«

»

«Ψηφιακή» Μαθητική Εβδομάδα Δράσης 2020 – από το Στ’

Όπως κάθε χρόνο με τους μαθητές μου, έτσι και φέτος συνεργαζόμαστε με την Actionaid και συμμετέχουμε σε μια εβδομάδα εκπαιδευτικών δράσεων που στοχεύουν στη ευαισθητοποίησή μας σε θέματα που δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής μας. Η φετινή 16η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης έχει ως θεματική το κλίμα: το κλίμα που αλλάζει, το κλίμα που βρίσκεται σε κρίση, το κίμα που θέλει άμεσα την προσοχή και την άμεση δράση όλων μας!

Για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, γι’ αυτό και θα υλοποιήσουμε μια εναλλακτική δράση, που δε θα είναι πορεία, αλλά πολλά «βήματα», που ίσως αν τα αθροίσουμε μαζί μας δώσουν λίγο από τη δυναμική μιας ειρηνικής πορείας, χωρίς φυσική παρουσία, αλλά με δημιουργικές δράσεις που θα πραγματοποιήσουμε στην ασφάλεια του σπιτιού μας!

Την ακόλουθη λοιπόν εβδομάδα, ξεκινώντας από αύριο, η εργασία μας θα ακολουθήσει τα εξής βήματα:

Βήμα 1ο: Μαθαίνω για το κλίμα

Θα ενημερωθούμε για την  κλιματική αλλαγή

Βήμα 2ο: Το «Βήμα» μου για τον πλανήτη

Θα αναλάβουμε δράση! Θα ετοιμάσουμε το δικό μας βήμα, ώστε να αποτελέσουμε κι εμείς μέρος του παγκόσμιου πια κινήματος για την κλιματική αλλαγή.

Ελάτε να συμμετέχουμε σε μια «Πορεία με στόχο», όσων πιστεύουν πως από μικρές δράσεις μπορούν να έρθουν μεγάλες αλλαγές!

Θα μοιραστούμε εν καιρώ τους καρπούς των δράσεών μας!

Επιτρέψτε μου να κλείσω αυτή την επικοινωνία με κάποιες σκέψεις που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα  ιδωμένες υπό το πρίσμα της Εκπαίδευσης για τον ενεργό παγκόσμιο πολίτη (Global Citizenship Education):

  • Το πόσο διασυνδεδεμένοι είμαστε όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη Γη. «Αν έστω και ένα παιδί σε κάποια άκρη του κόσμου πεθαίνει από την πείνα ή από τον πόλεμο, τότε ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει οικτρά» (Νίκος Καζαντζάκης). Και τα πρόσφατα γεγονότα το δείχνουν. Στην εποχή που άνθρωποι και ιδέες μετακινούνται συνεχώς και ελεύθερα το τι συμβαίνει στην μια άκρη του κόσμου μας αφορά άμεσα.

  • Τη σημασία της ανθεκτικότητας ή προσαρμοστικότητας (resilience). Θεωρούμε ότι είναι μια από τις πιο σημαντικές ικανότητες που πρέπει να καλλιεργείται στα άτομα, αλλά και στις κοινωνίες. Αφορά στη δυνατότητα να προσαρμοζόμαστε και να ξεπερνάμε σχετικά ανώδυνα δύσκολες ή τραυματικές καταστάσεις. Αυτό θα πρέπει να είναι ένας από τους στόχους του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά κυρίως των πολιτικών που θεσπίζονται σε επίπεδο κρατών.

  •  Τη δύναμη της αλληλεγγύης. Και δίνει τεράστια ελπίδα η δύναμη που ενώνει τους ανθρώπους και η συνειδητοποίηση του πόσα πράγματα μπορούν να επιτευχθούν εάν υπάρχει. Οι πολίτες έχουν εξαιρετικά αντανακλαστικά και μπροστά στην απειλή ξέρουν να ενώνονται και να πετυχαίνουν… θαύματα.

  • Τη σύνδεση του περιβάλλοντος με την υγεία του ανθρώπου.

Ο άνθρωπος δε θα είναι ποτέ υγιής εάν ο πλανήτης δεν είναι, ενώ το αντίθετο δεν ισχύει: ο πλανήτης μπορεί να είναι υγιής και χωρίς την παρουσία του ανθρώπου.

 

Να είστε καλά και ασφαλείς!

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/8dimkoryd/archives/3372

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων