Απρ 01 2009

ρομπότ της Honda «ελέγχεται» από την ανθρώπινη σκέψη

Συντάκτης: κάτω από Τεχνολογία και με ετικέτα: ,

Νέους ορίζοντες ανοίγει πρωτοποριακή τεχνολογία της Honda.

Σε μια κλασική περίπτωση όπου η επιστημονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα, η Honda παρουσίασε το τελευταίο της τεχνολογικό επίτευγμα, που επιτρέπει την επικοινωνία ανάμεσα στη σκέψη και σε ρομποτικά μέσα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία μέθοδο που επιτρέπει τον εντοπισμό των ηλεκτρικών ρευμάτων που διατρέχουν τον εγκέφαλο, καθώς και τις αλλαγές στη ροή του αίματος που παρατηρούνται όταν κάποιος σκέφτεται να κάνει κάποιες απλές δραστηριότητες: να κινήσει το δεξί ή αριστερό του χέρι, να τρέξει και να φάει.

Οι επιστημονικές ομάδες της Honda κατάφεραν να καταγράψουν τις ακριβείς δραστηριότητες που καταγράφονται στον εγκέφαλο όταν προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες και πήγαν ένα βήμα παραπέρα: κατάφεραν να τις προωθήσουν ασύρματα ως εντολές στον Asimo, το ανθρωποειδές ρομπότ της εταιρείας. 120 εκατοστά ψηλός και με βάρος 54 κιλών, ο Asimo (Advanced Step in Innovative MΟbility) μπορεί πλέον να λάβει εντολές από έναν άνθρωπο που αντί για τηλεχειριστήριο φοράει απλά μία ειδική κάσκα.

Σε βίντεο που προβλήθηκε την Τρίτη στα κεντρικά της εταιρείας στο Τόκιο, ένας ακίνητος άνδρας με ένα ειδικό κράνος (ο οποίος δεν έκανε κινήσεις, απλά τις σκεφτόταν) μπόρεσε να ελέγξει τον Asimo, ο οποίος ανταποκρινόταν στις σκέψεις του με καθυστέρηση μερικών δευτερολέπτων.

Αν και δεν έγινε ζωντανή επίδειξη (καθώς η Honda ανέφερε πως παρουσία κοινού θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή του χειριστή, ο οποίος πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα), οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι εκπληκτικές. Ωστόσο, η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, καθώς το «διάβασμα» της εγκεφαλικής δραστηριότητας διαφέρει από άτομο σε άτομο, κάτι που προϋποθέτει προεργασία πριν το σύστημα προσαρμοστεί σε κάποιον.

«Σήμερα μιλάμε ακόμα για όνειρα», είπε ο Γιασουσίσα Αράι, στέλεχος του Ινστιτούτου Ερευνών της Honda. «Οι πρακτικές εφαρμογές βρίσκονται ακόμα μακριά στο μέλλον». Η ρομποτική χαίρει μεγάλης εκτίμησης και υποστήριξης στην Ιαπωνία, όπου η κυβέρνηση παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια για την ανάπτυξή της, καθώς αποτελεί τρόπο ανάπτυξης της βιομηχανίας.

Σχετικά με τις έρευνες στον τομέα του εγκεφάλου, είναι αλήθεια πως γίνονται παντού στον κόσμο – ωστόσο η μέθοδος της Honda είναι μοναδική από την άποψη ότι δεν προϋποθέτει κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση για τοποθέτηση αισθητήρων κατευθείαν μέσα στον εγκέφαλο.

Τώρα ο επόμενος σκοπός της Honda είναι η σμίκρυνση της συγκεκριμένης τεχνολογίας έτσι ώστε να καταστεί πλήρως φορητή.

Ο κ. Αράι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός αυτοκινήτου το οποίο θα μπορεί να οδηγηθεί χωρίς τιμόνι κάποια στιγμή στο μέλλον.

«Σκοπός της Honda είναι η κατασκευή προϊόντων που είναι πάνω από όλα χρηστικά. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοηθεί η ανθρώπινη συμπεριφορά για να προχωρήσουμε στις πραγματικά μεγάλες εξελίξεις στο χώρο της ρομποτικής» συμπλήρωσε.

14 απαντήσεις μέχρι τώρα
Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.