ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ – 20 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΓΑΛΛΙΚΑ

Γράφει η Χαρούλα Αναστασιάδου, Γαλλικών ΠΕ05

ΔιεθνήςΗμέραΓαλλοφωνίαs

Le 20 mars:Journee  mondiale de la Francophonie!

119570_Papel-de-Parede-Torre-Eiffel-Paris_1920x1200

Η 20η Μαρτίου είναι μια ημέρα εορτής, αφιερωμένη στην γαλλική γλώσσα, η οποία ενώνει περισσότερα από 220 εκατομμύρια ομιλητές ανά τον κόσμο, και περίπου 890 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν στα 77 κράτη και κυβερνήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Γαλλοφωνίας (OIF).

Η ημερομηνία της 20ής Μαρτίου επελέγη εις ανάμνηση της υπογραφής στις 20 Μαρτίου 1970 στο Νίγηρα της Συνθήκης ίδρυσης του Διακυβερνητικού Γραφείου Γαλλοφωνίας, κύριου φορέα της Διεθνούς Οργάνωσης Γαλλοφωνίας.

Η 20η Μαρτίου επελέγη ως Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας το 1998.

Παρούσα και στις 5 ηπείρους Γαλλική γλώσσα, μεταφέρει παντού στον κόσμο τις αξίες κι ένα μήνυμα Οικουμενικότητας.

le monde francophone

H Γαλλοφωνία  αποτελείται από ένα μωσαϊκό  λαών, οι οποίοι πάνω από τις διαφορές τους, τρέφουν μια κοινή πολιτική και πολιτιστική  φιλοδοξία :να δημιουργήσουν κράτη δικαίου και να προάγουν την Γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία!

Η ευρύτητα και ο πλούτος της Γαλλικής  γλώσσας, αλλά κυρίως η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και ο σεβασμός των ιδιαιτεροτήτων, είναι οι βασικές της αρχές κι  έχει σαν στόχο την προώθηση

Της Δημοκρατίας ,τον  σεβασμό των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων, της ειρήνης και της Ασφάλειας, την υποστήριξη της γλωσσικής διαφορετικότητας, καθώς και την προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Η Ελλάδα ,ως επίσημο μέλος συμμετέχει στον εορτασμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *