Ιούν 20 2009

με δύο ταχύτητες οι βάσεις

Συντάκτης: κάτω από Εκπαίδευση και με ετικέτα:

Λιγότεροι οι αριστούχοι, πάνω από 22.000 οι κάτω από τη βάση, αλλά και τουλάχιστον 12.000 οι κενές θέσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Ο καλύτερος χειρισμός του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων μείωσε φέτος σε σχέση με πέρσι το ποσοστό των υποψηφίων με βαθμολογία κάτω από τη βάση ενώ κράτησε περίπου το ίδιο υψηλό ποσοστό σε σχέση με πέρσι στους αριστούχους. Ωστόσο, επειδή φέτος έχουμε 5.000 λιγότερους υποψηφίους, αριθμητικά οι αριστούχοι μειώνονται και οι υποψήφιοι με βαθμολογία πάνω από τη βάση θα είναι λίγο περισσότεροι από τους περσινούς. Ακόμη, οι κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ξεπερνούν τις 12.000! 

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων είχε φέτος δυο «παράδοξα». Πρώτον, δεν ενδιέφερε όλους τους υποψήφιους καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών είχαν μάθει τις βαθμολογίες τους μέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους από τους «άγνωστους» μηχανισμούς διαρροής! Το δεύτερο παράδοξο είναι ότι ο χειρισμός του βαθμού ευκολίας / δυσκολίας από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων κατάφερε τελικά να μειώσει τον αριθμό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση και να μην αυξήσει τον αριθμό των υποψηφίων σε σχέση με πέρσι. 

 

1ο Επιστημονικό Πεδίο

 

Ελπίδες για μικρή πτώση στις περιζήτητες σχολές

 

Στη Θεωρητική Κατεύθυνση έχουμε φέτος 1.150 υποψηφίους λιγότερους από πέρσι (από 36.507 πέρσι, περίπου 35.350 φέτος), λιγότερους κάτω από τη βάση αλλά και λιγότερους με άριστες βαθμολογίες.

Το 1ο Πεδίο προσφέρει αποκλειστικά στους υποψήφιους του Πεδίου συνολικά 83 τμήματα (71 ΑΕΙ και 6 ΤΕΙ και 6 εκκλησιαστικά τμήματα), με 12.550 θέσεις εισακτέων (εκτός των στρατιωτικών τμημάτων). Αν όμως συνυπολογιστούν και τα κοινά τμήματα με τα άλλα πεδία, τότε οι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν συνολικά 19.581

 

θέσεις. Αν και για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια δεν αυξάνονται οι θέσεις στα περιζήτητα παιδαγωγικά τμήματα δασκάλων, γεγονός που θα κρατήσει και τον ανταγωνισμό και τις βάσεις των τμημάτων αυτών ψηλά, έχουμε μια μικρή αύξηση στα φιλολογικά και στα θεολογικά τμήματα του Πεδίου.

 

Η επεξεργασία των βαθμολογιών φανερώνει ότι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο η μικρή αριθμητική μείωση των αριστούχων, οι χειρότερες βαθμολογίες στην κλίμακα του άριστα (18-20) στα Αρχαία Ελληνικά (1ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας) και στην Ιστορία (2ο μάθημα βαρύτητας) αφήνει ελπίδες για μικρή πτώση των βάσεων των περιζήτητων και υψηλόβαθμων πανεπιστημιακών τμημάτων (Νομική Αθήνας, Νομική Θεσσαλονίκης, Ψυχολογία Παντείου κ.λπ.) Το γεγονός ότι τα παιδαγωγικά τμήματα διεκδικούνται και από υψηλόβαθμους υποψήφιους της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης είναι πιθανόν να τα κρατήσει σταθερά στις περσινές τους βάσεις. Η μικρή αύξηση θέσεων σε ορισμένα φιλολογικά και θεολογικά τμήματα θα τα κρατήσει στις περσινές βάσεις εισαγωγής τους. Οι Στρατιωτικές Σχολές του Πεδίου αναμένεται να παρουσιάσουν μικρή υποχώρηση λόγω της αύξησης των θέσεων εισακτέων. Παράλληλα, αναμένεται να κινηθούν ελαφρά ανοδικά τα χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου καθώς έχουμε μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων σε σχέση με πέρσι με βαθμολογίες πάνω από τη βάση.

 

Οι βάσεις για την είσοδο στα ΑΕΙ του Πεδίου αναμένεται να είναι φέτος πάνω από τα 11.400 μόρια ενώ για τα ΤΕΙ του Πεδίου προβλέπεται να είναι πάνω από τα 10.600 μόρια.

