Σεπ 02 2009

τέλος οι λάμπες πυρακτώσεως 100 watt με εντολή της Ε.Ε.

Συντάκτης: κάτω από ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και με ετικέτα: ,

Από τις λάμπες των 100 watt αρχίζει το -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- πρόγραμμα απόσυρσης των συμβατικών λαμπτήρων, καθώς η 1η Σεπτεμβρίου έχει ορισθεί ως η ημέρα που τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση διάθεσής τους από τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών.

Τη θέση τους θα πάρουν οι -με οχταπλάσια διάρκεια ζωής- λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την κατανάλωση ενέργειας, αλλά και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Μετά από 120 χρόνια αδιάλειπτης υπηρεσίας των καταναλωτών, η λάμπα πυρακτώσεως αποσύρεται σταδιακά στην Ευρώπη και αντικαθίσταται από εναλλακτικές λάμπες υψηλής ενεργειακής απόδοσης που υπολογίζεται ότι θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση ως και 50 € ετησίως για το μέσο νοικοκυριό.

Από 1ης 9ου 2009, η παραγωγή και οι εισαγωγές των συμβατικών, διαφανών λαμπτήρων ισχύος 100 watt, απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα καταστήματα να έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν μόνον τα αποθέματά τους.

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οι χαμηλότερης ισχύος λάμπες πυρακτώσεως θα αποσυρθούν σταδιακά για να αντικατασταθούν από λάμπες αλογόνου, φθορισμού και διόδους εκπομπής φωτός [LED].

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως από τις εναλλακτικές λάμπες θα οδηγήσει μελλοντικά σε εξοικονόμηση ενέργειας ισοδύναμη με την κατανάλωση ενέργειας από 11 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Ο Τόμας Εντισον έβαλε τη λάμπα πυρακτώσεως για πρώτη φορά στο εμπόριο το 1879. Η ενεργειακή της απόδοση είναι ιδιαίτερα χαμηλή, καθώς το 90% της ενέργειας που καταναλώνει μετατρέπεται σε θερμότητα, ενώ η μέση διάρκεια ζωής της είναι ένας χρόνος.

Αντιθέτως, οι λάμπες αλογόνου καταναλώνουν 25% λιγότερη ενέργεια και η διάρκεια ζωής τους είναι τουλάχιστον διπλάσια. Ακόμη λιγότερη ενέργεια καταναλώνουν οι λάμπες φθορισμού, με ως και δεκαπενταπλάσια ζωή. Μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να διαδοθούν ευρέως οι δίοδοι εκπομπής φωτός [LED] που εξοικονομούν ενέργεια σε ποσοστό 80%.

Αν και οι λάμπες υψηλής ενεργειακής απόδοσης είναι τουλάχιστον δυο φορές πιο ακριβές από τις παραδοσιακές λάμπες πυρακτώσεως, αξιωματούχοι των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι η διαφορά τιμής συρρικνώνεται.

Στην Αυστραλία έχει ήδη αρχίσει η σταδιακή αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί στην Κούβα.

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.