Το ανακάλυψα στο itchy-mind και το αναδημοσιεύω μιας και διαπραγματεύεται το ‘φλέγον’ ζήτημα της συνεργατικής μάθησης και (πολύ σημαντικό!!!!) αναφέρεται σε παράδειγμα εφαρμογής. Ιδού!!!!
Το άρθρο στη Μακεδονία είναι πολύ ενθαρρυντικό. Διαβάστε:
Στην περιοχή της Σταυρούπολης σε 14 σχολικές τάξεις δημοτικών σχολείων, σε 14 δασκάλους και 300 μαθητές εφαρμόστηκε η συνεργατική τάξη, που λειτουργεί με ένα σύστημα διδασκαλίας που ονομάζεται συνεργατική μάθηση. Την έρευνα την έκανε το τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με επικεφαλή τον καθηγητή του τμήματος Δημήτρη Γερμανό.
Πρώτα επιμορφώσαμε τους δασκάλους στο πώς πρέπει να δουλεύουν με το νέο τρόπο. Μετά δουλέψαμε για να αλλάξει ο χώρος στην τάξη και να γίνει κατάλληλος, για να εφαρμοστούν οι νέες διδακτικές μέθοδοι. Στη συνέχεια, οι δάσκαλοι δούλεψαν επί τέσσερις μήνες στις τάξεις τους με τον καινούργιο τρόπο και στις καινούργιες συνθήκες χώρου. Τα τραπεζάκια όπου κάθονταν τα παιδιά είχαν τοποθετηθεί σε μικρές ομάδες, ώστε να επιτρέπεται η πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία τους και να μπορούν να δουλεύουν συνεργατικά. Στο διάστημα αυτό τους βλέπαμε κατά περιόδους και συζητούσαμε τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, τους κατευθύναμε και βρίσκαμε λύσεις. Στο τέλος έγινε η αξιολόγηση. Θέλαμε να δούμε τι πετύχαμε.
Και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά!
Πρώτα απ? όλα ανέβηκε η επίδοση των παιδιών. Το πιο βασικό όμως απ? όλα είναι ότι βελτιώθηκε η σχολική τους ένταξη. Τα παιδιά ένιωθαν ευχαρίστηση να πηγαίνουν στο σχολείο. Τους ενδιέφερε ό,τι έκαναν μέσα στην τάξη. Είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, τη ρουτίνα. Πήγαιναν με ευχαρίστηση, γιατί η παρέα που δούλευαν, η ομάδα, λειτουργούσε ως ένα πλαίσιο που έκανε τη δουλειά που τους άρεσε?.
Αλλά “και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ευχαριστιόνταν τώρα περισσότερο τη δουλειά τους. Υιοθέτησαν μέσα σε λίγες εβδομάδες το νέο τρόπο διδασκαλίας και σχέσης με τα παιδιά. Και απέκτησαν πολύ καλύτερη σχέση και με τα παιδιά και με τους γονείς. Το σχολείο δούλεψε πολύ καλύτερα
Υπάρχει ελπίδα λοιπόν!
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.