 

3ο Επιστημονικό Πεδίο

 

Σταθερά ψηλά οι Ιατρικές – Μικρή άνοδος στα ΤΕΙ

 

Στη Θετική Κατεύθυνση έχουμε φέτος 900 περίπου λιγότερους υποψήφιους (από 11.068 πέρσι περίπου 10.150 φέτος), λιγότερους κάτω από τη βάση και ίδιο περίπου αριθμό με άριστες βαθμολογίες.

 Οι πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι στη κλίμακα του άριστα (18-20) στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης μπορεί να εξισορροπήσει τις χειρότερες επιδόσεις στη Χημεία Κατεύθυνσης (δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας) και στη Φυσική (παίρνοντας υπόψη και το μικρότερο σε σχέση με πέρσι αριθμό υποψηφίων), ενώ ανεπαίσθητα καλύτερες από πέρσι ήταν οι επιδόσεις στην κλίμακα του άριστα στη Βιολογία Κατεύθυνσης Είναι σίγουρο ότι η Ιατρική της Αθήνας ότι θα διατηρήσει τον τίτλο του πλέον υψηλόβαθμου τμήματος στο σύνολο των πανεπιστημιακών τμημάτων όλων των πεδίων. Τα 52 ΑΕΙ και ΤΕΙ που ανήκουν αποκλειστικά στο 3ο Πεδίο προσφέρουν 4.953 θέσεις εισακτέων. Συνολικά μαζί με τις θέσεις και των 6 κοινών με άλλα πεδία τμημάτων το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων (χωρίς τα Στρατιωτικά και Αστυνομικά) φτάνει τις 5.511, δηλαδή 259 περισσότερες από πέρσι. Ανάσα η μικρή αύξηση περιφερειακών τμημάτων της Ιατρικής και Φαρμακευτικής αλλά και των ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας και Νοσηλευτικής της περιφέρειας. Η είσοδος στα ΑΕΙ του 3ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται να αρχίζει φέτος πάνω από τα 15.800 μόρια και το τμήμα που όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί τελευταίο είναι το Νοσηλευτικής Πελοποννήσου (Σπάρτη). Στα ΤΕΙ του Πεδίου η είσοδος προβλέπεται να αρχίζει φέτος πάνω από τα 11.500 μόρια και το τμήμα που κατά τα φαινόμενα θα βρεθεί τελευταίο είναι το Νοσηλευτικής ΤΕΙ Καβάλας (Διδυμότειχο).

 

2ο – 4ο Επιστημονικό Πεδίο

 

Σταθερότητα στα υψηλόβαθμα μικρή άνοδος στα χαμηλόβαθμα

 

 

Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση ΙΙ έχουμε φέτος περίπου 3.000 λιγότερους υποψηφίους από πέρσι (από 41.839 πέρσι περίπου 38.700 φέτος). Παράλληλα φέτος έχουμε λιγότερους υποψηφίους κάτω από τη βάση και περίπου ίδιο αριθμό υποψηφίων με άριστες βαθμολογίες. Τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης (1ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας) έκαναν φέτος τη διαφορά, καθώς υπερτριπλασίασαν τον αριθμό των αριστούχων. Η μείωση των αριστούχων στη Φυσική Κατεύθυνσης (2ο μάθημα βαρύτητας) δεν ισοσκελίζει μόνη της τη διαφορά, αλλά σε συνδυασμό με το γεγονός του μικρότερου αριθμού των υποψηφίων μάλλον ψαλιδίζει το πλεονέκτημα του πρώτου μαθήματος. Στα πλαίσια αυτά αναμένουμε σταθερότητα των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα, μικρή άνοδο στα τμήματα μεσαίας βαθμολογίας της τάξης των 50- 250 μορίων και άνοδο των βάσεων 100- 350 μόρια των χαμηλόβαθμων τμημάτων. Η είσοδος σε αρκετά ΤΕΙ θα γίνει και φέτος με λιγότερο από 10.000 μόρια.

 Τα Στρατιωτικά Τμήματα των Πεδίων αναμένεται να μειώσουν λίγο τις απαιτήσεις τους λόγω της αύξησης των θέσεων εισακτέων φέτος.

Το 2ο Πεδίο προσφέρει αποκλειστικά στους υποψηφίους του Πεδίου συνολικά 25 τμήματα (25 ΑΕΙ), με 3.546 θέσεις εισακτέων (εκτός των στρατιωτικών τμημάτων). Συνυπολογίζοντας, όμως, και τα κοινά τμήματα, ο αριθμός των τμημάτων ανέρχεται στα 128 και ο αριθμός των θέσεων ανέρχεται στις 15.178. Πέρσι το Πεδίο προσέφερε συνολικά (εκτός στρατιωτικών- αστυνομικών σχολών) 16.401 θέσεις, δηλαδή 1.223 περισσότερες από φέτος. Η μικρή αύξηση κάποιων περιφερειακών Τμημάτων Μαθηματικών και η μεγάλη μείωση θέσεων εισακτέων από τμήματα ΤΕΙ (κοινά με το 4ο Πεδίο) που τα προηγούμενα χρόνια έμεναν κενές (Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής κ.λπ.) θα παίξει ρόλο στην κίνηση των βάσεων (σταθερότητα στα πρώτα άνοδο στα δεύτερα).

 Στο 4ο Πεδίο ανήκουν αποκλειστικά 127 ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα οποία φέτος προσφέρουν 15.577 θέσεις. Συνολικά, μαζί με τα κοινά με άλλα πεδία τμήματα προσφέρονται 23.425 θέσεις. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θέσεων εισακτέων από όλα τα υπόλοιπα πεδία, ωστόσο, σε σχέση με πέρσι όμως είναι μικρότερος κατά 1.661 θέσεις.

 Οι βάσεις για τα ΑΕΙ του 2ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται να είναι φέτος πάνω από τα 9.800  μόρια, ενώ στα ΤΕΙ του Πεδίου προβλέπεται κάτω από τα 9.000 μόρια (πέρσι 8.719). Οι βάσεις για την είσοδο στα Πανεπιστημιακά Τμήματα του 4ου αναμένεται να είναι φέτος κάτω από τα 12.100 μόρια (10.341 πέρσι), ενώ στα ΤΕΙ του Πεδίου η είσοδος προβλέπεται πάνω από τα 9.000 μόρια.

 

5ο Επιστημονικό Πεδίο

 

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά ανεβάζουν τις βάσεις

 

 

Τα 81 ΑΕΙ και ΤΕΙ που ανήκουν αποκλειστικά στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο προσφέρουν 14.576 θέσεις. Συνολικά αν συνυπολογίσουμε και τα κοινά με άλλα πεδία τμήματα οι προσφερόμενες θέσεις ανέρχονται στις 17.499 (πέρσι 18.204). Ωστόσο, το πεδίο ενισχύεται από αυξημένο σε σχέση με πέρσι αριθμό εισακτέων (+20% περίπου) από τα Αστυνομικά Τμήματα. Ορατή αύξηση των θέσεων εισακτέων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πάτρας και στο Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών (Πάντειο) αλλά και συντριπτική μείωση στα Τμήματα Λογιστικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων Δυτικής Μακεδονίας θα διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο στην κίνηση των βάσεων.

 

Το 5ο Επιστημονικό Πεδίο είναι πολυσυλλεκτικό και το κυριότερο χαρακτηριστικό του φέτος είναι ότι θα έχει τουλάχιστον περίπου 4.000 λιγότερους διεκδικητές από πέρσι, αφού στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας πήραν μέρος φέτος 24.798 υποψήφιοι ενώ πέρσι 28.574. Στα δύο σημαντικά μαθήματα (αυξημένης βαρύτητας) του 5ου Πεδίου, τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, το φετινό ισοζύγιο επιδόσεων είναι θετικό συνολικά. Στο πρώτο μάθημα- κλειδί το ποσοστό των αριστούχων σε σχέση με πέρσι αυξάνεται δραστικά (από 23,65% πέρσι σε 28,50% φέτος) ενώ από την άλλη το ποσοστό των αριστούχων στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, από 27,71% πέρσι, ανέβηκε στο 39,61% φέτος. Τα Αστυνομικά Τμήματα υπάρχει ελπίδα λόγω της αύξησης των θέσεων να κρατηθούν στις περσινές τους βάσεις. Η είσοδος των τμημάτων ΑΕΙ του Πεδίου αναμένεται να ανοίξει με περισσότερο από 12.500 μόρια, ενώ η είσοδος των ΤΕΙ με περισσότερο από 9.300.

 

 

Δεν υποχωρούν τα υψηλόβαθμα τμήματα – μικρή άνοδος στα χαμηλόβαθμα

ΕΡΕΥΝΑ  Χρήστου Κάτσικα ΤΑ ΝΕΑ

 

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.