Φυτεύουμε, υιοθετούμε το “πράσινο” στο σχολείο μας

Από τους/τις μαθητές/τριες της Δ΄τάξης, σχ.έτος 2022-23

p3
Μία ηλιόλουστη μέρα του Μάρτη εμείς, οι μαθητές της τετάρτης τάξης του 8ου  Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού, μεταφυτέψαμε καλλωπιστικά φυτά και αρωματικά βότανα με φαρμακευτικές ιδιότητες σε ένα παρτέρι, στην αυλή του σχολείου μας.
Σκοπός μας δεν ήταν μόνο να ομορφύνουμε τον κήπο μας εμπλουτίζοντας με πράσινο και οξυγόνο το σχολικό μας περιβάλλον, αλλά και να δείξουμε στους συμμαθητές μας έναν ωραιότερο κόσμο γεμάτο χρώμα και άρωμα και όχι σκουπίδια. Έτσι θελήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τη σχολική μας κοινότητα, ώστε όλοι μας να φροντίζουμε την αυλή μας και να την διατηρούμε καθαρή. Βέβαια μέσα από αυτή τη διαδικασία ζήσαμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία, η οποία μας πρόσφερε καινούριες γνώσεις και μας έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις ικανότητες μας.
p2
Όταν τελειώσαμε ήμασταν όλοι χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι. Μας εντυπωσίασε τόσο το ενδιαφέρον και η θέληση που δείξαμε για το φύτεμα. Τώρα πιστεύουμε ότι είμαστε έτοιμοι να φυτέψουμε κι άλλα φυτά και να δείξουμε αυτή τη διαδικασία και στους άλλους συμμαθητές μας, μικρούς και μεγάλους, γιατί μάθαμε πόσο σημαντικό είναι να μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας και τη χαρά μας. Επίσης κατανοήσαμε την αξία του “πράσινου” μέσα στον σχολικό μας χώρο και συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να αγαπάμε, να περιποιούμαστε και να φροντίζουμε το περιβάλλον όπου ζούμε. Με τη δημοσίευση αυτού του άρθρου θέλουμε να επικοινωνήσουμε και με άλλα παιδιά, από άλλα σχολεία, αλλά και με τους μεγάλους, για να μοιραστούμε τον ενθουσιασμό μας και να στείλουμε τα μηνύματά μας!

grammi1

Μάθετε για τα φυτά που μεταφυτέψαμε:

Τα βότανα είναι θεραπευτικά και μυρίζουν όμορφα. Yπάρχουν τα εποχιακά βότανα, όπως ο βασιλικός, η μαντζουράνα και η θρούμπι που κρατάνε για λίγους μήνες και τα αιωνόβια βότανα όπως το δεντρολίβανο, η λεβάντα και το φασκόμηλο που κρατάνε πολύ καιρό και γίνονται πολύ ψηλά. Τα χρησιμοποιούμε συχνά στα καλλυντικά, σε προϊόντα καθαρισμού χώρων και φυσικά στο φαγητό. Ο βασιλικός βοηθάει στα νεφρά και στη δυσκοιλιότητα. Ο κόλιανδρος βοηθάει στο φούσκωμα και στις ημικρανίες.Το φασκόμηλο καταπολεμά όλα τα είδη των μικροβίων. Η λεβάντα και το χαμομήλι βελτιώνουν τη διάθεση μας και βοηθούν να έχουμε έναν ήρεμο ύπνο.

riganiΡΙΓΑΝΗ

H ρίγανη είναι ένας αρωματικός θάμνος ο οποίος αναπτύσσεται στη Μεσόγειο και στην κεντρική Ασία. Έχει διάρκεια ζωής οκτώ χρόνια. Η ελληνική ρίγανη είναι η πιο αρωματική σε όλο τον κόσμο. Τη βρίσκουμε σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές. Την φυτεύουμε ή την άνοιξη ή το φθινόπωρο και ανθίζει το καλοκαίρι βγάζοντας ροζ ή μωβ λουλούδια. Καθώς ωριμάζει, οι βλαστοί της γίνονται ξυλώδεις και σκουρόχρωμοι. Η ρίγανη εκτός από αρωματικό φυτό είναι και ένα μαγειρικό βότανο που δίνει ωραίο άρωμα και θρεπτικά συστατικά στο φαγητό μας.

grammi2 1

thimariΘΥΜΑΡΙ

Το θυμάρι ή θύμος είναι θάμνος μικρού ύψους (έως 30 εκ.) με όρθιους βλαστούς. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και αναδίδει πολύ ευχάριστο άρωμα. Απαντάται στις νότιες και μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης, σε διάφορες περιοχές της Ασίας, ενώ καλλιεργείται στη Νότια Αμερική. Τα φύλλα του θυμαριού, όταν ξεραθούν, χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό για τον αρωματισμό διαφόρων φαγητών. Το αιθέριο έλαιο που περιέχει λέγεται θυμολη ή αλλιώς καμφορά του θυμαριού και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στην οδοντιατρική. Επίσης έχει αντισηπτική δράση. Το ρόφημά του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας. Το θυμάρι χρειάζεται πλήρη έκθεση στον ήλιο και προτιμά το θερμό και μέτριο ξηρό κλίμα, τους ήπιους χειμώνες και τα ηλιόλουστα καλοκαίρια. Είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις μέλισσες, αφού το θυμαρίσιο μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας. Τέλος στην Ελλάδα υπάρχουν 23 αυτοφυείς ποικιλίες θυμαριού. Οι πιο σημαντικές είναι: το άγριο θυμάρι που καλλιεργείται στα ηπειρωτικά μέρη, το χαμοθρούμπι που το συναντάμε σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και το σμάρι ή θύμος ο αττικός που βρίσκεται σε βραχώδεις περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας και της Κορίνθου.

grammi2 1

levada

ΛΕΒΑΝΤΑ

Η λεβάντα είναι αρωματικό φυτό το οποίο ευδοκιμεί στις περιοχές της Μεσογείου, αλλά απαντάται και στα Κανάρια Νησιά, στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες. Υπάρχουν  γύρω στα 25 είδη λεβάντας. Η λεβάντα είναι φυσικό εντομοαπωθητικό, δηλαδή χρησιμοποιείται για να κρατάει μακριά τον σκόρο, τους ψύλλους, τα ακάρεα και άλλα επιβλαβή έντομα, όπως είναι τα κουνούπια και οι μύγες. Έχει και άλλες πολυδιάστατες ιδιότητες, που την κάνουν ένα πραγματικά αξιόλογο φυτό και γι’ αυτό καλλιεργείται σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα. Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα της έχει αρωματικές, φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και για τη θεραπεία νευρασθενειών. Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων. Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται στον Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και τον Γαληνό. Οι αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν “νάρδο”, από την πόλη Νάρδα της Συρίας. Αποτελούσε απαραίτητο συστατικό του γυναικείου καλλωπισμού, για τον αρωματισμό τον λουτρών και την περιποίηση του δέρματος, ενώ χρησιμοποιούταν και για τον αρωματισμό του κρασιού και την παρασκευή παστίλιας για ευχάριστη αναπνοή.

grammi2 1

faskomiloΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

Το φασκόμηλο είναι ένας θάμνος ο οποίος βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στην Νότια Ελλάδα (Πελοπόννησο- Νησιά), αλλά γενικά στη χώρα μας υπάρχουν 20 είδη φασκόμηλου. Προτιμά ηλιόλουστες περιοχές και πετρώδη, ξηρά και άγονα εδάφη. Το ύψος του φασκόμηλου ποικίλει από τα 20 έως και τα 60 εκατοστά. Το κατώτερο μέρος είναι ξυλώδες. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, ωοειδή και γκριζοπράσινα. Τα άνθη του είναι μπλε – βιολετί.Είναι βότανο το οποίο πίνουμε σε τσάι όταν είμαστε άρρωστοι, γιατί έχει αντιμικροβιακή δράση. Χρησιμοποιείται από πολύ παλιά για την αντιμετώπιση κρυωμάτων, διάρροιας, εντερίτιδας, πονόλαιμου και δαγκωμάτων από φίδια. Όμως κάποιες φορές μπορεί να δημιουργήσει και παρενέργειες, όπως καρδιακά προβλήματα και νεφρική βλάβη. Επίσης χρησιμοποιείται στην αρωματοβιομηχανία και ως αρωματικό στα τρόφιμα. Συνάμα, η αντιοξειδωτική δράση το κάνει χρήσιμο στη βιομηχανία τροφίμων ως φυσικό συντηρητικό στις συσκευασίες προϊόντων όπως: τυριών, λαχανικών και αναψυκτικών. Το φασκόμηλο ήταν γνωστό και στην αρχαιότητα και το αναφέρουν ο Διοσκορίδης, ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός, οι οποίοι το εκθείαζαν ιδιαιτέρως, καθώς το χρησιμοποιούσαν στα δαγκώματα των φιδιών αλλά και γενικά ως τονωτικό του μυαλού και του σώματος.

grammi2 1

margaritaΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Οι μαργαρίτες είναι ένα από τα χαριτωμένα και χαρούμενα άνθη που υπάρχουν. Είναι θάμνος αειθαλής με πυκνή βλάστηση. Ανθίζει από την άνοιξη έως και το χειμώνα Έχει έναν δίσκο κίτρινο με λευκά πέταλα γύρω-γύρω. Φυτό ευαίσθητο στην παγωνιά, προτιμά τις θέσεις με ήλιο. Συμβολίζει το κέφι, την αθωότητα, την ευτυχία και τη νεανική φύση. Οι άνθρωποι που αγαπούν τις μαργαρίτες λέγεται ότι είναι έξυπνοι και ευτυχισμένοι.

Μάθε για όλα τα λουλούδια που μεταφυτέψαμε, από το ηλεκτρονικό μας βιβλίο!
bioletesΒΙΟΛΕΤΑ

Η βιολέτα είναι ετήσιο, ανοιξιάτικο, καλλωπιστικό φυτό με πολύ όμορφες ταξιανθίες και αρωματικά άνθη που εμφανίζονται στο φυτό στα μέση της άνοιξης μέχρι και αρχές καλοκαιριού. Τα άνθη της αναδύουν ένα γλυκό άρωμα και υπάρχουν σε πολλές ποικιλίες με διαφορετικά χρώματα (λευκό, κόκκινο, ροζ, μωβ, μπλε, γαλάζιο). Είναι μονά ή διπλά και αναπτύσσονται σε ταξιανθίες. Από τα άνθη της κατασκευάζονται φάρμακα και σιρόπια για διάφορες αρρώστιες: βρογχίτιδα, συνάχι, κ.ά. Τα άνθη της, επίσης χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, τη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία.

grammi1

Η διαδικασία της μεταφύτευσης
metafyΤην ημέρα της μεταφύτευσης υποδεχτήκαμε στην αυλή του σχολείου μας τα βότανα και τα καλλωπιστικά φυτά που είχαμε παραγγείλει, τα οποία ήταν μέσα σε μικρές γλάστρες. Αφού βοηθήσαμε στην μεταφορά τους, τα τοποθετήσαμε κοντά στο παρτέρι. Βάλαμε τα γάντια μας, κι ήμασταν ενθουσιασμένοι και έτοιμοι! Κοντά μας είχαμε και τα εργαλεία μας, δηλαδή μια τσάπα κι ένα μικρό σκαλιστήρι και βέβαια βιολογικό, φρέσκο χώμα, το οποίο μας διέθεσε ο δήμος Κορυδαλλού. Επειδή το παρτέρι ήταν γεμάτο από αγριόχορτα και πέτρες, ένας εργάτης του δήμου, ο κύριος Δημήτρης, εργάστηκε από το πρωί της προηγούμενης μέρας, σκάβοντας και σκαλίζοντας το χώμα του παρτεριού για να το καθαρίσει.
Στην αρχή η δασκάλα μας έσκαψε λακκούβες με την τσάπα για να βάλουμε τα φυτά μέσα. Κατόπιν ανοίξαμε και βαθύναμε τις λακκούβες με τα χέρια μας. Έπειτα, πιέζοντας γύρω γύρω τη γλάστρα μαλακά,  τραβήξαμε σιγά σιγά το φυτό από τον κεντρικό βλαστό. Στη συνέχεια γυρίσαμε το φυτό κρατώντας το προσεκτικά και ελευθερώσαμε τις ρίζες του,  ώστε να απλωθούν γρηγορότερα στο χώμα. Μετά τοποθετήσαμε τα φυτά μας μέσα στις λακκούβες. Ύστερα προσθέσαμε χώμα γύρω γύρω από το φυτό για να κλείσουμε τις λακκούβες, πιέζοντάς το απαλά με τις παλάμες μας για να στερεωθεί το φυτό. Συμπληρώσαμε καθαρό χώμα και το απλώσαμε σε όλο το παρτέρι. Τέλος ποτίσαμε τα φυτά μας ώστε να δροσιστούν και να μεγαλώσουν.

Τα κείμενα έγραψαν οι μαθητές/τριες του τμήματος Δ΄ 2

 

grammi1

 

                                      ΠΑΙΞΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ

Κάνε κλικ στην εικόνα και βρες τα φυτά που μεταφυτέψαμε :
krypto

 

 

 

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟ

Κάνε κλικ στην εικόνα για να διαβάσεις το βιβλίο μας:vivlio

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/8dimkoryd/fyteyoyme-yiothetoyme-to-quot-prasino-quot-sto-scholeio-mas

m02

Ας ανακυκλώσουμε…

Κατά τη διάρκεια του  σχ. έτους 2022-23, εμείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου τμήματος της Δ΄ τάξης,   αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με δράσεις για ένα καθαρό σχολικό περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούσαμε ότι στην  αυλή του σχολείου μας συγκεντρώνονται πολλά απορρίμματα.  Για αυτόν τον λόγο σκεφτήκαμε να ενεργήσουμε οργανώνοντας δραστηριότητες  βιωματικού και ομαδοσυνεργατικού …

1 σχόλιο

  1. Ήταν τέλειααααααααααααα!!!!!!!!!!!!
    Από έναν μαθητή του Δ΄2.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς