου να ταλαντωθεί, να δημιουργηθούν δηλαδή μέσα στο σωλήνα κύματα από αέρα. Αυτή η στήλη του αέρα αρχίζει να πάλλεται καθώς τη χτυπάει ένα άλλο ρεύμα αέρα, που δημιουργείται συνήθως με το φύσημα του εκτελεστή.
Στα πνευστά η οξύτητα του ήχου εξαρτάται από το μήκος της στήλης του αέρα που πάλλεται. Όσο μακρύτερος είναι ο σωλήνας, τόσο βαθύτερος είναι ο φθόγγος που παράγεται και όσο πιο κοντός, τόσο πιο οξύς είναι ο ήχος.
Τα πνευστά κατατάσσονται σε δύο ομάδες:
– τα ξύλινα πνευστά (όπως το φλάουτο, το όμποε, το κλαρινέτο, το φαγκότο και άλλα), και
– τα χάλκινα πνευστά (όπως η τρομπέτα, το κόρνο, το τρομπόνι, η τούμπα και άλλα).
Οι όροι «ξύλινα» και «χάλκινα», που επικράτησαν στις μέρες μας, δεν αντιστοιχούν πάντα στην ύλη από την οποία κατασκευάζεται το όργανο. Πολλά από τα «ξύλινα» πνευστά είναι φτιαγμένα από μπρούντζο, ασήμι, χρυσό, εβονίτη ή και πλαστικό, ενώ πολλά από τα πρωτόγονα όργανα από ξύλο, κέρατο ζώου ή άλλο υλικό παρμένο από τη φύση κατατάσσονται σήμερα στα «χάλκινα».
Aερόφωνο όργανο θεωρείται και η ανθρώπινη φωνή.

ΚΡΟΥΣΤΑ 

2a2d67_c7f78eac3c9e4940be34fd2dab38273d

Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι τα κρουστά είναι τα παλαιότερα όργανα στην ιστορία της ανθρωπότητας: η κρούση των χεριών μεταξύ τους ή πάνω στο σώμα, το δυνατό «χτύπημα» των ποδιών στη γη, το τρίψιμο ή η κρούση λίθων ή ξύλων μεταξύ τους με σκοπό να τονιστεί ή να κρατηθεί ο ρυθμός αποτελούν ίσως τον αρχαιότερο και τον πιο αυθόρμητο τρόπο οργανικής μουσικής. Πρωτόγονα κρουστά από φυσικά υλικά και διάφορα τύμπανα σε μεγάλο αριθμό και ποικιλία χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια από λαούς όλων των ηπείρων σε ιεροτελεστίες, χορούς, κυνήγια, πολέμους και άλλες δραστηριότητες και μέχρι τις μέρες μας διατηρούν σε πολλούς από αυτούς τη μαγική και τελετουργική τους σημασία.
Τα κρουστά παράγουν τον ήχο τους με την κρούση, την τριβή, το ξύσιμο, τη νύξη, τη δόνηση κλπ. Παρόλο που το τμήμα κρουστών στην ορχήστρα παρουσιάζει την πιο πλούσια ποικιλία οργάνων απ’ όλα τ’ άλλα τμήματα, αυτά τα όργανα είναι μοιρασμένα σε λίγους εκτελεστές, που θα χρειαστεί να παίξουν ακόμα και δέκα όργανα σε μια εκτέλεση. Καθώς τα όργανα είναι συχνά μεγάλα, ο εκτελεστής πρέπει να κινείται από το ένα στο άλλο κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης. Στα κρουστά ανήκουν και πολλά όργανα που συχνά επινοούνται από τον συνθέτη ειδικά για κάποιο έργο.
Τα κρουστά της ορχήστρας χωρίζονται σε μεμβρανόφωνα και ιδιόφωνα.
Στα μεμβρανόφωνα το ηχογόνο σώμα είναι μια μεμβράνη τεντωμένη πάνω από ένα ηχείο. Στα ιδιόφωνα το ηχογόνο σώμα είναι το ίδιο το σώμα του οργάνου
Πολλά από τα ιδιόφωνα και τα περισσότερα μεμβρανόφωνα παράγουν ήχους ακαθόριστου τονικού ύψους (δεν αποδίδουν φθόγγους), επομένως δεν μπορούν να αποδώσουν μελωδίες αλλά μόνο ρυθμούς, όπως τα ταμπούρα, τα πιάτα, το τρίγωνο, οι κλάβες, το γκονγκ, οι καστανιέτες, το γουντ μπλοκ, οι μαράκες κ.ά.
Υπάρχουν όμως και άλλα που αποδίδουν ήχους συγκεκριμένου τονικού ύψους, δηλαδή νότες και επομένως μπορούν να παίξουν και μελωδίες, όπως το γκλόκενσπιλ, το ξυλόφωνο και η μαρίμπα, η τσελέστα, το βιμπράφωνο, οι καμπάνες και άλλα. Επομένως οι εκτελεστές κρουστών σε μια ορχήστρα πρέπει να έχουν τέλεια αίσθηση του ρυθμού αλλά και γνώση της μουσικής γενικότερα, καθώς πρέπει να παίξουν συχνά και μελωδικά μέρη. Πρέπει επίσης να μπορούν να διαβάζουν με ακρίβεια την παρτιτούρα του συνθέτη, καθώς είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν το έργο την ώρα της εκτέλεσης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ  

muziekinstrumenten

Μουσικά όργανα: από το Α ως το Ω

ακορντεόν:        μουσικό όργανο με πλήκτρα

αρμόνικα:          είδος πνευστού μουσικού οργάνου

αρμόνιο:             μουσικό όργανο πληκτροφόρο, παρόμοιο με το κλειδοκύμβαλο

άρπα:                   έγχορδο μουσικό όργανο τριγωνικού σχήματος, που παίζεται με τα                                            δάχτυλα και των δύο χεριών

αυλός:                 πνευστό μουσικό όργανο, φλογέρα

βαθύφωνο:       ξύλινο, πνευστό μουσικό όργανο

βαθύχορδο:      έγχορδο μουσικό όργανο, κοντραμπάσο

βάρβιτος:           έγχορδο μουσικό όργανο των αρχαίων, παρόμοιο με τη λύρα, το                                                βιολοντσέλο και το λαούτο

βαρύαυλος:       ξύλινο, πνευστό μουσικό όργανο, το φαγκότο

βιμπράφωνο:   κρουστό μουσικό όργανο αποτελούμενο από λεπτά χαλύβδινα ελάσματα                                  που πάλλονται καθώς τα χτυπά ο μουσικός με ειδικές μπακέτες

βιολί:                   τετράχορδο μουσικό όργανο που παίζεται με δοξάρι

βιολοντσέλο:    έγχορδο μουσικό όργανο, μεγάλο βιολί, το βαθύχορδο

γιουκαλίλι:        τετράχορδο μουσικό όργανο, όμοιο με κιθάρα, των νησιών της Χαβάης,

γκάιντα:              λαϊκό, πνευστό μουσικό όργανο που αποτελείται από δερμάτινο ασκό,                                    δύο αυλούς και το επιστόμιο, ο άσκαυλος

δίχορδος:           μουσικό όργανο, που έχει δύο χορδές

εκκλησιαστικό όργανο:    μεγάλο μουσικό όργανο αποτελούμενο από αυλούς που είναι                                                      διατεταγμένοι κατά σειρές και γεμίζουν με αέρα υπό πίεση                                                          από φυσητήρες

ευθύαυλος:        πνευστό μουσικό όργανο, το κλαρίνο

ζουρνάς:              λαϊκό μουσικό όργανο, είδος κλαρίνου

κανονάκι:           μουσικό όργανο, είδος σαντουριού

καραμούζα:       πνευστό μουσικό όργανο με διαπεραστικό ήχο

κεράτιο:              πνευστό μουσικό όργανο, το κορνέτο

κιθάρα:                μουσικό όργανο με έξι χορδές

κινύρα:                μουσικό όργανο με δέκα χορδές

κλαρινέτο:          ξύλινο, πνευστό μουσικό όργανο

κλειδοκύμβαλο: έγχορδο μουσικό όργανο πληκτροφόρο, το πιάνο

κορνέτα:             είδος σάλπιγγας, πνευστού μουσικού οργάνου, σε σχήμα μικρού κέρατος

κορνέτο:              πνευστό μουσικό όργανο, μικρότερων διαστάσεων από την τρομπέτα                                        αλλά με υψηλότερη τονική έκταση

κόρνο:                  πνευστό μουσικό όργανο

κύμβαλο:             είδος κρουστού μουσικού οργάνου που αποτελείται από δύο χάλκινους                                   υπόκοιλους δίσκους

λαβούτο:             έγχορδο λαϊκό μουσικό όργανο, λαγούτο, λαούτο

λατέρνα:             λαϊκό μουσικό όργανο φορητό, που παίζεται με στρόφαλο

λύρα:                    αρχαιοελληνικό έγχορδο, μουσικό όργανο, με επτά ή εννέα χορδές,                                          παιζόταν με τα δάχτυλα ή με ειδικό πλήκτρο | έγχορδο μουσικό όργανο                                    του 16ου – 18ου αι. που έμοιαζε με βιολί και παιζόταν με δοξάρι |                                              έγχορδο λαϊκό, μουσικό όργανο, με τρεις έως εννέα χορδές που παίζεται                                  με δοξάρι

μαντολίνο:         έγχορδο μουσικό όργανο, με τέσσερις διπλές χορδές

μονόχορδος:     μουσικό όργανο που έχει μια μόνο χορδή

μπαγλαμάς:       είδος έγχορδου λαϊκού μουσικού οργάνου

μπαλαλάικα:     έγχορδο μουσικό όργανο των Ρώσων

μπάντζο:             έγχορδο μουσικό όργανο

μπασαβιόλα:     μουσικό όργανο, το βαθύχορδο

μπουζούκι:         έγχορδο λαϊκό μουσικό όργανο

νάβλα:                  είδος φοινικικού ή κατ’ άλλους εβραϊκού μουσικού οργάνου με δέκα ή                                     δώδεκα χορδές

νταούλι:              παραδοσιακό μουσικό όργανο που μοιάζει με μεγάλο τύμπανο,                                                  αποτελείται από ξύλινο κύλινδρο, οι βάσεις του οποίου είναι καλυμμένες                                  από δέρμα τεντωμένο, παίζεται με δύο ειδικά ξύλινα πλήκτρα και βγάζει                                  χαρακτηριστικό βροντερό ήχο

ντέφι:                   κρουστό μουσικό όργανο, είδος μικρού τυμπάνου με χάλκινα κύμβαλα

ντραμς:                κρουστό μουσικό όργανο αποτελούμενο από κοίλο κύλινδρο που                                               επενδύεται με δέρμα και το οποίο χτυπά ο παίκτης με ράβδο ή με τα                                         χέρια

ξυλόφωνο:         είδος κρουστού μουσικού οργάνου που αποτελείται από ξύλινες πλάκες                                   που κρούονται με ραβδάκια τα οποία φέρουν κεφαλές από μαλακό ή                                         σκληρό υλικό που επηρεάζει τη χροιά του ήχου

οκαρίνα:             μικρό πνευστό μουσικό όργανο

όμποε:                 είδος πνευστού μουσικού οργάνου, ο οξύαυλος

οργανέτο:           μικρό μουσικό όργανο | η λατέρνα

ούτι:                      έγχορδο μουσικό όργανο, είδος λαούτου

οφικλείδα:         χάλκινο πνευστό μουσικό όργανο

πιάνο:                   μεγάλο, πληκτροφόρο μουσικό όργανο, κλειδοκύμβαλο

πίπιζα:                  ξύλινο πνευστό μουσικό όργανο με οξύ ήχο

πλαγίαυλος:       πνευστό μουσικό όργανο σε σχήμα αυλού, το φλάουτο

ρεμπάμπ:            είδος μουσικού οργάνου, αραβικής προελεύσεως με τρεις χορδές

ρομβία:                είδος έγχορδου μουσικού οργάνου που χρησιμοποιείται από πλανόδιους                                 μουσικούς

σάζι:                      είδος ανατολίτικου μουσικού οργάνου, με απιοειδές σχήμα, μακρύ                                             βραχίονα και τρία ζεύγη χορδών

σάλπιγγα:           μετάλλινο πνευστό μουσικό όργανο, τρομπέτα

σαντούρι:           είδος έγχορδου ανατολίτικου μουσικού οργάνου

σαξόφωνο:        είδος πνευστού μουσικού οργάνου

σείστρο:              μικρό μουσικό όργανο με κουδουνάκια που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι                                Αιγύπτιοι

συνθεσάιζερ:    ηλεκτρονικό μουσικό όργανο με πλήκτρα, που έχει τη δυνατότητα,                                             χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, να παράγει μεγάλο                                     αριθμό διαφορετικών ήχων οι οποίοι αποτελούν απομιμήσεις των ήχων                                   που παράγουν άλλα όργανα

σιτάρ:                  έγχορδο μουσικό όργανο των Ινδών που το ηχείο του κατασκευάζεται                                      από ξερό κολοκύθι

ταμ ταμ:              είδος ξύλινου τυμπάνου που χρησιμοποιείται στην Αφρική ως μουσικό                                     όργανο και για τη μετάδοση των μηνυμάτων

ταμπουράς:       έγχορδο λαϊκό μουσικό όργανο με αχλαδόσχημο ηχείο και μακρύ                                              βραχίονα

ταμπούρλο:       κρουστό μουσικό όργανο αποτελούμενο από ξύλινο κύλινδρο του οποίου                                οι παράλληλες βάσεις φέρουν δέρμα τεντωμένο που κρούονται με δύο                                      ξύλινες μπαγκέτες | μικρό τύμπανο

τούμπα:               είδος μεγάλου χάλκινου πνευστού μουσικού οργάνου

τρίγωνο:              μεταλλικό μουσικό όργανο με τριγωνικό σχήμα

τρίχορδος:          μουσικό όργανο με τρεις χορδές

τρομπέτα:           είδος πνευστού μουσικού οργάνου, τρουμπέτα

τσαμπούνα:       είδος πνευστού μουσικού οργάνου από ασκό, γκάιντα

τσέμπαλο:          έγχορδο μουσικό όργανο που παίζεται με πλήκτρα

τύμπανο:             κρουστό μουσικό όργανο αποτελούμενο από τεντωμένο δέρμα σε πλατιά                                 στεφάνη, ταμπούρλο, νταούλι

φαγκότο:            είδος πνευστού μουσικού οργάνου, ο βαρύαυλος

φλάουτο:            πνευστό μουσικό όργανο, ο πλαγίαυλος

φλογέρα:            πνευστό μουσικό όργανο, ποιμενικός αυλός

φόρμιγγα:          αρχαίο μουσικό όργανο, είδος κιθάρας

φυσαρμόνικα:  μουσικό όργανο με φυσητήρα και σειρά μεταλλικών γλωσσίδων,                                               καθεμιά από τις οποίες παράγει διαφορετικό τόνο

ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΓΧΟΡΔΑ

strings

Λύρα, Φόρμιγξ, Κιθαρίς, Βάρβιτος, Πανδούρα

ΠΝΕΥΣΤΑ 

instrexhib

Αυλός, Δίαυλος, Σύριγξ, Σάλπιγξ, Κοχύλι

ΚΡΟΥΣΤΑ 

percussion2

Τύμπανο, Κρόταλα, Κύμβαλα, Σείστρο

Η ύδραυλις του Κτησιβίου
(το πρώτο πληκτροφόρο μουσικό όργανο της ιστορίας)

1111111111

Το μονόχορδο του Πυθαγόρα

DSCN2825

Η κιθάρα του Απόλλωνα

organo_kithara

kithara_apolona

Λύρα

lyra_mathima

lyra

Βάρβιτος 

varvitos_ermis

VARVITOS

Πανδούρα – τρίχορδο 

ταμπουρας

PANDOURIS

Τύμπανο 

tympano_manades

TIMPANON